måndag 10 april 2017

Stockholm

Den här bilden är så underbar. 
Så många människor som vill manifestera mot våld o hat och för fred o kärlek.


I torsdag berättade Leif om en som hade tatuerat in ACAB i ansiktet och vi fick lära oss vad den förkortningen betyder. Vet ni vad ACAB betyder? All Cops Are Bastards. Efter fredagens attack i Stockholm verkar det som att vi är många som inte håller med. Så fint med alla bilder på polisbilar som är täckta av blommor som människor har lagt dit för att visa sin uppskattning.

söndag 9 april 2017

Kalkonmiddag

Hur börjar man detta blogginlägg som är mitt första efter det hemska attentatet på Drottninggatan i Stockholm där flera personer dog och ännu fler blev skadade både fysiskt och psykiskt efter att ha sett och hört så mycket hemskt.

Men livet måste gå vidare, förhoppningsvis med mer empati och medmänsklighet mellan olika människor. Vi hade planerat en kalkonmiddag med vänner och självklart genomförde vi den som planerat och självklart handlade många samtal om det som hänt i Stockholm. Men att prata, spekulera och försöka förstå är ett sätt att bearbeta det hemska.


Kalkonmiddag 

rabarbervaniljdrink

kalkon
kycklinglår
gräddsås
gelé
potatis
vitkålsgratäng
broccoli
sallad
vitlöksbröd 

bellinifloat

ostbricka
chokladpavlova
grädde
bär
glass


Våra frysar är proppfulla och när jag kom på att vi hade kvar en kalkon i frysen sedan i höstas var jag snabb att bjuda in till middag för att bli av med denna klump som tog upp en stor del av frysen. Kalkonen var i ugnen ca 4 timmar och jag öste den 2-3 gånger per timme men krångligare än så är det inte att göra kalkon och sen har man mat som räcker till många.

Jag tänkte fortsätta mitt frysrensar-projekt med att göra en veckomatsedel där vi bara använder mat från frysen. Få se om jag lyckas. Det borde jag göra för jag vet att vi har massa olika kött, kyckling, räkor och fisk och även olika sorters grönsaker och bär.

fredag 7 april 2017

Laddar

Nu har jag börjat ladda för lite helgledigt men först är det en arbetsdag kvar innan det är fredag på riktigt. För det bästa med fredag är kvällen hemma efter jobbet, eller hur? Min kväll kommer jag nog spendera i köket med att förbereda morgondagens middag med gäster. Förbereda är det bästa jag vet 😁


Tack o lov börjar mitt ryggonda ge med sig. Jag är mycket bättre i dag än i går så fortsätter det i samma tempo så är jag helt bra om någon dag och kan då njuta av helgen till max. Jag är så ovan att ha ont i ryggen så jag sköter nog inte om den på bästa sätt. Nacken däremot har jag ofta ont i och tänker hela tiden på att sitta, ligga o stå rätt och jag känner på en gång när jag gör nå fel. Har i alla fall planerat in en promenad i dag, hoppas den blir av för nu är det tredje dagen på raken jag har de planerna och jag har fortfarande inte tagit mig ut på en dagspromenad.


Vinnaren i Smakbox-tävling är utsedd och presenteras på Instagram (leta efter @matro_sara).

torsdag 6 april 2017

Italiensk omelett - lchf-paj - med godsaker

Jag äter ofta ugnsomelett numera, eller lchf-paj som jag också kallar det när jag struntar i pajdegen och bara har den goda äggstanningen som jag smaksätter på olika sätt. Den här har jag dessutom garnerat med en massa goda saker. Inte lätt att se men där under finns det en omelett.


