måndag 2 januari 2017

Röd pestokyckling

Första arbetsdagen 2017 är avklarad och det gick riktigt bra trots alldeles för få sömntimmar i natt. Lite seg var jag i perioder men överlag gick det riktigt bra. Kanske tack vare alla koppar te jag drack. Men efter middagen var jag tvungen slumra i tjugo minuter på soffan och det var såå skönt.

På torsdagens italienska tjejkväll med Prosecco bjöd jag på en enkel, men god, kycklingrätt som jag förberedde på förmiddagen för att sen göra klar när gästerna kom. Me like!


Röd pestokyckling

1 kg kycklingfilé
soltorkade tomater
2 dl crème fraiche
2 dl grädde
drygt 0,5 dl röd pesto
Garnering
ruccola
svarta oliver
mozzarella, i bitar
körsbärstomater, halverade
Grönsaker
purjolök, i strimlor
röd paprika, i bitar
broccoli, i mindre buketter

Dela kycklingfiléerna i 2-3 bitar. 
Bryn dem så att de får färg. Salta och peppra lite. Lägg över i en ugnsform.
Skär tomaterna i mindre bitar. Strö över kycklingen.
Blanda ihop crème fraiche, grädde och pesto. Häll det i formen.
Ställ in i 200 grader i 20-30 minuter.
Grönsaker
Stek grönsakerna i olivolja och krydda med örtsalt
Garnering
Strö rikligt med ruccola på kycklingen när den tas ut ur ugnen.
Strö sedan på det övriga av garneringen
Servera pestokycklingen o garneringen till grönsakerna och ev. lite pasta.

Istället för att tillsätta grönsakerna direkt i kycklinggratängen så serverar jag dem på sidan om för att på så sätt behålla mer krispighet.

Jag tycker även att det är roligt och vackert att garnera kycklingrätten med sallad, tomat, oliver och mozzarella istället för att servera salladen på sidan om. Men det kan man ju göra som man vill med, kycklingen blir god även utan garnering.

Tiiiidig morgon

Efter att ha tagit en ordentlig sovmorgon igår efter nyårsnatten var det inte speciellt enkelt att försöka somna igårkväll. Klockan hann bli alldeles för mycket när jag till slut lyckades somna och då förstår ni kanske hur trött jag var när klockan ringde i morse. Jag hade gett riktigt mycket för att få somna om i ytterligare några timmar.

Det lär bli många koppar te i dag för att hålla mig vaken. Få se hur länge jag klarar att vara aktiv och göra nytta på jobbet, tur att vi har flextid som gör att jag kan gå tidigare om det behövs.

Nu ska jag packa ner lunchlådan o passerkortet och ta mig i väg för årets första arbetsdag.
Wish me luck!

söndag 1 januari 2017

Nyårsafton 2016

Gott Nytt År på er alla blogg-läsare. Tänk, nu är det redan 2017. 
Har ni några nyårslöften? Efter att ha ätit mycket av det mesta hela december ska jag nu återgå till lågkolhydratkosten. Det är mitt nyårslöfte och jag är så motiverad. Dessutom ska jag prioritera mina lunchpromenader, både motionen och ljuset är så välbehövligt för kropp och själ.

I går hade vi en trevlig kväll i goda vänners lag och både vuxna och barn verkar ha haft en kanonkväll som avslutades med ett magiskt norrsken och vackert fyrverkeri. Vi bjöds på urgod buffémat med kallt marinerat kött, löjrom, sparris med parmesan, sallad, salamichips och en massa annat gott. Till efterrätt åt vi After Eight-glass som jag bjöd på, en superenkel och god variant på glass som jag ska ge er recept på till veckan.


Nu ska jag stänga ner datorn och lägga mig i soffan och titta på Tour de Ski, en perfekt början på det nya året. Se'n ska jag förbereda kommande vecka för nu är det slut på semestern och jag ska återgå till jobbet. Kommer nog bli lite småkämpigt att ta sig upp i morgonbitti medan övriga familjen får ligga kvar i sina sängar. 

fredag 30 december 2016

30% rabatt på Smakbox, men skynda er

Det här inlägget som jag påbörjade för ett bra tag sedan glömdes visst bort och publicerades aldrig. Men det var lika bra det för nu har Smakbox mellandagsrea och med rabattkoden MATRO får ni nu 30% rabatt på er första smakbox. Men skynda er för rabatten gäller bara t.o.m 1 januari (och så länge det finns boxar kvar). Klicka här för att påbörja en prenumeration.

