tisdag 17 mars 2009

Emys limpor

Oj vilket väder vi har om dagarna! Solen skiner och snön smälter, nästan all asfalt har kommit fram. Barnen vägrar ha på sig så mycket kläder som de egentligen behöver, man får hoppas att de inte blir för kalla bara. Till middag gjorde jag chili-torsk och potatis. Det finns inte mycket som är godare än nybakat bröd och en kopp te på kvällen, och idag fick jag precis det.

Emys limpor
1,5 dl vetekross eller rågkross
1,5 dl linfrökross
4 dl vatten
100 g jäst
7 dl vatten
2 dl kesella, yogurt el liknande
1 msk salt
0,5 dl olja (neutral)
ca 2 l vetemjöl
ev solroskärnor och hela linfrön efter egen smak

Koka upp 4 dl vatten med de olika kross-sorterna. Låt svalna.
Värm 7 dl vatten till 37 grader och rör ut jästen. Blanda i kesella/yogurt, salt, olja och grötblandningen. Till sist blandas mjölet i.
Jäs 1 timme.
Baka ut till 3 limpor och sätt på längden i en långpanna. Olja långsidorna så är de lättare att ta loss sedan.
Jäs 30 minuter
Sätt ugnen på 250 grader och sänk till 225 grader när du sätter in bröden i nedre delen av ugnen, grädda i ca 40 minuter.
Låt svalna på galler med bakduk.

måndag 16 mars 2009

Majssoppa med sweet chili

Nu var det länge sedan vi åt soppa, så idag var det dags igen. Istället för nybakat bröd till soppan åt vi pannkakor till efterrätt.
Majssoppa med sweet chili
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
0,5 röd chilifrukt, t ex spansk peppar
2 msk raps- eller solrosolja
2 potatisar
2 burkar majs (à 340 g)
1 liter grönsaks- eller hönsbuljong (tärning eller konc fond + vatten)
1/2 dl sweet chilisås
salt, peppar
koriander till garnering

1. Skala och hacka lök och vitlök. Kärna ur och hacka chili. Fräs allt i olja några minuter.
2. Skala och skär potatisen i bitar. Lägg ner dem i kastrullen tillsammans med majsen.
3. Häll på buljong och låt soppan puttra i ca 15 minuter, tills potatisen är mjuk.
4. Kör soppan i matberedare tills den är slät eller använd stavmixer.
5. Rör i sweet chilisåsen och värm soppan. Smaka av med salt och peppar. Garnera med koriander.
Tips!För lite mer knaprighet, spara lite av majsen och lägg i den hel.

En mycket god soppa som alla åt av, även Olivia som vanligvis inte är så förtjust i soppa.

Äppelkaka med mandelmassa

Igår blev jag sugen på äppelkaka dessutom hade jag mandelmassa i kylen som behövde användas upp, så det blev en äppelkaka med mandelmassa. Till Isak gjorde jag en äppel-smulpaj.
Äppelkaka med mandelmassa
200 g mandelmassa
150 g smör el margarin
1 dl socker
3 ägg
2 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
4 äpplen, 1 rivet och 3 skivade
kanel
.
Riv mandelmassan. Blanda ner smöret i mindre bitar. Rör till en jämn smet.
Rör ner sockret och ett ägg i taget.
Skala och riv ett äpple och blanda ner i smeten.
Blanda mjöl och bakpulver och rör ner det i smeten.
Häll i smord och bröad liten långpanna eller liknande.
Skala och skiva ca 3 äpplen som du fördelar över smeten och trycker ner lite.
Strö kanel över alltihop.
Grädda mitt i ugnen i 200 grader i ca 35 min.
Servera med vaniljglass eller vaniljsås.

söndag 15 mars 2009

Amerikansk fläskfilé

Igår åt vi Amerikansk fläskfilé som jag hade blivit rekommenderad att göra med orden "Jag har överträffat mig själv ikväll! Alla är lyriskt, lyckligt mätta!" Det var en god smak men lite väl sött för min smak eftersom det var ganska mycket lönnsirap i såsen. Isak och Ida tyckte inte alls om det, Ida som äter det mesta spottade t.o.m. ut maten. Det händer inte ofta. Jag tycker om idén med att göra allt i samma form, men nästa gång har jag nog någon annan smaksättning eller minskar ner på lönnsirapen.
Amerikansk fläskfilé
potatis
fläskfilé
salt
peppar
2 dl grädde eller mjölk (jag använde mjölkfri matlagningsgrädde)
Sås
1 dl lönnsirap
2 tsk maizena
2 msk balsamvinäger
1 vitlöksklyfta
tabasco
.
Skiva potatisarna, inte jättetunt. Bre ut dem i en smord långpanna.
Salta, peppra och häll över grädde eller mjölk.
Baka i ugn, 200 grader ca 40-50 min beroende på potatisens tjocklek.
Helstek under tiden fläskfilén eller vilken filé som helst i en stekgryta så den blir nästan genomstekt. Man känner om man trycker på den att den blir stum. Salta och peppra.
Skär i cm-skivor, det gör inget om de är lite för rosa, de ska in i ugnen.
Ta ut potatisarna när de är mjuka. Bre ut filéskivorna över potatisen. Häll över stekskyn.
Sås
Koka ihop lönnsirap, maizena, pressad vitlöksklyfta, balsamvinäger och ev. lite tabasco tills det tjocknar.
Skeda såsen över köttskivorna och sätt in alltihop i ugnen ca 5 minuter. Ta lite längre om köttskivorna var rosa.

torsdag 12 mars 2009

Hamburgerbröd

Idag gjorde jag hemmagjorda hamburgare och hamburgerbröd till middag. Bästa berömmet var från Olivia som sa att det var jättegott. Hon som vanligtvis inte tycker om köttfärs. Sallad, tomat, gurka och creme fraiche&thai-chilisås-dressing var de tillbehör vi hade.

Hamburgerbröd
0,5 pkt jäst
2 dl mjölk
1 msk olja
0,5 msk socker
0,5 tsk salt
5 dl vetemjöl
Sesamfrön
Smula ner jästen i en degbunke, ljumma mjölken til 37 grader. Häll på och rör ut jästen.
Tillsätt oljan, saltet och sockret.
Tillsätt mjölet och arbeta snabbt ihop degen.
Låt jäsa i bunken ca 30min till dubbel storlek.
Ta upp på bakbord och form till 6 st runda bollar, platta till dom till ca 2 cm höga rundlar, platta till något mer runt om kanterna.
Lägg på plåt med bakplåtspapper, pensla med mjölk & strö över sesamfrön.
Grädda på en gång ca 10 min 225 grader.
Låt svalna på galler och skär dom sedan mitt itu. Färdiga att ätas!

Köttfärsen till hamburgarna kryddade jag med chilisås, torkad basilika, riven lök, salt och peppar.

tisdag 10 mars 2009

Mustig och söt köttgryta

Idag gjorde jag en köttgryta, till den åt vi potatismos, broccoli, tomat, gurka, sharonfrukt. Köttgrytan var riktigt god men det blev mycket disk - stekpannan, olika kastruller till såsen, grytan, potatisen och broccolin, potatispress, durkslag osv. Mustig och söt köttgryta
ca 6 hg benfritt kött av bog eller ytterlår
0,75 tsk salt
1 krm svartpeppar
0,5 st gul lök
1 st vitlöksklyftor
1 st morot
50 g rotselleri
0,5 st röd spansk pepparfrukt
1 msk smör
1 msk neutral olja
0,5 st kanelstång
1 st litet lagerblad
0,5 dl strösocker
0,5 dl balsamvinäger
2,5 dl vatten
2,5 msk koncentrerad kalvfond
1 msk maizena majsstärkelse

1. Ansa och skär köttet i 4x4 cm stora bitar.
2. Skala och hacka lök och vitlök, skala och tärna morot och selleri. Kärna ur och finhacka pepparfrukten.
3. Hetta upp hälften av vardera smör och olja i en gryta. Salta, peppra och bryn köttet i omgångar och ta upp efter hand.
4. Tillsätt resten av smör och olja och fräs grönsaker och kryddor ett par minuter.
5. Tillsätt köttet och rör om. Ställ åt sidan.
6. Smält sockret i en stor kastrull på medelstark värme tills det är ljusbrunt. Passa noga. Dra kastrullen åt sidan och häll i balsamvinäger, vatten och fond.
7. Koka upp under omrörning tills sockret smält i botten.
8. Häll såsen över köttet. Lägg på lock och låt sjuda ca 1 timme tills köttet känns mört.
9. Rör ut majsstärkelsen i vattnet (lika delar vatten som majsstärkelse) och rör ner i den sjudande grytan. Koka upp under omrörning.

måndag 9 mars 2009

Tacofisk

Tillbaka till vardagen, barnen på skolan och Leif på jobbet. Idag försökte jag få barnen, framför allt Isak, att tycka om fisk. Jag gjorde tacofisk och potatis, de fick dessutom äta tacochips till. De tyckte den var "sådär", men det tar jag som beröm.

Tacofisk
400 g fiskfilé, t ex sej eller torsk
1 tsk salt
2 1/2 dl matlagningsgrädde
1/2 dl tacosås, medium eller hot
2 dl riven ost
15-20 tortillachips

Tina fisken om den är fryst. Salta och vik ihop fiskfiléerna om de är tunna.
Lägg dem i en smord ugnssäker form.
Blanda grädde, tacosås och ost. Häll över fisken. Krossa chipsen och strö över.
Stek fisken i mitten av ugnen i 225°ca 25 min.
Servera med kokt potatis eller ris.

Jag krossade 10 chips och la på dem direkt. Sedan krossade jag 10 till och la på dem när det var 10 min kvar, så att de inte skulle hinna bli lika mjuka. Nästa gång tar jag nog dubbel mängd tacosås eller en starkare variant.