fredag 14 januari 2011

Soppmiddag till många

Ikväll har vi haft fullt hus. Vi har varit åtta vuxna, sju barn och en liten bebis. Tyvärr var en av killarna sjuka så han orkade inte komma. När jag planerade middagen funderade jag hur jag skulle lyckas och orka att göra sallad och fixa potatis, ris el dyl till så många. Det ordnade jag genom att bjuda på matiga soppor, som bara behöver bröd som tillbehör. Men eftersom jag är bra på att krångla till det när jag ska bjuda på mat så gjorde jag två soppor. Varför kunde jag inte nöja mig med en? Jag var sugen på fisksoppa, men jag var rädd för att barnen inte var sugen på det så därför gjorde jag en köttfärssoppa också. När man gör två maträtter måste man göra ordentligt av varje rätt för tänk om alla äter av en och samma. Så nu har vi soppa kvar till flera middagar.

Förrätt
Melon
Oliver
Gurkstavar
Grissinis
Ölkorv

Varmrätt
Smör och ost
Brieost
Tacochips
Majs
Turkisk yoghurt, både med och utan vitlök

Efterrätt
Glass, chokladsås och strössel

Vi, i alla fall jag, har haft jättetrevligt. Tack alla för en trevlig kväll! 

Vinnare av Soup in a cup

Nu har jag dragit 5 vinnare som får 3 varucheckar var på en Soup in a cup från Kelda.

Jag säger grattis till:
Carin A
Ulla Berg
Ulrika H
Frida S
Ann-Christine

Jag behöver era adresser för att kunna skicka varucheckarna till er. Var snäll och maila adresserna till mat-ro@hotmail.se

onsdag 12 januari 2011

Grekisk lammstek med citronpotatis

Nu har vi tagit bort det sista av julgrejerna, stjärnorna och ljusstakarna, t.o.m gardinerna i vardagsrummet orkade jag byta. Vet inte var jag fick all energi ifrån. Före jag började med gardinerna hade jag gjort efterrätt till fredag och bakat en långpannekaka till Isaks hockeylags fikaförsäljning på lördag. Ibland har man mer ork än man tror.
Grekisk lammstek med citronpotatis
1 lammstek
2-3 vitlöksklyftor
marinad:
färkpressad saft av 1citron
1 msk olivolja
2 msk flytande honung
2 msk färsk persilja, hackad
0,5 dl färsk mynta, hackad
0,5 tsk salt
2 krm svartpeppar
citronpotatis:
10-12 potatisar
3 msk olivolja
finstrimlat skal från 2 citroner
1 dl färskpressad citronsaft
2 krm salt
1 krm svartpeppar
garnering:
mynta

Blanda ihop marinaden i en påse. Stick små hål lite häroch där i köttet och tryck in skalade och delade vitlöksklyftor.
Lägg ner steken och låt marinera i minst 3 timmar, gärna över natten. Vänd köttet 2-3 gånger under tiden.
Lägg steken på ett ugnsfat, spara marinaden.
Stick in en köttermometer så att spetsen kommer mitt i den köttigaste delen.
Sätt in i 175 grader i nedre delen av ugnen i ca 30 min. Pensla med marinaden 2-3 gånger under tiden.
Skala och halvera potatisen. Sätt dem i en skål.
Blanda olja, salt, peppar, citronskal och saft. Häll det över potatisen och blanda runt.
När köttet varit ca 30 min i ugnen tar du ut lammsteken och lägger potatisen runt om.
Sätt in köttet och potatisen i ugnen tills köttet har önskad innertemperatur, vid 65 grader är det lätt rosa och vid 75 är det genomstekt. Det tar ca 30 minuter.
Ta upp steken och låt den vila 10-15 minuter. Det blir då lättare att skära.
Garnera potatisen och steken med mynta.

Barnen tyckte att potatisen var lite för sur, men jag som älskar citron i maten tyckte att den blev jättegod. Lammsteken blev också bra, saftigt och gott. Trots att lamm har lite speciell smak åt barnen köttet utan att kommentera att det inte smakade som det brukar. De är ju mest van vid älgkött när vi äter stek.

måndag 10 januari 2011

Kyckling med curry och persikor

Då har vi klarat av första dagen efter jullovet. Morgonen gick bra vi blev bara några minuter senare än vanligt. Tyvärr kände sig Olivia hängig så hon var tvungen åka hem från skolan. Nu känner hon sig bättre, men hon blir hemma imorgon också. Förhoppningsvis kan hon gå till skolan på onsdag.

I lördags efter hockeyn åt vi kyckling och ris. På bilden ser det ut som kycklingsoppa, men det är en skål med kyckling, curry, persikor och mycket sås.
Kyckling med curry och persikor
800 gram kycklingfilé
1 st röd paprika
0,5 st purjolök
smör
1 msk curry
4 dl kycklingbuljong
3 dl vispgrädde
3 st persikor, hela
1 tsk maizena, eller 2 tsk vetemjöl

Strimla kyckling, paprika och purjolök.
Fräs kycklingen i smör i en stor gryta i omgångar, pudra över curryn och tillsätt paprika och purjolök.
Häll på buljongen, koka upp och sjud 3-4 minuter. Skumma av om det behövs.
Tillsätt grädden, koka upp och sjud ett par minuter.
Skär persikorna i klyftor och lägg ner i grytan.
Rör ut maizena eller vetemjöl i lite kallt vatten och rör ner redningen i grytan, koka upp. Sjud ytterligare några minuter om du har använt vetemjöl.