Italiensk omelett - lchf-paj - med godsaker

paj/omelett

5 ägg
4 dl vispgrädde
2-3 msk pesto
1 purjolök
1 liten påse ruccola
salt, peppar
3 dl riven parmesan

garnering

mini-mozzarella
svarta oliver
små röda tomater
parmaskinka
salami

Vispa ihop ägg, grädde och pesto, smaka av med salt och peppar.
Strimla purjolöken och stek den mjuk i smör på medelstark värme, det ska inte få färg.
Lägg i den grovhackade ruccolan i slutet. 
Lägg i botten på en smord pajform.
Lägg den rivna parmesanen över och häll sedan äggblandningen över. 
Grädda i 225 grader 25-30 minuter.
Låt pajen vila och svalna några minuter innan garnering.
Ät och njut tillsammans med en sallad.

Det här och ett glas bubbel på altanen en varm sommardag - Så underbart! Men det funkar inomhus nu under vårvintern också. Dessa smaker och ingredienser alltså det blir knappt bättre - pesto, oliver, parmaskinka, tomater och mozzarella. Nästa gång sticker jag ner lite basilikablad också både för den underbara smaken men även för den gröna färgen.

onsdag 5 april 2017

Thaichili-stekt kyckling

När jag ska göra kycklingsallad steker jag ofta kycklingfilé i bitar och kryddar med thaichilisås och soja. Det blir en jättegod smak och lite knäckig yta tack vare sojan när den får steka ett tag.


Thaichili-stekt kyckling

kycklingfilé
thaichilisås
soja
vatten
salt o peppar

Dela kycklingen i mindre bitar och stek den, salta o peppra.
Häll på thaichilisås, soja och lite vatten. 
Låt steka/koka ihop.
Använd till sallad, baguettefyllning eller bakad potatis

Mmm vad sugen på kycklingsallad jag blir nu när jag ser dessa bilder och skriver ner detta favoritrecept.

Prova använda denna kyckling nästa gång du gör kycklingsallad. Lägg salladsblad i botten på ett stort fat, fortsätt med favoritgrönsaker, fetaost, krispig bacon och avsluta med att hälla kycklingen och den lite trögflytande såsen över allting. Mums!


Onsdag, solen skiner och det är nedförsbacke till helgen. Känns som det kan bli en bra dag det här. I kväll mellan skjutsning och hämtning till Idas dans tror jag att jag ska passa på att handla lite påskblommor så vi kan börja påskpynta så smått och hinner njuta av påsken lite innan den är över 😁

tisdag 4 april 2017

Påskinspiration

Snart är det påsk och ni har väl inte missat att jag har en egen kategori för påsk. Där hittar ni recept på mat men även på godsaker som godis och kakor. Mycket ägg och mycket gult 😁 
Ta en titt och inspireras!


Har ni planerat er påskmeny än? 
Inte jag, men nu blir jag ju så sugen att prova en massa gamla godingar som jag hittade i mitt arkiv. Men innan påsk är det middagsbjudning som gäller på lördag och jag måste planera, handla och fixa inför den innan jag börjar tänka på påsken.

måndag 3 april 2017

Blink

Blink och helgen är slut!

Varför går helgerna så fort? Det är så mycket jag vill göra på helgerna men de går alldeles för fort så jag hinner ju knappt en bråkdel av det jag vill. Lördagen försvann i elektrikerjobb och basketcup, men i går hann jag äntligen göra lite av det jag ville. Det blev dock ingen bakning som jag hade planer på utan istället höll jag värmen genom att röja lite i olika förråd o skåp och lyckades slänga 4 stora påsar med onödiga saker. Så skönt att bli av med det!


På eftermiddagen när solen kikade fram tog jag en paus i städandet och satte mig ute i vårt varma sol-och-lä-hörn med en kopp te och mattidningar. En stunds välbehövlig avkoppling och energi-påfyllning.

Som ni ser så har vi riktigt mycket snö kvar och det lär dröja innan det är dags för nå vårbruk i trädgården.


Lite senare kom en efterlängtad Leif hem och lyckades fixa golvvärmen som hade gått sönder under helgen. Tack o lov att han hittade felet, för i dag åker han på jobb till Stockholm och det hade inte varit kul att vara utan golvvärme hela veckan.