****************

Wow vad mycket bra grejer det var i senaste Smakboxen med tema God helg. Vi blev gladare o gladare för varje sak vi plockade upp. Det var helt otroligt mycket gott den här gången, jag är fortfarande helt lyrisk. Hoppas ni har kommit ihåg att börja prenumerera så att ni också får en fin julklapp.

Ett stort paket under granen.
Får jag smaka?
Så mycket gott!
Vad ska jag börja med?
Om ni börjar prenumerera binder ni er inte till något utan kan när ni vill säga upp er prenumeration, men om ni vill fortsätta får ni en ny Smakbox varannan månad. Här kan ni börja prenumerera och/eller läsa mer.

Kladdkaka med mintchokladfyllning

Det här kan vara det godaste jag någonsin bakat. En len chokladkräm med smak av mint mellan två lagom kladdiga kladdkakebottnar. I'm in heaven!


Kladdkaka med mintchokladfyllning


Kladdkaka

200 g smör
4 ägg
4 dl socker
3 dl mjöl
8 msk kakao
4 tsk vaniljsocker
4 tsk bakpulver

Smält smöret och låt det svalna.
Vispa ihop ägg och socker.
Blanda i en annan skål mjöl, bakpulver, vaniljsocker och kakao.
Rör ner mjölblandningen och det smälta smöret i äggsmeten.
Bred ut allt på en bakplåtspappersklädd långpanna och grädda i mitten av ugnen i 170 grader i 20-25 minuter.
Känn med en sticka, kakan ska vara kladdig.
Låt kakan kallna, dela den sedan i två bitar. 

Mintchokladkräm

200 g mintkrokant
200 g mörk choklad
1 krm pepparmyntsolja
2 dl grädde
50 g smör

Grovhacka chokladen.
Koka upp grädden snabbt, ta bort kastrullen från plattan och rör ner den hackade chokladen och rör tills den smälter.
Rör ner smör och pepparmyntsolja.
Låt stå kallt i kylen minst en timma.

Bred den kalla chokladkrämen på ena kladdkakedelen. 
Vänd sedan över den andra delen ovanpå så det blir rätt sida uppåt.

Alltså detta måste ni prova om ni älskar choklad och mint lika mycket som jag gör. Om ni inte tycker om mint men tycker det verkar gott i övrigt så kan ni strunta i pepparmyntsoljan och mintkrokant-chokladen och istället använda er av någon annan choklad, ta t.ex. 400 gram av Marabous Oreo-choklad.


Känns ovant och konstigt att inte förbereda någon mat till i morgon då det är nyårsafton, men vi är bortbjudna och det enda jag ska ta med mig är en after-eight-glass som redan står klar i frysen. Men eftersom jag vet att det blir plockmat tror jag att jag får svårt att hålla mig från att bidra med något litet tilltugg. Det är ju så kul och det finns så mycket gott.

Salamichips

Vill ni ha tips på ett enkelt och gott drinktilltugg till nyårsaftonens bubbel? 
Jag bjöd på salamichips i går och det var superenkelt att göra och ett perfekt sätt att göra av med det sista av julsalamin.


Salamichips

Lägg salamiskivor på en plåt med bakplåtspapper.
Tillaga i 10-12 minuter i 200 grader.
Ta ut och låt svalna.

Det blev helt annan smak och konsistens på salamin när man tillagade den i ugnen. Ett gott, roligt och enkelt tilltugg som man fixar på några minuter.

Salamiskivor på plåten redo för ugnen.
Vilket skitväder vi har! Det har spöregnat hela morgonen och är svinhalt ute, lokaltrafiken var tvungen att ställa in all trafik pga halka och det hör inte till vanligheten. Så jag håller mig nog inne, tyvärr för jag hade planerat en långpromenad medan det var ljust.

