I dag ska Isak ha kalas igen. Nu har han blivit firad i en hel vecka. I kväll ska hans kompisar komma hit och äta pizza och se film. Jag hoppas på en lugn kväll med 10 barn som sitter snällt i soffan och ser film. Men vi får väl se i kväll hur det blir med det...
Jag har fått prova Keldas nya Laga mat 4 %. Den gör maten extra lätt och härligt krämig på samma gång. Men det jag tycker är det bästa med den är att den är helt fri från konstgjorda tillsatser som till exempel aromer, färgämnen och emulgeringsmedel - till skillnad från många andra gräddprodukter med låg fetthalt.
Kanske dags att prova den redan ikväll i grytan, i pastasåsen eller i den klassiska gräddsåsen!
lördag 16 oktober 2010
onsdag 13 oktober 2010
Cookies äggfria
Solen skiner lika fint i dag som för nio år sedan, den dagen Isak föddes. Till födelsedagsmiddag hade han önskat helstekt kyckling i ugn. Helst hade han förmodligen velat äta Tacos men det åt vi på hans kalas i lördags. Till middag åt vi även barnens favoritpastasallad med bara pasta, tomat och gurka dessutom gjorde jag coleslaw. Till efterrätt åt vi äggfria kladdkakemuffins.
På kalaset i lördags åt vi även äggfria cookies. Det receptet är en blandning av kolakakor och choklad- och ingefärakakor.
Cookies äggfria
200 g smör
2 dl mörkt muscovadosocker
2 msk sirap
2 msk vaniljsocker
4,5 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 dl havregryn
200 g choklad
Blanda ihop smör och socker (enklast i en matberedare).
Tillsätt övriga ingredienser, utom choklad. Blanda ihop till en deg.
Tillsätt hackad choklad.
Forma en "limpa", lägg i kylskåp ungefär en timme. Skär sedan cm-tjocka skivor och lägg på plåt med bakplåtspapper.
Grädda i 10-15 minuter i 175°
De blev inte lika goda som choklad- och ingefärakakorna, men det är inte många kakor som blir det. Men de här var betydligt enklare att göra. Jag hade hackat chokladen för stort så jag lyckades inte skära kakorna så att de höll ihop. Istället rullade jag bollar av dem som jag tryckte lite lätt på innan gräddning. De flöt ut lite grann men inte så mycket.
På kalaset i lördags åt vi även äggfria cookies. Det receptet är en blandning av kolakakor och choklad- och ingefärakakor.
De bakre kakorna är cookies och de främre är kolakakor
200 g smör
2 dl mörkt muscovadosocker
2 msk sirap
2 msk vaniljsocker
4,5 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 dl havregryn
200 g choklad
Blanda ihop smör och socker (enklast i en matberedare).
Tillsätt övriga ingredienser, utom choklad. Blanda ihop till en deg.
Tillsätt hackad choklad.
Forma en "limpa", lägg i kylskåp ungefär en timme. Skär sedan cm-tjocka skivor och lägg på plåt med bakplåtspapper.
Grädda i 10-15 minuter i 175°
De blev inte lika goda som choklad- och ingefärakakorna, men det är inte många kakor som blir det. Men de här var betydligt enklare att göra. Jag hade hackat chokladen för stort så jag lyckades inte skära kakorna så att de höll ihop. Istället rullade jag bollar av dem som jag tryckte lite lätt på innan gräddning. De flöt ut lite grann men inte så mycket.
tisdag 12 oktober 2010
Fransk festkyckling
Idag var det minusgrader ute när vi vaknade och det låg lite lite pudersnö på marken. Som tur var hade jag tagit fram en gammal vinteroverall till Ida igår kväll så hon slipper frysa idag. Perfekt att använda gamla overaller i början på säsongen innan snön har kommit. Man vill ju helst slippa använda de nya fina för det är stor risk att det blir hål på knäna eller liknande innan snön har kommit. Måste kolla hur vi har det med vinterskor till barnen. Till Olivia har vi redan köpt ett par och Isak vet jag behöver nya men Ida har nog några hon kan ha, bara vi hittar dem i bygg-röran.
Fransk festkyckling
4 kycklingfiléer
1 gul lök, finhackad
3-4 dl matlagningsgrädde
4 vitlöksklyftor, oskalad
2 msk balsamvinäger
1,5 dl vitt vin, torrt
1,5 msk tomatpuré
2 tsk dijonsenap
1 hönsbuljongtärning
salt och peppar
gräslök
persilja
Stek kycklingfiléerna i smör på medelvärme tills de fått färg. Salta och peppra.
Tillsätt de oskalade vitlöksklyftorna och fräs med en stund.
Tillsätt sedan balsamvinägern och låt kycklingen ta smak av denna.
Ta bort kycklingen men låt vitlöken vara kvar, och tillsätt sedan finhackad lök, vin, tomatpuré, buljongtärning, senap och låt koka kraftigt tills hälften av vätskan har avdunstat.
Häll i grädden och koka tills såsen har tjocknat en aning.
