tisdag 19 juni 2018

Midsommarinspiration

Om några dagar är det midsommarafton och väderprognoserna växlar från gång till gång jag kollar. På några timmar har det först visat spöregn för att övergå till strålande sol och nu senast var det mulet men inget regn.

Vi ska ju ha kombinerat midsommar- och studentfirande och har planerat för en grillkväll men är rädd att första prognosen som visade spöregn kommer slå in och då måste vi ha någon alternativ plan. Inte så kul att stå ute o grilla i regn, risk för kall och vattnig mat dessutom.

I väntan på midsommarafton och dess väder kommer här lite inspiration till god mat som passar på midsommarafton. Inlagd sill, gravad lax, kallt kött som går att förbereda, god potatis och sallader och se'n avsluta med något gott med jordgubbar låter väl som en helt ok midsommarafton i matväg.

Midsommarinspiration


Kanelbullar i långpanna med krämig kanelfyllning

Var så himla sugen på kanelbullar här för nån vecka sedan och eftersom jag i samma veva såg på Facebook ett spännande recept på kanelbullar i långpanna var jag tvungen att baka dem. Det finns inte mycket som är godare än nybakade kanelbullar, så vi frossade ordentligt.


Kanelbullar i långpanna med krämig kanelfyllning

Bulldeg

100 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
0,5 tsk salt
1,5 dl strösocker
1-2 tsk nymalen kardemumma
ca 13 dl vetemjöl

Fyllning

200 g philadelphiaost
100 g rumsvarmt smör
3 msk malen kanel
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker

Topping

Uppvispat ägg
Pärlsocker


Smält smöret i en kastrull och blanda ner mjölken. Värm till 37 grader.
Smula ner jästen i en bunke. Häll smör-mjölken och rör tills jästen löser sig.
Tillsätt sedan socker, salt och kardemumma.
Till sist tillsätter du mjölet och kör i maskin eller för hand tills du har en smidig deg.
Den ska vara mjuk och smidig och du ska kunna ta i den utan att det kletar.
Låt jäsa under bakduk i ca 30 min till dubbel storlek.

Vispa ihop alla ingredienser till fyllningen i en bunke med en elvisp.

Kavla ut hela degen på ett bakbord, bred på fyllningen. 
Vik sedan ihop degen i tre lager, lägg upp den på en plåt med bakplåtspapper. 
Platta ut degen så den nästan fyller upp en vanlig stor ugnsplåt. 
Klipp massor med jack i degen.
Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter, pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.

Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 minuter i 200 grader. 
Bullarna ska få fin färg och bli genomgräddade så ha inte för bråttom med att ta ut dem.
Låt svalna innan du skär i bitar.

De blev supergoda och så himla enkelt att baka bullar i långpanna. Mina goda hockeybullar bakar jag också i långpanna. De måste ni prova!

Det här kanelbullereceptet hittade jag hos Victorias provkök och blev så himla nyfiken på det. Enligt Olivia så var det de godaste bullarna någonsin. Men jag tror bara hon har dåligt minne 😀 Nybakade bullar är alltid godast.

Vill man ha äggfritt så går det jättebra att strunta i att pensla med ägg. Men eftersom Isak ska äta lite ägg då o då nu när hans äggallergi har blivit bättre, så passar det perfekt med äggpenslade bullar.

Bred ut den krämiga kanelfyllningen på den utkavlade degen.
Vik ihop degen 3 gånger.
Klipp flera jack i degen.
Nygräddad och god!
Skär i bitar när den svalnat. Ät o njut!

söndag 17 juni 2018

Matsedel v.25 midsommarveckan 2018

Bättre sent än aldrig kommer här en veckomatsedel. Sommaren kom tillbaka på tillfälligt besök i dag med strålande sol, klarblå himmel och ingen vind så jag prioriterade utevistelse istället för att sitta med bloggen. Men nu kan jag kombinera det underbara vädret och bloggen för just nu sitter jag i kvällssolen i loungen och skriver ner nästa veckans inspirationsmatsedel. Så himla underbart!


Matsedel v.25 midsommarveckan 2018

Köttfri måndag

Tisdag

Onsdag

Torsdag

Midsommaraftonsfredag

Veckans godsak


*******************

Det känns så himla konstigt att jag ska jobba i morgon för nu känns det ju som att jag har semester. Fredagens studentfirande och början på sommarlovet liksom dagens kanonväder har gjort att jag inte alls har haft tankarna på jobbet utan har semesterfeeling istället.