Jag får väl passa på att slumra i soffan istället för huset är tomt och tyst. Sen är det dags att planera kvällens middag som jag inte har en aning om vad jag ska göra. Kyckling? Köttfärs? Vegetariskt? Det får bli ett senare problem, nu är det soffan och vila som gäller.

torsdag 29 december 2016

Italiensk tjejmiddag

Ikväll var det dags för tjejmiddag med två barndomskompisar. En jultradition som nog fler med utflyttade vänner känner igen. Den här gången var vi hemma hos mig och jag ordnade en lättfixad men god middag och det viktigaste var Proseccon som jag var så sugen att prova.

Självklart färgmatchar jag blommor med vinetiketten 😀

I väntan på maten började vi med lite småsnacks till Proseccon.

salamichips, tryffelchips, camembert, ädelost, fikonmarmelad, fikonkex, fröknäcke och oliver 

Därefter satte vi oss till bords för en kyckling smaksatt med pesto som har skött sig själv i ugnen. Det är så perfekt att använda ugnen så mycket som möjligt när man har gäster, så kan man själv surra och umgås istället för att röra i grytor.

Pestokyckling toppad med ruccola, mozzarella, tomter och oliver
Serverad till pasta och stekt broccoli, purjolök, zucchini och paprika

Efter maten flyttade vi in till soffan för te och efterrätt och som oftast när vi träffas så blir det choklad "Ingen middag är fullständig om den inte avslutas med choklad". Och den här chokladefterrätten blev föör god, jag vet inte hur jag ska kunna undvika att ta en stor bit imorgon. Choklad och mint är verkligen sååå gott.

Kladdkakesandwich med mintchokladkräm och vaniljglass

onsdag 28 december 2016

Ägghalvor med dill- o äggkräm och löjrom

Dags för ytterligare ett recept från vårt julbord men som även passar perfekt till nyår. Löjrom är ju såå gott och känns så där små-lyxigt som man vill att det ska vara på nyår.


Ägghalvor med dill- o äggkräm och löjrom

kokta ägg, delade i halvor
löjrom

Dill- och äggkräm

100 g Philadelphiaost
1 dl crème fraiche
2 msk majonnäs
1 kokt ägg
2-4 msk dill
salt o peppar

Rör ihop philadelphiaost, crème fraîche och majonnäs.
Mosa ner det kokta ägget och dillen.
Smaka av med salt o peppar.
Spritsa eller klicka ut röran på ägghalvorna och klicka på lite löjrom.

Vilken favorit det här blev! Jag hade sån tur så det fanns kvar både röra/kräm och löjrom till frukost dagen efter. En lyxfrukost som jag gärna äter igen. Efter den här julen då jag har ätit alldeles för mycket mjöl och socker känns det bra men något kolhydratfattigt och supergott.

********************

I dag har vi varit en sväng till Ikea och köpt lite smått o gott, inget stort eller speciellt utan vi tog bara en liten shoppingutflykt. Så kul att gå o strosa där och jag hade gärna haft det några mil närmare för att kunna vara där oftare.

Nu ser vi hockey på tv men det är inte särskilt muntert. Tio minuter kvar och Lule ligger under med 2-0 mot Frölunda och det ser inte speciellt bra ut.

tisdag 27 december 2016

Stjärnor med västerbottenskräm, räkor och rödlök

Har ni nyårsmenyn fixad och klar? Om inte så kommer här ett supertips till fördrinken. 

Använd OLWs potatisstjärnor med sourcream&onion-smak istället för kex eller kavring så har du ett kanongott och smakrikt tillbehör till valfri röra. Jag gjorde en blandning med bl.a. västerbottensost, crème fraîche och dill som jag sen toppade med räkor.


Stjärnor med västerbottenskräm, räkor och rödlök

OLWs stjärnor med sour cream & onion-smak 
500 g räkor med skal
rödlök, finhackad

västerbottenskräm

1,5 dl crème fraiche
0,5 dl majonnäs
0,5 kruka dill
0,25 citron, pressad
75 g Västerbottensost, riven
cayennepeppar

Skala räkorna.
Blanda ihop alla ingredienser till västerbottenskrämen och smaka av med cayennepeppar.
Klicka ut västerbottenskräm på stjärnorna och garnera med rödlök och räkor.


Så himla oväntat gott detta var. Jag trodde inte att detta skulle vara något i min smak, men så fel jag hade. Det här kommer jag använda mig av ofta i framtiden. De stjärnor man inte använder som "kex" kan man servera i en skål på sidan om för de är ju även goda som de är, utan "pålägg".

