måndag 14 december 2015

Små julpajer med skinka och västerbottensost

Usch vad hängig jag känner mig. Vill inte, vill inte, vill inte! Jag vill vara frisk o pigg och njuta av julmyset, julbakning, julmat och den kommande ledigheten. Istället ligger jag här i soffan o deppar för att hals och näsa är täppt o värker och jag har ingen energi. Hoppas det är nå snabbt övergående för inte har jag tid o lust och känna mig så här.

Kom på att jag har ju inte gett er alla recept från glöggminglet. De här småpajarna med julskinka var enkla att förbereda, fina på buffébordet och goda att äta.


Små julpajer med skinka och västerbottensost
Pajdeg
2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
125 g smör
1 tsk salt
Fyllning
2 st ägg
2,5 dl vispgrädde
100 g riven västerbottenost
200 g julskinka i strimlor (eller kokt/rökt vanlig skinka)
salt
nymalen svartpeppar

Pajdeg
Kör alla ingredienser till degen i en matberedare eller arbeta snabbt ihop för hand. 
Tumma ut den i små folieformar. Ställ i kyl. 
Fyllning
Vispa upp ägg tillsammans med grädde. 
Krydda med salt och peppar
Fyll pajformarna med skinka och ost.
Häll i äggbladningen.
Grädda i 200 grader i 20-30 minuter, eller tills pajerna stannat. 

Efter att jag hade tummat ut pajdegen i folieformarna frös jag ner formarna. Dagen före festen tog jag upp pajerna, fyllde dem och gräddade dem. Sen innan servering värmde jag på dem lite så att de serverades ljumma. Perfekt med mat som går att förbereda.

Ett gott och juligt tillbehör till pajerna var denna lingonmousse som jag också kunde förbereda :) 


Lingonmousse
1 dl lingon
1 tsk rapsolja
1 tsk vit balsamvinäger
1 tsk flytande honung
2,5 dl crème fraiche
salt
nymalen svartpeppar
några lingon

Lägg alla ingredienser till lingonmoussen, utom crème fraiche, i en kastrull. 
Koka upp. 
Smaka av med salt och nymalen svartpeppar. 
Låt lingonen svalna och blanda dem sedan med crème fraichen. 
Häll upp i små glas, snapsglas till exempel och servera tillsammans med pajerna.
Garnera med några lingon.

Dessa recept hittade jag på recept.nu, ett guldkorn för inspiration.

söndag 13 december 2015

Städfirma

Glad Lucia och Tredje advent!

Ska ni äta lussekatter o pepparkakor och se luciatåg idag? Vi får väl se om det blir något sånt hemma hos oss. Vi är alla lite småkrassliga och ska nog försöka vila så mycket som möjligt så vi är redo för skola o jobb imorgon. Sista skolveckan för barnen som sen har ett låångt jullov framför sig, 24 dagar! Själv har jag nån ledig dag då o då.

En tråkig sak som står på dagens att-göra-lista är dammsuga och skura, extra tråkigt eftersom jag har lyxat till det och anlitat en städfirma i december som jag hade hoppats skulle städa medan jag kunde ägna all ledig tid till att pyssla i köket och umgås med vänner o familj. Men städa verkar inte vara deras specialitet! Blir såå less! Första gången de var hit hade de inte torkat nånstans, inte ett endaste skåp eller bord var avtorkat. Som tur var hade jag en hemmalunch just den da'n så jag kunde säga åt dem på en gång. Lite slarvigt torkade de då vissa bord och skåp.

I fredags var det dags igen och då "glömde" de skura alla golv. Hur kan man glömma det! De blev tillbaka-skickade och var här i 20 minuter, men jag vet inte vad de gjorde då för de flesta fläckar var kvar då jag kom hem.


Den blåa ringen visar en massa smulor. Har man både dammsugit och skurat borde man inte ha kunnat missa det.

Stora skräpet i den gröna ringen borde man också ha sett om man både har dammsugit och skurat.