Ta bort vitlöksklyftorna och skala dessa. Mosa vitlöken med en gaffel och lägg tillbaka moset i såsen.
Lägg i kycklingen och låt allt bli varmt.
Strö över gräslök och persilja och servera med klyftpotatis och sallad.
En vitlökssmakande god kycklinggryta. Vi vuxna tyckte att det blev en riktigt god smak på grytan, barnen tyckte dock att det smakade för mycket vitlök. Den går att förbereda mycket och det kan ju vara bra om det är stressigt vid middagen. Kycklingen kan man steka dagen före och låta den dra i balsamvinäger och såsen kan man koka ihop i förväg också. Sen är det bara att koka upp såsen på nytt och tillsätta kycklingen och låta allt blir varmt när det är dags för middag.
Fransk festkyckling
4 kycklingfiléer
1 gul lök, finhackad
3-4 dl matlagningsgrädde
4 vitlöksklyftor, oskalad
2 msk balsamvinäger
1,5 dl vitt vin, torrt
1,5 msk tomatpuré
2 tsk dijonsenap
1 hönsbuljongtärning
salt och peppar
gräslök
persilja
Stek kycklingfiléerna i smör på medelvärme tills de fått färg. Salta och peppra.
Tillsätt de oskalade vitlöksklyftorna och fräs med en stund.
Tillsätt sedan balsamvinägern och låt kycklingen ta smak av denna.
Ta bort kycklingen men låt vitlöken vara kvar, och tillsätt sedan finhackad lök, vin, tomatpuré, buljongtärning, senap och låt koka kraftigt tills hälften av vätskan har avdunstat.
Häll i grädden och koka tills såsen har tjocknat en aning.
Ta bort vitlöksklyftorna och skala dessa. Mosa vitlöken med en gaffel och lägg tillbaka moset i såsen.
Lägg i kycklingen och låt allt bli varmt.
Strö över gräslök och persilja och servera med klyftpotatis och sallad.
En vitlökssmakande god kycklinggryta. Vi vuxna tyckte att det blev en riktigt god smak på grytan, barnen tyckte dock att det smakade för mycket vitlök. Den går att förbereda mycket och det kan ju vara bra om det är stressigt vid middagen. Kycklingen kan man steka dagen före och låta den dra i balsamvinäger och såsen kan man koka ihop i förväg också. Sen är det bara att koka upp såsen på nytt och tillsätta kycklingen och låta allt blir varmt när det är dags för middag.
måndag 11 oktober 2010
Bananåkokospaj
På Isaks kalas i lördags bjöd vi bara på äggfria saker för det är ju självklart att födelsedagsbarnet måste kunna äta av allt som det bjuds på. Hade sett ett nytt och annorlunda recept på en paj med banan och kokos som jag var tvungen att prova.
Bananåkokospaj
2 1/2 dl strösocker
2 1/2 dl vetemjöl
2 1/2 dl vispgrädde
2 bananer
1/2 dl kokosflingor
Till dekoration
ytterligare kokos
några rader mjölkchoklad
kokosprickar
Till servering
ca 1 liter turkisk yoghurt
vaniljsocker
Rör ihop socker, mjöl och grädde till en smet. Bre ut i en rund, smord och bröad form.
Skiva bananen och tryck ner i smeten. Häll över kokosflingor.
Grädda längst ner i ugnen i 200°C 50-60 minuter. Den ska vara en aning kladdig i mitten när den är klar.
Låt svalna en stund innan du dekorerar med kokosflingor, riven mjölkchoklad och kokosprickar.
Servera med vaniljyoghurt.
Vaniljyoghurt
Rör ner lite vaniljsocker i turkisk yoghurt.
Pajen var god, men det var ingen wow-känsla. Smakade ganska mycket kokos men inte så mycket banan. Vi åt inte vaniljyoghurt till pajen eftersom vi hade både grädde och vaniljsås på fikabordet fick det räcka.
Bananåkokospaj
2 1/2 dl strösocker
2 1/2 dl vetemjöl
2 1/2 dl vispgrädde
2 bananer
1/2 dl kokosflingor
Till dekoration
ytterligare kokos
några rader mjölkchoklad
kokosprickar
Till servering
ca 1 liter turkisk yoghurt
vaniljsocker
Rör ihop socker, mjöl och grädde till en smet. Bre ut i en rund, smord och bröad form.
Skiva bananen och tryck ner i smeten. Häll över kokosflingor.
Grädda längst ner i ugnen i 200°C 50-60 minuter. Den ska vara en aning kladdig i mitten när den är klar.
Låt svalna en stund innan du dekorerar med kokosflingor, riven mjölkchoklad och kokosprickar.
Servera med vaniljyoghurt.
Vaniljyoghurt
Rör ner lite vaniljsocker i turkisk yoghurt.
Pajen var god, men det var ingen wow-känsla. Smakade ganska mycket kokos men inte så mycket banan. Vi åt inte vaniljyoghurt till pajen eftersom vi hade både grädde och vaniljsås på fikabordet fick det räcka.
