söndag 26 maj 2019

Matsedel v.22 maj 2019

Grattis alla mammor, framför allt min egen, på er dag!

Jag ska börja denna mors dag på det bästa sättet jag vet och som jag ofta startar mina helger - med en långfrukost i lugn och ro innan jag sätter igång med dagen på allvar. Sedan ska jag tvätta, shoppa och fira mamma innan jag avslutar kvällen med Robinsonfinalen. I år har vi följt Robinson slaviskt och det är sååå spännande hur det ska sluta. 

Jag blev sjukt sugen på min favoritsmulpaj med rabarber, kardemumma och kokos. Den måste jag göra till veckan, nu när landet är fullt med rabarber.


Matsedel v.22 maj 2019

Köttfri måndag

Tisdag

Onsdag

Torsdag

Mysfredag

Veckans godsak

fredag 24 maj 2019

Mästerkocken

Alltså jag måste få skryta om vår lilla mästerkock 💖

Ida älskar att laga mat och hjälpa till i köket och i går briljerade hon igen. När jag kom hem från jobbet så frågade hon om hon fick laga mat helt själv och ingen fick vara i närheten av köket. Ja, vad svarar man på det när man precis har kommit hem och är lite småtrött? Självklart!

Men jag varnade henne att det var ganska tomt i kylskåpet så det kunde vara svårt att hitta något att laga. Det bekymrade henne inte.


Det som imponerade störst på mig igår var att hon kunde tänka om - flera gånger. Först ville hon göra Carbonara men vi hade varken bacon eller grädde, då ville hon göra kycklingwok men hittade för lite grönsaker. Då skulle nog jag ha gett upp, men inte Ida.

Till slut hittade hon kyckling, smaksatt ost och crème fraiche så då gjorde hon pasta med en krämig ostsås till den stekta kycklingen. Men inte nog med det! Eftersom hon vet att jag gärna skippar pasta så stekte hon strimlad vitkål till mig. Det är kärlek det 💕

Dessutom gjorde hon ett supergott tillbehör som tog slut alldeles för fort. Hon stekte pressad vitlök i olja tillsammans med tunna morotsskivor. Det var såååå gott så det ska jag absolut härma.

Min supergoda o smakrika middag

Alla fick sin mat serverad på tallrik, så det var inga fula kastruller framme. Me like!

Ikväll vill hon laga Carbonara åt oss. Hon var med på affären igår för att försöka få tag i pancetta till carbonaran, men tyvärr hade de ingen pancetta så vi köpte bacon istället. Det går nog bra det också.

Älskade Ida

torsdag 23 maj 2019

Teriyaki-wok med nudlar och grönsaker

I vår familj är det inte lätt att göra alla nöjda och glada till middag. Jag undviker gärna kolhydrater men äter gärna mycket grönsaker och tycker om det mesta i grönsaksväg. Medan andra gärna undviker grönsaker eller i alla fall vissa grönsaker och de som äter grönsaker äter gärna olika grönsaker.

Så för att alla skulle bli hyfsat nöjda gjorde jag två varianter på en teriyaki-wok med fläskkött. En med nudlar och utan grönsaker och en med endast grönsaker. Vissa tog från båda varianterna och andra tog bara från den ena.

Den enklaste och förmodligen även det godaste är att göra endast en variant som innehåller både nudlar och en massa grönsaker.


Teriyaki-wok med grönsaker

ca 600 g strimlat fläskkött (t.ex skinkstek eller fläskytterfilé)
1 rödlök
1 bit vitkål
2-3 morötter
1 paprika
broccoli
olja
ca 1,5 dl teriyakisås

Bryn/woka fläskköttet snabbt i olja och krydda med salt och peppar. Lägg åt sidan.
Woka grönsakerna i omgångar.
Blanda ihop köttet och alla grönsaker, värm på och tillsätt teriyakisås.
Servera med lite extra teriyakisås och sesamfrön.


Teriyaki-wok med nudlar

ca 600 g strimlat fläskkött (t.ex skinkstek eller fläskytterfilé)
olja
ca 1,5 dl teriyakisås
nudlar

Bryn/woka fläskköttet snabbt i olja och krydda med salt och peppar. 
Koka nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen.
Blanda ner teriyakisås och nudlar till det wokade köttet.


Servera med lite extra teriyakisås och sesamfrön.


Vilken ser godast ut? En ganska enkel fråga enligt mig. Den färgglada med alla goda grönsaker ser ju så mycket godare ut och den jag skulle välja alla dar i veckan.

Att använda den färdiga teriyakisåsen är ett enkelt sätt att snabbt få god smak på woken. Men tyvärr innehåller den nog en hel del socker. Har faktiskt inte "vågat" titta efter hur mycket 😀

onsdag 22 maj 2019

Smakbox till Mors Dag

Det är ju ingen hemlighet att jag gillar Smakbox och jag är så tacksam över mitt samarbete med dem. Nu till Mors dag har jag fått lov att tävla ut en Smakbox igen. Men det är snabba ryck som gäller. Redan på fredag 24/5 kl.15 avslutas tävlingen så gå genast in på mitt Instagram (eller Facebook) och delta i tävlingen.