Första gången jag använde dessa stjärnor klickade jag på vanlig skagenröra och det blev också supergott. Ett tips värt att komma ihåg alltså!


I dag har större delen av dagen tillbringats i Luleå Energi Arena där Ida spelade Tomtebo-cup i basket. De spelade himla bra, kul att se! I morgon kommer vi tillbringa stora delen av dagen på Ikea. Riktigt kul, tycker jag, men Leif är inte lika entusiastisk. Men på torsdag då ska jag försöka hålla mig hemma och gå i pyjamasbyxor större delen av dagen i riktig semesteranda. Men sen på kvällen får jag skärpa till mig då det är dags för tjejmiddag.

måndag 26 december 2016

Laxrullar med wasabi

Har ni kvar någon gravad lax som ni inte vet vad ni ska göra med? I så fall kan jag tipsa om dessa laxrullar med wasabi-ost. En ostnyhet som är väldigt smidig att använda för att få en lagom stark wasabismak.


Laxrullar med wasabi

ca 300 g gravad lax, skivad
ca 100 g Crème Bonjour Wasabi
gurka
ca 1-2 msk sesamfrön
ev. inlagd ingefära

Lägg ut en bit plastfolie och lägg laxskivorna omlott på folien. 
Bred ut Wasabi- färskosten på laxen. 
Skär gurkan i stavar och lägg i ena kanten på färskosten. 
Rulla med hjälp av plastfolien ihop till en rulle. 
Låt rullen ligga i frysen i ca 30 minuter.
Ta bort plasten och rulla laxrullen i sesamfröna. 
Skär rullen i ca 1 cm breda skivor med en vass kniv. 
Vill du ha lite mer sushi-känsla så kan du garnera med inlagd ingefära

Det blev jättegoda rullar med wasabiosten och så enkel att använda när man inte behövde blanda ihop en röra själv. Jag garnerade inte med inlagd ingefära till julbordet men jag tror att det skulle vara jättegott att göra det, så nästa gång kommer jag göra det och få lite sushikänsla.

Det är nog gott att byta ut gurkan mot avokado men då är det nog bäst att inte förvara laxrullarna för länge så att avokadon blir mörk och tråkig.

Lägg gravad lax på plastfolie
Bred på wasabi-ost och lägg gurkstavar i kanten.
Rulla ihop, kyl och rulla i sesamfrön innan du skär i skivor.
Förvara skivorna i kylen

söndag 25 december 2016

Julbord 2016

Vilken underbar julafton vi hade igår, det hade nog inte kunnat bli bättre. 
Alla barnen var glada och har sagt flera gånger att de är så nöjda med dagen och julklapparna. 
Sånt värmer mammahjärtat! 


Vår julafton började, som vanligt, med sovmorgon, julfrukost och klappar i strumporna. En lugn morgon helt i min smak. I god tid före Kalle så dukade jag upp julfika med mina favorit-julkladdkakor, en med saffran- och en med pepparkakssmak och lingongrädde så klart. När fikat var bortplockat och Kalle var slut på tv:n knackade tomten på dörren och delade ut några julklappar till oss innan han var tvungen att åka vidare, men vi delade ut resten av paketen på egen hand.

Efter paketöppning var det dags att sätta igång med maten till julbordet och som för de flesta andra finns det traditionella rätterna men även en del nyheter. Till middagen var vi många personer runt bordet för då hade även mormor o morfar och min syster med familj dykt upp. Älskar att ha köksbordet fullt med folk!


Julbord 2016

senapssill
laxrullar med wasabi
ägghalvor med ägg- o dillkräm och löjrom

julskinka
rökt älghjärta
salami
prinskorv
grillkorv

kokt potatis
ugnsomelett med räkstuvning
Ninas morotslåda

rödbetssallad
senap

camembert
ädelost
whiskyädel

mjukt tunnbröd
fröknäcke
hårdbröd
finn crisp

fredag 23 december 2016

Tunnbrödsrulle med korv

Idag har vi julstök deluxe hemma hos oss. De sista klapparna ska slås in, lite mer julgodis ska tillverkas, några julkakor ska bakas, julmaten ska påbörjas, huset ska julpyntas lite mer och kvällens uppesittarkväll ska förberedas. Så nån avancerad lunch hinner vi inte med och då är korv perfekt.


