Jag tycker om att bjuda på flera sorters kakor när jag bjuder på fika (kanske hänger det ihop med min beslutsångest) och då kan man ju inte bjuda på några stora bakverk. Därför blev jag så glad när jag hittade en muffinsplåt med plats för 24 småmuffins. Perfekt, eller hur?
Här använde jag den när jag gjorde nonstop-muffins i småbrödsformar. Av en halv sats blev det 20 stycken små söta muffins. Småbrödsformarna gick inte ner i botten på plåten så vill man kan man göra lite större muffins än vad jag gjorde, men jag tyckte det blev en perfekt storlek till vårt kalas på lördag.
onsdag 26 september 2012
tisdag 25 september 2012
Mandelmassekakor med mörk choklad
Tisdag och hockey på tv! Lule har bortamatch mot Färjestad och eftersom Lule inte har förlorat en enda match "so far" så hoppas vi så klart att den trenden fortsätter. Men klockan nio byter jag kanal för Svenska Hollywoodfruar vill jag inte missa. Veckans bästa underhållning :) Det har blivit dåligt med promenader för mig den senaste tiden men i dag på lunchen hann jag med en halvtimmes promenad i strålande solsken. Eftermiddagarna blir så mycket enklare när man tankar lite solljus och frisk luft på luncherna, måste verkligen skärpa mig.
Jag hade kvar mandelmassa i kylskåpet sedan jag bakade blåbärspaj för ett tag sedan, så i dag passade jag på att använda upp ytterligare en bit av en-kilos-biten.
Mandelmassekakor
250 g mandelmassa
1 ägg
rivet skal från 1 apelsin
100 g mörk choklad
Riv mandelmassan och blanda den med apelsinskal och ägg till en jämn smet.
Jag hade kvar mandelmassa i kylskåpet sedan jag bakade blåbärspaj för ett tag sedan, så i dag passade jag på att använda upp ytterligare en bit av en-kilos-biten.
Mandelmassekakor
250 g mandelmassa
1 ägg
rivet skal från 1 apelsin
100 g mörk choklad
Riv mandelmassan och blanda den med apelsinskal och ägg till en jämn smet.
Hacka chokladen grovt och rör ner det också.
Klicka ut degen till 20-25 kakor på en pappersklädd plåt och grädda kakorna i 10-12 minuter i 175 graders ugnsvärme.
Klicka ut degen till 20-25 kakor på en pappersklädd plåt och grädda kakorna i 10-12 minuter i 175 graders ugnsvärme.
Lossa kakorna från papperet så snart de svalnat lite.
Känns nästan mer som godis än kakor för de är så goda. De är jätteenkla att göra och perfekt att bjuda gluten-allergiker/intoleranta på eftersom man inte använder nå mjöl i dessa kakor.
måndag 24 september 2012
Lax med thaichilisås och fetaost
I dag var det första gången för säsongen som det var frost på rutan när vi vaknade, men det lär inte vara den sista. Leif letade fram kupévärmare och sladdar (han behövde inte leta så länge eftersom jag i somras la allt i en låda som jag märkte dessutom), så jag kom ut till en varm och skön bil.
När jag i går bad om hjälp att komma på middagar i veckan så sa Isak "Lax, för fisk ska vi ju äta nån dag". Han verkar äntligen ha förstått att vi äter fisk minst en gång i veckan, oftast är det gnäll när det är dags för fisk men när han väl har ätit så tycker han oftast att det är gott. Så undra varför hans (och många andra barns) första reaktion är att fisk inte är gott.
Lax med thaichilisås och fetaost
4 portionsbitar lax
2 dl crème fraiche
100 g smulad fetaost
0,5 dl thaichilisås
Salta laxfiléerna och lägg i en smord ugnssäker form.
Blanda crème fraiche, finhackad paprika, smulad fetaost och sweet chilisås i en bunke.
Fördela röran över fisken.
Tillaga mitt i ugnen i 200°C i ca 20 minuter.
Oj vilka blandade reaktioner jag fick vid middagen. Olivia som älskar thaichilisås och äter det till det mesta tyckte inte det passade till fisk. Leif som inte brukar ösa beröm över något (norrlänning?!) sa flera gånger att det var jättegott. Vi åt risoni och sallad till fisken men den passar nog lika bra till potatis eller ris.
Leif åkte hem från jobbet eftersom han var förkyld och febrig, hoppas vi andra klarar oss. Igår kände jag mig hängig och frusen, men det berodde nog på en timme i en iskall ishall med för lite kläder på mig. Vi har ju kalas på gång till helgen så vi måste ju vara friska och krya hela veckan så vi hinner och orkar städa, baka och laga mat. Halva nöjet med fester är ju förberedelserna, så de vill jag inte gå miste om.
När jag i går bad om hjälp att komma på middagar i veckan så sa Isak "Lax, för fisk ska vi ju äta nån dag". Han verkar äntligen ha förstått att vi äter fisk minst en gång i veckan, oftast är det gnäll när det är dags för fisk men när han väl har ätit så tycker han oftast att det är gott. Så undra varför hans (och många andra barns) första reaktion är att fisk inte är gott.
Lax med thaichilisås och fetaost
4 portionsbitar lax
2 dl crème fraiche
100 g smulad fetaost
0,5 dl thaichilisås
Salta laxfiléerna och lägg i en smord ugnssäker form.
Blanda crème fraiche, finhackad paprika, smulad fetaost och sweet chilisås i en bunke.
Fördela röran över fisken.
Tillaga mitt i ugnen i 200°C i ca 20 minuter.
Oj vilka blandade reaktioner jag fick vid middagen. Olivia som älskar thaichilisås och äter det till det mesta tyckte inte det passade till fisk. Leif som inte brukar ösa beröm över något (norrlänning?!) sa flera gånger att det var jättegott. Vi åt risoni och sallad till fisken men den passar nog lika bra till potatis eller ris.
Leif åkte hem från jobbet eftersom han var förkyld och febrig, hoppas vi andra klarar oss. Igår kände jag mig hängig och frusen, men det berodde nog på en timme i en iskall ishall med för lite kläder på mig. Vi har ju kalas på gång till helgen så vi måste ju vara friska och krya hela veckan så vi hinner och orkar städa, baka och laga mat. Halva nöjet med fester är ju förberedelserna, så de vill jag inte gå miste om.
söndag 23 september 2012
Matsedel v.39 sept 2012
Då var det söndagkväll igen och dags att planera för en ny vecka. Väskor är packade, kläder framtagna och scheman kollade. Kommande vecka verkar än så länge som att den kan bli ovanligt lugn. Skönt i så fall efter flera jättestressade veckor med många kvällsaktiviteter för oss alla så behöver vi alla lite lugnare dagar och kvällar.
Matsedel v.39 sept 2012
Må: Lax med feta och thaichilisås
Ti: Korv och potatismos
On:
To: Ravioligratäng
Fr:
Lö: Olivias födelsdagsbuffé med massa godsaker (förhoppningsvis)
Sö: Tacopizza
Nu ska jag bänka mig med en kopp te framför tv:n och se Beck, som jag hoppas att jag inte har sett men tyvärr känner jag igen den.
Matsedel v.39 sept 2012
Må: Lax med feta och thaichilisås
Ti: Korv och potatismos
On:
To: Ravioligratäng
Fr:
Lö: Olivias födelsdagsbuffé med massa godsaker (förhoppningsvis)
Sö: Tacopizza
Nu ska jag bänka mig med en kopp te framför tv:n och se Beck, som jag hoppas att jag inte har sett men tyvärr känner jag igen den.
Falsk toscakaka - Kladdkaka med kokostäcke
Olivia var nöjd med gårdagens kalas men nu längtar hon till nästa lördag då det är dags för släkten att fira vår tonåring. Men sen är det färdigfirat! Jag och Olivia hann även med en stund på stan igår innan det var dags att förbereda tjejmiddagen. I present av oss fick hon nämligen en dag på stan med mig där både shopping och lunchfika ingick.
