onsdag 5 januari 2011

Tekakor med linfrö

Då var det helg igen! I dag var det halvdag på jobbet, imorgon är det helgdag, dvs ledigt och på fredag har jag tagit ledigt. Så nu är jag ledig 4 dagar innan allvaret drar igång på riktigt, med jobb, dagis och skola. Så söndagen lär gå åt till att plocka i ordning alla vantar, mössor, halskragar, tjocksockar, overaller, täckbyxor, täckjackor, skor osv.

I söndags hjälpte Ida mig att baka tekakor medans Isak var på hockeyträning och Olivia och Leif åkte längdskidor. Hon var jätteduktig att platta ut tekakorna, sedan naggade jag dem innan de jäste och gräddades.
Tekakor med linfrö
3 dl + 2 dl mjölk
1 dl linfrön
1,5 dl havregryn
50 jäst
2 dl creme fraiche
1 tsk salt
3 msk brödsirap
0,5-1 tsk bakpulver
10 dl vetemjöl

Koka en gröt av 3 dl mjölk, linfrön och havregryn. Låt den svalna.
Värm 2 dl mjölk till fingervarmt, 37 grader. Smula jästen i en bunke och häll lite av mjölken över. Rör tills jästen löst sig.
Tillsätt resten av mjölken, gröt, crème fraiche, salt, sirap, bakpulver och nästan allt mjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta ihop till en smidig deg.
Låt degen jäsa övertäckt ca 40 minuter.
Dela degen i ca 20 bitar, platta till dem till tekakor och lägg på bakpappersklädda plåtar.
Nagga bröden och låt jäsa ytterligare ca 15 minuter.
Grädda mitt i ugnen i 225 grader ca 12 minuter. Låt svalna på galler.

Jag tycker att det blir så gott med linfrö i bröd, så de här blev en favorit. Även Olivia tyckte att de blev jättegoda, i vanliga fall tycker hon oftast bättre om köpe-bröd. Vilka barn jag har, eller hur? Som oftast föredrar köpta kakor och mackor framför hembakade. Ida finns det hopp om, hon väljer oftast hembakat.

2 kommentarer:

  1. Jag provade baka din recept. Det blev jätte goda tekakor. tack för recptet
    Maxim

    SvaraRadera
  2. Vad kul att du tyckte om receptet. Det var ett tag sedan jag bakade dessa, det är nog dags nu igen.

    SvaraRadera