lördag 12 mars 2011

Kaffefilter till varma mackor, hamburgare o dyl

Vilket underbart väder vi har idag. Solen skiner och det är vindstilla. Isak och Leif for i väg på Isaks hockeymatch i morse. Till lunch gjorde jag och tjejerna varma mackor i mackjärnet och gick ut och åt dem i gassande solsken.
Varma mackor kan bli ganska varma att hålla i med handen och då är ett kaffefilter perfekt att använda.
Till en hamburgare som lätt kan bli lite grisig när dressing, ketchup och annat börjar rinna ut är det också perkekt att använda kaffefilter. Sätt hamburgaren eller mackan i kaffefiltret, mycket bättre än en servett.
All mat blir så mycket godare när man får äta det ute i strålande sol. Åh vad vi har längtat efter detta!
På eftermiddagen kom mormor och morfar förbi så då hann vi fika ute också. Så mysigt! Imorgon åker jag till Ikea så då hinner jag inte vara ute och njuta av solen så det var skönt att jag hann med flera solsvängar idag.

Vapianopasta med salami och ruccola

Lördag och solen skiner, vad underbart. Jag har inga planer för dagen förutom att se hockeyslutspelet kl. 16. Leif, Olivia och Isak ska se matchen på plats medans jag och Ida nöjer oss med att se den på tv. Tidigt i morse åkte Isak och Leif till Piteå för Isak spelar hockey-cup där i helgen. Hoppas det går bra!

När jag var i Stockholm åt jag en god pasta på Vapiano och igår försökte jag efterlikna det receptet. På Vapiano serverades den med ricottaost men vi åt utan det.
Vapianopasta med salami och ruccola
olivolja
1 gul lök
1-2 vitlöksklyftor
1-2 röd chili
1 dl vitt vin
200 g salami
70 g ruccola
400 g pasta
salt o peppar

Finhacka gul lök, vitlök och röd chili. Strimla salami.
Stek gul lök på låg värme i olivolja så den blir mjuk men inte blir brun.
Tillsätt vitlök och chili och stek någon till minut.
Tillsätt vitt vin och salami. Låt sjuda några minuter. Salta och peppra.
Rör ner nykokt pasta och ruccola.
Servera genast tillsammans med nyriven parmesan och sallad caprese(tomat- och mozzarellasallad).
Jag tyckte att det här blev jättegott och kunde inte sluta tjata om hur gott det var, under middagen. Barnen var inte så förtjusta i vare sig salamin eller ruccolan men de petade bort det oönskade och åt pasta och var nöjda ändå. Färsk pasta är att föredra men eftersom den innehåller ägg använder vi alltid torkad pasta. Jag använde en lite roligare pasta, långa smala skruvar, dock till den här pastarätten.

fredag 11 mars 2011

Tacofredag

Då är det fredag igen och vi har hela härliga helgen framför oss. Tillhör ni dem som har tacofredag? Vi gör inte det! Isak är jättearg för att vi inte har tacofredagar för han hör att så många andra har det och tycker att vi äter tacos alldeles för sällan. Jag är lite less vanliga tacos så jag brukar försöka göra lite roligare varianter också, förutom att vi har vanliga tacos som Isak aldrig verkar lessna på.
För att få riktigt goda tacos tycker jag att man ska göra kryddmixen själv.

En tortillatårta med tacoköttfärs, spenatröra och tortilla varvat blir en god och uppskattad bjudrätt.

Det finns många goda tacopajer, jag tycker om den här texmex-pajen, med paprikapulver i pajdegen så den blir röd och fin.

Vill man inte ha paj kan man göra Olivias storfavorit nämligen tacopizza. Den har hon ofta serverat på sina kalas.

Vill man göra det riktigt enkelt använder man färdigkavlad smördeg och gör en god tacorulle.

Undviker man kolhydrater, kanske för att man äter LCHF, passar en tacogratäng med philadelphiaost bra.

Det var lite förslag på vad man kan göra med tacoköttfärs. Nu blev jag ju nästan sugen på tacofredag:) fast vi ska äta pasta, salami och ruccola i kväll.

onsdag 9 mars 2011

Centergrottor

Idag var jag tillbaka på jobbet efter två sjukdagar och det har varit en stressig dag. Direkt från jobbet till skola och förskola för att hämta barn, sedan skjutsa hem dem för att själv promenera tillbaka till förskolan för att vara med på föräldrarådets möte. Kom inte hem förrän halv sju och då var det bara att börja göra Ida klar för sängen. När hon hade somnat tog jag plats i TV-soffan för onsdagar är ju matprogrammens dag, det ena matprogrammet avlöser det andra hela kvällen.

Dumlegrottor har väl de flesta smakat eller hört talas om. Jag bytte ut Dumlekolan mot Center istället. Center blir inte lika hårda som Dumle kan bli.
Centergrottor
200 g smör
1 dl socker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Centerchoklad

Kör smör, socker, mjöl och bakpulver i matberedare till en deg.
Låt stå kallt en liten stund och rulla sen till bollar och lägg i formar. Jag använder småbrödsformar för jag vill inte ha så stora kakor andra använder mazarinformar i aluminium.
Gör en liten fördjupning i varje kaka. Stick ner en center i varje fördjupning.
Grädda i 200 grader ca 10-15 min.

tisdag 8 mars 2011

Mat-ro på Facebook

Nu äntligen finns Mat-ro även på Facebook.

Klicka till höger på "Like"-knappen (hittade inte den svenska gilla-knappen:) ) så får du ta del av alla mina facebook-uppdateringar också.

måndag 7 mars 2011

Matsedel v.10 mars 2011

Ny vecka och dags för en ny veckomatsedel! Jag har planerat veckan i stort, men det viktigaste den här veckan det är väl att hinna med att äta semlor imorgon på fettisdag:)
Matsedel v.10 mars 2011
Må: Kött- och grönsakswok och ris
Ti: Morotssoppa med ingefära. Semlor till efterrätt
On: Köttfärs
To: Fisk
Fr: Vapianopasta med salami och ruccola
Lö: Kycklinggryta med rödvin, basilika och timjan
Sö: Gryta

Limefilé

Måndag igen och nu är det slut på sportlovet för mina stora barn, men i dag är jag och Ida hemma istället. Jag är fortfarande sjuk (inne på femte veckan) och Ida hade en hemsk hosta i natt. Smittad av mig? Så i dag ska vi ligga i soffan och titta på film hela da'n och inte göra nånting mer än nödvändigt.

Fick tag i billig fläskytterfilé som jag tillagade tillsammans med lime, som behövde användas upp.
Limefilé
500 g fläskfilé eller fläskytterfilé
1 tsk salt
1dl vatten
2 dl crème fraiche
2 msk konc kalvfond
1/2 – 1 tsk sambal oelek
1 tsk soja
1 msk honung
strimlat skal och pressad saft av 1 lime

Skär köttet i skivor och krydda med salt. Bryn dem i smör i en stekpanna.
Vispa ihop vatten, crème fraiche, kalvfond, sambal oelek, soja, honung, limeskal och saft i en låg vid gryta.
Lägg i köttet och låt det puttra ca 5 min.
Servera med bulgur eller ris och frästa grönsaker.

Jag använde 1 dl crème fraiche och 1 dl havregrädde i såsen dessutom hade jag 1 tsk sambal eftersom vi tycker om lite starkare mat. Nästa gång använder jag lite mindre lime och honung.