När golvvärmen var fixad fick han även fixa sina goda köttfärsbiffar med pesto och sambal. Önskemål från Ida som älskar köttfärsbiffar, potatis och min goda gräddsås. Jag struntade i potatisen och åt ugnsstekt blomkål istället. En riktigt god söndagsmiddag som fick avsluta helgen.


Nu är det dags att bege sig till stan för första dagens jobb denna vecka och ikväll är det styrelsemöte med Astma- och Allergiföreningen så det blir en lååååång dag.

söndag 2 april 2017

Rågsurdegsbaguetter

God morgon! 
Nu sitter jag med min första kopp te och njuter av tystnaden men framför allt av lugnet. Min plan för helgen var att ta det lugnt och bara göra roligare saker. Nu blev det inte så pga Luleå Energi, som strular så jag har varit tvungen att leka elektriker helt i onödan i flera timmar. Men nu struntar jag i att vi har småkallt i huset och planerar för en bakdag istället så att ugnen får bidra med lite extravärme.

När jag hade en vab-dag med Ida för ett tag sedan så passade jag på att baka smarriga baguetter på surdeg av råg, som gick hem hos hela familjen. Fast nybakat bröd är alltid gott, eller hur?

Istället för egen surdeg använde jag Kronjästs färdiga surdeg på påse. Himla smidigt! Jag letade inte speciellt länge efter ett recept utan tog första bästa - det som finns på påsen till surdegen. Enkelt!

Jag gjorde baguetter istället för två större bröd.
Nybakat bröd, ost o paprika - inte mycket som är godare än det!
Åh tänk om de var på väg in i ugnen just nu så jag skulle ha fått en go'frukost.

fredag 31 mars 2017

Vilket mörker

Här var det släckt! 
Ja inte jag alltså som jag hade tänkt, min plan var att lägga mig riktigt riktigt tidigt. Men nu blev det inte så utan istället var jag tvungen att leka elektriker och felsöka varför vissa uttag inte fungerade. Till slut insåg jag att felet inte kan vara hos oss för inget hjälpte! Nu är det felanmält till Luleå energi och jag hoppas att de försöker fixa det så fort som möjligt - trots att det är fredagkväll.

Kvällen började riktigt bra med en mysig middag med tjejerna, då killarna var i väg på annat. Vi åt en snabblagad och otroligt god caesarsallad och sen lite chokladmousse till efterrätt. En fredagsmiddag helt i min smak!


Nyss såg jag en "elbil" på gatan men nu är den borta och det fungerar fortfarande inte hos oss. Hoppas bara att hen skulle åka o hämta nå grejer eller liknande och inte att hen gav upp eller ännu värre att hen tror att det är fixat.

Jubileumstävling

F.R.E.D.A.G
efterlängtat med fredag och helg. Eftersom förra helgen var fullbokad från fredag direkt efter jobbet till söndagkväll med knappt en minuts lugn o ro känner jag för extra mycket vila och återhämtning denna helg. Trots att det var mycket roligt jag gjorde så behöver jag ändå vila hemma för att vara helt nöjd med helgen. I morgon har Ida basketcup, tack o lov är det samling först klockan 13 så jag får min älskade slöa morgon i pyjamas och med många koppar te.

Vill börja denna soliga men kalla fredagmorgon med att tipsa om tävlingen jag har på Instagram. Smakbox fyller 1 år och jag har fått möjligheten att tävla ut den nya Smakboxen till en av er läsare. Ta nu chansen! Jubileumsboxen innehåller 23 produkter, jag har ingen aning vad det är för saker men jag har aldrig tidigare blivit besviken över en box. 

Leta upp mig på Instagram och ta chansen att få en fullproppad Smakbox med tema Vårkänsla!



