torsdag 14 november 2019

Gratinerade tacoskålar med köttfärs

Har ni sett de fina små tacoskålarna som finns i butikerna nu? Perfekt att använda till förrätt, drinktilltugg eller på buffén. Till vårt dubbelfirande i fredags fyllde jag dem med tacoköttfärs, salsa och ost innan jag gratinerade och serverade dem till välkomst-bubblet.

De gjorde succé, framför allt hos barnen. Men även de vuxna älskade dem och vi kommer definitivt göra dem igen.

Finn 1 fel!
Jag glömde salsa och ost på en tacoskål 😀 Men den blev också uppäten.

Gratinerade tacoskålar med köttfärs

tacoskålar
tacokryddad köttfärs
tacosalsa
riven ost

Fyll skålarna med köttfärs, klicka på salsa och strö över riven ost.
Sätt skålarna i en ugnsform.
Gratinera i 225 grader i ca 10 min.
Servera.


Tänkte ge er ett litet tips! Jag ser ofta att folk först värmer/gratinerar t.ex. krustader på en ful plåt för att sedan flytta över de varma grejerna på ett fint fat. Ett onödigt varmt och jobbigt moment. Värm/gratinera istället direkt i en form som tål ugnsvärme och som sedan kan ställas fram på bordet. Då slipper du ett tidskrävande moment när gästerna väntar på att få börja äta. Detta gäller också dessa tacoskålar.

Här nedanför ser du hur påsen till dessa tacoskålar ser ut så hittar du den på affären nästa gång det är dags för fest.

onsdag 13 november 2019

Äntligen förändring

Då kör vi onsdag och se'n är det nedförsbacke mot helgen💖

Allt hade kunnat vara perfekt om det inte hade varit för att det regnar ute så all den fina vita snön försvinner och dessutom blir det svinhalt överallt. Blir lite nervös för Ida som går med kryckor, bara hon inte halkar och gör sig illa.

Det känns som mycket börjar ordna sig nu - Ida går bättre o bättre💖 bloggen har mer läsare än någonsin (fortsätt gärna sprid att jag finns😍) och det finns hopp om jobbet igen💕 Nu hoppas jag att vi återigen kommer få mål och visioner på jobbet efter ett år i ovisshet.

Det är inte kul att jobba när man egentligen inte vet vad vi har för målsättningar och syfte och när, enligt mitt tycke, felaktiga saker och egenskaper belönas. För att jag ska trivas måste jag få jobba mot större mål o visioner och inte bara flyta med och göra det vi måste för dagen. Jag älskar utveckling och förändring 🌟
Kommer ni ihåg den lyckade ostprovningen jag hade hemma hos mig för ganska precis ett år sedan? Först var det ostprovningen och sedan bjöd jag på middag, det var så lyckat. Vill ni ordna en fest  med det lilla extra är det verkligen något jag kan rekommendera.

Ikväll ska jag på ostprovning igen (utan middag) och jag längtar. Det är så härligt att höra någon som är så kunnig och pratar så passionerat om ostarna. Ostarna blir lite extra goda. Förra gången provade vi fem ostar, ikväll säger ryktet att det är åtta stycken. Får berätta mer imorgon...

måndag 11 november 2019

Rotsakspytt

Det här receptet har ni fått tidigare men då var det tillsammans i en hel meny med kött o sås och de recepten har en tendens att försvinna. Jag tycker om att ha ett recept per inlägg 😀 Ibland blir det så himla gott. Var för sig är ingen av dessa rotsaker så speciella men tillsammans blir det perfekt.

Det är en hel del pyssel med den här pytten men det är så värt det. Eftersom vi var så många som skulle äta så stekte jag alla rotsaker kvällen innan och sedan värmde jag på dem i ugnen, 200 grader i ca 10 minuter när vi skulle äta. Det var himla smidigt och perfekt för mig som älskar att förbereda saker.


