Idag fick jag en så otroligt fin kommentar på ett inlägg om Äggfri rulltårta så jag måste lyfta fram den.
"Hej! Vill bara säga att jag är oerhört tacksam över att det finns människor som du som vill delge oss dina goda recept. Jag har en son som varken tål ägg eller mjölk och din sida har verkligen kommit till användning och sonen är jättenöjd och tycker allt är smaskens.
Tack!"
Det är sådana här kommentarer som gör att jag älskar att blogga. Tidigare drömde jag om att göra en kok- eller bakbok för mjölk- och äggallergiker men visste inte hur jag skulle gå tillväga. Då började jag blogga istället. Jag vill få så många som möjligt, helst hela världen (varför nöja sig med mindre?), att inse att det går så himla bra att göra det mesta utan mjölk- och äggprodukter.
Till barnkalas t.ex. då det nästan alltid finns chokladbollar, om de skulle göras på mjölkfritt margarin så skulle fler kunna äta av dem. Muffins är också populärt på barnkalas, jag har flera bra muffinsrecept utan varken ägg eller mjölk. Oj, vad jag hade blivit glad om mina barn hade fått gå på barnkalas och sluppit ha med sig eget fika. Inte för min skull (vi har ju ändå alltid fikabröd i frysen) utan för deras så att det inte skulle behöva känna sig annorlunda.
Självklart använder jag mjölk- och äggprodukter ibland, t.ex. omelett, men oftast gör vi varianter utan vare sig ägg och mjölk. Mjölkprodukter, t.ex. ost, använder vi oss mer och mer av eftersom Isak nu måste börja prova äta det. Men det blir inte så ofta som vi borde eftersom vi är så vana med andra alternativ.
torsdag 3 februari 2011
onsdag 2 februari 2011
Matsedel v.5 februari 2011
Två av veckans middagar har redan passerat och jag kommer inte på nån matsedel för veckan. Jag vet inte var inspirationen har tagit vägen. Men nånting så här kanske det blir. Förmodligen blir det många förändringar.
Matsedel v.5 februari 2011
Må: Pytt i panna
Ti: Korv och makaroner
On: Pizza
To: Fiskkakor
Fr: Tacos och tacogratäng
Lö: Fläskfilégryta med sparris
Sö: Olivias risotto
Matsedel v.5 februari 2011
Må: Pytt i panna
Ti: Korv och makaroner
On: Pizza
To: Fiskkakor
Fr: Tacos och tacogratäng
Lö: Fläskfilégryta med sparris
Sö: Olivias risotto
På lördag smäller det!
Första deltävlingen är i Luleå med mig, Olivia och Isak på plats.
tisdag 1 februari 2011
Marinerad helstekt fläskytterfilé
Har ni ätit nån semla än? Det är ju faktiskt över en månad kvar till fettisdag som är ovanligt sent i år, men det annonseras om semlor och semmeltest var och varannan dag redan. Jag har inte provätit någon än i år, men snart tror jag inte att jag kan vänta längre. De hemgjorda är ju klart godast så jag måste kanske baka en omgång till helgen. Ifjol bakade jag både chokladsemlor och semmelrutor, men i år blir det nog traditionella.
I dag jobbade jag över lite och när jag kom hem hade övriga familjen redan ätit eftersom Isak skulle iväg på hockeyträning. Jag tog därför bara en tallrik fil och drömde mig tillbaka till söndagens middag med fläskytterfilé, potatisgratäng och sallad.
Marinerad helstekt fläskytterfilé
600-700 g fläskytterfilé
marinad:
0,5 dl rapsolja
0,5 dl balsamvinäger
0,5 dl soja
1-2 vitlöksklyftor
ev. sweet chili sause
ev. honung
salt och peppar
Blanda ihop marinaden i en plastpåse, lägg i filén. Marinera i minst 30 min. Gärna längre.
Bryn filén runt om i smör eller margarin i en stekpanna, krydda med salt och peppar.
