söndag 17 mars 2019

Matsedel v.12 mars 2019

Förra helgen snöade det hela helgen och nu verkar det snöa hela helgen igen. Vi som trodde det skulle bli en snöfattig vinter. Men icke. Snön kände bara för att komma lite senare i år. Men bara man inte behöver ut i snökaoset med oplogade snöiga vägar och en översnöad bil så är det ganska mysigt och vackert.

Jag håller mig inne i värmen för att planera kommande veckas middagar och nöjer mig med att titta ut på det vackra. Ett tag till i alla fall, för om nån timme måste vi ut.


Matsedel v.12 mars 2019

Köttfri måndag

Tisdag
Lax eller röding med god örtsås

Onsdag

Torsdag

Mysfredag

Veckans godsak

lördag 16 mars 2019

Idas 3-rättersmiddag

Jag tittar igenom och kameran och märker att jag har ju glömt visa er vår mysiga lördagsmiddag förra helgen. Då Ida fixade förrätt och efterrätt helt själv medan jag gjorde varmrätten. Efter en sportlovsvecka i Jämtland var det skönt o mysigt att vara hemma i sitt egna kök. Det verkade även Ida tycka för det var hon som övertygade mig om att det var dags för en 3-rättersmiddag och att hon ville fixa det mesta själv. Sagt o gjort!

Idas 3-rättersmiddag

Toast Skagen

Ida rörde ihop en god skagenröra med handskalade räkor och hon t.o.m. skalade alla räkor själv. Good girl!


Kycklinggratäng Cordon Bleu

Kyckling blir alltid gott (om man inte tillagar den för länge så den blir torr) och det är ofta enkelt att tillaga. Jag valde att göra en gratäng som klarade sig själv i ugn.


Chokladmousse med jordgubbar och passionsfrukt

Till efterrätt blev det en storfavorit - chokladmousse. Lite extra gott då man inte behöver tillaga den själv utan bara sitta och bli serverad. Ida klarade galant att smälta chokladen, vispa grädden och blanda ihop allt utan att bränna sig eller att moussen skar sig.


fredag 15 mars 2019

Fläskfilégryta med Västerbottensost

Äntligen fredag!
Bästa känslan, eller hur?

Vad har ni för helgplaner? Ska ni äta nå gott? Om ni inte har bestämt vad ni ska äta och ni vill äta nå gott så måste ni prova det här. Västerbottensost är verkligen perfekt som krydda. Det blev så mycket godare än man kan tro att det ska bli. Måste testas!


Fläskfilégryta med Västerbottensost

1 kg fläskfilé
1 gul lök
1 paprika
1 burk hela champinjoner
1 vitlöksklyfta
2 msk kalvfond
1 msk dijonsenap
1 msk tomatpuré
3 dl grädde
2 dl crème fraiche
2-3 dl Västerbottensost
salt, peppar

Putsa och skiva köttet. Stek, salta o peppra. Lägg över i en gryta.
Hacka lök, vitlök och paprika och stek i stekpanna. Lägg över i grytan.
Rör ner fond, senap, tomatpuré, grädde och crème fraiche.
Låt allt småputtra i ca 10 minuter. Smaka av.
Dra bort från grytan från värmen och rör ner osten.
Rör tills osten har smält ner. Servera.


Olivia som inte tycker om fläskkött, tyckte att det här var supergott och det måste vara tack vare osten. Har man däremot någon som inte tycker om ost i mat så är det bara att ta undan lite av grytan innan man tillsätter osten.

Jag hade inga färska champinjoner hemma så därför använde jag konserverade, men självklart går det bra att steka färska champinjoner och använda istället. Kom ihåg att ost inte ska koka så dra kastrullen från värmen, osten smälter ändå eftersom såsen är så varm.

tisdag 12 mars 2019

Fyllt lantbröd

Sista dagen i Åre gjorde jag en typisk fredagsmiddag (enligt mig) trots att det bara var torsdag, men det var ju sista da'n på vår Åre-vecka. Så man kan låtsas att det var fredag. Vad är typisk fredagsmat för dig? För mig är det lättlagat o gott och egentligen behöver det inte vara jätte-mättande för ofta kanske man fortsätter äta nå gott i soffan framför tv:n.


Fyllt lantbröd

1 lantbröd eller liknande
1,5 paket bacon
0,5 liten purjolök
1 röd paprika
1 liten zucchini
3 dl crème fraiche med chilismak
1 mozzarellaboll

Stek bacon och dela i småbitar.
Skölj och finstrimla purjolöken, stek den mjuk.
Skölj och skär paprika och zucchini i småbitar och stek den litegrann.
Blanda ner crème fraiche och koka upp.
Skär av ett lock från lantbrödet. Gröp ur så att du har kvar ett skal. (Som man gör med semlor)
Fyll hålet med baconröra.
Skär mozzarellan i skivor och lägg överst.
Lägg på locket.
Blöt ett eller två bakplåtspapper ordentligt och lägg runt lantbrödet.
Tillaga i 200 grader i 20 min.
Skiva upp och servera med sallad.


Man kan låta lantbrödet vila ett tag innan man skär upp det, så sätter den sig lite och man får finare skivor. Men oftast är vi så hungriga så vi har inte tid att vänta 😀

Fyll brödet med röran och toppa med mozzarella.
På med locket
Linda in brödet i blött bakplåtspapper.
Färdig att skära upp och äta
Supergott tillsammans med sallad

måndag 11 mars 2019

Lingonpepparsås

Vilken god sås jag gjorde igår. En gräddig pepparsås där man anade lingonsmaken som gjorde att såsen kändes lite fräschare. Passade perfekt till älgsteken.


Lingonpepparsås

1 gul lök
2 dl lingon
1 tsk grovmalen svartpeppar
1 msk fond
2 dl vatten
3 dl vispgrädde
salt

Finhacka och stek löken mjuk.
Tillsätt lingon och svartpeppar och stek hastigt.
Tillsätt fond, vatten och grädde.
Koka såsen till lagom tjock konsistens, under tiden trycker jag sönder lingonen lite då o då.
Sila såsen, koka upp igen och smaka av med lite salt.


Den här såsen kommer jag göra fler gånger, det var så himla gott med den svaga lingonsmaken som man bara anade. Fick lite känsla av att jag åt kålpudding där såsen blandar sig med lingonsylt 😀

God sås till älgstek och ugnsstekt potatis
Lika gott till stekt blomkål och älgstek 😀

Ida blev lite orolig när hon såg alla lingon i såsen eftersom hon inte tycker om lingon. Men jag övertygade henne om att det bara skulle smaka lite lingon och att vi skulle sila bort alla bär. Och hon tyckte att såsen blev lika god som vi andra tyckte.

En massa lingon i såsen som man silar innan man äter av den.

Jag har ett litet städprojekt på gång och funderar på om jag ska sätta igång redan idag eller om jag ska vänta någon dag...

Jag tänkte ta ett rum per dag och röja, sortera, kasta, dammtorka, dammsuga och skura. Som ni förstår kommer vissa rum ta längre tid än andra. Eftersom jag tänkte börja längst bort i huset som är ett förråd känns det lite motigt för just det rummet lär ta lite tid att få ordning på. Men så fint det kommer bli och så bra jag kommer må när det är gjort. Så varför vänta, nu är det bara att sätta igång...

söndag 10 mars 2019

Ny vana

En bra vecka på resande fot och en bra helg på hemmaplan är snart slut och vardagen tar vid igen. Men jag känner mig (hyfsat) redo för kommande arbetsvecka efter att ha vilat och tagit det extremt lugnt hela veckan. Energipåfyllning deluxe.

Vi avslutade veckan med en supergod middag med en älgstek som vi tillagade i ugnen på riktigt låg temperatur, till det åt vi ugnsstekt potatis, stekt blomkål, sallad och en god lingonpepparsås som passade perfekt till älgkött.


Både snöandet och blåsten verkar ha gett med sig och jag hoppas det förblir så för jag är så taggad och komma igång med att promenera till jobbet igen. Jag kom ju igång så himla bra efter nyår men se'n kom kylan i flera veckor och då lessnade jag på iskalla promenader och slöade till. Men nu ska jag återgå till morgonpromenaderna!

Det blir stressigare att hinna med alla skjutsningar till barnens idrotter eftersom jag kommer hem lite senare än om jag har bil. Men å andra sidan så blir jag piggare på kvällarna efter att ha promenerat. Så nu hoppas vi att vädret är med mig så jag kommer igång igen. Det behövs så lite just nu, innan jag har fått in rutinen, för att jag ska ta bilen istället för att promenera.

Wish me luck!

Matsedel v.11 mars 2019

Här fortsätter det att snöa, men prognosen säger att det ska sluta ikväll. Jag hoppas det stämmer för det har snöat i flera dygn och jag tycker det räcker nu. Så skönt att vi köpte en snöslunga i början av vintern, det underlättar skottandet en hel del.

Snart ska jag planera vår egna veckomatsedel för det kommer bli en stressig vecka med långa dagar för oss alla. Men först ska jag publicera denna matsedel till er och hoppas ni blir inspirerade och hittar nå gott till kommande veckas middagar.


Matsedel v.11 mars 2019

Köttfri måndag

Tisdag

Onsdag

Torsdag

Mysfredag

Veckans godsak