Rotfruktspytt

3 stora morötter
1 palsternacka
1 kålrot
1 rotselleri
1 gul lök
3 potatisar

Skala morötter, palsternacka, kålrot, rotselleri. lök och potatis, skär i små tärningar. 
Stek var för sig i stekpanna tills de fått fin färg och är klara. Salta.
Blanda ihop alla sorter och värm på inför servering.


Jag var lite slö när jag skar potatisen och orkade inte göra så små bitar men det fick jag äta upp sedan. För ju större bitar man har desto längre tid tar det att råsteka dem. Det ska jag komma ihåg nästa gång!

Det är inte så noga med måtten, det jag skrev dit var mest bara för att veta ungefär hur mycket som behövs för 4-6 personer, lite beroende på vad som serveras till.

söndag 10 november 2019

5 godaste förrätterna med räkor

Nu har vi precis dukat bort frukosten och firat pappan i huset med några paket. Det är ju inte bara fars dag i dag utan även hans födelsedag så till middag kommer vi nog försöka äta lite extra gott och som oftast vid festmåltider börjar vi nog med en förrätt med räkor. Måste bara bestämma vilken. Ska jag komma på någon ny eller ska jag göra någon av alla goda förrätter som redan finns på bloggen?

5 godaste förrätterna med räkor


Räkor i två lager dipp

Det här är en superenkel förrätt som alltid blir uppskattad. Gör två olika dippsåser med helt olika smaksättning, häll i fina glas, toppa med räkor, citron och t.ex. gurka. Färdigt!


Toast Skagen med hetta

Toast Skagen är väl aldrig fel, här med lite styrka på skagenröra sedan toppad med den vackra machésalladen, gurka och körsbärstomater.


Stjärnor med Västerbottenskräm och räkor

Jag och Ida älskar stjärnor, sån vacker form. Därför tycker jag att det här är en av de finaste förrätterna, toppa stjärnor med en god kräm med Västerbottensost och garnera med räkor och rödlök.


Äggkräm med löjrom och räkor

Den här förrätten kom till av ett misstag. Jag kokade äggen alldeles för kort tid, men kom då på att de blir perfekta att göra en kräm av som passar till räkor och löjrom.


Västerbottensdillkräm med räkor

"Släng er i väggen CG:s" var kommentaren jag fick när jag bjöd på det här första gången. CG:s är en lyxrestaurang i Luleå, så gissa om jag blev glad för den kommentaren.

lördag 9 november 2019

Dubbelfirande

Igår firade vi dubbelt med en mysig och god middag med lite extra show. Leif fyller år på söndag då det även är farsdag, men eftersom det är roligare med en festmiddag då man är ledig dagen efter så valde vi fredag som festdag.

När Ida och Leif var i Jämtland nu senast blev de bjudna på whiskyflamberad älgfilé och självklart ville Leif också prova flambera. Lite läckert, eller hur?


Dubbelfirande


Fördrink med tilltugg

grissini, crostini och finn crisp snacks
julgranar och pop corn
kronärtskocksröra serranoskinka oliver
minipizzor med bresaola, ruccola, parmesan och balsamicokräm
gratinerade tacoskålar med köttfärs, salsa och ost



Varmrätt

konjaksflamberad oxfilé
rotsakspytt med potatis, morot, palsternacka, kålrot, rotselleri och gul lök
grönpepparsås
kantarellsås
blandade salladsblad med vitkål och vinägrett



Efterrätt

hallon
grädde


Som oftast började vi med bubbel och småplock. Det blev lite matigare än jag hade tänkt, med tanke på den goda varmrätten. Men jag blev så sugen på att prova både minipizzor med gott pålägg och de nya tacoskålarna jag hittade på affären. Så då blev det kanske lite för mycket och lite matigt.

Ny favorit - minipizzor med bresaola, ruccola, parmesan och balsamicokräm.
Även dessa blev riktigt bra - Gratinerade tacoskålar med köttfärs, salsa och ost

Till varmrätt blev det alltså konjaksflamberad oxfilé. Mer show än smak. För inte vet jag om flamberingen gav någon smak till köttet. Däremot gav det smak till grönpepparsåsen.