Flytta sedan över den till en ugnssäker form och stick in en köttermometer i köttet.
Stek i 200° till 65°, tar ca 15 minuter. Ta ut formen ur ugnen och låt filén bli klar utanför i ca 10 min.
Kött blir så saftigt och gott när man helsteker det. Fläskytterfilé är en stor favorit hos hela familjen och alla äter med god aptit. Alla skålar och fat var länsade på mat idag.
I dag jobbade jag över lite och när jag kom hem hade övriga familjen redan ätit eftersom Isak skulle iväg på hockeyträning. Jag tog därför bara en tallrik fil och drömde mig tillbaka till söndagens middag med fläskytterfilé, potatisgratäng och sallad.
Marinerad helstekt fläskytterfilé
600-700 g fläskytterfilé
marinad:
0,5 dl rapsolja
0,5 dl balsamvinäger
0,5 dl soja
1-2 vitlöksklyftor
ev. sweet chili sause
ev. honung
salt och peppar
Blanda ihop marinaden i en plastpåse, lägg i filén. Marinera i minst 30 min. Gärna längre.
Bryn filén runt om i smör eller margarin i en stekpanna, krydda med salt och peppar.
Flytta sedan över den till en ugnssäker form och stick in en köttermometer i köttet.
Stek i 200° till 65°, tar ca 15 minuter. Ta ut formen ur ugnen och låt filén bli klar utanför i ca 10 min.
Kött blir så saftigt och gott när man helsteker det. Fläskytterfilé är en stor favorit hos hela familjen och alla äter med god aptit. Alla skålar och fat var länsade på mat idag.
måndag 31 januari 2011
Bananmuffins med kanel
Kände att jag var tvungen att prova min nya muffinsform med plats för sex solros-muffins. Eftersom vi hade bruna bananer så gjorde jag bananmuffins som jag kryddade med kanel. Blev riktigt saftigt, gott och fint. När jag använder silikonformar smörjer jag dem ganska ordentligt med fett innan jag häller i smeten. Om formarna är så veckiga som de här får man vara noga så att smöret kommer in över allt. Är man noga så fastnar det ingenting och kakan/muffinsen får ett vackert mönster.
50 gram smör
2 ägg
2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 tsk kanel
2 mogna bananer
0,5 dl mjölk
Smält smöret och låt svalna. Vispa ägg och socker poröst.
Blanda mjöl, bakpluver, vaniljsocker och kanel, rör ner i smeten.
Tillsätt matfett och mosade bananer, häll i mjölken.
Häll smeten i muffinsformar, fyll till tre fjärdedelar ungefär.
Grädda 10-15 minuter i 200-225 grader lite beroende på muffinsformarnas storlek. Lägre värme och längre tid om du gör stora muffins.
Fint solrosmönster
Bananmuffins med kanel50 gram smör
2 ägg
2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 tsk kanel
2 mogna bananer
0,5 dl mjölk
Smält smöret och låt svalna. Vispa ägg och socker poröst.
Blanda mjöl, bakpluver, vaniljsocker och kanel, rör ner i smeten.
Tillsätt matfett och mosade bananer, häll i mjölken.
Häll smeten i muffinsformar, fyll till tre fjärdedelar ungefär.
Grädda 10-15 minuter i 200-225 grader lite beroende på muffinsformarnas storlek. Lägre värme och längre tid om du gör stora muffins.
Fyllda till tre fjärdedelar ungefär
Som vanligt när man bakar med banan så blev de saftiga och goda. Kanelsmaken passar jättebra ihop med bananerna.