Vill ni hellre börja prenumerera så har mina läsare just nu och hela april 20% rabatt på första boxen. Använd rabattkoden MATRO. Klicka här för att läsa mer om prenumerationen och rabattkoden.

torsdag 30 mars 2017

CGs för att fira

Igår var vi jobbarkompisar på restaurang för att fira ett bra utfört projekt som nu är driftsatt och i full gång utan problem, peppar, peppar....

Vi gick på CGs en Luleårestaurang känd för sin goda mat och dryck. Jag valde oxfilé med bea och spenatstuvning, dessutom hade jag velat ha stekta grönsaker men det kunde de inte erbjuda utan det blev bakade rödbetor och en sallad istället. Som vanligt tycker jag att det är dåligt när restauranger inte har bra substitut till potatis, rödbetor är jättegott men var faktiskt ingen wow-upplevelse till oxfilén. Oxfilén däremot fick full pott - perfekt stekt - men jag hade inte förväntat mig något annat på en köttrestaurang och bearnaisesåsen var toppklass den också.

Till efterrätt valde jag en rätt som hette Choklad och förväntade mig en riktigt god choklad-upplevelse. Men även där blev jag lite besviken då efterrätten mest smakade Havtorn pga havtorssorbeten som tog över hela tallriken och smakupplevelsen. Teet däremot ska de ha beröm för, gott te som serverades i en liten tekanna. Me like!

onsdag 29 mars 2017

Goda lågkolhydrat-tillbehör

Många tycker att problemet med Lchf är att veta vad man ska äta till köttet, kycklingen eller vad man nu äter. Efter ett år med lågkolhydratkost tycker jag nog att det är minsta problemet för det finns så många goda alternativ.

Jag har redan tidigare tipsat om olika gratänger på vitkål, kålrot och zucchini, pasta på vitkål eller att man bara steker o kryddar vitkålen som ett gott tillbehör och en massa annat. I söndags gjorde jag en skåprensning och hittade lite smått o gott som jag ugnsstekte på en plåt - alla hittade nå gott att äta (även de som ville ha potatis)


Att ändra form på tillbehöret gör att det blir lite festligare och roligare att äta. Så istället för att skiva zucchinin skar jag en stor bit som jag sen skivade på längden. Potatisen gjorde jag i halvor och sötpotatisen skar jag i stora skivor på längden.

Pensla med olja och krydda med nån god krydda. Potatisen kryddade jag med grillkrydda och det övriga med örtsalt. Se'n tillagade jag det i 200 grader 20-30 minuter.

Mums!

Potatishalvor, blomkålsbuketter, zucchiniskivor och sötpotatisskivor.

tisdag 28 mars 2017

Vårkänsla

Har ni några vårkänslor?
Här i Luleå har vi inte vår än på ett tag men vi har en underbar årstid, den årstid som södra Sverige går miste om - vår-vintern med sol, isvägspromenader, gnistrande snö och takdropp. Det är nu vi får betalt för den kalla och mörka vintern, det är nu vi lever upp. Men i går blev det ett kraftigt bakslag då det toksnöade hela da'n. Men i dag skiner solen igen och jag längtar åter igen ut.

För ett år sedan fick jag prova den första Smakboxen och jag blev fast på en gång. Så mycket bra saker! Jag älskar möjligheten att få prova nya produkter och hitta nya favoriter. Boxarna har sån bra blandning av godis, choklad, mat, hel- eller halvfabrikat, snacks, kryddor, bakingredienser och en massa annat.


För att fira detta 1-årsjubileum ger nu min rabattkod MATRO 20% på din första box vid en prenumeration. Det är ingen bindningstid, så du kan säga upp prenumerationen när du vill. Men om du tycker om innehållet lika mycket som jag och vill fortsätta din prenumeration så kommer det en ny Smakbox varannan månad.

Ordinarie pris på en Smakbox är 199 kr men du betalar alltså 159 kr för din första box, denna jubileumsbox. Här kan du starta din prenumeration och kom ihåg att skriva in MATRO för att aktivera rabattkoden. Rabattkoden på 20% gäller från nu och hela april sedan är rabattkoden åter igen värd 15%.


Nästa box som börjar skickas ut i början av april har temat Vårkänsla och innehåller hela 23 produkter. Undra vad den innehåller för roliga saker. Vad tror du boxen innehåller för vårkänsla-produkter? Vad är typiskt vårkänsla för dig? Servetter i pastellfärger för att använda vid första ute-fikat, något för lättare måltider och fräscha drycker skulle jag kunna gissa på. För det är verkligen en gissning! Jag har inte den minsta aning om vad som döljer sig i Smakboxen och det är halva grejen, själva överraskningen.

I samarbete med Smakbox

måndag 27 mars 2017

Marinerade ugnsstekta kotletter i god sås

Efter en solig helg blev Leif sugen på att få ta fram grillen från vinteridet för att grilla några kotletter i dag. Så därför la vi kotletterna i marinad igår - och i dag toksnöade det! Det har verkligen toksnöat nästan hela da'n. Så grillplanerna fick vänta ett tag och vi tillagade kotletterna i ugnen i stället och det blev supergott.


Marinerade ugnsstekta kotletter i god sås

5 fläskkotletter

Marinad

0,5 dl chilisås
1 msk soja
1 msk olja
2 tsk sambal oelek
svartpeppar
grillkrydda

Sås

3 dl grädde
2 dl crème fraiche

Blanda ihop marinaden i en plastpåse.
Lägg ner kotletterna i påsen, gnid in marinaden.
Låt marinera i kylskåp i några timmar eller över natten.
Häll kotletterna och marinaden i en ugnsform.
Blanda ihop grädde och crème fraîche. 
Häll ner gräddblandningen i ugnsformen. Rör om tillsammans med marinaden.
Tillaga i 175 grader i ca 1,5 timme.

Detta blev verkligen supergott. Tänk att ett misstag kan bli så bra och gott. Skönt att kotletterna i marinaden inte var bortkastat och skönt att vi slapp stå ute och grilla i snöovädret.

Jag serverade ugnsstekt blomkål, zucchini, sötpotatis och potatishalvor till köttet. Perfekt att använda ugnen till fler saker när den ändå är igång.

Färsk blomkål tillagad i ugnen är sååå gott och något jag äter alldeles för sällan.
Bli inte rädd för det är inte speciellt vackert och ser inte vidare gott ut. Men ack så fel man kan ha....

Nu ska jag gå och leta rester i kylskåpet för att försöka göra en matlåda till i morgon. Jag tror det blir svårt, men kanske har jag tur o hittar nå. Tycker inte om att slösa tid och pengar på att få lunchmat, men risken är stor att det blir så i morgon.

Ha en bra måndagskväll!

söndag 26 mars 2017

Fröknäcke med rotsaker

Vi har ofta fröknäcke hemma och oftast bakar jag det själv. Jag har två olika recept jag varierar mellan dels det mer lchf-vänliga med bara frön och dels det med frön och majsmjöl. Båda goda på sitt sätt.

Men ibland gör jag det enkelt för mig och använder mix där alla olika frön redan finns och jag bara behöver tillsätta vatten och olja. Så smidigt ibland då man inte har så mycket tid. Senaste mix-favoriten är Risentas nya fröknäcke med rotsaker. Har ni provat?

Köp hem mixen, som är en av flera gula nyheter från Risenta.
Häll mixen i en bunke, tillsätt vatten och olja. Rör om.
Platta ut mellan två bakplåtspapper.
Mixen räcker till 2 plåtar som jag gräddar samtidigt i varmluftsugn.
Bryt i bitar, ät och njut!

Fröknäcke är så gott till allt möjligt - som hårdbröd, till ost istället för kex, som snacks istället för chips eller när man är lite småhungrig eller småsugen. Ja, det är riktigt användbart och såå gott.

lördag 25 mars 2017

Tapas o Sangria

Vilken härlig kväll vi hade i går och som jag skrev redan i går var det Tapas som gällde för oss. 