Tunnbrödsrulle med korv

mjukt tunnbröd
potatismos
kokt eller grillad korv
ketchup, senap, dressing eller andra favorittillbehör

Lägg en klick mos på tunnbrödet.
Lägg på korv och tillbehör.
Rulla ihop.
Ät o njut!

Det här blir ett litet matigare lunchalternativ till korv o bröd, som Ida tycker om medan Isak föredrar "vanliga" korv med bröd. Men det är kanske inte så konstigt att Ida tycker om det här eftersom hon älskar potatis.

torsdag 22 december 2016

Juldrink med Prosecco, blåbär och ingefära

Dags för drinktorsdag igen! 
Det var riktigt länge sedan jag bjöd på ett drinkrecept men nu är det dags igen. En julig fräsch drink med en liten glögg-touch bjuder jag på denna sista arbetsdag innan jul. En röd vacker drink som passar som fördrink på julens fester, jag bjöd på den som välkomstdrink på glöggminglet innan vi dukade upp glögg och tilltugg.


Juldrink med Prosecco, blåbär och ingefära

Blossas alkoholfria glögg med blåbär o ingefära
Prosecco

Blanda lika delar av glöggen och prosecco.
Garnera ev. med blåbär, kanelstång eller något annat roligt och eventuellt juligt.
Servera och njut.

Det här var verkligen en drink i min smak, alkoholsvag och med mousserande vin. Kan knappt bli bättre. Dessutom är ju flaskan till blåbärsglöggen så otroligt snygg och passar perfekt i vårt kök 😁

onsdag 21 december 2016

Varm brietårta med hjortronsylt

Hur går det med alla julförberedelser för er? Jag känner att jag har läget under kontroll men längtar tills jag får lite ledigt för nu är fokus mer på jul än på jobb. Men snart snart, nu är det bara morgondagen kvar innan jag går på julledighet.

Den här goda brietårtan passar perfekt på julbordet eller kanske är det något att mumsa på till uppesittarkvällen på fredag.


Varm brietårta med hjortronsylt

1 rund brietårta 500 g
1,5 dl hjortronsylt

Skär av ”locket" på brietårtan med en lång vass kniv. 
Några millimeter upp till en halv centimeter. Det är enklast om osten är kylskåskall.
Bred på hjortronsylten i ett jämnt lager och lägg tillbaka locket.
Lägg på ett serveringsfat.
Värm i 200 grader i 10 minuter. 
Servera, antingen genom att ta bort locket och gröpa ur smält ost och hjortron eller genom att skära upp tårtbitar.


Det här var helt i min smak! Otroligt gott, superenkelt att göra och känns lite smålyxigt. Jag kommer absolut att göra den snart igen.

Bassallad med extra godsaker

Har ni några fräscha sallader på julbordet? Det har vi! 
Sallad och grönsaker är det jag saknar mest när jag äter julbord på restaurang för det glöms ofta bort. Och till det mastiga julbordet behövs det fräscha sallader, tycker jag.

Ni vet ju att jag älskar att förbereda saker och saker som dessutom blir godare när de får stå till sig någon dag är ju nästan för perfekt för att vara sant. Den här bas-salladen gör man dagen innan man ska äta så får den gotta till sig i kylskåpet och sen tillsätter man lite extra godsaker innan servering.


Bassallad med extra godsaker

Bas-sallad

1 vitkålsbit
2 morötter

Dressing

1 dl olja
2 msk vitvinsvinäger
salt
peppar
torkad basilika

Tillsätt t.ex.

salladsblad
gurka
tomat
paprika
purjolök
äpple

Strimla vitkålen.
Skala och skiva morötterna tunt.
Lägg vitkålen och morötterna i en påse.
Blanda ihop dressingen och häll i påsen.
Blanda runt ordentligt och låt ligga i kylen till nästa dag.
Lägg salladsblad på ett fat.
Häll över vitkål, morötter och dressingen.
Tillsätt övriga grönsaker efter dina önskemål.
Blanda runt ordentligt och smaka av med mer kryddor.

Det här blir så himla gott. Vitkålen hinner mjukna lite i dressingen under natten och blir då perfekt i en sallad. På ett enkelt sätt har man då en smakrik sallad som man har kunnat förbereda och bara behöver tillsätta lite grönsaker och salladsblad innan servering.