I går bakade jag en gammal favorit som jag inte har gjort på länge, en godsak där både kladdkaka och knäckig kokos ingår.
Falsk toscakaka - Kladdkaka med kokostäcke
175 gr smör
4 ägg
5 dl socker
3 dl vetemjöl
8 msk kakao
2 tsk vanlijsocker
2 tsk bakpulver
Kokostäcke
75 g smör
1 dl socker
1,5 dl grädde
1 dl sirap
1 påse kokos (200 g)
Smält smöret och låt svalna.
Vispa ägg och socker poröst.
Blanda ihop de torra ingredienserna och rör ner i äggsmeten.
Tillsätt det smälta smöret.
Häll smeten i en långpanna klädd med bakplåtspapper.
Grädda i 200 grader i 12-15 minuter.
Under tiden kakan är i ugnen blanda ihop alla ingredienser till kokostäcket i en kastrull.
Koka upp.
Bred över kakan och grädda i ytterligare 10 minuter.
Det här är en riktig favoritkaka så jag förstår inte varför den inte har hamnat på bloggen tidigare. Kan det verkligen stämma att jag inte har bakat den på de senaste fyra åren. Den här gången lyckades jag riktigt bra för kakan var fortfarande lite kladdig. Precis som man vill ha den, eller hur?
Vaknade alldeles för tidigt denna söndagmorgon. Är det ett ålderstecken :) Just nu sitter jag och letar inspiration till en lammgryta som jag tänkte jag skulle göra till middag i dag, men vet inte riktigt hur jag vill krydda den. Vad är jag sugen på? Ska även hinna med lite bakning i dag, bl.a. tänkte jag göra äppelmuffins kryddade med kardemumma och kanel. Passar på att använda äpplen mycket nu när det finns goda svenska äpplen.
I går bakade jag en gammal favorit som jag inte har gjort på länge, en godsak där både kladdkaka och knäckig kokos ingår.
Falsk toscakaka - Kladdkaka med kokostäcke
175 gr smör
4 ägg
5 dl socker
3 dl vetemjöl
8 msk kakao
2 tsk vanlijsocker
2 tsk bakpulver
Kokostäcke
75 g smör
1 dl socker
1,5 dl grädde
1 dl sirap
1 påse kokos (200 g)
Smält smöret och låt svalna.
Vispa ägg och socker poröst.
Blanda ihop de torra ingredienserna och rör ner i äggsmeten.
Tillsätt det smälta smöret.
Häll smeten i en långpanna klädd med bakplåtspapper.
Grädda i 200 grader i 12-15 minuter.
Under tiden kakan är i ugnen blanda ihop alla ingredienser till kokostäcket i en kastrull.
Koka upp.
Bred över kakan och grädda i ytterligare 10 minuter.
Det här är en riktig favoritkaka så jag förstår inte varför den inte har hamnat på bloggen tidigare. Kan det verkligen stämma att jag inte har bakat den på de senaste fyra åren. Den här gången lyckades jag riktigt bra för kakan var fortfarande lite kladdig. Precis som man vill ha den, eller hur?
Vaknade alldeles för tidigt denna söndagmorgon. Är det ett ålderstecken :) Just nu sitter jag och letar inspiration till en lammgryta som jag tänkte jag skulle göra till middag i dag, men vet inte riktigt hur jag vill krydda den. Vad är jag sugen på? Ska även hinna med lite bakning i dag, bl.a. tänkte jag göra äppelmuffins kryddade med kardemumma och kanel. Passar på att använda äpplen mycket nu när det finns goda svenska äpplen.
lördag 22 september 2012
Tjejmiddag pågår...
Nu pågår det tjejmiddag här i vårt hus, men tyvärr är det inte mina tjejkompisar som är här utan det är Olivias kompisar som är här för att fira henne. Själv sitter jag i köket med datorn som enda sällskap.
I dukningen ingick en goodie-bag till var och en, som även var bordsplacering. Varje påse innehöll lite smått o gott bl.a. godis, Flux tandskölj, läppstift, foundation och luktpinnar.
Till middag serverades Astrids ugnskyckling Ketjap manis, ris och sallad. Kycklingen har jag tipsat om flera gånger och har ni inte gjort den än så är det bara att planera in den till i morgon! Den är jätteenkel att göra eftersom man slipper steka kycklingen (så skönt att slippa stekos) och den har en jättegod smak.
Efterrätten har jag ju redan berättat om. Att det blir fjolårets succétårta - Nutella- och marängglasstårta. Hoppas den blir lika uppskattad i år!
I dukningen ingick en goodie-bag till var och en, som även var bordsplacering. Varje påse innehöll lite smått o gott bl.a. godis, Flux tandskölj, läppstift, foundation och luktpinnar.
Efterrätten har jag ju redan berättat om. Att det blir fjolårets succétårta - Nutella- och marängglasstårta. Hoppas den blir lika uppskattad i år!
Kalas på Leos för allergiker
God morgon! Jag vaknade tidigt i dag trots att det är lördag och inget är inplanerat förrän i kväll, men det är kanske inte så konstigt med tanke på hur tidigt jag gick och la mig igår. Jag var såå trött så jag orkade inte hålla mig vaken i tv-soffan och då var det ju lika bra att gå och lägga sig i sängen. Men lite tråkigt är det ju att det är just på fredagar man lägger sig tidigast på hela veckan när man egentligen kan vara uppe eftersom man får sova ut morgonen efter.
Jag fortsätter allergi-snacket och gör lite reklam för astma- och allergiföreningen i Luleå som anordnar kalas på Leos lekland. Allt som serveras är allergianspassat och för en gångs skull är inte barnen med allergier annorlunda. Isak tyckte det lät jättekul men tyvärr så är han på hockeyläger den helgen. Men vi hoppas på fler aktiviteter i framtiden.
Söndagen den 7/10 kl 13-15 anordnar Astma- och Allergiföreningen i Luleå kalas på Leos Lekland Initiativet kommer från några föräldrar i föreningen som vill göra det möjligt för familjer som har barn med astma och/eller allergier att träffas för att utbyta erfarenheter och ha trevligt tillsammans. Vi föräldrar ansvarar själva för våra barn på Leos Lekland.
Anmälan sker till astmaochallergiforeningen.lulea@gmail.com Vi har begränsat antal platser så det är “först till kvarn” som gäller, dock senast den 30/9. I anmälan uppger ni barnens namn, ålder och eventuella födoämnesallergier (det är viktigt att vi får den informationen så att vi är förberedda). Meddela gärna hur många vuxna som följer med.
Kalasmeny: Glass, festis och godispåse; allt anpassat efter behov.
Kostnad: medlemmar 80 kronor/barn (det räcker att det finns en huvudmedlem i familjen), icke medlemmar 140 kronor/barn. Ni betalar kontant till oss (jämna pengar är att föredra).
Jag fortsätter allergi-snacket och gör lite reklam för astma- och allergiföreningen i Luleå som anordnar kalas på Leos lekland. Allt som serveras är allergianspassat och för en gångs skull är inte barnen med allergier annorlunda. Isak tyckte det lät jättekul men tyvärr så är han på hockeyläger den helgen. Men vi hoppas på fler aktiviteter i framtiden.
Söndagen den 7/10 kl 13-15 anordnar Astma- och Allergiföreningen i Luleå kalas på Leos Lekland Initiativet kommer från några föräldrar i föreningen som vill göra det möjligt för familjer som har barn med astma och/eller allergier att träffas för att utbyta erfarenheter och ha trevligt tillsammans. Vi föräldrar ansvarar själva för våra barn på Leos Lekland.
