söndag 21 februari 2010

Chokladsemlor

Äntligen har jag kunnat baka chokladsemlor som jag länge har varit sugen att prova. Pga sjuka magar har jag inte velat baka så mycket. Förra söndagen var vi dock så sugna på semlor så jag bakade en liten sats med vanliga semlor. Men idag var det dags för det stora semmelbaket. Förutom chokladsemlor bakade jag semmelrutor.

Chokladsemlor
Semmelbulle:
75 g smör
2.5 dl mjölk
25 g jäst
2 msk vaniljsocker
1 krm salt
1 dl kakao
6,5 dl (390 g) vetemjöl eller vetemjöl special
0.75 dl strösocker
eventuellt ägg tillpensling
Fyllning:
200 g mandelmassa
75 g mörk choklad
1 dl mjölk eller starkt avsvalnat kaffe
Chokladgrädde:
3.5 dl vispgrädde
2 msk kakao
2 msk florsocker
kakao till pudring

Bullarna:
Smält smöret, tillsätt mjölken och ljumma blandningen.
Smula ner jästen i en stor degbunke, häll över degvätskan och rör tills jästen har lösts upp.
Tillsätt strösocker och blanda även vaniljsocker, salt, kakao och mjöl och rör ner i bunken.
Arbeta ihop till en ganska kletig deg. Knåda degen ordentligt, antingen cirka 5 minuter i hushållsassistent eller 10 minuter för hand.
Låt degen jäsa övertäckt på varm plats i minst 45 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 12 bitar. Rulla bitarna till runda bullar och lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt.
Låt jäsa övertäckt på varm plats (exempelvis ovanpå spisen) i minst 30 minuter.
Pensla eventuellt bullarna med uppvispat ägg och grädda dem i mitten av ugnen på 200 grader i 10–12 minuter. Låt svalna.
Fyllningen:
Riv mandelmassan till fyllningen grovt och hacka chokladen ganska fint.
Skär ett lock av bullarna, gröp ur en del av inkråmet och blanda med mandelmassan och chokladen.
Rör ner mjölken eller kaffet och blanda till en ganska tjock massa.
Fyll blandningen åter i bullarna.
Chokladgrädden:
Vispa grädden tillsammans med kakao och florsocker och spritsa eller lägg en klick på varje bulle. Sätt tillbaka locket och pudra med kakao.

En kul variant på semlor. Jag tyckte framför allt att den mörka chokladen tillsammans med mandelmassan var riktigt god. Det blev en ganska söt semla, florsockret i grädden minskar jag till nästa gång. Det kändes väldigt konstigt att rulla bullar av en brun deg som mer såg ut som chokladsmet till t.ex. kladdkaka, än en bulldeg.

torsdag 18 februari 2010

Skinktoast

Åh vad jag är sugen på att laga nån god mat eller baka nå roligt...och semlor är jag sugen att baka...och äta. Barnen haft magsjuka i omgångar sedan i lördags och då är det inte så kul eller vidare smart att göra nå stora utsvävningar i köket. Men när alla är friska då ska det bakas och ätas semlor. I söndags på Alla hjärtans dag gjorde jag hjärtformade skinktoasts till förrätt i alla fall.

Skinktoast
0,5 dl crème fraiche
0,5 dl philadelphiaost
4 skivor skinka
salt o peppar
4 skivor formfranska

Klipp eller skär skinkan i småbitar.
Blanda ihop crème fraiche, philadelphiaost och skinka.
Krydda med salt och peppar eller annan favoritkrydda.
Smöra brödet och rosta dem i 225 grader några minuter. Ta ev. ut hjärtan med pepparkaksformar före du smörar.
Klicka ut skinkröran på brödet.
Garnera och servera.

måndag 15 februari 2010

Tävling

OS-guldet måste firas med en tävling, eller hur?

Tävlingen är avslutad.

Presentcheck på 100 kr och badlakan ligger i vinstpotten. För att vara med i utlottningen vill jag veta ungefär hur ofta du läser min mat-ro-blogg. Skriv i kommentarsfältet och kom ihåg att ange en e-postadress också så att jag kan nå dig om du är en av vinnarna. Tävlingen pågår till 21 februari.

Jag tror det är fler än jag som ofta kommer hem hungrig med ännu hungrigare barn väntande. Vid sådana tillfällen vill man att maten ska gå fort att fixa. Kelda har många produkter, t.ex. soppor som gör att matlagningen kan gå fort. Vad har du för snabbmatstips?

Kelda lanserar nu iPhone-applikationen ”Kelda 15-minutersrecept” med totalt 100 nya recept. Om du har en iPhone kan du nu ladda ned den i AppStoren. Recepten finns också att ta del av på www.kelda.se. Applikationen är gratis att ladda ned och innehåller 100 recept som du kan laga på 15 minuter. Dina favoritrecept kan lätt sparas ner och även skickas till vänner som mail. Det är lätt att hålla tiden då appen innehåller en inbyggd matlagningstimer. Välj vad du är sugen på, eller slumpa fram maträtter genom en skakning eller knapptryckning, så får du snabbt tre middagsförslag.

Sponsor: Kelda

söndag 14 februari 2010

Revbensspjäll som på Edsbacka

Igår var det städdag men innan jag städade köksgolvet gjorde jag ett enkelt långpannebröd med linfrön och rågsikt. Brödet jäste medans jag städade i övriga rum. På eftermiddagen gick vi ut på isen där Ida fick prova åka skridskor för första gången. Hon tyckte det var jättekul, men det var nog ännu roligare att springa utan att vara rädd för bilar. Olivia var jätteduktig och åkte skridskor riktigt långt under tiden vi andra promenerade. Sen fick vi skynda oss hem och göra middag för revbensspjällen skulle koka i 1 timme innan de skulle in i ugnen.