Till julsallader passar det med röda fina granatäppelkärnor eller fräscha goda apelsiner. Så en julsallad behöver inte vara krångligare än att man gör en "vanlig" sallad och garnerar med granatäppelkärnor eller tillsätter apelsinbitar i salladen.


Vilken trött familj vi är, men efter i dag är det bara en dag till som vi måste stiga upp tidigt. Se'n har vi Jullov! Så efterlängtat! Men vi börjar fira redan i kväll då hela familjen ska på restaurang. Sen fortsätter festligheterna och godsakerna för i morgon ska jag tillsammans med två kompisar äta ute, fredag är det uppesittarkväll med provsmakning av lax och skinka och sen är det JULAFTON. 

tisdag 20 december 2016

Polkamousse

På lördagens glöggmingel hade jag två efterrätter, dels julpavlovan jag tipsade om igår och dels denna rosa-vita polkamousse. En snabbfixad efterrätt som går utmärkt att förbereda någon dag i förväg, precis som jag vill ha det.


Polkamousse

70 g vit choklad
2,5 dl vispgrädde
0,75 dl florsocker
140 g färskost
1-2 krm pepparmintolja
Dekoration
röd karamellfärg
choklad eller chokladkex

Smält chokladen. Låt svalna, men låt den inte stelna till.
Vispa grädden lätt i en skål. Sikta ner florsockret och vispa lite till.
Rör ner pepparmintoljan i färskosten.
Tillsätt den smälta chokladen och vispgrädden. Rör om.
Tillsätt lite karamellfärg och rör om lite slarvigt så att vissa delar är vita och vissa rosa.
Fördela moussen i portionsformar.
Låt stelna i kylen några timmar, gärna över natten.
Garnera med choklad eller kex.

Eftersom mint och choklad är en sån perfekt kombination kändes det självklart för mig att tillsätta lite choklad och den här gången blev det i form av oreo-kex som vi hade hemma. Men det fungerar med vilken choklad som helst, riven choklad, chokladpinnar, chokladknappar, eller kanske blanda en polkamousse med en mörkchokladmousse

Tillsätt lite pepparmintsolja i taget så att det inte blir för kraftig mint smak. Jag gjorde misstaget att ta för mycket på en gång. Mint är ju gott, tänkte jag och tillsatte lite väl mycket.

Innan jag satte ner kexen så var det en glutenfri efterrätt. Tips till er som vill göra glutenfritt!


I dag har vi haft planeringsdag och blivit serverad frukost, lunch och fika i mysig miljö på Vineyard Event och konferens som ligger strax utanför Luleå. Så lyxigt och skönt att komma bort från kontoret nån gång emellanåt.

Nu ska jag skriva handlingslista och beställa mat på nätet. Orkar inte åka och storhandla tillsammans med alla andra i slutet av veckan så jag lyxar till det med hemkörning. Vi lär ändå behöva kompletteringshandla en del för det är ju alltid något man glömmer eller köper för lite av, men skönt att göra bort det mesta av handlingen hemma i soffan.

måndag 19 december 2016

Julpavlova med lingon och kolagrädde

Tänkte tipsa om en god efterrätt som har en perfekt blandning av söt kola o maräng och sura lingon. Lingonen och den fina kransformen gör att den passar riktig bra nu i jultider och den går alldeles utmärkt att förbereda. Den är även naturligt glutenfri, som passar i dessa tider då fler o fler vill undvika gluten. Receptet hittade jag i Buffé och det enda jag ändrade var att jag drog ner på sockermängderna.


Julpavlova med lingon och kolagrädde

Maräng

4 äggvitor 
2 dl strösocker 
2 tsk majsstärkelse 
0,5 tsk salt 
1 tsk färskpressad citronjuice 
1,5 dl frysta lingon 

Kolagrädde

3 dl vispgrädde 
1 dl karamelliserad mjölk (dulce de leche)

Lingontopping

1 dl frysta tinade lingon 
1 msk rörsocker 

Maräng

Sätt ugnen på 175°C.
Vispa äggvitan med elvisp tills den börjar bilda mjuka toppar.
Tillsätt sockret lite i taget under vispning. Fortsätt vispa till en fast maräng. 
Vispa ner majsstärkelse, salt och citronjuice.
Rör ner lingon i marängen.
Klicka ut marängen till en kransform på en bakpappersklädd plåt, ca 25 cm i diameter.
Ställ in i mitten av ugnen. Sänk ugnsvärmen till 100°C. 
Grädda i 1,5 timme, ta ut och låt svalna.