Konceptet hos Tapas de Papá är lite annorlunda, men jag gillar det. Man kan inte beställa vad man vill ha utan de kommer ut med rätter allt eftersom och man får själv välja om man vill äta just den rätten eller ej. I början av kvällen vet man inte vilka rätter som gäller för kvällen, utan det blir en överraskning varje gång. Sen i slutet räknar man antal skålar o pinnar som man har vid sig och betalar efter det. Men i går blev det en lite konstig kombination för mig och jag saknade många favoriter. Men deras mat är alltid så himla god så man går ändå aldrig missnöjd därifrån.


Efter middagen fick vi prova en kanongod ny sangria som de håller på att testa inför sommaren. Vi var alla eniga om att den var riktigt god och hoppas att den kommer in på drinkmenyn snart. Rabarber, rosé, mynta, citrusfrukter, vodka och cava tror jag att ingredienser var. Kanske läge att prova sig fram till nå liknande innan sommarvärmen är här.

fredag 24 mars 2017

Heta räkor

Nu tänkte jag ge er ett riktigt helg-recept. Gott och enkelt med lite festkänsla. Dessa heta räkor passar både på ett buffébord eller som förrätt, servera som de är eller med något gott tillbehör. Jag stekte zucchiniskivor lite lätt och la sedan de heta räkorna uppepå. Jag använde zucchini eftersom vi försöker undvika bröd, men självklart fungerar det lika bra med en smörstekt god brödskiva i botten.


Heta räkor

olivolja
1 tsk finhackad röd chili
1 tsk finhackad ingefära
1 vitlöksklyfta
500 g räkor med skal
chiliflakes
flingsalt

Skala räkorna.
Fräs chili, ingefära och pressad vitlök i mycket olivolja.
Slå av plattan och tillsätt räkorna.
Rör om, se till att alla räkor får olja på sig.
Smaka av med chiliflakes och flingsalt.
Låt stå och dra åt sig av alla smaker (marinera) i några minuter.

Tanken med att steka chili, ingefära och vitlök i oljan är att oljan ska ta smak av allt det goda. Jag lät räkorna vila/marinera i stekpannan medan jag dukade och förberedde zucchinin som jag använde istället för bröd i botten.

Det här kan jag verkligen rekommendera för det blev supergott. Det tog tid innan jag visste vad jag ville göra av räkorna, så därför blev jag extra glad att det blev så himla bra.

Gott på zucchini
De räkor som jag inte serverade på zucchini la jag i en skål och serverade på sidan om.

Nu lämnar jag hemmet för en kväll på stan med några andra mammor, det blir drinkar och tapas för oss. Nu börjar det bli ett tag sedan jag åt tapas, hoppas de har några nyheter. Tapas de Papá är nog den restaurang jag går oftast på när jag väl går ut o äter. En riktig topp-restaurang med god mat o trevlig personal i mysiga lokaler. Vad mer kan man begära!

torsdag 23 mars 2017

The new Friday


Ni som har följt mig ett tag vet att jag ofta börjar fira/njuta av helgen redan på torsdag. Dumt att vänta till på fredag 😁 Och i dag känns det extra bra för efter en vecka då varje dag och kväll varit uppbokad är kalendern tom ikväll, så gissa om jag ska njuta i soffan. För trots att det är roliga saker jag gör på kvällarna så är det ändå skönt att få koppla av hemma nångång.

Igår var jag på Salong Icon och blev fin i håret. Catrin gjorde som vanligt kanonfina slingor i olika färger och dessutom kortade vi av håret en bra bit. Jag blev supernöjd men Ida som inte tycker om förändringar tyckte inte att det blev fint. Men i morse när hon var piggare och gladare sa hon att det var ok trots allt. Få se om jag lyckas ta något kort så ni får se. Jag brukar ju ha svårt att fastna på kort, men man vet aldrig.....


onsdag 22 mars 2017

Stekt kryddat vitkål

Jag glömde ju ge er receptet på den goda vitkålen som vi åt i lördags till den mumsiga fläskfilégrytan. Grytan kryddade jag med srirachasås (se bild på flaskan längre ner) och för att hålla ihop smakerna kryddade jag även vitkålen med samma starka sås. Det blev supergott!