Om ni inte vågar chansa så har jag även ett en rabattkod till er. Om ni utnyttjar den så är ni säker på att få en smakbox, eller rättare sagt så får ni ge bort 2 eller 3 smakboxar till reducerat pris. Ge bort till mamma, dig själv eller nån annan som är värd en fin present.

Koden 25MATRO ger dig hela 25% rabatt om du ger bort 2 eller 3 boxar i följd. 
Du betalar alltså endast 448 kr för 3 boxar (ord. 597kr) eller 299 kr för 2 boxar (ord. 398kr). Rabattkoden gäller till 26/5 och beställer gör du här.

Så här spännande är det att öppna en fullproppad Smakbox 💖

Gratinerad nachotallrik

Barnens nya storfavorit är denna goda rätt som är perfekt till lördagslunchen om man har över lite köttfärs från tacofredagen. Dessutom så himla enkel att göra att barnen kan göra det själva. Supersmidigt och vill man minska disken kan man göra som vi gör ibland. Vi ställer helt enkelt fram plåten på bordet och sedan tar var o en direkt därifrån och in i mun🙈 Minimalt med disk och maximalt med frossa.


Gratinerad nachotallrik

tacochips
tacoköttfärs
riven ost
ev. salsa

Lägg ut tacochips på en plåt.
Strö över köttfärs och riven ost.
Tillaga i 200 grader i ca 10 min.
Klicka ev. ut salsa innan servering.


Antingen serverar man direkt från plåten eller så tar var o en en bit på en egen tallrik där man kan fylla på med salsa och grönsaker till en komplett måltid.

Det kan även vara ett perfekt före-maten-snacks på helgerna då i alla fall vi tycker om att laga mat länge och även lite senare. Då är det perfekt att småäta något samtidigt som man smuttar på nå gott i glasen och lagar en god middag. Det är familjemys på hög nivå. Jag älskar när hela familjen samlas i köket.

Var så god o ät!
Redo för ugnen

tisdag 21 maj 2019

Snurrigt

Efter att ha jobbat mycket i flera dagar och knappt haft nån minut till vila och återhämtning känns det sååå skönt med en ledig kväll i dag. Jag njuter 💖 Extra härligt att vi fick en varm och solig kväll och kunde chilla i vår lounge och sedan äta grillmiddag ute. Det gäller att passa på för enligt prognosen ska det nu bli sämre väder igen.

Jag sitter faktiskt ute just nu och bloggar också. Underbart! Ida varvar att spela basket och hoppa studsmatta, perfekta sommaraktiviteter enligt henne - förutom att bada då förstås. Men det får hon vänta ett tag på.

Bild från i fjol, men det ser likadant ut i år😍

Jag var lite sugen på att gå på en kvällspromenad eller rättare sagt så borde jag gå på en promenad. Men jag tror inte att jag lyckas slita mig från loungemöbeln och jag hade ju tänkt ha en riktig slöarkväll så jag tror jag håller kvar den tanken och skippar promenaden o njuter av vilan istället. Det kommer fler kvällar och fler möjligheter till promenader.

Nu ska jag fortsätta ta det lugnt, hoppas att ni också har en bra tisdagkväll💖

måndag 20 maj 2019

Grillkryddade kycklinglår i Crock Pot

Då var det måndag och vardag igen och man vill gärna har snabblagade goda maträtter till middag då alla kommer hem hungriga och trötta från jobb o skola.

Att använda en Crock Pot är mitt bästa knep för att snabbt få middagen på bordet när man väl har kommit hem. Eftersom middagen då tillagar sig själv medan man är på jobbet och är färdig när man kommer hem. Det största problemet är dock att ibland tillagas maten för länge och blir så mör så den faller sönder. Därför är pulled pork perfekt att tillaga i en Crock Pot.


Grillkryddade kycklinglår i Crock Pot

1 kg kycklinglår
smält smör
kinesisk soja
grillkrydda

Till grytan
0,5 gul lök, i klyftor
1 st morot, i bitar
1,5 dl vatten
0,5 msk kycklingfond

Blanda smör med soja och grillkrydda och pensla runt om kycklinglåren. 
Lägg lök, morötter, vatten och fond i en botten på Crock pot-grytan. 
Lägg kycklinglåren ovanpå.
Tillaga på låg effekt i 5 timmar.
Kontrollera att kycklingen är klar genom att se att skära ett snitt för att se att vätskan är klar och köttet vitt.

Vi var många till middag så jag gjorde 2 kg kyckling och det rymdes 😀

I dag är det kvällsjobb som gäller igen, men just nu har jag en paus när jobbdatorn (eller i alla fall systemen) får tänka och jobba utan mig. Tack o lov är det inte så ofta jag måste jobba på kvällarna för trots att det bara är nån timme jag måste jobba så är det mentalt jobbigt att veta att jag har tider att passa även på kvällstid. När jag väl kommer hem från jobbet då vill jag vara ledig och själv styra över min tid.