måndag 14 november 2016

Saffransdeg à la Roy Fares

Jul, jul, jul, åh vad jag älskar jul. 
I lördags bakade jag lussekatter och saffransbullar med härlig vaniljfyllning och ni kan ju tänka er hur gott det luktade i huset. I år testade jag Roy Fares recept på saffransdeg och det här receptet kommer jag nog fortsätta att använda mig av. Det blev kanongoda bullar och degen var jättesmidig att jobba med. Degar som är lättjobbade är nog bland det bästa som finns. Kärlek 😀 Dessutom innehöll inte degen ägg, ytterligare pluspoäng för det.


Saffransdeg à la Roy Fares

Fördeg
5 dl mjölk
50 g jäst
1 g saffran (2 påsar)
520 g vetemjöl, (8,5 dl)
Deg
150 g smör, rumstempererat
170 g strösocker, (2 dl)
2 g salt, (2 krm)
320 g vetemjöl, (5,5 dl)

Fördeg
Smula sönder jästen i en bunke.
Värm upp mjölken med saffran till fingervarmt och lös upp jästen med den.
Blanda ner vetemjölet, knåda ordentligt till en fin deg. Använd köksassistenten i 5 minuter.
Låt ligga kvar med en duk över och vila i 15-20 min.
Deg
Blanda i de resterande ingredienserna (smör, socker, salt och vetemjöl) i degen och kör på mellanhastighet tills degen känns len, glansig och börjar släppa kanterna.
Har du ingen köksassistent då är det viktigt att du knådar tills du inte orkar mer, först då är den klar.
Låt degen vila under en duk i ca 20-30 minuter så degen släpper sin spänning.
Baka ut på valfritt sätt och lägg på plåtar.


Lussekatter

Baka ut degen till lussekatter, lägg på bakpappersklädda plåtar.
Tryck ner russin ordentligt.
Låt jäsa ordentligt under bakduk i 1-2 timmar.
Grädda i 225 grader i ca 8 minuter.


Vaniljsaffransbullar

Fyllning
120 g smör
1 dl socker
1 msk vaniljsocker

Blanda ihop fyllningen.
Dela degen i två delar.
Kavla ut varje deg och bred på fyllningen.
Rulla ihop, skär i 1 cm breda bitar, lägg i pappersformar på plåt.
Låt jäsa ordentligt under bakduk i 1-2 timmar.
Pensla ev. med ägg och strö på pärlsocker.
Grädda i 225 grader i ca 8 minuter.

Det blir jättegott att använda mandelmassa i fyllningen och dra ner ganska rejält på sockret. Men eftersom vi har lite mandelallergi i familjen så skippade jag mandelmassan i år och det blev faktiskt oväntat bra även utan mandelmassa. Vilken tur!

Traditionell lussekatt med russin innan gräddning.
Man kan även göra fina gula flätor.
Fläta efter gräddning.

2 kommentarer:

  1. Så himla goda o enkla Roy Fares recept var. Blir detta recept varje år. Tack för tipset.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag lär/bör nog också hålla mig till det här i fortsättning. Fast jag brukar vara så nyfiken och vilja prova nytt så risken är rätt stor att jag ändå testar något annat nästa år :)

      Radera