söndag 14 februari 2010

Revbensspjäll som på Edsbacka

Igår var det städdag men innan jag städade köksgolvet gjorde jag ett enkelt långpannebröd med linfrön och rågsikt. Brödet jäste medans jag städade i övriga rum. På eftermiddagen gick vi ut på isen där Ida fick prova åka skridskor för första gången. Hon tyckte det var jättekul, men det var nog ännu roligare att springa utan att vara rädd för bilar. Olivia var jätteduktig och åkte skridskor riktigt långt under tiden vi andra promenerade. Sen fick vi skynda oss hem och göra middag för revbensspjällen skulle koka i 1 timme innan de skulle in i ugnen.

Revbensspjäll som på Edsbacka
1,8 kg tjockskuret revbensspjäll med knäckta ben
2 gula lökar
2–3 morötter
några vitpepparkorn
1 lagerblad
2 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
Glasering:
1 dl svartvinbärsgelé
2 msk ljus fransk senap
2 msk svensk senap

Börja med att koka revbensspjället i en rymlig kastrull tillsammans med lök, morötter, pepparkorn och lagerblad. Beräkna koktiden till cirka 1 timme.
Lyft upp spjället och låt det svalna.
Salta och peppra spjället. Lägg det i en långpanna/ugnsform med den feta sidan upp.
Stek spjället i 200 grader cirka 15 minuter och ös det under tiden med fettet som smälter ut.
Smält geléet i en kastrull och blanda i senapssorterna. Ös gelé-senapsblandningen över spjället.
Öka ugnsvärmen till 225 grader och stek i ytterligare 5 minuter.
Ät spjället kallt eller varmt, skuret i bitar.

Goda revbensspjäll som vi åt med ugnsstekta rotsaker och sallad. Det tar lite tid att koka revbenen först. Men det går ju bra att förbereda dagen innan om man har ont om tid när det är dags för middag. Jag hade ingen svartvinbärsgelé hemma utan använda rödavinbärsgelé istället.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar