Äntligen har Norrmejerier lanserat Norrgott, ett smörgåsmargarin liknande Bregott. Gjord på norrländsk färsk grädde, rapsolja och en gnutta salt. Eftersom jag bor i Luleå så vill jag mer än gärna använda Norrmejeriers produkter. Närproducerat är bäst! Eller hur?
Jag bor vid Norrbottenskusten och det är höst så just nu är löjrom det godaste pålägget. Så när jag gör en norrlandssäkrad macka använder jag mig av Norrgott och löjrom.
Norrskensmacka
1 skiva rostbröd
Norrgott
1 salladsblad
1,5 msk crème fraiche
1,5 msk cream cheese
lite finhackad rödlök
lite hackad dill
salt
chilipeppar
2 klickar löjrom
0,5 tunn citronskiva
Blanda ihop crème fraiche, cream cheese, rödlök, dill. Smaka av med salt och en gnutta chilipeppar.
Rosta brödskivan, smöra med Norrgott.
Lägg salladsbladet på mackan. Lägg sedan en klick crème fraiche-röra och löjrom på salladsbladet. Garnera med citron.
Ät och njut.
torsdag 29 september 2011
onsdag 28 september 2011
Morotspaj med cream cheese
Vad det är härligt att ha stora barn som kan hjälpa till. Idag 16.30 har Ida sin älskade dans som hon absolut inte vill missa och samtidigt börjar förskolans föräldrarådsmöte där jag ska och vill vara med. Eftersom en snickare ska komma ungefär den tiden och hjälpa Leif att sätta in vår nya ytterdörr så hjälper Olivia oss så vi får logistiken att gå ihop. Hon har lovat att följa Ida på dansen, jag skjutsar dit dem och släpper av dem utanför så sköter Olivia resten. Sen har mormor lovat att hämta dem så då kan jag gå på mitt möte i lugn och ro och Leif kan sätta in ytterdörren. Vad skulle man göra utan hjälpsamma barn och föräldrar?
Morotspaj med cream cheese
Pajdeg:
2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
100 g smör eller margarin
3-4 msk kallt vatten
Fyllning:
1 gul lök
4 morötter
ev. 1 vitlöksklyfta
2 msk olja
½ tsk salt
1 tsk pressad citron
Äggstanning:
3 ägg
2 dl mjölk
½ tsk salt
1 krm nymalen svartpeppar
1 tsk torkad timjan
1 dl riven ost (t ex Svecia)
150 g cream cheese
Blanda samman mjölsorterna och finfördela matfettet i det till en grynig massa.
Tillsätt vatten och arbeta raskt ihop allt till en deg.
Lägg degen kallt att vila ca 30 minuter.
Klä en pajform med degen, nagga och förgrädda pajskalet i 200°C i 10 minuter.
Skala och skiva löken, tvätta och riv morötterna grovt.
Fräs lök och morötter i oljan i ca 10 minuter, pressa i vitlöken och salta. Tillsätt citronsaften.
Vispa ihop ägg och mjölk med kryddorna.
Lägg morotsblandningen i pajskalet, strö över osten, häll på äggstanningen och klicka på cream cheese. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 25 minuter.
Morotspajer är riktigt gott tycker jag och den här var inget undantag, t.o.m Leif som inte är så jätteförtjust i vare sig mjuka morötter, paj eller vegetarisk mat berömde pajen. Den passar att servera som den är med en sallad eller med charkuterier eller som vi gjorde, på ett buffébord.
Morotspaj med cream cheese
Pajdeg:
2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
100 g smör eller margarin
3-4 msk kallt vatten
Fyllning:
1 gul lök
4 morötter
ev. 1 vitlöksklyfta
2 msk olja
½ tsk salt
1 tsk pressad citron
Äggstanning:
3 ägg
2 dl mjölk
½ tsk salt
1 krm nymalen svartpeppar
1 tsk torkad timjan
1 dl riven ost (t ex Svecia)
150 g cream cheese
Blanda samman mjölsorterna och finfördela matfettet i det till en grynig massa.
Tillsätt vatten och arbeta raskt ihop allt till en deg.
Lägg degen kallt att vila ca 30 minuter.
Klä en pajform med degen, nagga och förgrädda pajskalet i 200°C i 10 minuter.
Skala och skiva löken, tvätta och riv morötterna grovt.
Fräs lök och morötter i oljan i ca 10 minuter, pressa i vitlöken och salta. Tillsätt citronsaften.
Vispa ihop ägg och mjölk med kryddorna.
Lägg morotsblandningen i pajskalet, strö över osten, häll på äggstanningen och klicka på cream cheese. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 25 minuter.
Stekta morötter och lök i pajskalet.
tisdag 27 september 2011
Äppel-crème fraiche med pepparrot
Vilken kväll jag har haft! Jag har varit på en inspirationskväll för tjejer som handlar om att "ta för sig" där bland annat Mia Törnblom föreläste. Nu är jag så peppad att öka min egen och andras självkänsla. Så lite som behövs egentligen. Det är lätt att glömma bort. Men ett vänligt ord betyder så mycket. Det borde alla tänka på. Nu ska jag pussa barnen och säga vad underbara de är.
På Olivias 12-årsbuffé serverade vi bl.a. kall skivad rostbiff med crème fraiche smaksatt med äpple och pepparrot.
Äppel-crème fraiche med pepparrot
2 äpplen
1 msk pepparrot, riven
1 dl lätt crème friche
1-2 krm salt
1 krm svartpeppar
Skala och skär äpplena i småbitar.
Blanda ihop alla ingredienser.
Det här var en jättegod röra till rostbiffen, alla smakerna passade perfekt ihop. Nu hade vi så tjocka skivor av rostbiffen annars hade jag nog gjort rostbiffsrullar och använt den här röran som fyllning.
På Olivias 12-årsbuffé serverade vi bl.a. kall skivad rostbiff med crème fraiche smaksatt med äpple och pepparrot.
Äppel-crème fraiche med pepparrot
2 äpplen
1 msk pepparrot, riven
1 dl lätt crème friche
1-2 krm salt
1 krm svartpeppar
Skala och skär äpplena i småbitar.
Blanda ihop alla ingredienser.
Det här var en jättegod röra till rostbiffen, alla smakerna passade perfekt ihop. Nu hade vi så tjocka skivor av rostbiffen annars hade jag nog gjort rostbiffsrullar och använt den här röran som fyllning.
måndag 26 september 2011
Knaprig blåbärspaj på havrebotten
Isak har dans-träning på måndagar mellan 16 och 17 och eftersom jag jobbade till 17 behövde Leif bilen för att skjutsa och hämta Isak. Eftersom det var nollgradigt i morse och jag skulle ha med mig blåbärspajrester till jobbet så tog jag bilen för att sen på lunchen åka hem med den och promenera tillbaka till jobbet. Jag gjorde bara ett misstag - jag glömde lämna vår enda bilnyckel hemma. Så Leif var tvungen komma förbi mitt jobb när han slutade för att på så sätt få bilnyckeln. Lite onödigt, men så är det när man är stressad.
Nu läser Isak för Ida som ska sova och Olivia är på teater så jag sitter vid datorn en stund för att sen sätta mig i tv-soffan och se två av mina favoritprogram - "Ensam mamma söker" och "Svenska Hollywoodfruar".
Knaprig blåbärspaj på havrebotten
Havrebotten:
175 g mjukt smör
3 dl vetemjöl
1 ½ dl strösocker
1 ½ dl havregryn
Fyllning:
6 dl blåbär
1,5 msk balsamvinäger
3 msk potatismjöl
Topping:
75 g smör
2 ½ dl havregryn
1 ½ dl strösocker
Havrebotten:
Smält smöret och rör i vetmjöl, strösocker och havregryn.
Tryck ut degen i en pajform. Nagga och fäst (folie eller ärtor) så den inte sjunker ihop.
Förgrädda i 175 grader mitt i ugnen i ca 10 minuter.
Bärfyllning:
Blanda ihop blåbär, sylt och balsamvinäger.
Rör ner potatismjölet och fyll i det förgräddade pajskalet.
Topping:
Smält smöret och blanda ner havregryn och socker, låt svälla ca 2 minuter.
Strössla toppingen över fyllningen och grädda pajen gyllene mitt i ugnen i 175 grader i ca 25 minuter.
Servera med lättvispad grädde, vaniljsås eller vaniljglass.
Blåbärspaj är väl aldrig fel, eller hur? Jag som älskar havregryn i pajer tycker så klart att det här var en riktigt god paj som vi åt med grädde och/eller mjölkfri vaniljsås. Det var dock lite väl mycket socker i toppingen så det drar jag ner på nästa gång.
Nu läser Isak för Ida som ska sova och Olivia är på teater så jag sitter vid datorn en stund för att sen sätta mig i tv-soffan och se två av mina favoritprogram - "Ensam mamma söker" och "Svenska Hollywoodfruar".
Knaprig blåbärspaj på havrebotten
Havrebotten:
175 g mjukt smör
3 dl vetemjöl
1 ½ dl strösocker
1 ½ dl havregryn
Fyllning:
6 dl blåbär
1,5 msk balsamvinäger
3 msk potatismjöl
Topping:
75 g smör
2 ½ dl havregryn
1 ½ dl strösocker
Havrebotten:
Smält smöret och rör i vetmjöl, strösocker och havregryn.
Tryck ut degen i en pajform. Nagga och fäst (folie eller ärtor) så den inte sjunker ihop.
Förgrädda i 175 grader mitt i ugnen i ca 10 minuter.
Bärfyllning:
Blanda ihop blåbär, sylt och balsamvinäger.
Rör ner potatismjölet och fyll i det förgräddade pajskalet.
Topping:
Smält smöret och blanda ner havregryn och socker, låt svälla ca 2 minuter.
Strössla toppingen över fyllningen och grädda pajen gyllene mitt i ugnen i 175 grader i ca 25 minuter.
Servera med lättvispad grädde, vaniljsås eller vaniljglass.
Blåbärspaj är väl aldrig fel, eller hur? Jag som älskar havregryn i pajer tycker så klart att det här var en riktigt god paj som vi åt med grädde och/eller mjölkfri vaniljsås. Det var dock lite väl mycket socker i toppingen så det drar jag ner på nästa gång.
söndag 25 september 2011
Ädelostkräm till ugnsrostade rödbetor
Det blev inget mer rensat i trädgården för efter fikat blev jag krasslig med frossa och halsont. Så jag bäddade ner mig i soffan ett tag istället. Men efter ett tag blev jag så rastlös i soffan så då gick jag ner och rensade lite i källaren istället. Det blev en snabbfixad middag idag med rester från Olivias kalas igår. Det är så skönt att äta rester ibland, dels blir man av med massa matburkar från kylskåpet och dels slipper man stå vid spisen så länge. Nu är det dags att se till så att barnen packar skolväskor med gympakläder, letar fram inne- och utekläder, duschar och är redo för en ny skolvecka. Jag hoppas det är en snabbförkylning jag har för jag ska på mycket kul i veckan så jag har varken tid eller lust att vara sjuk. Ska kanske provsmaka någon av Leifs whisky, det sägs ju vara bra mot halsont.
Igår gjorde jag en ädelostkräm till ugnsbakade rödbetor som serverades på buffébordet. Om man inte har buffé kan man servera det som förrätt.
Ädelostkräm
200 g keso
1 dl riven Kvibille ädel
1 litet moget päron
Blanda keso och riven ädelost.
Kärna ur päronet och skär det i mindre bitar. Blanda ner i ostblandningen.
Servera till ugnsrostade rödbetor och ev. en brödbit.
Den salta ostkrämen passade bra till de söta rödbetorna.
Igår gjorde jag en ädelostkräm till ugnsbakade rödbetor som serverades på buffébordet. Om man inte har buffé kan man servera det som förrätt.
Ädelostkräm
200 g keso
1 dl riven Kvibille ädel
1 litet moget päron
Blanda keso och riven ädelost.
Kärna ur päronet och skär det i mindre bitar. Blanda ner i ostblandningen.
Servera till ugnsrostade rödbetor och ev. en brödbit.
Den salta ostkrämen passade bra till de söta rödbetorna.
Chokladkolatårta
Äntligen en dag utan regn så då passar jag på att vara ute och rensa på tomten. Före lunch plockade jag tre fulla sopsäckar med brännässlor, vissa var jag tvungen att använda en grensax till för att få bort. Usch så det såg ut, men nu är det rensat och fint. Det kliar på handlederna där nässlorna har lyckats bränna mig när det blev en glipa mellan jackan och handskarna. Nu är jag inne och äter lite chokladkolatårta från igår innan jag ska ut och fortsätta städa.
Chokladkolatårta
Tårtbotten
3 st ägg
2 dl socker
1 dl hett vatten
2 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
Chokladkolakräm
4 st äggulor
1,5 dl socker
1 dl vispgrädde
125 gram mörk choklad, i bitar
Fyllning och dekoration
2,5 dl vispad grädde
1 l jordgubbar
Tårtbotten:
Smörj och bröa en form med löstagbara kanter.
Vispa ägg och socker länge tills smeten blir vit och pösig.
Häll i det heta vattnet under omrörning.
Blanda mjöl och bakpulver, häll i det under omrörning i äggsmeten.
Häll smeten i formen. Grädda i 175° i ca 35 minuter.
Låt kakan svalna en stund i formen innan den stjälps upp.
Chokladkolakräm:
Blanda äggulor, socker och grädde i en liten kastrull.
Låt sjuda under omrörning i ca 3-5 minuter, tills den tjocknar.
Ta av från värmen och lägg i chokladen. Rör tills all choklad smält.
Låt kallna helt innan den breds på tårtan.
Tårtmontering:
Skär kakan i tre bottnar. Fukta dem med lite av saften från jordgubbarna.
Bred på hälften av chokladkrämen. Lägg på skivade jordgubbar.
Lägg på en botten och resterande chokladkräm och jordgubbar.
Lägg på den tredje tårtbotten.
Bred på grädden på sidorna och ovanpå tårtan.
Garnera tårtan.
Chokladig och god tårta, men nästa gång tror jag att jag serverar jordgubbarna bredvid för de tar bort en del av den goda chokladsmaken. Jag bakade och monterade ihop tårtan dagen innan den skulle ätas men satte på grädden och garnerade den strax innan servering. Dr. Oetkers strössel och sockerrosor och blad gör det enkelt att garnera tårtor.
Chokladkolatårta
Tårtbotten
3 st ägg
2 dl socker
1 dl hett vatten
2 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
Chokladkolakräm
4 st äggulor
1,5 dl socker
1 dl vispgrädde
125 gram mörk choklad, i bitar
Fyllning och dekoration
2,5 dl vispad grädde
1 l jordgubbar
Tårtbotten:
Smörj och bröa en form med löstagbara kanter.
Vispa ägg och socker länge tills smeten blir vit och pösig.
Häll i det heta vattnet under omrörning.
Blanda mjöl och bakpulver, häll i det under omrörning i äggsmeten.
Häll smeten i formen. Grädda i 175° i ca 35 minuter.
Låt kakan svalna en stund i formen innan den stjälps upp.
Chokladkolakräm:
Blanda äggulor, socker och grädde i en liten kastrull.
Låt sjuda under omrörning i ca 3-5 minuter, tills den tjocknar.
Ta av från värmen och lägg i chokladen. Rör tills all choklad smält.
Låt kallna helt innan den breds på tårtan.
Tårtmontering:
Skär kakan i tre bottnar. Fukta dem med lite av saften från jordgubbarna.
Bred på hälften av chokladkrämen. Lägg på skivade jordgubbar.
Lägg på en botten och resterande chokladkräm och jordgubbar.
Lägg på den tredje tårtbotten.
Bred på grädden på sidorna och ovanpå tårtan.
Garnera tårtan.
Chokladig och god tårta, men nästa gång tror jag att jag serverar jordgubbarna bredvid för de tar bort en del av den goda chokladsmaken. Jag bakade och monterade ihop tårtan dagen innan den skulle ätas men satte på grädden och garnerade den strax innan servering. Dr. Oetkers strössel och sockerrosor och blad gör det enkelt att garnera tårtor.
lördag 24 september 2011
Olivia har firats igen
Idag har jag fixat Olivias tredje kalas för i år så nu har vi firat färdigt att hon blir 12 år. Nästa år blir hon tonåring. Hjälp:) Idag var det dags för mormor, morfar, Nina, Erik, Sanna, Lukas och Susanne att fira stortjejen. Olivia älskar buffé liksom jag gör så vi dukade upp ett buffébord på våra provisoriska köksbänkar.
Dagens buffé innehöll kycklingspett, rostbiff med äppel-crème fraiche, teriyakilax, ugnsrostade rödbetor med ädelostkeso, morotspaj, bulgur, risoni, crème fraiche med thaichilisås, löjroms- och räkröra, rucolasallad, isbergsallad, morotsstavar, gurkstavar, päronbitar och körsbärstomater.
Dessutom fanns det laponiabröd, smörgåsrån, lchf-kex, crostinis, grissinis, brieost och blå-mögelost.
Till efterrätt åt vi chokladkolatårta, kladdkaka black and white, blåbärshavrepaj med lite balsamvinäger, äppelsmulpaj med kokos, blåbär, hjortron, grädde och vaniljsås.
De recept som redan finns på bloggen har jag länkat till och de övriga recepten kommer jag lägga ut så fort jag hinner de kommande dagarna.
Köpmansdisken har vi ställt i köket för att känna hur det känns
att ha en köksö eller liknande. Vi går ju i köksrenoveringstankar
så det gäller att prova och fundera lite på olika alternativ.
Dessutom fanns det laponiabröd, smörgåsrån, lchf-kex, crostinis, grissinis, brieost och blå-mögelost.
Till efterrätt åt vi chokladkolatårta, kladdkaka black and white, blåbärshavrepaj med lite balsamvinäger, äppelsmulpaj med kokos, blåbär, hjortron, grädde och vaniljsås.
De recept som redan finns på bloggen har jag länkat till och de övriga recepten kommer jag lägga ut så fort jag hinner de kommande dagarna.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)