söndag 7 juni 2015

Rabarberpaj till många

I fredags bjöd jag gamla...och nya kolleger på rabarberpaj med smak av kanel och kokos och fick så mycket beröm så igår när vi skulle på grillfest hos grannen gjorde jag en ny stor paj och tog med mig som efterrätt. Paj är perfekt att göra till många för det blir inte mycket mer jobb och utseendet på en paj är inte så viktig. Värre vore det om man skulle göra bakelser till många :)


Rabarberpaj till många
1 kg rabarber
1 dl socker
2 msk potatismjöl
1 msk kanel
Pajsmet/deg
300 gram smör
2 dl socker
3 dl kokos
4 dl vetemjöl
4 dl havregryn

Skär rabarbern och blanda med socker, potatismjöl och kanel.
Smörj en ungsform med lite smör. Täck botten med ett lager rabarber.
Smält smöret och låt svalna något.
Blanda de torra ingredienserna i en bunke. 
Rör ner smöret.
Strö smeten över rabarbern och grädda pajen i 175 grader ca 35 minuter tills den fått fin färg.
Ta ut och låt svalna något innan servering.


Det är så enkelt att göra paj när man smälter smöret och bara behöver blanda ihop med en slev. När man blandar i hårt eller rumsvarmt smör till en smulig deg tar det mycket längre tid och är mycket krångligare och grisigare. Det här sättet däremot med smält smör är helt i min smak.

Jag använde en mellanvariant av ugnsform, inte ugnens långpanna och inte en liten, utan Ikeas rostfria med ett medföljande galler (som jag inte använder när jag gör paj :) ) Jag tror att många kök har just den formen i nån låda eller något skåp.

Halverar man receptet så blir det perfekt till en vanlig rund pajform. Men onödigt att göra en sån liten när pajen är så god :)

1 kommentar:

  1. Håller med dig att det är enklare med smält smör, något att tänka på till midsommar ha en trevlig vecka

    SvaraRadera