Revbensspjäll som på Edsbacka
1,8 kg tjockskuret revbensspjäll med knäckta ben
2 gula lökar
2–3 morötter
några vitpepparkorn
1 lagerblad
2 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
Glasering:
1 dl svartvinbärsgelé
2 msk ljus fransk senap
2 msk svensk senap

Börja med att koka revbensspjället i en rymlig kastrull tillsammans med lök, morötter, pepparkorn och lagerblad. Beräkna koktiden till cirka 1 timme.
Lyft upp spjället och låt det svalna.
Salta och peppra spjället. Lägg det i en långpanna/ugnsform med den feta sidan upp.
Stek spjället i 200 grader cirka 15 minuter och ös det under tiden med fettet som smälter ut.
Smält geléet i en kastrull och blanda i senapssorterna. Ös gelé-senapsblandningen över spjället.
Öka ugnsvärmen till 225 grader och stek i ytterligare 5 minuter.
Ät spjället kallt eller varmt, skuret i bitar.

Goda revbensspjäll som vi åt med ugnsstekta rotsaker och sallad. Det tar lite tid att koka revbenen först. Men det går ju bra att förbereda dagen innan om man har ont om tid när det är dags för middag. Jag hade ingen svartvinbärsgelé hemma utan använda rödavinbärsgelé istället.

fredag 12 februari 2010

Rör-ihop-banankaka

Jag älskar att sluta tidigt på fredagar. Efter att jag hämtat Ida på dagis åkte vi hem och bakade blåbärssmulpaj som vi åt med vaniljsås. Sedan bakade jag Hälla-ut-bröd som vi åt till middag tillsammans med en kycklinggryta. Jag hade en skvätt vispgrädde, bananer och mörk choklad som behövde användas upp eller slängas. Eftersom jag inte tycker om att slänga mat bakade jag en banankaka som man bara behövde röra ihop istället för att använda elvisp. För mig som inte tycker om saker som låter var det perfekt.

Rör-ihop-banankaka
2 st övermogna bananer
1½ dl socker
1 st ägg
50 g smält smör eller margarin
1 tsk bakpulver
½ tsk bikarbonat
4 msk grädde
2,25 dl vetemjöl

Mosa bananerna och rör ihop dem med sockret.
Vispa upp ägget och rör ner tillsammans med grädden och sedan det smälta smöret.
Blanda ihop alla torra ingredienser och rör ner i smeten.
Häll smeten i en smord form och grädda i ugn i 175° i ca 45 minuter eller tills kakan känns torr.

Undra om det är tänkt att kakan skulle gräddas i en avlång brödform för i min "platta" form räckte det med 30 minuter. Eftersom jag hade 70%-choklad hemma som började bli gammal, slängde jag i småbitar av den och det blev så klart jättegott. Kakan var jätteenkel att göra och den blev god men inte lika god som min vanliga banankaka. Ska nog prova göra den här utan ägg nästa gång.

onsdag 10 februari 2010

Blåbärsmuffins med havreströssel

Ikväll har Isak varit på hockeyträning och de hade finbesök på träningen av Luleå hockeys tränare och 3 A-lagsspelare. När det bara var vi tjejer hemma till middagen gjorde jag en av våra favoriter som Isak är allergisk mot, Skinka-, broccoli- och pastagratäng. Oj vad vi åt, den blev så krämig och god. I lördags bakade jag blåbärsmuffins, var ju tvungen att ha nå gott att fira att Melodifestivalen-månaden är i gång.

Blåbärsmuffins med havreströssel 12 st
2 st ägg
1.5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
100 g smör
2 dl mjölk
1 st citron, skalet
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
Fyllning:
1,5-2 dl frysta blåbär
Strössel:
75 g kallt smör
2 dl havregryn
1 dl vetemjöl
1 dl strösocker

Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker poröst.
Rör ner smält smör, mjölk och rivet citronskal.
Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och rör ner i smeten.
Placera ut pappersformar i en muffinsplåt (så håller de formen!).
Fyll formarna till 2/3 med smet. Strö över ca 1 msk blåbär på varje muffins. Tryck till lite lätt så att de åker ner i smeten en aning.
Strössel:
Tärna smöret och nyp ihop med havregryn, vetemjöl och strösocker i en bunke.
Strö lite smuldeg på toppen av varje muffins.
Grädda i cirka 20 minuter, 175 C.

Väldigt goda och smakrika muffins. Jag brukar tycka att muffins har en tendens att bli lite torra men till de här tog jag rejält med blåbär och de blev jättegoda.

tisdag 9 februari 2010

Mandelflarn

Nu har jag gjort bort mina långa jobbardagar, nu slutar jag tidigare och tidigare för varje dag fram till helgen. Det är riktigt skönt att sluta klockan 14 på fredagar, helgen känns mycket längre.


Mandelflarn ca 25 flarn
100 g sötmandel
1 dl strösocker
1 msk honung
100 g smör
2 msk vetemjöl
1 msk mjölk

Hacka sötmandeln
Blanda mandel, socker, honung och smör i en kastrull.
Tillsätt mjöl och mjölk när smöret smält. Låt det sjuda 1-2 minuter.
Klicka ut smeten ungefär lika stora som teskedar på plåt med bakplåtspapper. Det är viktigt att de inte ligger för tätt eftersom de flyter ut mycket under gräddningen.
Grädda mitt i ugnen i 200º i 5-6 minuter tills flarnen fått fin färg.
Vill du ha dem böjda lägger du över dem på en kavel eller en flaska. Låt dem kallna så.
Flarnen håller sig spröda i tättslutande burk med lock.

Väldigt spröda och goda mandelflarn som passade perfekt till hjortronparfaiten.