Etiketter:
efterrätt,
fikabröd,
frukt o bär,
mjuka kakor,
äggfritt bak
Matsedel v.41 okt 2010
Nu börjar det vara ganska kallt ute så idag måste jag leta fram lite varmare kläder. Inte helt lätt när källaren och alla förråd är en byggarbetsplats. Är hemma med Ida idag som fortfarande är lite trött och hängig, men jag hoppas hon är frisk imorgon så vi kan vara på förskola och jobb.
Matsedel v.41 okt 2010
Må: Rester
Ti: Fjällröding och potatis
On: Helstekt kyckling i ugn, Isaks födelsedagsval
To: Korvsoppa
Fr: Köttbullar, kyckling och pommes frites
Lö: Isaks födelsedagsfilmkväll med pizza
Sö: Rostbiff, potatisgratäng och gräddsås
Matsedel v.41 okt 2010
Må: Rester
Ti: Fjällröding och potatis
On: Helstekt kyckling i ugn, Isaks födelsedagsval
To: Korvsoppa
Fr: Köttbullar, kyckling och pommes frites
Lö: Isaks födelsedagsfilmkväll med pizza
Sö: Rostbiff, potatisgratäng och gräddsås
lördag 9 oktober 2010
Isak 9 år
På onsdag fyller Isak 9 år, men redan i dag har han haft kalas för mormor, morfar, moster Nina, Erik och kusinerna Sanna och Lukas. Vi började med fika på eftermiddagen där allt så klart var äggfritt. På fikabordet fanns kaffe, te, bål, chokladbollar, kanelbullar, kolakakor, cookies, kladdkakemuffins, äppelpaj med corn flakes, bananåkokospaj, grädde och vaniljsås.
Sedan stannade alla gäster kvar över middagen också. Eftersom det var Isaks kalas bjöd vi så klart på en av hans favoriter, Tacos med alla de vanliga tillbehören. Vi hade kvar en hel del av den krämiga kräftsoppan så vi bjöd även på den tillsammans med kräftstjärtar och nybakat hälla-ut-bröd.
Sedan stannade alla gäster kvar över middagen också. Eftersom det var Isaks kalas bjöd vi så klart på en av hans favoriter, Tacos med alla de vanliga tillbehören. Vi hade kvar en hel del av den krämiga kräftsoppan så vi bjöd även på den tillsammans med kräftstjärtar och nybakat hälla-ut-bröd.
Grattis Isak
torsdag 7 oktober 2010
Krämig kräftsoppa
Idag efter lunch var det min tur att vara hemma med Ida som är sjuk. Min första tanke var att åka hem och sova lite middag med sjuklingen men istället satte jag igång och var jätteeffektiv. Jag vek tvätt, satte igång en ny tvättmaskin, bakade Emys limpor och kolakakor, förberedde cookies och två soppor till middag, morotsoppa och en krämig kräftsoppa och jag fyllde och satte igång diskmaskinen.
Krämig kräftsoppa
400 gr morötter
Ca 10 cm purjolök
2 fiskbuljongtärningar
1 liter vatten
2 dl crème fraiche
1 ask kräftost (400 gr)
0,5 dl vitt vin
Hackad dill (brukar ta ganska mycket)
Svartpeppar och ev. lite salt
Kräftstjärtar eller räkor
Riv morötterna mycket fint. Hacka purjolöken. Fräs i en kastrull med lite smör.
Tillsätt buljongtärningarna och vattnet. Låt koka ca 5 minuter.
Om du vill ha en slätare soppa kan du använda en stavmixer och mixa sönder morötter och purjolök.
Tillsätt vin, crème fraiche, ost och dill.
Koka upp. Smaka av med svartpeppar, salt och ev mer dill och vin.
Servera tillsammans med kräftstjärtar eller räkor.
Den här soppan var verkligen krämig och god. Den har nog blivit min nya favoritsoppa. Barnen var inte lika förtjusta i den och Isak fick inte ens smaka den eftersom det är så mycket mjölkprodukter i den.
Krämig kräftsoppa
400 gr morötter
Ca 10 cm purjolök
2 fiskbuljongtärningar
1 liter vatten
2 dl crème fraiche
1 ask kräftost (400 gr)
0,5 dl vitt vin
Hackad dill (brukar ta ganska mycket)
Svartpeppar och ev. lite salt
Kräftstjärtar eller räkor
Riv morötterna mycket fint. Hacka purjolöken. Fräs i en kastrull med lite smör.
Tillsätt buljongtärningarna och vattnet. Låt koka ca 5 minuter.
Om du vill ha en slätare soppa kan du använda en stavmixer och mixa sönder morötter och purjolök.
Tillsätt vin, crème fraiche, ost och dill.
Koka upp. Smaka av med svartpeppar, salt och ev mer dill och vin.
Servera tillsammans med kräftstjärtar eller räkor.
Den här soppan var verkligen krämig och god. Den har nog blivit min nya favoritsoppa. Barnen var inte lika förtjusta i den och Isak fick inte ens smaka den eftersom det är så mycket mjölkprodukter i den.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)