Ni har kanske märkt att jag är på semester eftersom det är dålig uppdatering på bloggen. Vi är i Jämtland hos svärföräldrarna och då blir det inte mycket matlagning från min sida. I måndags bjöd vi dock Leifs föräldrar och hans syster med familj på middag.
Vi grillade kyckling som vi hade marinerat i thaichilisås och till det åt vi tabbouleh (bulgursallad), risoni, laponiabröd, sallad, melonsallad och yoghurt med thaichilisås. Till efterrätt åt vi min nya favorit mjölkchokladkladdkaka, ägg- och mjölkfria kladdkakemuffins, jordgubbar och grädde.
Idag ska vi åka till en chokladfabrik och hoppas på att få smaka en och annan pralin...chokladtokig som jag är.
torsdag 1 juli 2010
onsdag 23 juni 2010
Kokosmuffins mjölk- och äggfria
Oj vad stressigt det har varit sen jag kom hem från jobbet. Jag har packat inför morgondagens Jämtlandsresa, hängt tvätt, planterat om tomatplantor, handlat färdkost och betalat räkningar. Nu ska jag vila i soffan ett tag innan jag ska gå och lägga mig. Imorgon är det sista arbetsda'n innan semestern.
En av Isaks favoritkakor är den mjölk- och äggfria kokoskakan. När han för ett tag sedan var sugen på muffins använde jag kokoskakereceptet men hällde upp smeten i småbrödsformar istället för i en springform. Jag ville göra små kakor därför använde jag småbrödsformar, men jag förmodar att det blir lika bra med muffinsformar.
Kokosmuffins mjölk- och äggfria
3 dl socker
1 1/2 dl kokos
4 1/2 dl mjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
200 gr mjölkfritt margarin
2 dl vatten
Blanda alla torra ingredienser.
Smält margarin, häll i vattnet.
Blanda allt till en smet.
Häll i muffinsformar.
Grädda i 200 grader i 10-15 min.
De här kommer jag baka fler av i sommar. De blev goda och enkla att göra eftersom man bara blandar ihop alla ingredienser, ingen elvisp behövs. Behöver ni inte baka mjölkfritt går det lika bra att använda smör.
En av Isaks favoritkakor är den mjölk- och äggfria kokoskakan. När han för ett tag sedan var sugen på muffins använde jag kokoskakereceptet men hällde upp smeten i småbrödsformar istället för i en springform. Jag ville göra små kakor därför använde jag småbrödsformar, men jag förmodar att det blir lika bra med muffinsformar.
Kokosmuffins mjölk- och äggfria
3 dl socker
1 1/2 dl kokos
4 1/2 dl mjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
200 gr mjölkfritt margarin
2 dl vatten
Blanda alla torra ingredienser.
Smält margarin, häll i vattnet.
Blanda allt till en smet.
Häll i muffinsformar.
Grädda i 200 grader i 10-15 min.
De här kommer jag baka fler av i sommar. De blev goda och enkla att göra eftersom man bara blandar ihop alla ingredienser, ingen elvisp behövs. Behöver ni inte baka mjölkfritt går det lika bra att använda smör.
tisdag 22 juni 2010
Hallongrottor med marsanpulver
Leif, Olivia och Isak är på fotboll och Ida sover, så det är ovanligt tyst och lugnt hemma. Jag njuter. Jag ska snart lägga mig i soffan med en bra bok, ska bara vänta på att hallongrottorna blir klara i ugnen. När vi kommer hem från Jämtland är det inte många dagar tills Ida fyller 3 år så det gäller att ha lite kakor i frysen så att jag inte behöver baka allt då.
Hallongrottor med marsanpulver
200 g smör
80 g florsocker
40 g kallkrämspulver (marsansås typ)
1 g hjorthornssalt
200 g vetemjöl
hallonsylt till fyllning
florsocker till glasyr
Blanda smör, florsocker, kallkrämspulver, hjorthornssalt och vetemjöl i en bunke eller i en matberedare.
Skär degen i bitar. Rulla bitarna runda och lägg dem i småbrödsformar. Platta till dem lite och gör en fördjupning med fingret.
Klicka god hallonsylt i varje grop.
Ställ formarna på en plåt och sätt in dem i ugnen. Baka i 180 grader i cirka 10-15 minuter.
Lös upp florsockret med lite vatten (den ska vara tjock). Lägg en klick glasyr ovanpå hallonsylten.
Hallongrottor med marsanpulver
200 g smör
80 g florsocker
40 g kallkrämspulver (marsansås typ)
1 g hjorthornssalt
200 g vetemjöl
hallonsylt till fyllning
florsocker till glasyr
Blanda smör, florsocker, kallkrämspulver, hjorthornssalt och vetemjöl i en bunke eller i en matberedare.