Fläcken i röda ringen var precis nedanför trappen och gick inte att missa och det var flera småfläckar runt om (Ida o hennes kompisar hade haft läskkalas och hade nog spillt en del).

Fläcken i gula ringen var precis innanför dörren och var det första jag såg när jag kom hem. Hur kan man missa?

Nog förstår jag om man kan missa nått skräp eller nån fläck men inte alla! Kameran är "full" med kort på fläckar de glömt, det här är bara en bråkdel. Det är ju inte gratis med städfirma men jag ville unna mig den lyxen i december. Men nu börjar jag ångra mig.

Om nån har tips på en firma i Luleå som kan städa får ni gärna tipsa mig om den!

lördag 12 december 2015

En heldag i köket

Efter en heldag i köket har jag nu sjunkit ner i tv-soffan. Allt är som vanligt alltså :) På kvällarna sitter jag nästan alltid i soffan med datorn i knäet samtidigt som jag tittar på tv.

Vi började morgonen med att klä julgranen. Mys deluxe. När granen var klar satte jag igång att baka mina söta jullimpor som jag alltid vill ha på julbordet. Den söta limpan passar perfekt till det salta på julbordet.


Sen fortsatte jag med chokladkola, ett godare alternativ till knäck. Är man chokladtokig som jag så föredrar man alltid choklad. Leif hjälpte att portionera ut kolan i knäckformarna med vår nyaste leksak i köket. Vilket hjälpmedel - men den ska jag visa mer av imorgon.


Sen var det dags att börja marinera och koka köttet till middagens glögg-gryta. En favoritgryta som jag gör varje december, det blir en sån underbar smak tack vare den söta och kryddiga vinglöggen och stark sambal oelek.


När köket ändå var stökigt var det lika bra att baka ett till bröd och valet föll på luftiga och goda grahamsrutor, som jag snart ska provsmaka. Det finns inte mycket som är godare än nybakat bröd och en kopp te. Bästa kvällsfikat.


Förutom allt detta var jag även tvungen att frosta av frysskåpet i köket. Det var absolut inte planerat men eftersom dörren hade stått öppen lite för länge för nån dag sedan så var det väldigt nödvändigt. Skittråkigt jobb men så skönt när det är gjort och man har ordning och reda i skåpet igen.

Det var min dag! Hur var din, vad har du gjort?

fredag 11 december 2015

Mysig fredagkväll

Åh vilken mysig fredagkväll vi har - precis som jag hade hoppats på. 

Alla var hemma till middag och vi satt länge o åt, pratade och hade det mysigt. Inga bråk, inget tjafs, inga sura miner. Nu sitter jag med min tekopp och en bit nötfri Rocky Road och ser Diggiloo på tv och bara njuter av helgen som precis börjat.


Jag var sugen att prova ett rödvin jag hade blivit tipsad om och till det åt vi rostbiff, krämig potatisgratäng och en sallad med bl.a. avokado. Rostbiffen stekte vi i ugnen på ganska hög värme (175 grader) eftersom vi inte hade så gott om tid efter jobbet, men den blev god i alla fall. Potatisgratängen blir krämig och god tack vare philadelphiaost. Avokado i salladen gör att den också blir extra krämig och god.

Nu ska jag sjunka ner i soffan och kanske slumra lite med musiken från tv:n på i bakgrunden. Åh vad jag älskar fredagskvällar och känslan av att jag har två lediga dagar framför mig. Den här tiden på året är det extra mysigt med helger för då gör vi så mycket roligt inför jul. I morgon ska vi klä julgranen, göra lite julgodis, baka jullimpor och till middag blir det glögg-gryta. På söndag ska vi baka "Farmors kaka" hos mormor o morfar, ett julbröd som det är hög tid att jag lär mig baka själv. Så på söndag blir det bak-kurs :)

torsdag 10 december 2015

Fyllda smördegsstjärnor

En seg torsdag börjar lida mot sitt slut och imorgon är det en efterlängtad fredag. Torsdagkväll betyder städa, plocka och röja så att vi har fint i huset när helgen börjar. Det brukar bli mycket springande upp o ner för trappen med grejer som ligger fel och mycket tjatande på barnen om att deras rum också ska vara städade o fina när det är helg. De har inte alltid samma åsikt som jag. Men när deras rum väl är städade så brukar de bli glada att jag inte gav med mig.

Nu ska ni få tips på ett kanongott och vackert tillbehör till fredagsdrinken imorgon. De här ska jag göra snart igen, så smidigt att använda färdig smördeg på rulle och jag älskar saker som kan förberedas.


Smördegsstjärnor
Använd en färdig smördeg på rulle.
Rulla ut och tryck ut stjärnor med en pepparkaksform. 
Gör stjärnorna ganska tätt och ta bort överbliven deg runt om stjärnorna.
Pensla med uppvispat ägg och strö över sesamfrön.
Grädda i 200 grader ca 10-15 min tills stjärnorna blivit gyllene. 
Ta ut och låt svalna. 
Dela på mitten och fyll med god röra.


Jag fyllde smördegsstjärnorna med min fräscha gravlaxröra med äpple. Men det går ju att fylla med vilken röra som helst, nästa gång kanske det blir en skagenröra eller en med kött. Men se till att röran inte är för rinnig, utan är fast så det stannar kvar på den lilla stjärnan.

Jag förberedde stjärnorna några dagar i förväg och förvarade dem i en burk fram till servering då jag fyllde dem med min gravlaxröra.


Gravlaxröra med äpple
100 g gravad lax
1 äpple
1-2 dl crème fraiche (lite beroende på hur fast/lös röra du vill ha)
2 msk hackad dill
salt
svartpeppar

Skär lax och äpple i mindre bitar.
Blanda alla ingredienser.
Smaka av om det behöver kryddas mer.


Weber

När jag för någon dag sedan drömde om en miljonvinst så var ju pool en sak som stod på önskelistan. När jag fortsatte drömma mig bort så började jag googla (som vanligt) och hamnade på Webers hemsida. Inte grillen Weber, utan Weber den världsledande tillverkaren av torrbruk som utvecklar lösningar för nybyggnation och renovering i 43 länder.


Och när jag fortsatte titta runt på deras sida så började jag även drömma om ett gästhus/ungdomslya av lecablock på tomten, ett s.k Attefallshus på 25 kvm som man inte behöver bygglov för. Isak skulle älska att ha ett eget kryp-in där han skulle kunna hänga med sina kompisar utan föräldrar eller syskon som stör.

Synd att vår tomt inte är så stor, kommer nog bli svårt att rymma både ett hus och en pool :)


Förutom alla produkter så fanns det även några riktigt bra gör-det-själv-sidor om bl.a. att gjuta plintar, kakla och spackla golv. Perfekt för alla hemma-fixare!

onsdag 9 december 2015

Dadlar med ädelost

Är hem en snabb sväng för att äta lite innan vi ska i väg på Idas sista danslektion för terminen, sista lektionen innebär att vi föräldrar får titta på. I vanliga fall får vi inte se hur en lektion går till, men sista för terminen då är vi välkomna.

Nu när jag är hemma några minuter så passar jag på att ge er ytterligare ett drinktilltugg från i lördags. Det här hade jag aldrig smakat förut, inte vad jag kommer ihåg i alla fall. Men nu när jag väl har provat så lär det bli många fler gånger.


Dadlar med ädelost
dadlar utan kärnor
ädelost i bit

Dela ädelosten i mindre bitar.
Tryck ner en bit i varje dadel. 
Lägg upp på ett snyggt fat.
Servera!

Det här var ju snäppet godare än baconlindade dadlar, i alla fall enligt mig. Även här blir det en perfekt kombination mellan sött och salt. Perfekt att förbereda och sen förvara i kylskåpet tills gästerna kommer.