Stekt kryddat vitkål

0,5 litet vitkålshuvud
0,5 msk srirachasås
1 msk konc kalvfond
salt och peppar
2 dl vatten

Srimla vitkålen. Fräs i en het stekpanna med olja i ca 5-10 minuter. Rör om då och då.
Rör ner kryddor, fond och vatten.
Låt puttra i ca 5 minuter tills nästan allt vatten har kokat bort. Smaka av med mer kryddor.

Jag använder ofta vitkål som substitut till kolhydrater både i gratänger, stuvningar, sallader och som pasta. Att krydda på vitkålen lite extra gjorde den ännu lite godare och mer festlig.

Tänk på att srirachasåsen är stark så det behövs inte så mycket för att ge smak. Leif som alltid vill ha "lite tryck" i maten var nöjd då både vitkålen och grytan var riktigt starka.

Strimla vitkålen
Stark o god krydda.

God festmåltid med fläskfilégryta och stekt kryddat vitkål.
Alldeles strax är det dags att ge sig i väg till jobbet och se'n kommer jag inte hem förrän sent ikväll för efter jobbet ska jag försöka bli fin i håret....och det förstår man ju tar några timmar 😁

Det blir inte många kvällar på hemmaplan den här veckan. Leif är hemma så då måste jag passa på att göra sånt jag aldrig hinner eller prioriterar annars när jag är ensam med barnen. Men i morgon blir det nog en hel kväll hemma...om jag inte hinner planera in något även då.

tisdag 21 mars 2017

Blåbärskaka mandelfri o lchf

I helgen var jag, som vanligt, sugen på nå sött o gott och passade då på att baka en lchf-blåbärskaka kryddad med favoritkryddan kardemumma och kanel. Perfekta kryddor till blåbär.


Blåbärskaka mandelfri o lchf

4 ägg
1,5 dl stevia-florsocker (75 gram)
125 gr smör
0,5 dl vispgrädde
1 dl kokosmjöl
1,5 tsk bakpulver
1 msk kanel
1 msk kardemumma
3 dl (frysta)blåbär

Smörj en pajform.
Smält smöret.
Vispa ägg och florsocker luftigt och vitt.
Vispa ner smält smör och grädde i äggsmeten.
Blanda kokosmjöl, bakpulver, kanel, kardemumma och blåbär och rör ner med det övriga.
Blanda ordentligt, häll i formen.
Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader ca 25 minuter.

God kaka med bra smak o konsistens och alldeles underbar med en klick grädde. Kokosmjöl är verkligen perfekt att använda till lchf-bakverk för det ger sån god smak.

Nästa gång ska jag prova att lägga blåbär och kryddor uppe på kakan istället. Tror att det kan ge en liten annan karaktär och smak till kakan.

Smarrigt helgfika!
Blåbärskaka o grädde. Mums!

Ofta använder man mandelmjöl när man lchf-bakar men jag undviker det eftersom Ida kanske är allergisk mot mandel och vill då inte ha det i huset. Om drygt en månad vet vi mer exakt hur allergisk hon är för då ska hon provoceras mot just mandel. Så då får ni hålla tummarna att det går bra och att jag kan börja baka med mandelmjöl, mandelmassa osv.

Själv är jag allergisk mot rå mandel och kan inte ens ha en flisa i t.ex. glögg men det är inga problem för mig att äta tillagad mandel t.ex. mandelmassa, bondkakor mm. Så min allergi är en korsallergi eftersom jag är pollenallergiker och korsallergier ger inte lika kraftiga reaktioner och är därmed inte lika farliga. Jag hoppas o tror att Idas allergi också är en mildare variant.