Igår vid middagstid bakade jag ett gott långpannebröd, så vi fick go'fika på kvällen. Nybakat bröd med hushållsost kan vara bland det godaste som finns.
Långpannebröd med havregryn
5 dl vatten
2 dl havregryn
50 g smör
50 g jäst
0,5 tsk bakpulver
4 dl rågsikt
1 tsk salt
0,5 dl honung
0,5 dl sesamfrön
0,5 dl hela linfrön
ca 6-7 dl vetemjöl
Koka upp hälften av vattnet.
Lägg havregryn och smör i en bunke, häll över det kokande vattnet och rör om tills smöret smält.
Tillsätt resten av vattnet. Låt svalna tills vätskan är fingervarm.
Smula i jästen och rör tills den löst upp sig.
Blanda bakpulvret med rågsikten och tillsätt i degvätskan tillsammans med salt, honung samt fröerna.
Tillsätt lite vetemjölet i taget då det varierar mycket hur torra havregrynen och mjölerna är.
När degen lossnar från kanterna är degen klar. (Jag använde ganska precis 6 dl)
När degen lossnar från kanterna är degen klar. (Jag använde ganska precis 6 dl)
Låt degen jäsa i 30-40 minuter.
Kavla ut degen lite och tryck ut den jämnt över hela plåten, som du smort eller lagt ett bakplåtspapper i.
Skär bröden i lagom stora bitar med en pizzaskärare, jag delade i 16 (ojämna)bitar.
Låt jäsa i ca 30 minuter.
Grädda i 13-14 minuter i 225 grader.
Flytta över brödet till ett galler och låt svalna under bakduk.
Oj, så luftigt och gott det här blev. Perfekt kvällsfika! Inte varje dag vi har nybakat numera, men nu ska det bli förändring på det. Så gott och så enkelt! Det här brödet fixade jag i ordning samtidigt som middagen var på gång. Hur enkelt och smidigt som helst.
Det var lika gott i dag till frukost, inte det minsta torrt som hembakat annars har en tendens att bli över en natt. Undra om jag ska baka en till omgång redan i dag?
Det var lika gott i dag till frukost, inte det minsta torrt som hembakat annars har en tendens att bli över en natt. Undra om jag ska baka en till omgång redan i dag?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar