måndag 30 maj 2011

T.G.I.F.s Jack Daniels Glaze

Så underbart det var att vakna en måndag och inte en endaste kväll i veckan är inbokad. Jag kommer inte ihåg när det hände senast. Att jag dessutom bara jobbar 2,5 dar gör ju inte saken sämre. Igår var det mors dag och jag var hos min mamma i flera timmar och blev uppassad med god lunch och gott fika. Det skulle kanske ha varit jag som passade upp henne?!

Till middag for vi hem och grillade älgstek som vi åt med en god Jack Daniels Glaze. Det är ett recept som finns lite här och var på nätet och det sägs att det är samma som finns på restaurangen T.G.I.F. Fast min variant blev utan Jack Daniels. Min man samlar på whisky och när jag sa att jag behövde Jack Daniels sa han att någon sådan kommer inte in i vårt hus, för det är inte Whisky. Eftersom det skulle var så pass lite tog jag en annan whisky från skåpet och jag tror inte det gjorde någon skillnad.
T.G.I.F.s Jack Daniels Glaze
1 hel vitlök
1 msk olivolja
1,5 dl vatten
2,4 dl ananasjuice
4 msk (0,6 dl) teriyakisås
1 msk soja
3 dl farinsocker
3 msk färskpressad citron
3 msk finhackad silverlök
1 msk Jack Daniels Whiskey
1 msk krossad ananas
1 krm cayennepeppar

Skär av en liten bit av toppen på vitlöken. Om vitlöken inte står stadigt skär du även av vitlöksroten så att vitlöken står stadigt.
Skala den men lämna så pass att löken håller ihop. Ställ den i en liten ugnsfast form och häll över olivolja. Baka en timme i 160 graders ugnsvärme. Låt den sedan svalna.
Koka upp vatten, ananasjuice, teriyakisås, soja och farinsocker på medelstark värme.
Sänk sedan värmen och låt det sjuda.
Kläm ut den rostade vitlöken och vispa ner 2 msk av vitlöksmassan samt resten av ingredienserna i kastrullen.
Låt glazen sjuda 40-50 minuter eller till dess den reducerats till hälften och påminner om sirap till konsistensen.
Sila såsen.
Använd som glaze till att pensla på grillat kött vid slutet av grillningen. Eller använd den som sås att äta till kött eller kyckling.

Väldigt söt men god glaze/sås som alla utom Isak åt av, men Isak äter sällan sås. Den här gången använde vi den som sås till grillat kött, men det fungerar även att använda den som glaze och pensla köttet med. Det var gott med en lite syrlig coleslaw gjord på turkisk yoghurt för att väga upp det söta. Ett annat alternativ är att ta en klick crème fraiche, om man nu inte vill ha det för sött.
Färdigrostad vitlök som nu har blivit mjuk och ska klämmas ut.
En vitlök blir ungefär 2 msk, dvs den mängd som ska användas.

Det är många ingredienser och man ska ha ganska lite av var och en. Nästa gång provar jag nog att öka på mängden ananasjuice och struntar i krossad ananas. Det känns lite onödigt att öppna en hel konservburk och sedan bara använda 1 msk. Det är första gången jag använder silverlök. Den var väldigt mild och god att sedan använda till sallad, nästa gång provar jag kanske att använda rödlök istället som jag oftast har hemma.

Glazen/såsen är färdig att ätas.

söndag 29 maj 2011

Aioli och räkor

I går var jag och alla barnen på stan i flera timmar och hittade mycket sommarkläder åt dem så nu väntar vi bara på sommaren. Det viktigaste var att hitta en cykelhjälm till Isak och gympaskor till Olivia men inget av det kom vi hem med. Så det blir till att fortsätta leta.

I dag är det mors dag. Hur firar ni det, om ni firar det? Jag och Ida ska till mormor och äta lunch medan Leif, Isak och Olivia är på Nordpoolen och badar med Isaks klass. När de har badat klart i eftermiddag kommer de och fikar tårta. På spisen står en Jack Daniels Glaze och puttrar som vi ska ha till den grillade älgsteken ikväll.

Igår åt jag och Leif räkor med hemmagjord aioli. Mums. Det är verkligen skillnad på köpt och hemmagjord aioli. Har ni inte provat så gör det.
Aioli
Majonnäs:
3 äggulor
1 msk vinäger
1 msk senap, gärna osötad
2 krm salt
1 krm vitpeppar
3-4 dl neutral olja
Smaksättning:
1 vitlöksklyfta per dl majonnäs

Börja med att göra en vanlig majonnäs.
Låt alla ingredienser bli rumsvarma.
Rör ihop äggulorna, vinäger, senap, salt och peppar.
Vispa äggulorna kraftigt med elvisp medan oljan tillsätts droppvis.
När blandningen börjar tjockna kan du hälla i en fin stråle. Vispa kraftigt hela tiden.
Smaksätt med pressade vitlöksklyftor. En klyfta per dl majonnäs blir rätt bra, men smaka av hur stark vitlökssmak du vill ha.

lördag 28 maj 2011

Fredagsmys efter en hektisk vecka

Oj vilken hektisk vecka det har varit. Det började i måndags med att vi passade på att åka till Ikea i Haparanda för att köpa det som inte fanns när vi var där förra gången. Barnen fick stanna hemma med farmor och farfar så slapp de den långa bilresan och sen den korta snabba turen på Ikea.

I tisdags var vi på en musikal som Isaks klass framförde. De är så duktiga på att sjunga och dansa. Jättekul att se! På onsdagkväll var det möte med föräldrastyrelsen på Olivias skola. Jag hann inte äta middag innan och jag tror det var fler som inte hade hunnit det för vi blev lite okoncentrerade och mötet drog ut på tiden. På torsdag var det grillkväll och brännboll med Isaks klass. Det var en trevlig kväll, men kall. Nu längtar jag efter värme.
Nu läntar vi efter skolavslutning, sommar och sol.
Igår var det planeringsdag på Idas förskola så den var stängd och jag var hemma med henne. Jag hade så mycket planer på vad jag hade velat hinna men jag var så trött efter den här veckan så det blev mest vila i soffan. Men det var precis vad jag behövde.

Leifs pappa har jobbat på bra så nu är både förrådet och tvättstugan i stort sett klara. Så underbart! Leifs mamma har hjälpt med med plantering och fönsterputs. Vilken lyx! Jag som älskar att laga mat framför allt när vi har gäster har inte hunnit laga nå goda middagar till våra gäster. Tråkigt!
Marinerad rostbiff med balsamvinäger, soltorkade tomater,
basilika och rödlök.
Igår kväll njöt vi av att vara samlade hela familjen till middag och åt en storfavorit för mig, som jag även bjöd på när jag fyllde 40 år förra sommaren, nämligen marinerad rostbiff och italiensk pastasallad. Till det drack jag ett glas gott rödvin. Dessutom hade vi kylskåpsrensning så Isak fick sin favoritmat - tacos, och Ida fick en av sina favoriter - köttbullar och makaroner.
Italiensk pastasallad med pesto, mozzarella,
spenat, soltorkade tomater och oliver.
Idag är Leif och jobbar i jaktkojan/skogen inför årets älgjakt. Jag och barnen tänker åka in till stan för att hitta lite examenskläder och skor. Till Isak måste vi dessutom hitta en ny cykelhjälm för det var en kä-ing som körde över den med bil igår när den låg på en cykelväg, han försökte hinna dit och flytta den men hann bara rädda cykeln. Efter hon hade kört över hjälmen stannade hon bilen och sa att det var hans egna fel.

söndag 22 maj 2011

Rabarber- och hallonpaj

Nu har Leif extrahjälp med byggandet eftersom hans föräldrar är här. Det är välkommet! Dessutom var det sån tur att Olivias dansuppvisning och Isaks musikal med klassen är med bara några dagars mellanrum så de hinner se bägge medan de är här.

I dag gjorde jag årets första rabarberpaj med egen färsk rabarber. Det är nå speciellt varje år när man för första gången får ta in sin egen rabarber och göra en god paj.
Rabarber- och hallonpaj
Pajbotten:
125 g smör, kallt
3 dl vetemjöl
1 msk vatten
1 msk socker
0,5 krm salt
Fyllning:
250 g rabarber
0,5 dl socker
0,5 dl potatismjöl
2 dl hallon
Mandeltopping:
120 g mandelmassa
100 g smör, kallt
1 dl socker
1 dl vetemjöl

Skär smöret i tärningar och blanda hastigt ihop alla ingredienser till pajdegen, gärna i en matberedare.
Lägg degen i en plastpåse och låt den vila i kylen 1 timme.
Kavla ut degen och fodra formen eller tryck ut degen i formen. Nagga bottnen med en gaffel och ställ in formen i frysen 1 timme.
Grädda pajskalet direkt från frysen ca 10 minuter i 200 grader.
Sänk ugnsvärmen till 175 grader.
Skär rabarbern i bitar, lägg dem i en skål och blanda med socker och potatismjöl.
Lägg rabarbern i pajskalet och strö över hallonen.
Riv mandelmassan grovt och skär smöret i tärningar. Blanda ihop allt med socker och mjöl till en smuldeg.
Strö smuldegen över fyllningen och grädda 35-40 minuter.

Smulpajer med mandelmassa är såå gott och den här varianten var inget undantag. Eftersom man gör ett pajskal blir pajen lite finare tycker jag än när man gör en vanlig smulpaj.

fredag 20 maj 2011

Kassler och ananas i ugn

Igår var elektrikern här i flera timmar igen, men nu är nog all el dragen så att vi har uttag och lampor överallt där vi vill. Nästa sak som ska färdigställas är nog golvet i förrådet så att vi kan flytta upp frysarna och tömma klädkammaren så att vi kan börja använda den till det den är till för...kläder.

I dag har vi ätit grillspett och sallad men i går gjorde jag en god gammal klassiker som jag aldrig har gjort tidigare så barnen har aldrig ätit den.
Kassler och ananas i ugn
600 gram kassler
2 små eller 1 stor burk ananasskivor
1 dl chilisås
2 dl grädde
1 tsk sambal oelek
riven ost

Skär kasslern i 0,5 cm tjocka skivor.
Varva kassler och ananas i en ugnsform.
Blanda ihop chilisås, grädde och sambal. Häll i formen.
Strö riven ost överst.
Tillaga i 225 grader i ca 20 minuter.
Servera till ris och sallad.

Det är en oerhört enkel maträtt att tillaga. Den borde jag ha gjort förra veckan när det var snabbmatsvecka. Isak tyckte den var jättegod, Olivia var lite mer tveksam och Ida åt som vanligt lite när det serveras ris.

onsdag 18 maj 2011

Basilika- och limelax med tagliatelle

Ikväll har en elektriker varit här i flera timmar så nu har vi snart el i nybyggnaden, så snart kan vi flytta upp tvättmaskinen till min nya tvättstuga. Jag tror inte det är många som förstår vilken stor renovering vi håller på med. Ibland blir man lite less tjatet när folk undrar när vi ska vara klara. I källaren bilar vi upp hela golvet, tar bort all lera, sätter dit grus, isolerar, sätter vattenburen golvvärme, gjuter nytt golv, byter all el, målar alla tak och väggar och lägger klinker eller trägolv. Samtidigt som källarrenoveringen bygger vi ut huset med nytt förråd, badrum, tvättstuga och hall. Som ni kanske förstår är det mycket som måste göras när det är nybyggnation, det ska dras el och vatten, mellanväggar och dörrar ska på plats, väggar och tak ska målas eller tapetseras och klinker ska läggas på alla golv. Sen måste det göras snyggt och passas ihop där de två husen byggs ihop. Sen är det ju förstås en massa annat som måste göras också, t.ex. garderober, diskhoar och toastolar ska på plats. Samtidigt som allt detta jobbar vi båda heltid och har tre barn med läxor och aktiviteter och dygnet har ju trots allt bara 24 timmar...och vi har inte vunnit på lotto:)

Tack och lov går det hyfsat att laga mat i alla fall, trots att en köksbänk är riven och diskmaskinen står mitt på golvet. Alla måltider intas numera i vardagsrummet eftersom det inte finns plats för nå matbord i köket just nu. Men Isak är glad för då är det nära till TVn. Idag blev det lax och pasta till middag, det känns som det var länge sedan vi åt fisk.
Basilika- och limelax med tagliatelle
500 g laxfilé
4 msk olivolja
4 msk limesaft (ca 2 lime)
2 pressade vitlöksklyftor
2,5 dl grädde
4 msk basilika (jag använde fryst)
1 paprika
ca 500 g tagliatelle
salt och peppar

Blanda ihop olivolja, limesaft och vitlöksklyftor till marinaden.
Skär laxen i mindre bitar och marinera den i 15 minuter.
Bryn laxtärningarna i en stekpanna. Salta och peppra.
Strimla paprikan och stek den lite mjuk.
Häll marinaden i en kastrull, rör ner grädden och basilikan.
Sjud såsen någon minut till den blir varm. Smaka av med salt och peppar.
Koka tagliatellen enligt anvisning på förpackningen.
Häll såsen över tagliatellen och rör om ordentligt.
Blanda försiktigt ner laxen och paprikan.
Servera genast till en tomat- och mozzarellasallad.

En riktigt god laxrätt som alla åt av. Isak bad till och med om mer, det händer inte ofta när det är fisk. Man får använda ganska mycket salt och peppar för att det inte ska bli för surt. Jag använde drygt 4 msk basilika, men smaka av så det blir gott enligt dig. Jag använde havregrädde som passar alldeles utmärkt till sådana här maträtter.

tisdag 17 maj 2011

Nu ska det bakas

I går fick jag ett roligt paket från Dr Oetker med lite nyheter från dem så nu ska vi baka. Strösslet med jordgubbssmak har vi redan haft hemma och det var en storfavorit som alla barnen tyckte var jättegott. Sockermassa har jag aldrig använt men nu får jag äntligen chansen att prova. Gäller bara att komma på ett bra tillfälle att göra en god och fin tårta. Kanske gör jag den ägg- och mjölkfria prinsesstårtan igen, men använder vanlig grädde den här gången eftersom det är viktigast att den är äggfri numera. Dessutom fick jag sockerrosor och blad så att tårtan kan bli extra fin.
I paketet från Dr oetker fanns chokladsås, jordgubbs- och chokladströssel,
sockermassa, vegegel, tårtmousse och sockerrosor och blad.

I paketet var även något som heter Vegegel som är liknande gelatin men som även vegetarianer kan använda. Det ska jag försöka mig på att använda också, kanske till pannacotta eller lax- och räktårta. Är det nån som redan har använt det?