Kolagrädde

Vispa grädden. 
Rör ihop den karamelliserade mjölken/dulce de leche i en bunke. 
Tillsätt sedan den vispade grädden och blanda runt.

Topping

Rör ihop lingonen med sockret tills det löses upp.

Vid servering

Toppa marängen med kolagrädden. 
Ringla över lingonen.

Jag älskar pavlova och den här var inget undantag, det krispiga höljet med den krämiga mitten är såå himla gott. Karamelliserad mjölk (kolasås) i grädde har jag använt mig av förr och jag blev inte besviken den här gången heller. Lingon och kolasås är en perfekt kombination som ofta används i efterrätter, framför allt till jul.

Marängen bakade jag några dagar i förväg och sen fick den stå under tårtfatslock i rumstemperatur. Kolagrädden och lingontoppingen gjorde jag i ordning dagen innan festen, men jag väntade med att montera ihop allt tills precis innan servering för att inte marängen skulle smälta.

Garnerad och redo att avnjutas! 
Marängkrans innan garnering.
Vågade inte föröka lossa kransen från pappret för jag var så rädd att jag skulle ta sönder den ömtåliga marängen.

Ida klagade över huvudvärk när vi kom hem i dag så hon fick en tablett och gick o la sig för att vila innan maten. Strax därefter sov hon. Så nu är den stora frågan: Är hon sjuk eller bara trött efter helgen? Jag lär få svar på det inom 12 timmar. Jag håller alla tummarna att det bara är helgens sena kvällar och tidiga morgnar orsakat av basketmatcher, glöggmingel och badhusbesök som har satt sina spår.

Fredag nyss

Varför går helgerna så otrolig fort? Jag hinner inte alls så mycket som jag vill hinna på de lediga dagarna. Men nu är det bara fyra dagar kvar tills jag är ledig igen och då blir det några fler dagar ledigt än bara en helg. Lovely!

Nu börjar det även bli hög tid att slutföra allt inför julafton som är redan på lördag - de sista paketen ska inhandlas och slå in, laxen ska gravas, sillen ska läggas in, kylen ska fyllas, skinkan ska griljeras och de sista tomtarna ska plockas fram.

Men först ska jag göra mig i ordning för dagens arbetsdag. Ha en bra måndag och ikväll kommer ni få något smarrigt recept från lördagens glöggmingel. Är det något speciellt ni är nyfikna på? Här hittar ni allt vi bjöd på.

söndag 18 december 2016

Glöggmarinerad ost med dadlar

Då var denna härliga helg över och i morgon är det dags för en ny arbetsvecka, den sista innan julledigheten. En otroligt efterlängtad och välbehövlig julledighet. Jag ska vila, ta det lugnt och sova i flera da'r 😀 Har ni någon dag extra ledigt denna jul med minimalt med "gratis-ledighet"?

På gårdagens glöggmingel började vi med lite glögg och tilltugg, bland annat dessa ost- och dadelpinnar.


Glöggmarinerad ost med dadlar

200 gram herrgårdsost, eller annan mild hårdost
torkade dadlar
0,5 dl olivolja
1 dl glögg
0,5 msk rosépeppar, korn

Skär osten i tärningar och lägg i en påse.
Dela dadlarna 3-4 bitar och lägg i påsen tillsammans med olivolja och glögg. 
Krossa rosépepparkornen lätt i handen och strö över.
Vänd runt allt så att osten och dadlarna täcks av marinaden.
Låt stå i några timmar i kylskåp och ta sedan upp osten och dadlarna. 
Trä upp en dadelbit och en ostbit på varje tandpetare.

Ett gott litet tilltugg som passar i jultider eftersom både dadlar och glögg hör till julen. Osten och dadlarna fick marinera över natten och strax före gästerna kom trädde jag på ost och dadlar på tandpetare. Jag gjorde några stycken, resten serverade jag i en skål med tandpetare på sidan om.