Till köttet serverade jag min nya favorit - Rotsakspytt. Det är en del jobb med det, men det blir så gott så det är värt den tid det tar. Dessutom går det att förbereda och sånt gillar ju jag.

Potatis, morot, palsternacka, kålrot, rotselleri och gul lök
Ett fat med en massa goda skivor oxfilé. Leif är verkligen expert på att steka kött - övning ger färdighet.

fredag 8 november 2019

Bountybitar - sockerfria och supergoda

Imorgon är det dags för lördagsgodis och jag väljer min nya favorit. Alltså dessa är så goda! Mörk mild och krämig choklad tillsammans med kokos. Ni hör väl?

Det här kommer bli årets julgodis hos oss. Vi brukar göra bountybollar varje år men den här varianten är nog snäppet godare och så mycket nyttigare när den är både utan sirap och socker. Många blir skeptiska när de hör att det är sockerfritt, men bli inte det utan testa istället.


Bountybitar - sockerfria och supergoda

25 g smör 
1 dl grädde
drygt 1 dl kokosflingor
100 g (sockerfri) mörk choklad

Smält fettet.
Blanda i grädde och kokosflingor.
Ställ bort från plattan och låt svalna.
Smält chokladen i vattenbad och vänd i kokosröran.
Bred ut i form och ställ i frysen i ca 30 minuter.
Ta ut och skär i portionsbitar.
Förvara i kylen.


Kokosfett istället för smör borde också bli gott för att förstärka kokossmaken. Jag använde en sockerfri mörk choklad, men om det är ok med lite socker så kan man välja en riktigt mörk choklad gärna över 70%.


Jag har precis kommit hem från jobbet och nu är det lite snabba ryck som gäller för om en timme knackar gästerna på dörren och till dess vill jag vara klar med åtminstone drinktilltugget. Eftersom jag gillar att ha saker o ting förberedda så hoppas jag att jag även är klar med lite till varmrätten. Så jag kan sitta ner och njuta lite av bubblet och snacket med gästerna.

Ha en underbar fredagkväll!

onsdag 6 november 2019

Fläskfilégryta med rosépeppar

Nu kommer ett recept på en gryta med fläskfilé och rosépeppar, kanske det sista med fläskkött på ett tag. Vi har hela frysen full med älgkött, som vi nu måste börja äta av. Men vem vet, jag kanske hittar en bit fläskkött när jag kommer neråt i frysen. Just nu är den så proppfull så man tar det som ligger överst och orkar inte börja leta.


Fläskfilégryta med rosépeppar

700 g fläskfilé
färska champinjoner
salt o peppar
1,5 dl crème fraiche
2 dl grädde
2 msk chilisås
1 msk kalvfond
1 msk soja
1 msk rosépeppar

Putsa filén och skär den i skivor. Bryn på båda sidor och krydda med salt och peppar. Lägg köttet i en gryta.
Skär champinjonerna i bitar, stek och salta o peppra. Lägg åt sidan.
Tillsätt crème fraiche, grädde, chilisås, kalvfond, soja och krossad rosépeppar till grytan.
Låt småkoka i 10-15 minuter.
Tillsätt champinjonerna och låt allt bli varmt.


Både ris och potatis funkar kanonbra till grytan, själv åt jag stekt vitkål som också var supergott. Eftersom det blir rätt mycket sås enligt det här receptet så tycker jag nog att ris som suger upp såsen är bästa tillbehöret.


Den här grytan gjorde jag lite då och då innan Ida föddes, men se'n visade det sig att hon är rejält allergisk mot cashewnötter och eftersom de är släkt med rosépeppar avrådde läkaren från att vi skulle äta det. Rosépeppar äter man ju inte så ofta så det var inget svårt råd att följa. Mango är också släkt med cashewnöt och det undvek vi i några år men nu äter Ida det för fullt och får inga problem. Tack o lov! 

Om jag ska fortsätta prata släktskap så är även pistagenöt släkt med cashewnöt och det släktskapet är kanske närmare för den är Ida lika allergisk mot som cashew.