måndag 2 januari 2012

Italiensk potatiskaka

Idag vaknade vi upp till riktigt tråkigt väder, det blåser och snöar så snön yr. Det blir nog en innedag idag. Måste baka minst en långpannekaka eller liknande till helgens hockeycup så vi har till fikaförsäljningen. Lika bra att göra det idag när vädret inte är det bästa.

Leif har börjat jobba idag men vi andra i familjen är hemma en vecka till. Vi sover så länge på morgonen så jag vet inte hur vi ska klara att börja stiga upp klockan sex igen. Känns helt omöjligt. Nu ska jag fixa i ordning frukost till mig och Ida som är de enda som är vakna. Undra om jag ska väcka Olivia och Isak så att de börjar vända tillbaka dygnet lite. På lördag har Isak hockeymatch redan klockan åtta.

Till nyårsmiddagen bjöd vi på en god potatiskaka som vi förmodligen kommer bjuda fler på framöver. Den var god och perfekt att förbereda, precis så vill man ha det när man ska ha gäster, eller hur?
Italiensk potatiskaka 8 personer
2,5 paket bacon, skivad 
5 st bakpotatisar eller ungefär samma mängd vanlig potatis
1 msk maizena
200 gram parmesanost eller Västerbottensost
2 msk basilika, färsk
1 msk körvel, färsk
1 msk timjan, färsk
salt och peppar

Dagen innan
Kläd en avlång sockerkaksform med baconskivorna genom att lägga skivorna rakt över formen så att ändarna hänger ut på kanterna. Lägga baconskivorna som ”takpannor” där skivorna överlappar varandra.
Eftersom jag använde en gammeldags form utan teflon
använde jag bakplåtspapper för säkerhets skull.
Bacon är ju så fett i sig så det kanske är onödigt
men jag vågade inte chansa.

Finahcka de färska kryddorna.
Skala och riv potatisen och osten grovt.
Blanda potatis, ost, basilika, körvel, timjan och maizenamjöl i en stor bunke. Smaka av med salt och peppar.
Pressa ut vätskan från potatisblandningen och fyll den baconklädda formen.
Vik över baconändarna så att skarvarna möter.
Vi hade så mycket potatis så baconskivorna nådde inte fram att mötas,
så överst la vi några skivor andra vägen för att täcka glappet.

Placera ett smörpapper ovanpå potatiskakan och ställ en tung form eller annat ugnståligt tungt material ovanpå för att potatiskakan ska ligga under press när den gräddas. Risken är annars att baconskivorna släpper från formen.
Grädda potatiskakan i mitten av ugnen i 185 grader ca 60 minuter.
När potatiskakan är klar så ska den kallna under press i kylskåpet minst 2 timmar men helst under natten. Det är för att man ska kunna skära upp potatiskakan i fina skivor.
Samma dag som servering:
Ta ur potatiskakan ur formen och skär i cm-tjocka skivor.
Bryn på i stekpanna så får både kakan och baconet lite färg.
Det går att steka i förväg och sedan bara värma på allt i 150 grader i 10-15 minuter.
Det är blev en riktig festlig och god potatisrätt som vi nog kommer göra snart igen. Det är ju så enkelt och skönt att kunna förbereda. Potatiskakan gjorde vi dagen innan och sen stekte vi på skivorna på förmiddagen så behövde vi bara värma på det innan middagen och slapp stå i stekoset då. Bacon ger god smak men samtidigt tar det över mycket smak så man kände inte av de färska kryddorna, ev. provar vi göra den utan bacon nästa gång för att se hur det blir då.

4 kommentarer:

  1. Låter jättegott. Något man kan ha till sommaren i frysen för att ta fram när man grillar. Ska kanske testa redan nu till helgen.

    SvaraRadera
  2. Personligen tycker jag inte potatis blir så bra när den har varit fryst men den klarar sig nog i kylen några dagar. Vi planerar redan in nästa gång vi ska äta den.

    SvaraRadera
  3. Låter kanongott, måste absolut testas.

    SvaraRadera
  4. Denna typ av potatiskaka är suverän och ha på miss en place att värma på grill om man nu inte råkar ha en salamander gärna lite grovriven pecorino på ovansidan + lite olivolja och flingsalt av hög kvalité Rosmarin det är min favorit krydda i dessa sammanhang, bon apetit..

    SvaraRadera