Skär degen i bitar. Rulla bitarna runda och lägg dem i småbrödsformar. Platta till dem lite och gör en fördjupning med fingret.
Klicka god hallonsylt i varje grop.
Ställ formarna på en plåt och sätt in dem i ugnen. Baka i 180 grader i cirka 10-15 minuter.
Lös upp florsockret med lite vatten (den ska vara tjock). Lägg en klick glasyr ovanpå hallonsylten.
Etiketter:
fikabröd,
frukt o bär,
småkakor,
äggfritt bak
måndag 21 juni 2010
Pesto- och purjolökspaj toppad med färskostkräm
Efter en helg full med regn skiner solen nu igen när sista arbetsveckan innan semestern har startat. Direkt efter jobbet på torsdag åker vi till Jämtland för att fira midsommar. Så nu är det mycket tvättning och pack-planering som gäller på kvällarna.
Pestopaj toppad med färskostkräm
Pajdeg
3 dl vetemjöl
50 g kallt smör eller margarin
1 dl kall kesella
Fyllning
1 purjolök
3 ägg
2 dl grädde
0,5-1 dl pesto
1-2 dl Västerbottensost
Färskostkräm
100 g philadelphiaost
50g fetaost
0,5 dl crème fraiche
Arbeta samman alla ingredienser till en deg. Platta ut degen något och svep in den i plastfolie. Lägg degen kallt att vila ca 1 timme.
Förgrädda i 200 grader i 10 minuter.
Finstrimla purjolöken, stek den mjuk och krydda med salt och peppar.
Lägg purjolöken i pajskalet. Strö på osten.
Blanda ägg, grädde och pesto. (Häll bort överflödig olja från peston)
Häll blandningen i pajskalet.
Grädda i 200 grader i 30-40 minuter.
Låt kallna.
Blanda ihop ostarna och crème fraiche. Smaka av med svartpeppar.
Dutta en klick ostkräm på varje pajbit eller om du gör en rund paj kan du t.ex. "dutta" runt kanten. Blir det över ostkräm kan du servera den i en skål bredvid.
Jag provade den här degen med kesella idag. Här finns andra alternativ. Vill du göra det väldigt enkelt använder du färdig smördeg. Jag gjorde 1,5 sats i en liten långpanna för att kunna göra fyrkantiga snittar. God paj som fick det där lilla extra med färskostkrämen. Vill man kan man blanda i t.ex. soltorkade tomater och/eller oliver i pajen. Till garnering kan man även använda lufttorkad skinka.
Pestopaj toppad med färskostkräm
Pajdeg
3 dl vetemjöl
50 g kallt smör eller margarin
1 dl kall kesella
Fyllning
1 purjolök
3 ägg
2 dl grädde
0,5-1 dl pesto
1-2 dl Västerbottensost
Färskostkräm
100 g philadelphiaost
50g fetaost
0,5 dl crème fraiche
Arbeta samman alla ingredienser till en deg. Platta ut degen något och svep in den i plastfolie. Lägg degen kallt att vila ca 1 timme.
Förgrädda i 200 grader i 10 minuter.
Finstrimla purjolöken, stek den mjuk och krydda med salt och peppar.
Lägg purjolöken i pajskalet. Strö på osten.
Blanda ägg, grädde och pesto. (Häll bort överflödig olja från peston)
Häll blandningen i pajskalet.
Grädda i 200 grader i 30-40 minuter.
Låt kallna.
Blanda ihop ostarna och crème fraiche. Smaka av med svartpeppar.
Dutta en klick ostkräm på varje pajbit eller om du gör en rund paj kan du t.ex. "dutta" runt kanten. Blir det över ostkräm kan du servera den i en skål bredvid.
Jag provade den här degen med kesella idag. Här finns andra alternativ. Vill du göra det väldigt enkelt använder du färdig smördeg. Jag gjorde 1,5 sats i en liten långpanna för att kunna göra fyrkantiga snittar. God paj som fick det där lilla extra med färskostkrämen. Vill man kan man blanda i t.ex. soltorkade tomater och/eller oliver i pajen. Till garnering kan man även använda lufttorkad skinka.
söndag 20 juni 2010
Ägg- och mjölkfria kladdkakemuffins
Såg ni kronprinsessans bröllop i går? Själv såg jag nästan allt men man kan ju inte sitta klistrad i soffan en hel dag. När vi ändå var inne hela dagen passade jag på att städa och byta vardagsrumsgardiner medans jag hade TV:n påslagen så att jag inte skulle missa något. Bröllopsgästerna blev bjudna på Kalixlöjrom och det åt även jag till middag tillsammans med en god räk- och laxtårta.