När jag väl hade börjat laga den här kycklingen kom jag på att den är väldigt lik barens favorit, Djungelkyckling, fast det är frukt och grönsaker i den här rätten. Till djungelkyckling serverar jag frukt och grönsaker i småskålar brevid som till tacos, och det gjorde jag även den här gången. Barnen tyckte så klart om även den här kycklingen, fast Isak klagade lite på all purjolök.

Fruktiga havrekakor

Oj, vad vi har hunnit mycket i källaren i helgen. Vi har fixat jättebra förvaring för jackor och byxor som vi har för alla möjliga väder och i alla möjliga storlekar. Nu har vi jättebra överblick över dem alla så det blir enklare när det blir ny årstid eller när barnen har växt och behöver en ny storlek. Jag är så nöjd.

I torsdagskväll när Olivia och Leif var på hockey ville Ida baka (det är mammas tjej), så då bakade vi dessa fruktiga havrekakor.
Fruktiga havrekakor
200 g smör
1 dl socker
1 dl farinsocker
3 dl vetemjöl
3 dl havregryn
1 tsk bikarbonat
1 dl kokos
1 dl russin
1 dl torkade aprikoser

Blanda rumsvarmt smör, socker och farinsocker väl.
Blanda vetemjöl med bikarbonat och rör ner i smörblandningen tillsammans med havregryn och kokos.
Klipp aprikoser i bitar med en sax. Rör ner dem tillsammans med  russin.
Forma smeten till bollar och lägg ut på plåt med bakplåtspapper. Platta till dem något.
Grädda i 175 grader i 8-10 minuter.

Russin är ganska vanlig att ha i havrekakor, men torkade aprikoser var nå nytt för mig, men det blev gott. Havrekakor är nog en favorit hos mig, jag tycker det blir så god smak av havre.

lördag 8 januari 2011

Vinn "Soup in a cup"

Tävlingen är avslutad!

Nu är det dags för ännu en tävling! Kelda och jag tycker att ni var så duktiga på att leta soppor så ni borde även få smaka hur de smakar. Därför lottar jag nu ut några "soup in a cup"-varucheckar som går att lösa in mot en "soppburk".
För att vara med och tävla vill jag att du i kommentarsfältet skriver vilken som är din favoritsoppa, (du behöver inte välja en soup in a cup). Jag tror min favorit är köttsoppa med mycket klimp.

Eftersom min ledtråd på förra tävlingen handlade om julen. Tycker jag att det passar att den här tävlingen pågår t.o.m "tjugonda' Knut när julen ska ut", alltså torsdag 13 januari 2011. På fredag drar jag 5 vinnare som vinner 3 varucheckar var.

Lycka till!

fredag 7 januari 2011

Fryst pepparkakscheesecake

Fredag och helg igen! Men nu är det bara vanliga helger tills det är dags för påsk i slutet av april. I dag gick jag en kort promenad på förmiddagen sedan har jag varit inne bakat. Dels har jag bakat mitt favoritbröd, Emys limpor, med linfrön och rågkross och dels en äppelsmulpaj. Mamma, pappa och syrrans barn Sanna och Lukas var här och fikade på eftermiddagen.

Nyårsaftonens efterrätt var en fryst pepparkakscheesecake. När man har fullt upp med en massa matlagning så är det smart att ha en efterrätt som man har förberett tidigare.
Fryst pepparkakscheesecake
Botten
100 g pepparkakor
50 g smör, smält
Cheesecake
200 gram philadelpiaost eller annan cream cheese
3 äggulor
3 äggvitor
1,5-2 dl socker
3 dl vispgrädde
1 dl rårörda lingon eller lingonsylt
1-2 tsk kanel

Kör kakorna i matberedare tills du har smulor. Tillsätt smöret och kör lite till. Pressa ner i ett jämnt lager i en form med löstagbar botten.
Rör osten, äggulorna, och socker till en jämn smet.
Vispa grädden tills den är fast, och rör ner i ostsmeten.
Blanda i kanel och lingon.
Vispa äggvitorna till ett fast skum, och vänd försiktigt ner i smeten.
Häll allt försiktigt ovanpå kaksmulorna, och ställ formen i frysen i minst sex timmar, gärna över natten.
Tina i ca 20 minuter före servering.

Jag smulade även pepparkakor ovanpå cheesecaken. Om man vill förenkla den här smarriga efterrätten så struntar man i att göra en botten med pepparkakssmulor och smör. Det blir minst lika gott att bara strö pepparkakssmulor uppepå när det är dags att servera. Jag hade pepparkakssmulor uppepå eftersom halva botten satt kvar i formen. Det problemet slipper man om man har pepparkakssmulorna ovanpå istället för i botten.