torsdag 30 mars 2017

CGs för att fira

Igår var vi jobbarkompisar på restaurang för att fira ett bra utfört projekt som nu är driftsatt och i full gång utan problem, peppar, peppar....

Vi gick på CGs en Luleårestaurang känd för sin goda mat och dryck. Jag valde oxfilé med bea och spenatstuvning, dessutom hade jag velat ha stekta grönsaker men det kunde de inte erbjuda utan det blev bakade rödbetor och en sallad istället. Som vanligt tycker jag att det är dåligt när restauranger inte har bra substitut till potatis, rödbetor är jättegott men var faktiskt ingen wow-upplevelse till oxfilén. Oxfilén däremot fick full pott - perfekt stekt - men jag hade inte förväntat mig något annat på en köttrestaurang och bearnaisesåsen var toppklass den också.

Till efterrätt valde jag en rätt som hette Choklad och förväntade mig en riktigt god choklad-upplevelse. Men även där blev jag lite besviken då efterrätten mest smakade Havtorn pga havtorssorbeten som tog över hela tallriken och smakupplevelsen. Teet däremot ska de ha beröm för, gott te som serverades i en liten tekanna. Me like!

onsdag 29 mars 2017

Goda lågkolhydrat-tillbehör

Många tycker att problemet med Lchf är att veta vad man ska äta till köttet, kycklingen eller vad man nu äter. Efter ett år med lågkolhydratkost tycker jag nog att det är minsta problemet för det finns så många goda alternativ.

Jag har redan tidigare tipsat om olika gratänger på vitkål, kålrot och zucchini, pasta på vitkål eller att man bara steker o kryddar vitkålen som ett gott tillbehör och en massa annat. I söndags gjorde jag en skåprensning och hittade lite smått o gott som jag ugnsstekte på en plåt - alla hittade nå gott att äta (även de som ville ha potatis)


Att ändra form på tillbehöret gör att det blir lite festligare och roligare att äta. Så istället för att skiva zucchinin skar jag en stor bit som jag sen skivade på längden. Potatisen gjorde jag i halvor och sötpotatisen skar jag i stora skivor på längden.

Pensla med olja och krydda med nån god krydda. Potatisen kryddade jag med grillkrydda och det övriga med örtsalt. Se'n tillagade jag det i 200 grader 20-30 minuter.

Mums!

Potatishalvor, blomkålsbuketter, zucchiniskivor och sötpotatisskivor.

tisdag 28 mars 2017

Vårkänsla

Har ni några vårkänslor?
Här i Luleå har vi inte vår än på ett tag men vi har en underbar årstid, den årstid som södra Sverige går miste om - vår-vintern med sol, isvägspromenader, gnistrande snö och takdropp. Det är nu vi får betalt för den kalla och mörka vintern, det är nu vi lever upp. Men i går blev det ett kraftigt bakslag då det toksnöade hela da'n. Men i dag skiner solen igen och jag längtar åter igen ut.

För ett år sedan fick jag prova den första Smakboxen och jag blev fast på en gång. Så mycket bra saker! Jag älskar möjligheten att få prova nya produkter och hitta nya favoriter. Boxarna har sån bra blandning av godis, choklad, mat, hel- eller halvfabrikat, snacks, kryddor, bakingredienser och en massa annat.


För att fira detta 1-årsjubileum ger nu min rabattkod MATRO 20% på din första box vid en prenumeration. Det är ingen bindningstid, så du kan säga upp prenumerationen när du vill. Men om du tycker om innehållet lika mycket som jag och vill fortsätta din prenumeration så kommer det en ny Smakbox varannan månad.

Ordinarie pris på en Smakbox är 199 kr men du betalar alltså 159 kr för din första box, denna jubileumsbox. Här kan du starta din prenumeration och kom ihåg att skriva in MATRO för att aktivera rabattkoden. Rabattkoden på 20% gäller från nu och hela april sedan är rabattkoden åter igen värd 15%.


Nästa box som börjar skickas ut i början av april har temat Vårkänsla och innehåller hela 23 produkter. Undra vad den innehåller för roliga saker. Vad tror du boxen innehåller för vårkänsla-produkter? Vad är typiskt vårkänsla för dig? Servetter i pastellfärger för att använda vid första ute-fikat, något för lättare måltider och fräscha drycker skulle jag kunna gissa på. För det är verkligen en gissning! Jag har inte den minsta aning om vad som döljer sig i Smakboxen och det är halva grejen, själva överraskningen.

I samarbete med Smakbox

måndag 27 mars 2017

Marinerade ugnsstekta kotletter i god sås

Efter en solig helg blev Leif sugen på att få ta fram grillen från vinteridet för att grilla några kotletter i dag. Så därför la vi kotletterna i marinad igår - och i dag toksnöade det! Det har verkligen toksnöat nästan hela da'n. Så grillplanerna fick vänta ett tag och vi tillagade kotletterna i ugnen i stället och det blev supergott.


Marinerade ugnsstekta kotletter i god sås

5 fläskkotletter

Marinad

0,5 dl chilisås
1 msk soja
1 msk olja
2 tsk sambal oelek
svartpeppar
grillkrydda

Sås

3 dl grädde
2 dl crème fraiche

Blanda ihop marinaden i en plastpåse.
Lägg ner kotletterna i påsen, gnid in marinaden.
Låt marinera i kylskåp i några timmar eller över natten.
Häll kotletterna och marinaden i en ugnsform.
Blanda ihop grädde och crème fraîche. 
Häll ner gräddblandningen i ugnsformen. Rör om tillsammans med marinaden.
Tillaga i 175 grader i ca 1,5 timme.

Detta blev verkligen supergott. Tänk att ett misstag kan bli så bra och gott. Skönt att kotletterna i marinaden inte var bortkastat och skönt att vi slapp stå ute och grilla i snöovädret.

Jag serverade ugnsstekt blomkål, zucchini, sötpotatis och potatishalvor till köttet. Perfekt att använda ugnen till fler saker när den ändå är igång.

Färsk blomkål tillagad i ugnen är sååå gott och något jag äter alldeles för sällan.
Bli inte rädd för det är inte speciellt vackert och ser inte vidare gott ut. Men ack så fel man kan ha....

Nu ska jag gå och leta rester i kylskåpet för att försöka göra en matlåda till i morgon. Jag tror det blir svårt, men kanske har jag tur o hittar nå. Tycker inte om att slösa tid och pengar på att få lunchmat, men risken är stor att det blir så i morgon.

Ha en bra måndagskväll!

söndag 26 mars 2017

Fröknäcke med rotsaker

Vi har ofta fröknäcke hemma och oftast bakar jag det själv. Jag har två olika recept jag varierar mellan dels det mer lchf-vänliga med bara frön och dels det med frön och majsmjöl. Båda goda på sitt sätt.

Men ibland gör jag det enkelt för mig och använder mix där alla olika frön redan finns och jag bara behöver tillsätta vatten och olja. Så smidigt ibland då man inte har så mycket tid. Senaste mix-favoriten är Risentas nya fröknäcke med rotsaker. Har ni provat?

Köp hem mixen, som är en av flera gula nyheter från Risenta.
Häll mixen i en bunke, tillsätt vatten och olja. Rör om.
Platta ut mellan två bakplåtspapper.
Mixen räcker till 2 plåtar som jag gräddar samtidigt i varmluftsugn.
Bryt i bitar, ät och njut!

Fröknäcke är så gott till allt möjligt - som hårdbröd, till ost istället för kex, som snacks istället för chips eller när man är lite småhungrig eller småsugen. Ja, det är riktigt användbart och såå gott.

lördag 25 mars 2017

Tapas o Sangria

Vilken härlig kväll vi hade i går och som jag skrev redan i går var det Tapas som gällde för oss. 

Konceptet hos Tapas de Papá är lite annorlunda, men jag gillar det. Man kan inte beställa vad man vill ha utan de kommer ut med rätter allt eftersom och man får själv välja om man vill äta just den rätten eller ej. I början av kvällen vet man inte vilka rätter som gäller för kvällen, utan det blir en överraskning varje gång. Sen i slutet räknar man antal skålar o pinnar som man har vid sig och betalar efter det. Men i går blev det en lite konstig kombination för mig och jag saknade många favoriter. Men deras mat är alltid så himla god så man går ändå aldrig missnöjd därifrån.


Efter middagen fick vi prova en kanongod ny sangria som de håller på att testa inför sommaren. Vi var alla eniga om att den var riktigt god och hoppas att den kommer in på drinkmenyn snart. Rabarber, rosé, mynta, citrusfrukter, vodka och cava tror jag att ingredienser var. Kanske läge att prova sig fram till nå liknande innan sommarvärmen är här.

fredag 24 mars 2017

Heta räkor

Nu tänkte jag ge er ett riktigt helg-recept. Gott och enkelt med lite festkänsla. Dessa heta räkor passar både på ett buffébord eller som förrätt, servera som de är eller med något gott tillbehör. Jag stekte zucchiniskivor lite lätt och la sedan de heta räkorna uppepå. Jag använde zucchini eftersom vi försöker undvika bröd, men självklart fungerar det lika bra med en smörstekt god brödskiva i botten.


Heta räkor

olivolja
1 tsk finhackad röd chili
1 tsk finhackad ingefära
1 vitlöksklyfta
500 g räkor med skal
chiliflakes
flingsalt

Skala räkorna.
Fräs chili, ingefära och pressad vitlök i mycket olivolja.
Slå av plattan och tillsätt räkorna.
Rör om, se till att alla räkor får olja på sig.
Smaka av med chiliflakes och flingsalt.
Låt stå och dra åt sig av alla smaker (marinera) i några minuter.

Tanken med att steka chili, ingefära och vitlök i oljan är att oljan ska ta smak av allt det goda. Jag lät räkorna vila/marinera i stekpannan medan jag dukade och förberedde zucchinin som jag använde istället för bröd i botten.

Det här kan jag verkligen rekommendera för det blev supergott. Det tog tid innan jag visste vad jag ville göra av räkorna, så därför blev jag extra glad att det blev så himla bra.

Gott på zucchini
De räkor som jag inte serverade på zucchini la jag i en skål och serverade på sidan om.

Nu lämnar jag hemmet för en kväll på stan med några andra mammor, det blir drinkar och tapas för oss. Nu börjar det bli ett tag sedan jag åt tapas, hoppas de har några nyheter. Tapas de Papá är nog den restaurang jag går oftast på när jag väl går ut o äter. En riktig topp-restaurang med god mat o trevlig personal i mysiga lokaler. Vad mer kan man begära!