onsdag 15 april 2020

Morotslimpa

Vi hade några morötter som började bli lite gamla o fula och jag vill ju inte slänga mat som ni kanske vet. Så några morötter ugnsrostade jag till middag och en stor morot använde jag till att baka limpor av.

Jag har redan några recept på morotsbröd på bloggen, men var som vanligt sugen att testa något nytt. Dessutom hade jag en halv påse rågsikt där bäst-före-datumet börjar närma sig så jag ville ha lite rågsikt i brödet. Morötter gör brödet så saftigt så det är en perfekt bakingrediens. Hembakat bröd har en tendens att bli torrt efter någon dag, men de här limporna är saftiga och goda även 2 dagar efter bakdagen.


Morotslimpa

25 g jäst
3 dl vatten, fingervarmt
0,5 dl olja
25 g smör, rumsvarmt
1,5 tsk salt
0,25 dl brödsirap
2,5 dl morötter, fint rivna (1-2 morötter)
2 dl havregryn
3 dl vetemjöl
4–5 dl rågsikt

Smula jästen i en bunke, rör ut med vatten. 
Tillsätt olja, smör, salt, sirap, morot och havregryn. Blanda ordentligt.
Tillsätt vetemjöl och sedan rågsikt, lite i taget. Blanda ihop till en smidig deg. 
Knåda degen kraftigt i några minuter.
Låt degen jäsa under bakduk i 45 min.
Ta upp degen på ett mjölat bakbord och knåda lite. 
Dela degen i två delar och forma limpor av dem, lägg i två bakplåtspappersklädda avlånga brödformar, ca 1,5 liter.
Skär några snitt i limporna med en vass kniv.
Låt bröden jäsa under bakduk i ca 30 min.
Grädda limporna längst ned i 200 grader i 25–35 min. Täck ev. med ett papper om de börjar få för mycket färg.
Låt svalna på galler under bakduk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar