fredag 6 mars 2020

Varm smörgåstårta med grillad kyckling

Borta bra men hemma bäst!
Nu är vi hemma i Luleå igen och det känns så skönt att jag ska få sova i min egna säng igen och framför allt med mina egna kuddar. Tror faktiskt att jag ska gå o lägga mig extra tidigt och få njuta extra länge 😀 Bilresan gick bra men det är så otroligt segt och så otroligt mycket skog.

En av dagarna i Åre gjorde jag varm smörgåstårta i portionsform till lunch. Perfekt lunchmat tillsammans med lite sallad. Den här gången var det kyckling som var fyllningen och jag använde en färdiggrillad kyckling för enkelhetens skull.


Varm smörgåstårta med grillad kyckling

1 grillad kyckling, bröstfilérna
1 bit purjolök
1 stor morot
100 g färskost
1 dl crème fraiche
1 msk röd pesto
ev. lite mjölk
6-8 polarpärlan, jag använde fullkorn
1-2 tomater
1 röd paprika
ost, gärna riven

Dela kycklingen, lägg låren åt sidan (och ät någon annan gång) och skär filéerna i mindre bitar.
Strimla purjolöken, stek lite lätt.
Skala och riv moroten, stek den mjuk.
Blanda ihop kyckling, purjo, morot, ost, crème fraiche och pesto till en bra röra.
Fyll på med mer ost, crème fraiche eller mjölk för att få en ganska fast men ändå bredbar röra.
Lägg ut 3-4 brödskivor på en bakpappersklädd plåt.
Lägg kycklingröran på alla brödskivor, lägg på ytterligare en brödskiva på varje och sedan ytterligare röra.
Skiva tomat o paprika och lägg överst, toppa med ost.
Gratinera i 200 grader i ca 20 minuter tills allt är varmt och osten fått lite färg.
Servera med sallad.


Min röra med fullfet crème fraiche och färskost blev för hård så jag hällde i lite mjölk för att få den smidigare och mer lätthanterad. 


onsdag 4 mars 2020

Pestofilé

Gårdagens middag och dagens lunch var denna krämiga fläskfilégryta som vi åt med tagliatelle. Tagliatelle är min och Idas favorit, men inte Isaks så nu när vi är på semester utan Isak passar vi på att äta denna supergoda pasta. Vilken är er favoritpasta? Eller är ni så tråkig som inte känner skillnad på pasta o pasta?


Pestofilé

1 kg fläskfilé
1 bit pujolök
ca 6 medelstora champinjoner
salt, peppar
2 msk röd pesto
2 msk tomatpuré
1 dl crème fraiche
2-3 dl grädde
1 tsk torkad basilika

Putsa och skiva fläskfilén, stek, salta o peppra. 
Strimla purjolöken, stek lite lätt.
Rensa och dela champinjonerna i mindre bitar, stek, salta o peppra. Lägg åt sidan.
Lägg kött och purjo i en kastrull tillsammans med tomatpuré, pesto, crème fraiche och grädde. 
Koka upp och låt koka ihop 5-10 minuter.
Lägg i basilika och champinjoner, koka upp.
Servera med tagliatelle och caprese (tomat- och mozzarellasallad).


Idag har det snöat mest hela da'n så jag har varit inne och passat på att förbereda några samarbeten och blogginlägg. Skönt att ha ordentligt med tid för bloggen för ovanlighetens skull.

Imorgon ska vädret bli något bättre så då ska jag försöka ta mig ut på en långpromenad. Dessutom hoppas jag att jag får tid för massage trots att jag är ute i sista sekunden. Håll tummarna för mig så att jag får lyxa till det lite mitt i veckan.

tisdag 3 mars 2020

Målet är nått

Efter 3 dygn hos Leifs föräldrar åkte vi igår vidare mot Åre och efter en blåsig och snöig bilresa på drygt 10 mil kom vi fram till Åre/Tegefjäll senare än planerat. Men vi var effektiva med att packa in grejer och mat, bädda i sängar och komma i ordning så vi hann även med en skön o varm bastu innan det blev för sent💖 Mys deluxe!


Idag har det varit bättre väder, inget snöande och mindre blåst så Leif och Ida har åkt slalom nästan hela da'n. Det bästa av allt är att Idas ben, knä och höft verkar ha klarat det riktigt bra. Är så himla glad, för hennes mål efter benbrottet har hela tiden varit att kunna åka slalom på sportlovet och nu är vi där 🙏

Jag har varit inne större delen av dagen för att försöka kurera min envisa förkylning och har då både fixat lunch och middag. Till lunch gjorde jag en ny variant av varm smörgåstårta och även den här varianten blev supergod och jag fick beröm av alla vid bordet. I dag blev det en smörgåstårtor i portionsformat med en fyllning av grillad kyckling, purjolök och morötter. Mums!


Till middag blev det fläskytterfilé och champinjoner i pestosås, som vi åt till tagliatelle och caprese. Även det blev riktigt gott. Men med de smakerna går det ju inte att misslyckas 😍 Nu är middagen bortplockad och vi har slagit oss ner i soffan för att se hockey. En bättre tisdag helt enkelt!


Imorgon ska det blåsa och snöa igen så vi får se hur mycket slalom det blir då och om jag kommer i väg på nån längre promenad eller om det blir en mysdag inomhus. Inte helt fel det heller 💕

måndag 2 mars 2020

En dag på slottet

På fredag efter sportlovet ska vi ha en planeringsdag på jobbet. Så efterlängtat! Jag älskar att planera och styra upp jobbet så att alla jobbar mot samma mål, verksamhetens uppsatta mål. Blir så konstigt annars 😀

Vi ska hålla till på Kulturens hus i Luleå, men vilken dröm det vore att få ha nästa planeringsdag eller konferens på ett vackert slott. Uppe i norr har vi inte så många slott. Undra om vi ens har något? I södra Sverige verkar det ju krylla av dem. 


Jag såg att Johannesbergs Slott ligger bara 20 minuter från Arlanda. Det vore ju perfekt för oss med en konferens nära Arlanda, vi som kommer med flyget till just Arlanda om vi flyger söderut.

Åh där skulle jag trivas! Jobba med verksamhetsplanering på dagarna, äta gott på kvällarna och sova kungligt på nätterna. Se'n skulle det ju inte vara helt fel med en vinprovning också, eller kanske en champagneprovning till o med.


Men det viktigaste när man är i väg på konferenser med övernattning är att det inte är för fullbokat program så man även hinner se sig om i de vackra omgivningarna, ta ett pass på gym eller några vändor i bassängen.

söndag 1 mars 2020

Recept februari 2020

Trots att februari var en dag längre än vanligt så har det gått väldigt fort. Tänk att det redan är mars och mars börjar på bästa sätt med en veckas sportlov. En vecka med vila, god mat, bloggjobb och helt utan stress. Visst låter det bra?

Som vanligt har jag gjort en sammanställning på alla recept jag har delat med mig av under den senaste månaden. Under februari bjöd jag på både mat och kakor, men inga semmelrecept 😀

Recept februari 2020


Februari började med att jag tipsade om ett bra sätt att bjuda på favoritsallad för alla. Man dukar fram en massa godsaker och var o en får plocka ihop sin egna favoritsallad.


Vi hade kvar köttbullar från i julas som jag ville göra något "roligt" av istället för det vanliga som hos oss är antingen makaroner o ketchup eller potatis o brunsås. Så jag gjorde köttbullar i tomatsås med spagetti och det blev populärare än jag trodde.


Jag gjorde även en till pastarätt där jag blandade ihop allt till en krämig och supergod rätt. Den här gången var det  en krämig pasta med röding, dill och ärter


Eftersom jag glömde att ta kort förra gången jag gjorde den här indiska kycklinggrytan så var jag tvungen att göra den en gång till ganska snart, eftersom den var så god och populär och jag ville kunna dela med mig av receptet till er.


Jag gjorde en fläskfilé- och paprikagratäng som framför allt Leif berömde och det hör inte till vanligheterna.


Lite godsaker hann jag baka också, hade både apelsin och choklad hemma som jag ville använda upp så jag blandade dem i en apelsinkaka med choklad.


Jag drömde mig bort till sommar, sol och altanhäng och bjöd på ett recept från i somras som jag glömt att ge er, Laxsnittar med smördeg och potatis


Jag hade bruna bananer hemma och det bästa sättet att använda upp dem är till min supergoda banankaka som jag den här gången gjorde i långpanna och dessutom blandade jag i mörk choklad för att göra den extra smarrig. Vill inte har för mycket sötsaker i frysen så jag tog med den till jobbet och bjöd min nya kolleger på banankaka med mörk choklad i långpanna


Förra lördagen var jag ensam hemma och njöt av en varm smörgåstårta med skinka, purjo och champinjoner. Riktig mysmat för mig och den var så god så jag tror att jag kommer göra den snart igen så att hela familjen får njuta av den.


Månaden avslutades med plåtmat där en massa godsaker samsas på en o samma plåt och tillags i ugnen. Så himla smidigt och så himla gott med kyckling och grönsaker - allt i ett i ugnen

Matsedel v.10 mars 2020

Är det fler än jag som har Vasaloppet på i bakgrunden? En mysig tradition första söndagen i mars. Jag orkar inte sitta bänkad hela tiden, men tv:n får stå på i bakgrunden medan jag gör annat.

Förutom att se Vasaloppet har jag precis knåpat ihop en veckomatsedel till er. Hoppas ni hittar nå gott som ni vill prova. Berätta gärna i så fall! Nu ska jag fundera på vad jag ska laga för sportlovsmat till oss kommande vecka.


Matsedel v.10 mars 2020

Köttfri måndag
Röd curry är en god krydda som jag ofta glömmer bort. Här har jag blandat den med några favoritgrönsaker. Ät som ensamrätt eller servera med lite ris.

Tisdag
Olivias gamla favorit som hon lärde sig på skolans hemkunskap och bjöd oss på ganska ofta.

Onsdag
Smakrik och supergod kycklingrätt. Vem tackar nej till Västerbottensost?

Torsdag
En lite annorlunda men riktigt god fiskrätt med en vacker och god sallad.

Mysfredag
Variera fredagstacon med en tacotårta. Festligt och gott!

Veckans godsak
Choklad, choklad, choklad. Det kan aldrig bli för mycket choklad.

lördag 29 februari 2020

Kyckling och grönsaker - Allt i ett i ugnen

Jag skrev i onsdags att jag fick så mycket beröm för middagen och nu har jag förstått att ni vill ha ett bättre recept än det jag gav er då. Er önskan är min lag, så här kommer ett något bättre recept. Men eftersom det är ett litet "Man tager vad man haver"-recept är det svårt att ge er några exakta mängder.

Jag tror faktiskt att det som gjorde att barnen tyckte att detta var extra gott var att jag blandade kycklingen med soja och thaichilisås, två favoritsmaker. Dessutom använde jag kycklinglårfilé som är så mycket saftigare än kycklingfilé.


Kyckling och grönsaker - Allt i ett i ugnen

1 kg kycklinglårfilé
soja
thaichilisås
potatis
morötter
palsternacka
sötpotatis
zucchini
rödlök
färsk spenat
olja
salt, peppar

Dela kycklingen i mindre bitar. Stek i stekpanna lite lätt, salta o peppra.
Blanda kycklingen med lite soja och thaichilisås.
Skala och dela alla rotsaker, grönsaker och lök i mindre bitar.
Lägg ut på en plåt, ringla lite olja över och salta.
Stek i ca 200 grader i ca 20 minuter, beroende på hur stora bitar du har.
När allt börjar mjukna lägger du in kycklingen på plåten också och låter den steka färdigt i ugnen med allt det andra.
Ta ut plåten när allt är färdig och blanda ner lite färsk spenat.
Servera till crème fraiche och thaichilisås.


Dessa rotsaker, grönsaker och lök använde jag men det funkar med det mesta. Nu hade jag detta hemma, nästa gång blir det kanske en bit kålrot och gulbetor istället.