När jag bakade mini-kladdkakemuffins tyckte Isak det såg så gott ut. Men de innehåller för mycket ägg för honom så jag provade att göra muffins av mitt suveräna recept på mjölk- och äggfri kladdkaka och de blev jättebra.
Ägg- och mjölkfria kladdkakemuffins
200 g mjölkfritt margarin
3 dl strösocker
1,5 dl kakao
2 msk vaniljsocker
2 msk kaffe, (kan uteslutas)
3 dl vetemjöl
2 dl soja- eller havremjölk
Smält margarinet. Vispa ner socker och kakao.
Tillsätt vaniljsocker, kaffe och vetemjöl och rör till en jämn smet.
Rör ner soja- eller havremjölk.
Häll smeten i muffinsformar. Grädda mitt i ugnen i 225° ca 10 min.
De här muffisarna blev jättebra. De var goda och enkla att göra med lite disk eftersom allt rörs ner i kastrullen. Jag använde mazarinformar för att de är lite stabilare men jag tror det går bra med vanliga bullformar för den här smeten rinner inte ut lika mycket som vanlig muffinssmet.
När jag bakade mini-kladdkakemuffins tyckte Isak det såg så gott ut. Men de innehåller för mycket ägg för honom så jag provade att göra muffins av mitt suveräna recept på mjölk- och äggfri kladdkaka och de blev jättebra.
Ägg- och mjölkfria kladdkakemuffins
200 g mjölkfritt margarin
3 dl strösocker
1,5 dl kakao
2 msk vaniljsocker
2 msk kaffe, (kan uteslutas)
3 dl vetemjöl
2 dl soja- eller havremjölk
Smält margarinet. Vispa ner socker och kakao.
Tillsätt vaniljsocker, kaffe och vetemjöl och rör till en jämn smet.
Rör ner soja- eller havremjölk.
Häll smeten i muffinsformar. Grädda mitt i ugnen i 225° ca 10 min.
De här muffisarna blev jättebra. De var goda och enkla att göra med lite disk eftersom allt rörs ner i kastrullen. Jag använde mazarinformar för att de är lite stabilare men jag tror det går bra med vanliga bullformar för den här smeten rinner inte ut lika mycket som vanlig muffinssmet.
Etiketter:
choklad,
fikabröd,
kladdkaka,
mjuka kakor,
muffins,
äggfritt bak
fredag 18 juni 2010
Jordgubbstårta ägg- och mjölkfri
Nu är barnens första sommarlovsvecka slut och så även fotbollsskolan och Dance Camp. Olivia hade dansuppvisning i Stadsparken idag där vi fick se henne dansa modernt, balett, jazz och street. De var så duktiga, otroligt vad mycket de har lärt sig på fyra dagar. Efter uppvisning åt vi lunch på restaurang (Olivers), gott och mysigt. Isaks skolavslutning förra torsdagen firade vi med ägg- och mjölkfri jordgubbstårta med chokladbottnar. Det är inga problem att göra den som vanligt, dvs med mjölk och ägg. Då gör du vanlig rulltårtebotten och använder riktig grädde som fyllning.
Jordgubbstårta ägg- och mjölkfri
Äggfri rulltårta
3 dl vetemjöl
2 dl socker
2 tsk bakpulver
2 tsk vanillinsocker
2 msk kakao
50 g (mjölkfritt)margarin
2 dl mjölk eller solhavre
Fyllning och garnering
1 pkt visp (mjölkfri vispbar havrebaserad grädde)
1 liter jordgubbar
Blanda samman alla torra ingredienserna.
Smält margarinet och häll i mjölken, låt det bli varmt.
Häll den varma blandingen över de torra ingredienserna. Rör om tills det blir en slät smet.
Bred ut smeten på bakpappersklädd plåt.
Grädda i 250 grader, ca 5 minuter.
Ta ut kakan ur ugnen, strö lite socker över kakan och vänd/stjälp sedan upp den på papper.
Låt kakan kallna.
Tårtan
Skölj jordgubbarna och dela dem i lite mindre bitar.
Vispa "grädden".
Tillsätt ungefär hälften av jordgubbarna i "grädden". Smaka av, ev. behövs det lite socker också.
Dela kakan på mitten. Bred hälften av jordgubbsgrädden på ena kakbotten. Lägg på den andra och bred på resten av jordgubbsgrädden.
Dekorera med resten av jordgubbarna. Jag dekorerade även med maränger som är äggfria men inte mjölkfria.
Smakar ovanligt bra för att vara mjölk- och äggfritt, men självklart är det ju inte lika gott som en vanlig tårta. I alla fall inte för oss som är vana med "vanlig" grädde.
Tillägg 2011-06-20
I kommentarerna till äggfri rulltårta skriver Evelin att hon har gjort en äggfri tårta och blev så nöjd. Läs gärna och bli inspirerad.
Jordgubbstårta ägg- och mjölkfri
Äggfri rulltårta
3 dl vetemjöl
2 dl socker
2 tsk bakpulver
2 tsk vanillinsocker
2 msk kakao
50 g (mjölkfritt)margarin
2 dl mjölk eller solhavre
Fyllning och garnering
1 pkt visp (mjölkfri vispbar havrebaserad grädde)
1 liter jordgubbar
Blanda samman alla torra ingredienserna.
Smält margarinet och häll i mjölken, låt det bli varmt.
Häll den varma blandingen över de torra ingredienserna. Rör om tills det blir en slät smet.
Bred ut smeten på bakpappersklädd plåt.
Grädda i 250 grader, ca 5 minuter.
Ta ut kakan ur ugnen, strö lite socker över kakan och vänd/stjälp sedan upp den på papper.
Låt kakan kallna.
Tårtan
Skölj jordgubbarna och dela dem i lite mindre bitar.
Vispa "grädden".
Tillsätt ungefär hälften av jordgubbarna i "grädden". Smaka av, ev. behövs det lite socker också.
Dela kakan på mitten. Bred hälften av jordgubbsgrädden på ena kakbotten. Lägg på den andra och bred på resten av jordgubbsgrädden.
Dekorera med resten av jordgubbarna. Jag dekorerade även med maränger som är äggfria men inte mjölkfria.
Smakar ovanligt bra för att vara mjölk- och äggfritt, men självklart är det ju inte lika gott som en vanlig tårta. I alla fall inte för oss som är vana med "vanlig" grädde.
Tillägg 2011-06-20
I kommentarerna till äggfri rulltårta skriver Evelin att hon har gjort en äggfri tårta och blev så nöjd. Läs gärna och bli inspirerad.
tisdag 15 juni 2010
Pasta- och kycklinggratäng
Nu händer det saker på tomten. Idag har en grävare varit här och grävt där vi ska gjuta platta till utbyggnaden. Dessutom var vi tvugna att flytta en buske och ett träd och det gick väldigt smidigt med grävarens hjälp.
Pasta- och kycklinggratäng
1 pkt bandspagetti (500 gr)
1 grillad kyckling
2 paprikor (röd och grön)
2 dl riven ost
Sås:
3 msk smör
1 tsk curry
3 msk vetemjöl
2 dl grädde
2 dl mjölk
3,5 dl vatten
1 buljongtärning
1 tsk paprikapulver
salt
peppar
Koka pastan och lägg den i en smord ugnsform.
Skär kycklingen och paprikan i små bitar. Blanda med pastan.
Smält smöret och låt curryn brynas en stund.
Tillsätt de övriga ingredienserna till såsen och låt sjuda i 5 min.
Häll såsen över pastan, kycklingen och paprikan och strö över osten.
Gratinera i 200° i 20-25 min.
Den här gratängen gör vi ofta när vi har mycket pasta över. I dag använde jag 2 stora kycklingfiléer som jag stekte i småbitar innan jag blandade den med pasta, paprika och sås. Mina barn tycker om curry och en av deras älsklingsrätter är Djungelkyckling så de åt mycket av gratängen.
Pasta- och kycklinggratäng
1 pkt bandspagetti (500 gr)
1 grillad kyckling
2 paprikor (röd och grön)
2 dl riven ost
Sås:
3 msk smör
1 tsk curry
3 msk vetemjöl
2 dl grädde
2 dl mjölk
3,5 dl vatten
1 buljongtärning
1 tsk paprikapulver
salt
peppar
Koka pastan och lägg den i en smord ugnsform.
Skär kycklingen och paprikan i små bitar. Blanda med pastan.
Smält smöret och låt curryn brynas en stund.
Tillsätt de övriga ingredienserna till såsen och låt sjuda i 5 min.
Häll såsen över pastan, kycklingen och paprikan och strö över osten.
Gratinera i 200° i 20-25 min.
Den här gratängen gör vi ofta när vi har mycket pasta över. I dag använde jag 2 stora kycklingfiléer som jag stekte i småbitar innan jag blandade den med pasta, paprika och sås. Mina barn tycker om curry och en av deras älsklingsrätter är Djungelkyckling så de åt mycket av gratängen.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)