Anmälan sker till astmaochallergiforeningen.lulea@gmail.com Vi har begränsat antal platser så det är “först till kvarn” som gäller, dock senast den 30/9. I anmälan uppger ni barnens namn, ålder och eventuella födoämnesallergier (det är viktigt att vi får den informationen så att vi är förberedda). Meddela gärna hur många vuxna som följer med.
Kalasmeny: Glass, festis och godispåse; allt anpassat efter behov.
Kostnad: medlemmar 80 kronor/barn (det räcker att det finns en huvudmedlem i familjen), icke medlemmar 140 kronor/barn. Ni betalar kontant till oss (jämna pengar är att föredra).
fredag 21 september 2012
Önskan att kunna äta samma som andra
En av anledningarna till att jag startade den här bloggen var att jag ville sprida lite kunskap kring mjölk- och äggallergi. Visa hur enkelt det kan vara att bjuda på gott fika även till allergiker. Jag vet inte hur många Piggelin mina barn har ätit. Det är i alla fall så många så att varken Olivia eller Isak vill äta det något mer.
Som barn (kanske även som vuxen) är det inte kul att vara annorlunda, att inte kunna äta det alla andra äter, att alltid bli utpekad vid mat- och fikasituationer. Titta på filmen, den visar hur det kan vara!
Alltid när jag börjar skriva såna här inlägg är det så mycket jag vill tipsa om och jag skulle kunna sitta här och skriva hela natten. Men det enklaste och kanske det bästa tipset inför barnkalas är att göra chokladbollarna på mjölkfritt margarin. Ingen känner skillnad och även mjölkallergiker kan äta dem. För är det nån som inte har chokladbollar på barnkalas?! Krångligare än så behöver det inte bli!
Om ni vill bjuda en mjölk- och äggallergiker på tårta har ni väl inte missat alla mina recept på bl.a. jordgubbstårta, prinsesstårta och glasstårta med bilar som är både mjölk- och äggfria.
Om ni vill läsa mer om allergiforskningen eller se fler filmer så klicka in på Min önskans stad.
Knäckig ananaspaj
Oj vilken konstig dag det här har varit. Egentligen ska jag bara jobba fem timmar på fredagar från 8 till 13, men eftersom jag ville vara med på ett möte med astma- och allergiföreningen i Luleå och skolfolk på morgonen så flyttade jag min arbetstid. Jag skulle alltså ha jobbat 10.30-15.30 istället, redan där blev det konstigt att glida in på jobbet vid 10-tiden. Men sen blev det inte att jag jobbade till 15.30 för Isak hade bitit av en flisa från en tand som vi ville att en tandläkare skulle titta på och slipa till, så strax före 14 lämnade jag jobbet. Blev inte mycket gjort i dag!
Gårdagens nya favorit var en ananaspaj som tyvärr tog slut redan igår. Det hade varit smarrigt med en bit nu till mitt te.
Knäckig ananaspaj
150 gram smör
1½ dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
ca 350 gram ananas (gärna i bitar)
Smält smöret och blanda i alla ingredienserna.
Lägg ananasen i en pajform (har du ananasringar delar du dem i mindre bitar först).
Fördela smeten någorlunda jämt över ananasen.
Grädda i ugnen 200 grader i ca. 20-30 minuter.
Vi har fått en ny favoritpaj! Jätteenkel att göra, speciellt om man använder färdiga ananasbitar, och resultatet blev knäckigt och gott. Pajen kommer stå på vårt bord väldigt snart igen för så god var den. Använder man färdiga ananasbitar går den hur snabbt som helst att göra, i annat fall får man dela ananasringarna lite och det är ju inte så ansträngande det heller :) Man kanske inte ens behöver dela ringarna, det är bara att lägga ut dem i formen.
Har ni fredagsmiddagen klar? Vi har inget planerat så jag har inte den minsta aning om vad jag ska hitta på. Men på fredagar vill jag ha något enkelt och gott! Funderar antingen på varm smörgåstårta eller färdiggrillad kyckling.
Gårdagens nya favorit var en ananaspaj som tyvärr tog slut redan igår. Det hade varit smarrigt med en bit nu till mitt te.
Knäckig ananaspaj
150 gram smör
1½ dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
ca 350 gram ananas (gärna i bitar)
Smält smöret och blanda i alla ingredienserna.
Lägg ananasen i en pajform (har du ananasringar delar du dem i mindre bitar först).
Fördela smeten någorlunda jämt över ananasen.
Grädda i ugnen 200 grader i ca. 20-30 minuter.
Vi har fått en ny favoritpaj! Jätteenkel att göra, speciellt om man använder färdiga ananasbitar, och resultatet blev knäckigt och gott. Pajen kommer stå på vårt bord väldigt snart igen för så god var den. Använder man färdiga ananasbitar går den hur snabbt som helst att göra, i annat fall får man dela ananasringarna lite och det är ju inte så ansträngande det heller :) Man kanske inte ens behöver dela ringarna, det är bara att lägga ut dem i formen.
Har ni fredagsmiddagen klar? Vi har inget planerat så jag har inte den minsta aning om vad jag ska hitta på. Men på fredagar vill jag ha något enkelt och gott! Funderar antingen på varm smörgåstårta eller färdiggrillad kyckling.
torsdag 20 september 2012
Grattis Olivia på din 13-årsdag
I dag är det alltså världens bästa Olivias födelsedag. För 13 år sedan var hon enormt tjurig och envis och ville stanna inne i magen och inte komma ut till oss. Men på kvällen den 20 september ändrade hon sig och jag fick äntligen hålla henne i mina armar. Älskar dig stora tjejen!
Till efterrätt provade jag ett nytt recept på ananaspaj som blev en favorit hos många. Isak som inte brukar vara så mycket för sötsaker åt tre stora bitar och tyckte att det var en jättegod paj. Eftersom den var så otroligt enkel att göra lär jag göra den snart igen, kanske på Isaks födelsedag.
onsdag 19 september 2012
Köttfärsbiffar med pesto och mozzarella
En dag kvar tills vi har en tonåring i huset :) Den som fyller år får bestämma mat och Olivia har valt kyklingtortilla som jag har tänkt förbereda lite redan i kväll genom att steka kycklingen. Eftersom jag jobbade för mycket förra veckan så tänker jag sluta redan klockan ett i morgon eftersom jag inte fick min tidiga fredag i fredags. Känns skönt att kunna komma hem tidigt och mysa med födelsedagsbarnet.
När jag och Olivia åkte hem från mitt jobb i dag så sken solen så Olivia blev sugen på att äta grillat. Eftersom jag hade planerat köttfärsbiffar så passade det bra att tillaga dem på grillen. Men precis när Leif skulle gå ut och börja grilla blev det alldeles mörkt ute och regnet började ösa ner. Så då gjorde vi en snabb omplanering och stekte biffarna inne i stekpanna istället.
Köttfärsbiffar med pesto och mozzarella
5 hg köttfärs
2 msk pesto
0,5-1 boll mozzarella
salt o peppar
Dela mozzarellan i mindre bitar, blanda sedan ihop med köttfärs och pesto.
Smaka av med salt och peppar.
Forma till biffar och stek några minuter på varje sida.
Barnen åt biffarna med bröd som hamburgare, jag åt dem till blomkålsmos och Leif åt bara sallad till. Jag vill gärna ha lite tjockare biffar som blir lite saftigare men barnen föredrar tunna och eftersom de inte är så förtjusta i hemmagjorda hamburgare/biffar/köttbullar får de sin vilja igenom, så att de åtminstone äter lite. Det blev lite för lite pesto-smak tycker jag som älskar pesto så nästa gång tar jag mer pesto.
Isak och Leif är på fotbollsavslutning som innebär match mellan pojkarna och föräldrarna. Det var två väldigt kaxiga killar som for iväg, vi får väl se vem som är kaxigast när de kommer hem. Nu har Ida valt bok som ska läsas innan hon ska sova så nu är det bästa att jag skyndar mig dit innan hon kommer på att hon inte alls vill sova.
När jag och Olivia åkte hem från mitt jobb i dag så sken solen så Olivia blev sugen på att äta grillat. Eftersom jag hade planerat köttfärsbiffar så passade det bra att tillaga dem på grillen. Men precis när Leif skulle gå ut och börja grilla blev det alldeles mörkt ute och regnet började ösa ner. Så då gjorde vi en snabb omplanering och stekte biffarna inne i stekpanna istället.
Köttfärsbiffar med pesto och mozzarella
5 hg köttfärs
2 msk pesto
0,5-1 boll mozzarella
salt o peppar
Dela mozzarellan i mindre bitar, blanda sedan ihop med köttfärs och pesto.
Smaka av med salt och peppar.
Forma till biffar och stek några minuter på varje sida.
Barnen åt biffarna med bröd som hamburgare, jag åt dem till blomkålsmos och Leif åt bara sallad till. Jag vill gärna ha lite tjockare biffar som blir lite saftigare men barnen föredrar tunna och eftersom de inte är så förtjusta i hemmagjorda hamburgare/biffar/köttbullar får de sin vilja igenom, så att de åtminstone äter lite. Det blev lite för lite pesto-smak tycker jag som älskar pesto så nästa gång tar jag mer pesto.
Isak och Leif är på fotbollsavslutning som innebär match mellan pojkarna och föräldrarna. Det var två väldigt kaxiga killar som for iväg, vi får väl se vem som är kaxigast när de kommer hem. Nu har Ida valt bok som ska läsas innan hon ska sova så nu är det bästa att jag skyndar mig dit innan hon kommer på att hon inte alls vill sova.
Kalasplanering
I frysen har jag nu en, förhoppningsvis, smarrig sak som Olivia ska ha på sitt kalas för släkten nästa helg. Eftersom hon har önskat sig buffé till middag (och före det ska hon bjuda på eftermiddagsfika) så är det mycket mat (och fika) som ska tillagas och serveras och då är det perfekt med saker som går att förbereda och sätta i frysen. Det är inte bara perfekt det är en nödvändighet.
Åh, jag längtar tills jag får smaka för det ser så gott. Hoppas jag inte blir besviken. Recept kommer så småningom, vill inte avslöja vad det är än.
tisdag 18 september 2012
Jakten på en jacka
God kväll på er! Tänk att det redan är kväll. Det har varit en händelserik dag i dag. Isak ringde vid ett-tiden och sa att han hade glömt jackan på skol-utflykten. Hela da'n har de varit på Miljöskolan som ligger flera mil söderut och jag var inte speciellt sugen att börja köra dit och tillbaka för att bara hämta jackan, men eftersom han även hade nycklarna där i fanns det nog inget alternativ. Men jag chansade och ringde till miljöskolan och jag hade sån tur så personalen var kvar där och de hade sett jackan och hängt in den. Men inte nog med det! Hon jag pratade med erbjöd sig att ta hem den och då visade det sig att hon bor på samma område som vi. Vilken tur man kan ha i bland! "Slutet gott allting gott". Som tack för hjälpen fick hon en fillimpa som jag brukar ha till försäljning.
Min chef har tagit med sig en massa äpplen, från sitt äppelträd, till jobbet som vi fick ta hur mycket vi ville av. Så jag nog några stycken och gjorde en äggfri äppelkaka efter middagen. Äppelkakan är av sockerkakstyp, så det är inte en äppelpaj alltså. Ett riktigt bra recept och många blir förvånade när man säger att det inte är nå ägg i kakan.
På lördag när Olivia ska ha tjejkompisarna här på middag har hon beställt succén från ifjol till efterrätt - Nutella-och maräng-glasstårta. Tål ni ägg, mjölk och nötter måste ni prova den för det är en underbart god tårta. Men som ni förstår gör vi den inte speciellt ofta i vårt hus med alla allergiker. Men på lördag när Olivia har tjejerna här har hon blivit lovad att ha syskonfritt och då är det även fritt fram för nötter och ägg.
Min chef har tagit med sig en massa äpplen, från sitt äppelträd, till jobbet som vi fick ta hur mycket vi ville av. Så jag nog några stycken och gjorde en äggfri äppelkaka efter middagen. Äppelkakan är av sockerkakstyp, så det är inte en äppelpaj alltså. Ett riktigt bra recept och många blir förvånade när man säger att det inte är nå ägg i kakan.
På väg in i frysen för att ätas på lördag.
På lördag när Olivia ska ha tjejkompisarna här på middag har hon beställt succén från ifjol till efterrätt - Nutella-och maräng-glasstårta. Tål ni ägg, mjölk och nötter måste ni prova den för det är en underbart god tårta. Men som ni förstår gör vi den inte speciellt ofta i vårt hus med alla allergiker. Men på lördag när Olivia har tjejerna här har hon blivit lovad att ha syskonfritt och då är det även fritt fram för nötter och ägg.
Smeten är underbart god även innan man fryser in den :)
söndag 16 september 2012
Redo för hockey
I dag är det hockeyns dag i Norrbotten och vi är på plats i Coop Arena med vår blivande hockeyspelare.
Ida blev så glad när vi kom på att det var i dag hon skulle få börja spela hockey för säsongen. Hon var snabb med att få på sig hockeykläderna och stod redo med klubba och allt.
Nu har vi kommit hem från ishallen och jag uppdaterar med några bilder från isen.
Ida fick proffs-hjälp av Luleås Robin Jonsson som höll ett vakande öga på henne. När de lekte "jaga" åkte hon ifrån han som försökte ta henne, som dessutom ramlade (nedre högra bilden).
När träningen var över var Ida rejält trött och svettig, på nedre vänstra bilden visar hon hur trött hon är.
Fina liljor
God morgon! Vad härligt, solen lyser även idag här i Luleå. Hur är det hos er?
I går var jag inne och städade hela da'n trots strålande sol ute, men i dag ska jag verkligen försöka ta mig ut. Både ut på en promenad och ut i trädgården för att plocka ihop lite inför vintern. Isak har fullt upp redan från morgonen. Klockan nio börjar hockeyträningen som ska hålla på i 1 timme och 45 minuter, sen fort hem och äta innan han ska iväg på fotbollsmatch. Men efter det är han ledig resten av eftermidda'n och kvällen. Skönt att Leif är hemma så kan han agera taxichaufför.
När jag hade städat klart i går åkte jag och köpte fina liljor. En fin blombukett är bästa moroten och belöningen för att orka städa. Olivias kalasplanering fortskrider och några saker ligger redan i frysen i väntan på kalasen. Olivia älskar choklad och det märks :) vi får kämpa för att komma på goda kakor utan choklad.
I går var jag inne och städade hela da'n trots strålande sol ute, men i dag ska jag verkligen försöka ta mig ut. Både ut på en promenad och ut i trädgården för att plocka ihop lite inför vintern. Isak har fullt upp redan från morgonen. Klockan nio börjar hockeyträningen som ska hålla på i 1 timme och 45 minuter, sen fort hem och äta innan han ska iväg på fotbollsmatch. Men efter det är han ledig resten av eftermidda'n och kvällen. Skönt att Leif är hemma så kan han agera taxichaufför.
När jag hade städat klart i går åkte jag och köpte fina liljor. En fin blombukett är bästa moroten och belöningen för att orka städa. Olivias kalasplanering fortskrider och några saker ligger redan i frysen i väntan på kalasen. Olivia älskar choklad och det märks :) vi får kämpa för att komma på goda kakor utan choklad.
lördag 15 september 2012
Idas broccolisoppa med risoni
Förra veckan åt Ida broccolisoppa på förskolan som var såå god, hon bad mig flera gånger att jag skulle göra broccolisoppa. Jag förklarade att det finns så många olika broccolisoppor så det är svårt för mig att göra en likadan som de hade ätit. Nån dag senare kom hon hem med receptet! Hon hade bett kocken Jimmy om receptet och han var snäll och skrev ner det. Så i dag blev det alltså Idas broccolisoppa till middag och självklart hjälpte Ida mig med matlagningen.