Färdiga att vända upp o ner och hoppas att formarna är
smorda ordentligt så att ingenting fastnar.
söndag 30 januari 2011
Muffinsformar på rea
Nu var det länge sedan jag gjorde ett inlägg, men jag har inte haft tid. Jag har haft en jättebra helg. Det började i fredags med en After work med jobbet. Det var en hyfsat god buffé, buffé är ju alltid buffé. Som oftast åt jag bara det kalla och struntade i varmrätterna. Jag åt bl.a. lufttorkad skinka, ägg, skagenröra, tomat- och löksallad, oliver, tunnbrödssnittar, ost o kex, melon och vindruvor. Det blev inte så sent för nån av oss och det var skönt så man inte behövde känna sig som en svikare när man gick tidigt. Jag promenerade hem i underbart väder, nollgradigt och vindstilla. Sen hann jag mysa lite med storbarnen till Let's Dance innan det var dags att sova.
På lördag var jag och Olivia på stan och gjorde en massa fynd, halva reapriset på en massa saker. Vi köpte kläder, hårband och självklart fyndade jag köksgrejer också bl.a. muffinsformar både i silikon och fyrkantiga i papp. Silikonmuffinsformen har jag provat idag till bananmuffins och de blev jättebra och fina. Vi hann även med en fikapaus mitt i alla rea-shopping. Det var en såå mysig eftermiddag med min äldsta dotter. På kvällen var hela familjen utom Ida på hockey, tyvärr var det en dålig match som Luleå förlorade. Så typiskt när jag väl tar mig i väg på hockey.
Nu ska vi äta söndagsmiddag - helstekt marinerad fläskfilé och potatisgratäng. Mums!
Muffinsformar i papp och silikon och drickglas/flaskor till sommaren
Nu ska vi äta söndagsmiddag - helstekt marinerad fläskfilé och potatisgratäng. Mums!
onsdag 26 januari 2011
Ugnsomelett med köttfärs- och osttäcke
Nu hoppas jag Ida är tillräckligt frisk för förskolan. Idag har hon verkat lite rastlös och underaktiverad så det är väl ett gott tecken på att hon börjar bli frisk. Hon hostar lite fortfarande men det är mycket mindre nu och hon sover dessutom hela nätterna. Så imorgon blir det jobb för mig och förskola för henne. Olivia däremot stannar hemma en dag till med sin förkylning, men jag hoppas det blir skola för henne på fredag. Sen kanske jag kan skriva om lite annat än dessa sjukrapporter som jag nu tråkar ut er med.
Ugnsomelett med köttfärs- och osttäcke
Omelett:
4 hg köttfärs
2 msk tomatpure
2 dl krossade tomater
kryddor
Grönsakstäcke:
2 tomater
1 paprika
1 lök
Köttfärsröra:
Stek köttfärsen. Tillsätt tomatpuré, krossade tomater och kryddor.
Den får inte bli för blöt för då blir omeletten för vattnig.
Låt den stå och puttra medans du gör omeletten.
Omelett:
Vispa ihop ägg, grädde och kryddor.
Smörj en ugnsform (20x30 cm) och häll i äggsmeten.
Grädda i 200 grader 10-12 minuter tills omeletten har stannat något och fått lite färg.
Täcke:
Bred ut köttfärsröran på omeletten.
Skiva tomater, paprika och lök och lägg på köttfärsen.
Blanda ihop crème fraiche, riven ost och kryddor. Bred det över köttfärs och grönsaker.
Gratinera i 225-250 grader i 10-15 minuter tills osten fått lite färg.
Ät tillsammans med sallad.
Ugnsomelett med köttfärs- och osttäcke
Omelett:
6-8 ägg
2 dl grädde
1-2 tsk basilika
örtsalt
peppar
Köttfärsröra:4 hg köttfärs
2 msk tomatpure
2 dl krossade tomater
kryddor
Grönsakstäcke:
2 tomater
1 paprika
1 lök
Osttäcke:
2 dl crème fraiche
2-3 dl riven ost
svartpeppar
Köttfärsröra:
Stek köttfärsen. Tillsätt tomatpuré, krossade tomater och kryddor.
Den får inte bli för blöt för då blir omeletten för vattnig.
Låt den stå och puttra medans du gör omeletten.
Omelett:
Vispa ihop ägg, grädde och kryddor.
