Idag har Ida haft feber igen och jag har varit hemma med henne. Hon är tack o lov inte så jättesjuk, drygt 38 i feber och lite hosta men i övrigt frisk.
Thai-lax
600 g lax
0.5 st purjolök
1 st vitlöksklyfta
1 st röd chili
1 msk solrosolja
2 msk röd currypasta
1 burk kokosmjölk
1 st lime, saft
1 dl hackad koriander
150 g sockerärter
70 g babyspenat
salt och peppar
1. Skär laxen i tärningar. Snitta, skölj och skiva purjolöken. Skala och hacka vitlöken. Dela, kärna ur och finhacka chilin.
2. Häll upp olja i stekpannan och fräs chili, vitlök, currypasta och purjolök. Tillsätt kokosmjölk och koka upp.
3. Rör försiktigt i koriander, sockerärter och babyspenat. Tillsätt laxtärningar och limesaft.
4. Smaka av med salt och peppar och limesaft.
5. Servera med jasminris, blandad sallad och limebitar.
Jättegod lax om man som jag tycker om kokosmjölk och stark mat. Vill man inte ha så stark mat kan man använda hälften av currypastan. Jag stekte laxtärningarna lite lätt innan jag tillsatte dem till grytan.
måndag 23 november 2009
söndag 22 november 2009
Mangofilé
Idag hade hela familjen sovmorgon. Ida sov till 9. Undra om det nånsin har hänt tidigare?! Igår åt vi en gammal favorit. När jag och Leif nyss hade träffats åt vi Mangofilé ganska ofta, men sen fick vi mjölkallergiska barn och då blev det mer sällan.
Till lunch idag ska jag bjuda mamma och pappa på Kantarellsoppa, de har varit i Kungsbacka nästan en vecka.
Mangofilé
2-3 kycklingfiléer
1 buljongtärning
2 dl vatten
1 tsk sambal
1 msk soja
1 röd paprika i bitar
1 mangofrukt i bitar
0,5 purjolök i strimlor
2 msk mango chutney
1 brk crème fraiche
v Dela kycklingfiléerna i mindre bitar och stek lätt.
v Tillsätt vatten, buljongtärning, sambal och soja.
v Koka i 10-15 minuter under lock.
v Tillsätt paprikan.
v Koka ytterligare 5 minuter.
v Tillsätt purjolök, mangofrukten, mango chutney och crème fraiche.
v Låt puttra i 5-10 minuter.
v Servera med ris.
Den här kycklingen är såå god, jag förstår inte varför det var så länge sedan vi åt den. Isak fick havregrädde istället för crème fraiche i sin mat för att den ska vara mjölkfri. Det går bra att använda fläskfilé istället för kyckling om man vill det.
Till lunch idag ska jag bjuda mamma och pappa på Kantarellsoppa, de har varit i Kungsbacka nästan en vecka.
Mangofilé
2-3 kycklingfiléer
1 buljongtärning
2 dl vatten
1 tsk sambal
1 msk soja
1 röd paprika i bitar
1 mangofrukt i bitar
0,5 purjolök i strimlor
2 msk mango chutney
1 brk crème fraiche
v Dela kycklingfiléerna i mindre bitar och stek lätt.
v Tillsätt vatten, buljongtärning, sambal och soja.
v Koka i 10-15 minuter under lock.
v Tillsätt paprikan.
v Koka ytterligare 5 minuter.
v Tillsätt purjolök, mangofrukten, mango chutney och crème fraiche.
v Låt puttra i 5-10 minuter.
v Servera med ris.
Den här kycklingen är såå god, jag förstår inte varför det var så länge sedan vi åt den. Isak fick havregrädde istället för crème fraiche i sin mat för att den ska vara mjölkfri. Det går bra att använda fläskfilé istället för kyckling om man vill det.
torsdag 19 november 2009
Äggfri mjukpepparkaka med banan och choklad
Nu börjar jag ha riktigt många bra recept på äggfria mjuka kakor. Den här bakade jag i helgen och den blev så god.
Äggfri mjukpepparkaka med banan och choklad
4,5 dl vetemjöl
3 dl strösocker
2 tsk bakpulver
0,5 tsk bikarbonat
4 tsk pepparkakskrydda
100 g mörk choklad
2-3 bananer
100 g smör
3 dl mjölk
Blanda alla torra ingredienser utom chokladen i en bunke.
Mosa bananerna och hacka chokladen grovt.
Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken och blanda ihop med de torra ingredienserna.
Vänd i bananer och choklad.
Häll smeten i en smord och bröad form (ca 2 l).
Grädda i 175 grader i 45-50 minuter.
Låt kakan vila ett par minuter innan den vänds upp på bakpapperstäckt galler. Låt kallna under formen.
Jag använder så klart mjölkfritt margarin och havremjölk så att den blir både ägg- och mjölkfri. Riktig mörk choklad är också mjölkfri. Mörk blockchoklad köper jag aldrig så jag vet inte om den är mjölkfri.
Äggfri mjukpepparkaka med banan och choklad
4,5 dl vetemjöl
3 dl strösocker
2 tsk bakpulver
0,5 tsk bikarbonat
4 tsk pepparkakskrydda
100 g mörk choklad
2-3 bananer
100 g smör
3 dl mjölk
Blanda alla torra ingredienser utom chokladen i en bunke.
Mosa bananerna och hacka chokladen grovt.
Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken och blanda ihop med de torra ingredienserna.
Vänd i bananer och choklad.
Häll smeten i en smord och bröad form (ca 2 l).
Grädda i 175 grader i 45-50 minuter.
Låt kakan vila ett par minuter innan den vänds upp på bakpapperstäckt galler. Låt kallna under formen.
Jag använder så klart mjölkfritt margarin och havremjölk så att den blir både ägg- och mjölkfri. Riktig mörk choklad är också mjölkfri. Mörk blockchoklad köper jag aldrig så jag vet inte om den är mjölkfri.
Etiketter:
choklad,
fikabröd,
frukt o bär,
jul,
julbak,
mjuka kakor,
äggfritt bak
tisdag 17 november 2009
Bulgarisk linssoppa
Äntligen! Den här soppan har jag hört talas om under många och långa promenader. Men först idag blev det att jag gjorde den och jag kommer definitivt att göra den fler gånger.
Bulgarisk linssoppa
2 dl röda linser
1 gul lök
1 msk olja
1 liter vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 msk paprikapulver
1 tsk salt
1 lagerblad
1-2 vitlöksklyftor
1 burk (ca400gr) krossade tomat
0,5 tsk socker, eller mer efter smak
0,5 tsk vitvinsvinäger
ev 2 tsk stött timjan
ev tabascostänk efter smak
Skölj linserna väl. Skala och hacka löken.
Fräs löken mjuk i olja, häll i vatten med buljongtärning, linser, paprikapulver, salt, lagerblad, pressad vitlök och tomatkross.
Koka på svag värme under lock ca 10 min.
Ta upp lagerbladet. Smaka av med socker och vinäger, ev även med tabasco och timjan.
Tycker du soppan verkar tjock, späd med mer vatten.
En god och mättande soppa. Barnen åt inte så jättemycket, men det gör de sällan när det är soppa. Den gick jättefort att tillaga trots att jag inte hade förberett nånting. Samtidigt som jag gjorde soppan värmde jag baguetter i ugnen. På mindre än en halvtimme stod middagen på bordet. Inte illa för en nyttig och god middag. Har fått tips om att det är gott med spenat i soppan. Det ska jag prova nästa gång.
Bulgarisk linssoppa
2 dl röda linser
1 gul lök
1 msk olja
1 liter vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 msk paprikapulver
1 tsk salt
1 lagerblad
1-2 vitlöksklyftor
1 burk (ca400gr) krossade tomat
0,5 tsk socker, eller mer efter smak
0,5 tsk vitvinsvinäger
ev 2 tsk stött timjan
ev tabascostänk efter smak
Skölj linserna väl. Skala och hacka löken.
Fräs löken mjuk i olja, häll i vatten med buljongtärning, linser, paprikapulver, salt, lagerblad, pressad vitlök och tomatkross.
Koka på svag värme under lock ca 10 min.
Ta upp lagerbladet. Smaka av med socker och vinäger, ev även med tabasco och timjan.
Tycker du soppan verkar tjock, späd med mer vatten.
En god och mättande soppa. Barnen åt inte så jättemycket, men det gör de sällan när det är soppa. Den gick jättefort att tillaga trots att jag inte hade förberett nånting. Samtidigt som jag gjorde soppan värmde jag baguetter i ugnen. På mindre än en halvtimme stod middagen på bordet. Inte illa för en nyttig och god middag. Har fått tips om att det är gott med spenat i soppan. Det ska jag prova nästa gång.
söndag 15 november 2009
Hockeybullar
Idag blev det en bakdag. Började att baka en äggfri mjukpepparkaka med smak av banan och choklad. Sedan ringde mamma och ville ta med Ida på en promenad, när det var lugnt i huset passade jag på att baka hockeybullar, en bullfavorit som går ganska fort att baka. Efter middagen fortsatten bakande med Emys limpor.
Hockeybullar
Bulldeg
50 g jäst
2,5 dl mjölk
150 g smör
0,5 dl socker
2 ägg
0,5 tsk salt
9 dl mjöl
Fyllning
3 dl marsankräm (använder 3 dl mjölk och snabbmarsanpulver)
150 g smör
2 tsk vaniljsocker
strösocker
v Smält smöret, häll i mjölken och värm till ca 37°.
v Rör ut jästen med vätskan.
v Tillsätt socker, ägg, salt och mjöl.
v Blanda till en jämn och fin deg. Dela degen i två delar.
v Ena degen kavlas eller plattas ut i en långpanna.
v Bred ut marsankrämen på degen i långpannan.
v Kavla ut resten av degen.
v Blanda ihop smör och vaniljsocker. Bred detta på degen. Strö sedan på lite strösocker.
v Rulla ihop degen och skär i ca 40 bitar.
v Lägg bitarna på degen och marsankrämen i långpannan.
v Låt jäsa i 30 minuter. Pensla och strö över pärlsocker.
v Gräddas i nedre delen av ugnen i 225° i 15 minuter.
v Skär i bitar när den kallnat.
Jag använde inte ägg, istället tog jag lite mer mjölk. I vanliga fall brukar jag göra en vanlig vetedeg som inte innehåller lika mycket smör/margarin. Använde inte allt margarin till fyllning, jag tyckte att det var alldeles för mycket. Tänk på att lägga bullarna ganska glest för de jäser ihop sedan.
Hockeybullar
Bulldeg
50 g jäst
2,5 dl mjölk
150 g smör
0,5 dl socker
2 ägg
0,5 tsk salt
9 dl mjöl
Fyllning
3 dl marsankräm (använder 3 dl mjölk och snabbmarsanpulver)
150 g smör
2 tsk vaniljsocker
strösocker
v Smält smöret, häll i mjölken och värm till ca 37°.
v Rör ut jästen med vätskan.
v Tillsätt socker, ägg, salt och mjöl.
v Blanda till en jämn och fin deg. Dela degen i två delar.
v Ena degen kavlas eller plattas ut i en långpanna.
v Bred ut marsankrämen på degen i långpannan.
v Kavla ut resten av degen.
v Blanda ihop smör och vaniljsocker. Bred detta på degen. Strö sedan på lite strösocker.
v Rulla ihop degen och skär i ca 40 bitar.
v Lägg bitarna på degen och marsankrämen i långpannan.
v Låt jäsa i 30 minuter. Pensla och strö över pärlsocker.
v Gräddas i nedre delen av ugnen i 225° i 15 minuter.
v Skär i bitar när den kallnat.
Jag använde inte ägg, istället tog jag lite mer mjölk. I vanliga fall brukar jag göra en vanlig vetedeg som inte innehåller lika mycket smör/margarin. Använde inte allt margarin till fyllning, jag tyckte att det var alldeles för mycket. Tänk på att lägga bullarna ganska glest för de jäser ihop sedan.
lördag 14 november 2009
Marinerade räkor
Idag har vi mest bara gått hemma och slöat. Det är skönt med sådana dagar ibland också. De räkor som blev över igår använde till en förrätt idag.
Marinerade räkor
Marinad
1 dl olivolja
0.5 dl chilisås
2 msk balsamvinäger
2 st vitlöksklyftor
4 blad färsk basilika
salt
svartpeppar
chilipeppar
Räkblandning
400 g räkor med skal
1 st liten paprika
100 g tärnad fetaost
Garnering
sallad, t.ex. maché
1 st citron, i klyftor
vitlöksbröd
Blanda oljan med chilisåsen och balsamvinägern. Finhacka vitlöken och basilikan. Lägg det i skålen och krydda.
Skala räkorna och skär paprikan i räkstora bitar.