Idas broccolisoppa med risoni
0,5 purjolök
500 gr fryst broccoli
vatten
2-3 msk grönsaks- eller kycklingfond
1 dl grädde
risoni (Jag kokade 2 dl (okokt) risoni)
salt o peppar
topping:
rökt skinka i strimlor
smörfrästa kantareller
Skär purjon i skivor. Fräs i smör utan att det tar färg.
Häll i fryst broccoli och häll på vatten så att det nästan täcker.
Tillsätt 1 msk fond.
Koka i ca 5 min tills broccolin är mjuk.
Häll ev. bort lite vatten (jag gjorde inte det) och mixa broccolin.
Koka risonin enligt förpackningen.
Häll av vattnet men behåll det.
Späd soppan med pastavattnet till lagom konsistens.
Tillsätt 1-2 msk fond, den kokta risonin och grädden.
Koka upp.
Smaka av med salt och peppar.
Servera med valfri topping.
Jag fick godkänt av Ida, jag lyckades göra en lika god soppa som förskole-kocken. Även jag och Olivia tyckte om soppan. Leif som varken tycker om broccoli eller kantareller vågade inte ens smaka. Isak smakade men soppan var inte riktigt i hans smak heller. Det blev mycket soppa över eftersom vi i stort sett bara var 3 som åt av den dessutom är den väldigt mättande då det är risoni i den.
Nu när Isak kan äta mjölkprodukter utan problem har jag blivit så dålig på att skriva in hur ni kan ersätta mjölkprodukterna. Den här soppan är jag säker på blir lika god om man använder havregrädde istället för vanlig grädde eller äter den utan grädde. Vet ni vad risoni är? Det är pasta som ser ut som ris.
Idas broccolisoppa med risoni
0,5 purjolök
500 gr fryst broccoli
vatten
2-3 msk grönsaks- eller kycklingfond
1 dl grädde
risoni (Jag kokade 2 dl (okokt) risoni)
salt o peppar
topping:
rökt skinka i strimlor
smörfrästa kantareller
Skär purjon i skivor. Fräs i smör utan att det tar färg.
Häll i fryst broccoli och häll på vatten så att det nästan täcker.
Tillsätt 1 msk fond.
Koka i ca 5 min tills broccolin är mjuk.
Häll ev. bort lite vatten (jag gjorde inte det) och mixa broccolin.
Koka risonin enligt förpackningen.
Häll av vattnet men behåll det.
Späd soppan med pastavattnet till lagom konsistens.
Tillsätt 1-2 msk fond, den kokta risonin och grädden.
Koka upp.
Smaka av med salt och peppar.
Servera med valfri topping.
Jag fick godkänt av Ida, jag lyckades göra en lika god soppa som förskole-kocken. Även jag och Olivia tyckte om soppan. Leif som varken tycker om broccoli eller kantareller vågade inte ens smaka. Isak smakade men soppan var inte riktigt i hans smak heller. Det blev mycket soppa över eftersom vi i stort sett bara var 3 som åt av den dessutom är den väldigt mättande då det är risoni i den.
Nu när Isak kan äta mjölkprodukter utan problem har jag blivit så dålig på att skriva in hur ni kan ersätta mjölkprodukterna. Den här soppan är jag säker på blir lika god om man använder havregrädde istället för vanlig grädde eller äter den utan grädde. Vet ni vad risoni är? Det är pasta som ser ut som ris.
Kocken Ida pepprar soppan lite mer
Nu har killarna gått i väg på hockey. Hemmapremiär mot Skellefteå så det är fullsatt på Coop Arena. Hoppas de kommer hem glada :) Olivia valde att gå till en kompis istället för att följa på hockey så nu är jag och Ida ensamma hemma. Jag sitter vid datorn medan hon ser "5 myror är fler än 4 elefanter" på tv. Vilken nostalgi för mig!
Havregurt-familjen utökas
Havregurt med smak av jordgubb har varit Isaks favorit sedan den kom. Så nu när havregurten har kommit i en ny smak, Exotisk, är vi nyfikna på den. Havregurt är ett vegetabiliskt alternativ till yogurt, perfekt för mjölkallergiker. Sedan tidigare finns den i smakerna naturell och jordgubb, där Isak föredrar jordgubb medan jag har använt den naturella till bakning.
Isak använder havregurt på samma sätt som jag använder fil, till frukost, lunch eller mellanmål, ibland med flingor och ibland utan.
Isak använder havregurt på samma sätt som jag använder fil, till frukost, lunch eller mellanmål, ibland med flingor och ibland utan.
Är det nån av er som redan har hunnit prova den?
Solen skiner men jag har bestämt mig för att städa i dag så tyvärr går jag miste om finvädret. Olivia har bokat in flera kalas de kommande två veckorna och då vill man ju ha fint i huset. När jag väl har städat klart ska jag belöna mig med att börja baka till kalasen.
fredag 14 september 2012
Mys-after-work
Vilket oväder vi haft i dag, spöregn och halv storm. Undra hur blöt Leif är efter en hel dag i skogen med spöregn. Vädret i kombination med att ha stått och tittat på Isaks hockeyträning gjorde mig genomfrusen. Men efter en varm dusch, myskläder och en stor kopp te känns det bättre.
I dag har vi varit på mysig after work med småplock hos mamma och pappa. Eftersom jag var tvungen att jobba sent så hämtade mormor och morfar Ida på dagis och sen for vi dit hela familjen (utom Leif). Även syster med familj var där och vi hade det riktigt mysigt trots att både jag och syster var riktigt trötta. Precis som det ska vara efter en hel arbetsvecka.
Eftersom det var sånt oväder ville jag inte promenera hem (trots att det inte är så långt) så jag var tvungen att tacka nej till fredagsbubblet. Jag får ta igen det nån annan gång. Vi skålade bl.a. för namnsdagsbarnet Ida.
I dag har vi varit på mysig after work med småplock hos mamma och pappa. Eftersom jag var tvungen att jobba sent så hämtade mormor och morfar Ida på dagis och sen for vi dit hela familjen (utom Leif). Även syster med familj var där och vi hade det riktigt mysigt trots att både jag och syster var riktigt trötta. Precis som det ska vara efter en hel arbetsvecka.
Grattis på namnsdagen Ida!
Eftersom det var sånt oväder ville jag inte promenera hem (trots att det inte är så långt) så jag var tvungen att tacka nej till fredagsbubblet. Jag får ta igen det nån annan gång. Vi skålade bl.a. för namnsdagsbarnet Ida.
onsdag 12 september 2012
Kär ägodel
Ida hade lite svårt att somna i kväll trots att hon var trött. Till slut tog hon sin mobiltelefon (Olivias gamla utan sim-kort) och spelade lite spel på den. När jag sen skulle gå in och släcka lampan hade hon somnat med mobilen tryckt mot ansiktet som ett gosedjur.
Det svart-rosa är alltså en mobiltelefon :)
Njuter av blåbär
Blåbär är ju så gott! En längtan efter att baka och blåbär i kylskåpet resulterade i en blåbärspaj till efterrätt i dag. Kanske världens godaste blåbärspaj till och med. Blåbär, kardemumma, mandelmassa och kokos kan ju inte bli annat än succé, eller hur? Visst har ni förstått att jag ofta länkar till olika gamla recept? Det är bara att klicka på ordet med annan färg, i det här fallet hittar ni det goda receptet på blåbärspaj om ni klickar på ordet blåbärspaj i andra meningen.