Smörj en ugnsform (20x30 cm) och häll i äggsmeten.
Grädda i 200 grader 10-12 minuter tills omeletten har stannat något och fått lite färg.
Täcke:
Bred ut köttfärsröran på omeletten.
Skiva tomater, paprika och lök och lägg på köttfärsen.
Blanda ihop crème fraiche, riven ost och kryddor. Bred det över köttfärs och grönsaker.
Gratinera i 225-250 grader i 10-15 minuter tills osten fått lite färg.
Ät tillsammans med sallad.
Gör en egen god köttfärsröra med dina favoriter, t.ex chili, vitlök eller lök. Den som är här i receptet är en snabbvariant. Men det viktiga är att den inte blir för vattnig. Vill ni äta LCHF så struntar ni i tomater, lök och paprika och tillsätter kanske zucchini istället.
tisdag 25 januari 2011
Morotsfrallor
Åh vilken härlig vinterdag det har varit i dag. Träden och allt annat var alldeles vitt och solen sken så vackert. Men tyvärr håller vi oss inne eftersom Ida fortfarande är förkyld och jag vill inte att hon ska andas in den kalla luften.
Vet ni varför morötterna är billiga nu? Känns inte riktigt som att januari är morotssäsong. Jag passar i alla fall på att köpa morötter när det är billigt, de är så användbara till allt möjligt. Råriva och blanda med t.ex. äpple eller russin, använda i köttgrytor eller köttfärssås eller baka med. Så i dag bakade jag och Ida morotsfrallor.
Morotsfrallor
1 pkt jäst
5 dl mjölk
0,5 dl olja
1 dl linfrö
1 dl sesamfrön
1 tsk salt
0,5 dl brödsirap
3 morötter (finrivna)
ca 12 dl vetemjöl
Smula ner jästen i en bunke.
Värm mjölken till fingervarmt, 37 grader, och rör ut jästen.
Tillsätt linfrön, sesamfrön, salt, olja, sirap och de rivna morötterna.
Tillsätt mjöl så att degen blir klibbfri men inte för torr.
Arbeta degen ordentligt 5-10 minuter. Låt jäsa 30-40 min under bakduk.
Ta upp degen på mjölat bakbord.
Dela degen i 20-30 lika stora delar och forma till runda frallor.
Lägg på bakplåtspappersklädd plåt och låt jäsa med bakduk 30 min.
Grädda i 225 grader ca 10 min.
Vet ni varför morötterna är billiga nu? Känns inte riktigt som att januari är morotssäsong. Jag passar i alla fall på att köpa morötter när det är billigt, de är så användbara till allt möjligt. Råriva och blanda med t.ex. äpple eller russin, använda i köttgrytor eller köttfärssås eller baka med. Så i dag bakade jag och Ida morotsfrallor.
Morotsfrallor
1 pkt jäst
5 dl mjölk
0,5 dl olja
1 dl linfrö
1 dl sesamfrön
1 tsk salt
0,5 dl brödsirap
3 morötter (finrivna)
ca 12 dl vetemjöl
Smula ner jästen i en bunke.
Värm mjölken till fingervarmt, 37 grader, och rör ut jästen.
Tillsätt linfrön, sesamfrön, salt, olja, sirap och de rivna morötterna.
Tillsätt mjöl så att degen blir klibbfri men inte för torr.
Arbeta degen ordentligt 5-10 minuter. Låt jäsa 30-40 min under bakduk.
Ta upp degen på mjölat bakbord.
Dela degen i 20-30 lika stora delar och forma till runda frallor.
Lägg på bakplåtspappersklädd plåt och låt jäsa med bakduk 30 min.
Grädda i 225 grader ca 10 min.
Gjorde dubbel sats och den jäste väldigt bra.
Jag använde hälften havremjölk och hälften vatten istället för mjölk för att göra dem mjölkfria. Goda saftiga frallor som blir perfekta att använda till picnic-mackor om det börjar bli varmare så att man kan vara ute lite mer.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)