onsdag 19 juni 2019

Extra god mozzarella - närproducerat hantverk

Jag har ju glömt visa er vad vi gjorde för några, ganska många, veckor (månader) sedan.

En superrolig grej helt i min smak!

Vi fick se hur man gör mozzarella, denna goda ost blev genast lite godare när den är närproducerad och man fick se vilket hantverk det är. Svenska Frägsta mejeri gör mozzarella på italienskt sätt men med svensk mjölk. 

Inga maskiner, utan en kastrull och en träpinne/slev var det som användes för att ha bättre kontroll på processen. Maskiner känner och jobbar inte lika bra 😀 En liten rolig berättelse var att när Frägsta mejeri skulle starta sin mozzarella-tillverkning så köpte de in maskiner. Men när de sen tog hjälp av en italienare som gjort mozzarella hela sitt liv, så ratade han maskinerna för han vill göra mozzarellan på det riktiga sättet. Så nu används inte maskinerna i deras mejeri.

Det var riktigt kul att se hur mozzarella tillverkas för jag hade verkligen ingen aning. Och att sedan få smaka nygjord mozzarella var helt ljuvligt, för att inte tala om hur gott det var med nygjord burratina💖

"Ostmassa" läggs ner i varmt vatten under omrörning
Mer vatten kan behövas samtidigt som man rör om med pinnen/sleven
Känn så att det blir en bra konsistens nu när osten har smält ihop.
"Seg" o god mozzarella
Här görs Nodini - mozzarellaknutar
Sedan får knutarna (eller annan mozzarella) svalna i kallt vatten
Se'n fick vi njuta av nygjord mozzarella. Vet ni hur gott det var? Himmelskt!
Sedan tillverkades burratina, början var det samma...
Men sedan fylls mozzarellabollen med en gräddig ostblandning. Så himla gott!

Om ni blir nyfikna på dessa godsaker får ni kontakta Frägsta Mejeri och fråga var i er närhet deras produkter säljs. I Luleå hittar ni deras italienska ostar med svensk mjölk hos Emporio Barattini 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar