torsdag 26 juni 2008

Mjölk- och äggfri kladdkaka

Idag känner jag mig också riktigt risig p.g.a. förkylningen. Hade jag varit lite piggare hade jag nog bakat en mjölk- och äggfri kladdkaka. Är så glad över det receptet så att även Isak får smaka en god chokladkaka.

Kaka
200 g mjölkfritt margarin
3 dl strösocker
1,5 dl kakao
2 msk vaniljsocker
2 msk kaffe, (kan uteslutas)
3 dl vetemjöl
2 dl soja- eller havremjölk
Glasyr
50 g mjölkfritt margarin
1 dl strösocker
0,5 dl kakao
1 msk rom, (kan uteslutas)
0,5 dl soja- eller havremjölk
Garnering:
1 nypa frukt, t ex passionsfrukt och körsbär
1 nypa blommor, ätbara , t ex pelargon eller nejlika (kan uteslutas)

1. Sätt ugnen på 225°. Smält margarinet. Vispa ner socker och kakao. Tillsätt vaniljsocker, kaffe och vetemjöl och rör till en jämn smet. Rör ner soja- eller havremjölk.

2. Häll smeten i en smord och kakaopudrad rund form, ca 26 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen ca 15 min. Låt kakan kallna.
3. Glasyr: Smält margarinet. Rör ner socker och kakao och låt koka upp. Rör ner soja- eller havremjölk och sjud tills det tjocknar. Tillsätt eventuellt rom. Låt glasyren kallna.
4. Bred glasyren över kakan och garnera med önskad frukt och gärna ätbara blommor.

5 kommentarer:

  1. Har bakat den två gånger och det är den godaste ägg-fria kladdkakan jag smakat :)

    SvaraRadera
  2. Äntligen har jag hittat en god kaka jag kan äta:-) Det var den godaste kladdkaka jag någonsin ätit.

    SvaraRadera
  3. Visst är den god! Är så glad över det här receptet som används flitigt till kalas.

    SvaraRadera
  4. Vi bakade denna till släktträffen, den var supergod!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är den god?! Nästa gång kan du prova den här knäckiga varianten http://mat-ro.blogspot.se/2013/12/knackig-kladdkaka-utan-agg.html Byt ut mjölk och margarin mot mjölkfria produkter så får du en mjölk- och äggfri kladdkaka som är helt olik den varianten du provade.

      Radera