Leifs jaktlag hade slaktdag i dag så han kom hem med några kilo kött bl.a. filén som han vann genom lottning. Inte illa! Det var en uppskattad överraskning att han kom hem och avlastade med lite matlagning och skjutsning till fotboll. Så efter att jag kom hem från jobbet har jag inte behövt göra nånting. Lyx!
Dagen började med spöregn men slutade i strålande sol. Egentligen borde jag försöka ta mig ut på en promenad i det vackra vädret men jag tror inte jag orkar ta mig ut nu när jag för en gångs skull inte har någon kvällsaktivitet inbokad. Jag ska försöka njuta i soffan hela kvällen och inte göra nånting. Undra om jag lyckas :)
Leifs jaktlag hade slaktdag i dag så han kom hem med några kilo kött bl.a. filén som han vann genom lottning. Inte illa! Det var en uppskattad överraskning att han kom hem och avlastade med lite matlagning och skjutsning till fotboll. Så efter att jag kom hem från jobbet har jag inte behövt göra nånting. Lyx!
Dagen började med spöregn men slutade i strålande sol. Egentligen borde jag försöka ta mig ut på en promenad i det vackra vädret men jag tror inte jag orkar ta mig ut nu när jag för en gångs skull inte har någon kvällsaktivitet inbokad. Jag ska försöka njuta i soffan hela kvällen och inte göra nånting. Undra om jag lyckas :)
tisdag 11 september 2012
Full fart
Det är full fart hela dagarna! Både igår och idag har jag haft långa dagar på jobbet med mycket att göra och sen snabbt hem och fixa middag innan det är dags för föräldramöten. Men vid nio på kvällen har det lugnat ner sig och jag sjunker ner i soffan med en tekopp - den godaste på hela da'n.
I dag var jag väldigt glad att jag hade förberett en köttgryta som låg i frysen och bara väntade på en stressig dag. Jag plockade upp den i morse så den var färdigtinad till middag då jag bara värmde den tillsammans med grädde under tiden jag kokade ris och gjorde sallad. Till mig själv gjorde jag blomkålsris istället för vanligt ris. Har ni inte provat det än så tycker jag det börjar bli dags.
Både Ida och Isak är lite småförkylda, hoppas det stannar vid det. Ida hostar lite emellanåt och Isak är lite täppt i näsan, men ingen av dem har feber, tack o lov.
I dag var jag väldigt glad att jag hade förberett en köttgryta som låg i frysen och bara väntade på en stressig dag. Jag plockade upp den i morse så den var färdigtinad till middag då jag bara värmde den tillsammans med grädde under tiden jag kokade ris och gjorde sallad. Till mig själv gjorde jag blomkålsris istället för vanligt ris. Har ni inte provat det än så tycker jag det börjar bli dags.
Både Ida och Isak är lite småförkylda, hoppas det stannar vid det. Ida hostar lite emellanåt och Isak är lite täppt i näsan, men ingen av dem har feber, tack o lov.
måndag 10 september 2012
Broccolimos
Två och en halv dag utan att ens ha sett en älg. Så började Leifs jaktlags älgjakt, men sen har de lyckats skjuta 2 älgar. Tur var väl det annars kändes det som väldigt slöseri med tid. Nu har planeringen inför Olivias alla kalas påbörjats. Olivia älskar kalas, fest och bufféer och är lite avundsjuk på oss som fyller år på sommaren då det ofta är lättare att samla släkten på kalas. Nu när hon fyller tonåring ville hon bjuda många och bjuda både på fika och buffémat. Och jag är ju inte den som tackar nej till att ordna kalas och buffé :) Sedan vill hon dessutom ha en lugn tjejmiddag för kompisarna utan småsyskon hemma och självklart försöker vi fixa även det.
Igår åt jag och Olivia ugnsstekt lax med broccolimos till middag.
Broccolimos
1 broccoli
1-2 dl grädde
salt o peppar
Dela broccolin i buketter.
Koka i vatten tills de blir mjuka. Häll sedan bort vattnet.
Mixa broccolin med stavmixer.
Blanda i grädde till lagom konsistens.
Smaka av med salt och peppar.
Jag åt blomkålsmos för ett tag sedan och tyckte att det var jättegott, broccolimoset var också en höjdare tyckte både jag och Olivia. Moset passade perfekt till lax dessutom.
Nej, nu måste jag rusa till föräldramötet i Isaks klass. Olivia och Isak har lovat vara barnvakt till Ida. Hoppas det går bra för det är nytt föräldramöte i morgon då jag också vill att de ska vara barnvakt.
Igår åt jag och Olivia ugnsstekt lax med broccolimos till middag.
Broccolimos
1 broccoli
1-2 dl grädde
salt o peppar
Dela broccolin i buketter.
Koka i vatten tills de blir mjuka. Häll sedan bort vattnet.
Mixa broccolin med stavmixer.
Blanda i grädde till lagom konsistens.
Smaka av med salt och peppar.
Jag åt blomkålsmos för ett tag sedan och tyckte att det var jättegott, broccolimoset var också en höjdare tyckte både jag och Olivia. Moset passade perfekt till lax dessutom.
Nej, nu måste jag rusa till föräldramötet i Isaks klass. Olivia och Isak har lovat vara barnvakt till Ida. Hoppas det går bra för det är nytt föräldramöte i morgon då jag också vill att de ska vara barnvakt.
Chipsvinnare
Vad kul att det var så många som var sugna på chips från Estrella och vad kul att jag fick dra flera vinnare som har möjlighet att prova Västkustchips.
Eftersom alla hade svarat rätt tog jag slumpgenerator till hjälp för att få fram vinnarna.
Grattis säger jag till
Eftersom alla hade svarat rätt tog jag slumpgenerator till hjälp för att få fram vinnarna.
Grattis säger jag till
Pernilla Nilsson, 5 sept 09:23
och
Emelie T, 9 sept 08:39
och
Emelie T, 9 sept 08:39
som vinner 6 påsar var.
Dessutom får jag säga grattis till
Dessutom får jag säga grattis till
bue.berg, 3 sept 19:45
och
Helen, 5 sept 18:32
och
Helen, 5 sept 18:32
Ni som inte vann den här gången önskar jag bättre lycka nästa gång och jag hoppas ni fortsätter titta förbi här för att Få lite matro.
söndag 9 september 2012
Matsedel v.37 sept 2012
Tur att jag hade en lugn dag i går för i dag har det varit full fart sen tidigt i morse, alldeles för tidigt för att vara en söndag. Började jobba i fotbollskiosken redan kl. åtta i morse. När mina tre timmar där var klara åkte jag och hämtade tjejerna hos mormor och morfar, sen hem och fixa lunch och sätta igång en tvätt- och en diskmaskin innan Isak skulle skjutsas till hockeyträningen och sen hem och byta om på Ida som skulle i väg på dans. Tack o lov fick hon åka dit och hem med en kompis för jag var tvungen att hämta Isak från ishallen som skulle hem och få middag innan det var dags för fotbollsträningen.
Matsedel v.37 sept 2012
Må: Broccolisoppa
Ti: Köttgryta med rödvin och kantareller, blomkålsris
On: Korv och makaroner (barnen gör mat)
To: Köttfärsbiffar
Fr: Varm smörgåstårta
Lö: Kyckling
Sö: Lax och spenat
Nu har jag precis dukat bort dagens middag som var väldigt lugn för helt plötsligt var det bara jag och Olivia som skulle äta middag. Mysigt att kunna sitta och prata i lugn och ro med min stortjej. Vi åt ugnsstekt lax och broccolimos som var en riktig höjdare.
Jag älskar vår tavla och vissa dagar är det viktigare
än andra att tänka på det som står där.
Matsedel v.37 sept 2012
Må: Broccolisoppa
Ti: Köttgryta med rödvin och kantareller, blomkålsris
On: Korv och makaroner (barnen gör mat)
To: Köttfärsbiffar
Fr: Varm smörgåstårta
Lö: Kyckling
Sö: Lax och spenat
Nu har jag precis dukat bort dagens middag som var väldigt lugn för helt plötsligt var det bara jag och Olivia som skulle äta middag. Mysigt att kunna sitta och prata i lugn och ro med min stortjej. Vi åt ugnsstekt lax och broccolimos som var en riktig höjdare.
lördag 8 september 2012
Non stop-muffins
Oj, vilken slöardag det här har varit men jag lyckades i alla fall ta mig ut på en långpromenad innan middagen. Nu är middagen bortplockad och jag ska försöka ta tag i hand-disken, ska bara ta en kopp te och samla lite kraft. Leif for ju i väg på älgjakt i går kväll men jag har inte hört av honom något så jag förmodar att de inte har skjutit nån älg än (tyvärr). Men han har nog haft en skön dag i skogen i all fall för solen har skinit mest hela da'n.
I går bakade Olivia muffins som jag, Olivia och Isak sen försökte fotografera.
Non stop-muffins
2 dl socker
2 ägg
1 dl mjölk
100 g smör, smält
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
non stop
Vispa ägg och socker poröst.
Tillsätt det smälta smöret och mjölken.
Blanda ihop de torra ingredienserna innan du rör ner det i smeten.
Fyll muffinsformar till 3/4-delar.
Sätt några non stops i varje muffinsform.
Grädda i 200 grader i 12-15 min.
Olivia lyckades baka riktigt goda muffins som jag tjuvsmakade lite av i dag också. Det är så gott att fylla muffins med något eftersom muffins har en tendens att bli lite torra o tråkiga i vanliga fall. Non stop var perfekt för det blev lite krispigt mitt i allt det mjuka. Hon kan få baka ytterligare en omgång till sitt kalas som hon ska ha om några veckor. Min blivande tonåring!
I går bakade Olivia muffins som jag, Olivia och Isak sen försökte fotografera.
Non stop-muffins
2 dl socker
2 ägg
1 dl mjölk
100 g smör, smält
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
non stop
Vispa ägg och socker poröst.
Tillsätt det smälta smöret och mjölken.
Blanda ihop de torra ingredienserna innan du rör ner det i smeten.
Fyll muffinsformar till 3/4-delar.
Sätt några non stops i varje muffinsform.
Grädda i 200 grader i 12-15 min.
Några nonstop tryckte Olivia ner i smeten
och några la hon överst fast de sjönk ner sen
så det spelar inte så stor roll hur man gör.
Olivia lyckades baka riktigt goda muffins som jag tjuvsmakade lite av i dag också. Det är så gott att fylla muffins med något eftersom muffins har en tendens att bli lite torra o tråkiga i vanliga fall. Non stop var perfekt för det blev lite krispigt mitt i allt det mjuka. Hon kan få baka ytterligare en omgång till sitt kalas som hon ska ha om några veckor. Min blivande tonåring!
Plocktallrik till lunch
Till slut orkade vi ta oss ur mysläget här hemma. Olivia har åkt ut nånstans, Ida har kompisar här och Isak funderar vad han vill göra och med vem. Han vill att jag ska möta honom i schack men tyvärr kan jag ingenting om schack så han måste hitta sig en annan motståndare.
Till lunch blev det lite rester från veckan till barnen och jag tog en plocktallrik med skinka och min favoritost (ni kommer väl ihåg att ni måste smaka Cantadou Basilika o Gräslök), brieost, päron och miniplommontomater. Till efterrätt unnade jag mig en av Olivias nonstop-muffins som hon bakade igår som jag njöt tillsammans med en kopp chai-te.
Nu ska jag sätta igång med bakningen, jag har bestämt mig för att det blir kaka med kanelhavreströssel som jag även har till försäljning om du vill ha hembakat men inte kan eller orkar baka själv. Det kanske är läge att baka en tårta eller prinsessbakelser i dag också eftersom jag i natt blev faster än en gång, men för första gången till en liten tjej.
Till lunch blev det lite rester från veckan till barnen och jag tog en plocktallrik med skinka och min favoritost (ni kommer väl ihåg att ni måste smaka Cantadou Basilika o Gräslök), brieost, päron och miniplommontomater. Till efterrätt unnade jag mig en av Olivias nonstop-muffins som hon bakade igår som jag njöt tillsammans med en kopp chai-te.
Nu ska jag sätta igång med bakningen, jag har bestämt mig för att det blir kaka med kanelhavreströssel som jag även har till försäljning om du vill ha hembakat men inte kan eller orkar baka själv. Det kanske är läge att baka en tårta eller prinsessbakelser i dag också eftersom jag i natt blev faster än en gång, men för första gången till en liten tjej.
Morgonmys
Det verkar kunna bli en härlig höstdag ute men vi har ingen brådska ut utan vi tar en lugn mysmorgon inne. Vi äter frukost i omgångar, vi sitter vid våra datorer, vi ser film och vi leker med min kamera.
Senare i dag ska jag baka en långpannekaka för i morgon ska jag stå i fotbollskiosken och då ska man ha med sig lite eget fikabröd till försäljning. Jag ska vara där redan åtta på morgonen så då blir det ingen mysmorgon för min del så jag passar på att njuta riktigt länge och mycket i dag istället.
Senare i dag ska jag baka en långpannekaka för i morgon ska jag stå i fotbollskiosken och då ska man ha med sig lite eget fikabröd till försäljning. Jag ska vara där redan åtta på morgonen så då blir det ingen mysmorgon för min del så jag passar på att njuta riktigt länge och mycket i dag istället.
fredag 7 september 2012
Pasta- och kycklingtacogratäng
Underbara fredag är här igen! Jag älskar fredagar då man vet att man har hela helgen framför sig utan stressiga morgnar. I dag har jag äntligen köpt mig en systemkamera, nu ska jag bara lära mig att använda den. Jag har funderat på ny kamera lääänge men det är svårt att köpa något som man är så okunnig om. Men efter en del råd och tips så har jag äntligen slagit till på en Canon 1100D med ett extra objektiv som är bra när man tar mat-bilder och det lär ju bli en del sådana förmodar jag.
Det känns som att de senaste recepten har varit mat för att ta hand om rester och så blir det även i dag för nu hade vi mycket pastarester i kylskåpet. Men jag tog fram ny kycklingfilé åtminstone.
Pasta- och kycklingtacogratäng
7 hg kycklingfilé
färdigkokt pasta
2 dl crème fraiche
1 dl mjölk
1 dl grädde
1 dl tacosås medium
salt o peppar
spiskummin
chilipeppar
riven ost
Dela kycklingfiléerna i mindre bitar. Stek dem och krydda med spiskummin, chilipeppar, salt och peppar.
Blanda ihop pasta och kycklingen i en smord ugnsform.
Blanda ihop crème fraiche, mjölk, grädde, tacosås, salt o peppar.
Häll det i ugnsformen över pasta och kyckling.
Strö riven ost över.
Grädda i 200 grader i ca 20 minuter.
God pasta- och kycklinggratäng som alla utom Ida tyckte om. Jag vet inte vad det var för fel på Ida för hon äter nästan allt i vanliga fall men det här tyckte hon inte om.
Den övre bilden är tagen med min nya kamera och den nedre med min gamla. Lite skillnad! Det är så mycket knappar, rattar, menyer och information på kameran och jag har inte blekaste aning om vad nå är. Kvällslektyren är då klar för kvällen för nu ska det läsas instruktionsbok. Jag är dessutom lite sugen på att anmäla mig till en fotokurs annars blir det väl lätt att jag bara använder auto-läget.
Snart är det dags för fredagsmys i tv-soffan för mig och barnen, Leif (stackarn) åker i väg på älgjakt. Olivia har bakat non stop-muffins som vi ska mumsa på i kväll. Jag längtar att smaka dem och receptet ger jag (eller Olivia) till er i morgon.
Det känns som att de senaste recepten har varit mat för att ta hand om rester och så blir det även i dag för nu hade vi mycket pastarester i kylskåpet. Men jag tog fram ny kycklingfilé åtminstone.
Pasta- och kycklingtacogratäng
7 hg kycklingfilé
färdigkokt pasta
2 dl crème fraiche
1 dl mjölk
1 dl grädde
1 dl tacosås medium
salt o peppar
spiskummin
chilipeppar
riven ost
Dela kycklingfiléerna i mindre bitar. Stek dem och krydda med spiskummin, chilipeppar, salt och peppar.
Blanda ihop pasta och kycklingen i en smord ugnsform.
Blanda ihop crème fraiche, mjölk, grädde, tacosås, salt o peppar.
Häll det i ugnsformen över pasta och kyckling.
Strö riven ost över.
Grädda i 200 grader i ca 20 minuter.
God pasta- och kycklinggratäng som alla utom Ida tyckte om. Jag vet inte vad det var för fel på Ida för hon äter nästan allt i vanliga fall men det här tyckte hon inte om.
Den övre bilden är tagen med min nya kamera och den nedre med min gamla. Lite skillnad! Det är så mycket knappar, rattar, menyer och information på kameran och jag har inte blekaste aning om vad nå är. Kvällslektyren är då klar för kvällen för nu ska det läsas instruktionsbok. Jag är dessutom lite sugen på att anmäla mig till en fotokurs annars blir det väl lätt att jag bara använder auto-läget.
Snart är det dags för fredagsmys i tv-soffan för mig och barnen, Leif (stackarn) åker i väg på älgjakt. Olivia har bakat non stop-muffins som vi ska mumsa på i kväll. Jag längtar att smaka dem och receptet ger jag (eller Olivia) till er i morgon.
torsdag 6 september 2012
Dags för nå gott
Nu är det väl dags för nå gott, eller hur? Nu var det länge sen jag gav er nå smarrigt recept. Jag hade hoppats hinna baka i dag för mormor och morfar hämtade Ida och skulle dessutom fixa middag till alla barnen. Men jag blev kvar på jobbet längre än planerat och dessutom behövde jag handla lite mat när jag ändå hade lite tid över. Men i morgon slutar jag riktigt tidigt så då tror jag att jag och Ida ska passa på att baka lite gott till fredagsmyset.
Min middag för mig själv framför tvn med datorn bredvid mig (passar på när inte barnen är hemma) blev en grönsakstallrik med lufttorkad skinka. Dessutom hade jag en klick av Cantadous nya smak med Basilika och gräslök. Den är såå god, min nya storfavorit.
Leif har varit i Stockholm två dagar och kommer hem i kväll på tillfälligt besök för i morgon åker han på årets höjdpunkt (enligt många) - älgjakt. Bara han kommer hem med mycket gott kött så är det ok att han är borta :)
Min middag för mig själv framför tvn med datorn bredvid mig (passar på när inte barnen är hemma) blev en grönsakstallrik med lufttorkad skinka. Dessutom hade jag en klick av Cantadous nya smak med Basilika och gräslök. Den är såå god, min nya storfavorit.
Leif har varit i Stockholm två dagar och kommer hem i kväll på tillfälligt besök för i morgon åker han på årets höjdpunkt (enligt många) - älgjakt. Bara han kommer hem med mycket gott kött så är det ok att han är borta :)
tisdag 4 september 2012
Gul havremjölk med smak av mango och apelsin
I går var det nästan sommarvärme igen (i alla fall med den här sommarens mått mätt) och nu vräker regnet ner. Både i går och i dag hann jag dock med en långpromenad i solsken på lunchen. Typiskt att det är sånt oväder nu för Isak har fotbollsmatch just nu och jag hade velat vara där och titta, men det känns inte så inbjudande i regnet.
Vi har hittat en ny smaksatt havredryck. Jag vet inte om det är en nyhet eller om det bara är vi som inte har sett den tidigare. Vi har provat några andra havredrycker med olika smak men de har inte varit så populära här hemma. Men den här med smak av apelsin och mango tyckte alla tre barnen om fast Isak föredrar den naturella.
Olivia och Ida är hos kompisar, Leif jobbar och Isak är på fotboll så jag är alldeles ensam hemma o njuter av tystnaden. Det är inte ofta det är så här lugnt och tyst i det här huset. Strax ska jag hämta Ida och sen åker vi och kollar läget vid fotbollsplan innan vi åker hem och myser tillsammans till Robinson. Det är det som är så härligt med en familj - lika mycket som jag njuter av ensamheten och tystnaden njuter jag av att vara tillsammans med dem. Det är variationen som är så underbar.
Glöm inte chips-tävlingen där 4 vinnare vinner flera påsar chips var! Än är det inte många som har tävlat så just nu är chansen till vinst väldigt stor.
Vi har hittat en ny smaksatt havredryck. Jag vet inte om det är en nyhet eller om det bara är vi som inte har sett den tidigare. Vi har provat några andra havredrycker med olika smak men de har inte varit så populära här hemma. Men den här med smak av apelsin och mango tyckte alla tre barnen om fast Isak föredrar den naturella.
Olivia och Ida är hos kompisar, Leif jobbar och Isak är på fotboll så jag är alldeles ensam hemma o njuter av tystnaden. Det är inte ofta det är så här lugnt och tyst i det här huset. Strax ska jag hämta Ida och sen åker vi och kollar läget vid fotbollsplan innan vi åker hem och myser tillsammans till Robinson. Det är det som är så härligt med en familj - lika mycket som jag njuter av ensamheten och tystnaden njuter jag av att vara tillsammans med dem. Det är variationen som är så underbar.
Glöm inte chips-tävlingen där 4 vinnare vinner flera påsar chips var! Än är det inte många som har tävlat så just nu är chansen till vinst väldigt stor.
måndag 3 september 2012
Matsedel v. 36 sep 2012
Förutom att jag jobbar till 17 tre dagar, Leif är i Stockholm två dagar och Isak har fotbollsträningar och match redan 17.30 flera av dagarna ska vi dessutom hinna med ett utvecklingssamtal, promenader och Olivias dans. Därför är den här veckans matsedel riktigt tråkig, men samtidigt är det såna här veckor som det är viktigt att planera maten i förväg annars är det lätt att man åker förbi pizzerian eller Max på väg hem.
Matsedel v. 36 sep 2012
Må: Hemmagjord pizza
Ti: Stekt korv, potatis och ägg
On: Blodpudding
To: Barnen äter hos mormor o morfar, Leif är i Sthlm
Fr: Köttgryta med rödvin och kantareller, blomkålsris
Lö: Tacos
Sö: Lax och broccolimos
Ni kanske undrar varför jag sätter in en bild på bullar. Det är för jag är så otroligt sugen på bullar så jag hoppas att suget mildras lite om jag åtminstone får titta på en bull-bild. För innan helgen hinner jag inte med nån bakning. Eftersom Ida älskar att baka bullar kanske det blir bullbak till helgen. Dessutom har vi en blivande tonåring i huset så det börjar bli hög tid att kalasbaka.
Matsedel v. 36 sep 2012
Må: Hemmagjord pizza
Ti: Stekt korv, potatis och ägg
On: Blodpudding
To: Barnen äter hos mormor o morfar, Leif är i Sthlm
Fr: Köttgryta med rödvin och kantareller, blomkålsris
Lö: Tacos
Sö: Lax och broccolimos
Ni kanske undrar varför jag sätter in en bild på bullar. Det är för jag är så otroligt sugen på bullar så jag hoppas att suget mildras lite om jag åtminstone får titta på en bull-bild. För innan helgen hinner jag inte med nån bakning. Eftersom Ida älskar att baka bullar kanske det blir bullbak till helgen. Dessutom har vi en blivande tonåring i huset så det börjar bli hög tid att kalasbaka.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)