Vänd i räkorna, paprikan och fetaosten i marinaden och låt stå svalt minst 30 minuter, gärna längre.
Fördela på 4 assietter, servera med sallad, en citronklyfta och vitlöksbröd.
Oj, vad gott det här var. Men kan det bli fel när man använder balsamvinäger? Vi vuxna tyckte det här var jättegott medans barnen föredrog att bara äta vitlöksbröd.
Marinerade räkor
Marinad
1 dl olivolja
0.5 dl chilisås
2 msk balsamvinäger
2 st vitlöksklyftor
4 blad färsk basilika
salt
svartpeppar
chilipeppar
Räkblandning
400 g räkor med skal
1 st liten paprika
100 g tärnad fetaost
Garnering
sallad, t.ex. maché
1 st citron, i klyftor
vitlöksbröd
Blanda oljan med chilisåsen och balsamvinägern. Finhacka vitlöken och basilikan. Lägg det i skålen och krydda.
Skala räkorna och skär paprikan i räkstora bitar.
Vänd i räkorna, paprikan och fetaosten i marinaden och låt stå svalt minst 30 minuter, gärna längre.
Fördela på 4 assietter, servera med sallad, en citronklyfta och vitlöksbröd.
Oj, vad gott det här var. Men kan det bli fel när man använder balsamvinäger? Vi vuxna tyckte det här var jättegott medans barnen föredrog att bara äta vitlöksbröd.
Räkfylld ostpaj
Igårkväll var mamma och pappa här på middag för att fira Leifs födelsedag i efterskott. Vi åt räkor, löjrom, olika salladssorter, grönsaker, bröd av alla de slag, ostar och en räkfylld ostpaj. Till efterrätt åt vi Pavlova som mamma hade gjort, till det åt vi grädde, jordgubbar, blåbär och mango.
Räkfylld ostpaj
Paj:
100 g smör
2 dl vetemjöl
1 dl riven västerbottensost
3 krm salt
2-3 msk vatten
Fyllning:
3 dl crème fraiche
2 msk chilisås
svartpeppar
1,5 tsk salladskrydda
1 pressad vitlöksklyfta
Garnering:
ruccola
avokado i skivor
paprika i strimlor
purjolök i skivor
citron
räkor
löjrom i klickar
Pajen:
Arbeta ihop degen.
Platta ut den i en pajform och nagga den. Låt den vila i kylskåp i ca 20 min.
Grädda i 200 grader i 20 min.
Låt svalna.
Fyllning:
Blanda ihop alla ingredienser.
Garnering:
Bred fyllningen över pajdegen.
Garnera med ruccola, avokado, paprika, citron, purjolök, räkor och löjrom.
Den här pajen tyckte alla vuxna om, pajdegen med ost blev jättegod så den kommer jag nog använda till någon annan paj också. Bra bjudrätt, då den ska serveras kall och man kan/bör grädda pajskalet i förväg. Jag gjorde hela pajen i en pajform, ett annat alternativ är att platta ut en rundel av pajen på en plåt och grädda. Sen vid servering lyfter man över den på ett tårtfat och garnerar den.
Räkfylld ostpaj
Paj:
100 g smör
2 dl vetemjöl
1 dl riven västerbottensost
3 krm salt
2-3 msk vatten
Fyllning:
3 dl crème fraiche
2 msk chilisås
svartpeppar
1,5 tsk salladskrydda
1 pressad vitlöksklyfta
Garnering:
ruccola
avokado i skivor
paprika i strimlor
purjolök i skivor
citron
räkor
löjrom i klickar
Pajen:
Arbeta ihop degen.
Platta ut den i en pajform och nagga den. Låt den vila i kylskåp i ca 20 min.
Grädda i 200 grader i 20 min.
Låt svalna.
Fyllning:
Blanda ihop alla ingredienser.
Garnering:
Bred fyllningen över pajdegen.
Garnera med ruccola, avokado, paprika, citron, purjolök, räkor och löjrom.
Den här pajen tyckte alla vuxna om, pajdegen med ost blev jättegod så den kommer jag nog använda till någon annan paj också. Bra bjudrätt, då den ska serveras kall och man kan/bör grädda pajskalet i förväg. Jag gjorde hela pajen i en pajform, ett annat alternativ är att platta ut en rundel av pajen på en plåt och grädda. Sen vid servering lyfter man över den på ett tårtfat och garnerar den.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)