Men det är faktiskt bara 3 dagars jobb till veckan innan jag är ledig igen i några dagar. Skön nedtrappning.

lördag 16 juni 2018

Studentbal 2018

Nu är Olivias studentvecka över fast firandet är inte helt över än för henne eftersom vi kommer ha ett student- och midsommarfirande på midsommarafton för släkten. Men nu hinner jag andas ett tag innan det är dags att börja planera den dagen....och jag hinner gå igenom alla hundratals kort.

På tisdag var det dags för den stora balen och Olivia gick dit med sin bästa kompis Anna-Linnea. Tillsammans har de kämpat sig igenom dessa tre gymnasieår på Samhälls Beteende-programmet. Så värda att firas!

Glada tjejer som precis har kommit till Stadsparken för mingel innan balen
Innan de anlände till stadsparken åkte de i en amerikanare runt sta'n. Tur man har kompisar som ställer upp när man behöver 😀
Fotosession - många kort blev det
Snygga tjejer som är redo för studentbal
Mina älskade barn
Här går de in till Stadshotellet där studentbalen med 3-rättersmiddag, disco och roligheter hela kvällen väntar.

Nu ska jag gå ut med en kopp te och njuta av solen och det verkar inte ens blåsa, helt otroligt efter gårdagens storm. Se'n ska jag fortsätta gå igenom korten från gårdagen - utspringet, flakåkning och firandet.

Ha en underbar lördag!

torsdag 14 juni 2018

Somna vid skrivbordet

Inte somnade jag vid midnatt igår som var mitt mål, klockan hann passera både 1 o 2 innan jag somnade. Men jag höll mig vaken hela arbetsda'n, men jag såg till att jobba på bra med alla måsten och skippade lunchen för att kunna sluta tidigt. Så skönt att komma hem, ta en kopp te och sedan vila en stund innan tårtförberedelserna satte igång.

Så här blev det inte för mig i dag, tack o lov.

Förutom tårtorna har jag lite annat småfix som måste göras ikväll bl.a. sy lite på Olivias studentklänning och nån sömmerska är jag verkligen inte. Så lite nervös är jag, men det är så lite som ska göras så det går nog bra.

Nu dags för middag! Se'n fortsätta med tårtorna...

onsdag 13 juni 2018

Det är mycket nu...

Som ni märker har jag fullt upp och hinner inte uppdatera bloggen. I går var Olivia på studentbal och var så himla vacker (som vanligt) - bilder kommer när jag har hunnit gå igenom dem. Men nu är förberedelserna inför fredagens student igång och tar en hel del tid, så kameran får ligga tills vidare.

På dagens agenda stod bara storhandling inför imorgon då jag ska fixa både smörgåstårta och tårta. Jag trodde i alla fall att det var det enda. Men så fel jag hade....


Nu sitter jag här, klockan är snart midnatt och nu tror jag faktiskt att jag har gjort allt jag ville hinna med i dag. Nu gäller det bara att varva ner så att jag somnar hyfsat fort och får några timmars sömn innan klockan ringer före 6 imorgon. På lördag då ska jag sova......

God natt eller många av er läser kanske det här till frukost så det är God morgon istället!

söndag 10 juni 2018

Pestopasta

Jag som inte brukar tycka om söndagar har haft en underbar söndag.... so far. Jag struntade i att tömma skåp och gjorde en snabbstädning för att sedan kunna baka. Så mycket roligare. Tömma skåp och städa noggrannare hinner jag göra se'n...

Nu tar jag en liten paus, mumsar på en nybakad bulle och tänkte ge er receptet på denna goda pasta som man kan äta som tillbehör till grillat eller använda som bas till en pastasallad.


Pestopasta

250 g pasta
2 msk röd pesto
0,5 dl crème fraiche
svartpeppar

Koka pastan enligt förpackningens anvisningar.
Häll bort vattnet, men det gör inget om det blir kvar lite pastavatten som då hjälper till att göra pastan krämig.
Blanda ner pesto och crème fraiche. Rör om.
Dra några varv med svartpepparkvarnen över.

Måtten är inte så exakta utan ta en god kombination enligt dig. Vill du ha mer pestosmak - öka på peston. Vill du ha en krämigare pasta - ta mer crème fraîche.

Det här är en favorit här hemma och ett superenkelt tillbehör som vi ofta äter till grillat på sommaren.

****************

Nej, nu ska jag njuta av solen, teet och bullen ett tag innan jag ska gå in och fortsätta. Antingen bakar jag lite till eller så börjar jag med den där skåptömningen trots allt.

Hoppas att ni också är nöjda med er söndag!