torsdag 19 november 2009

Äggfri mjukpepparkaka med banan och choklad

Nu börjar jag ha riktigt många bra recept på äggfria mjuka kakor. Den här bakade jag i helgen och den blev så god.

Äggfri mjukpepparkaka med banan och choklad
4,5 dl vetemjöl
3 dl strösocker
2 tsk bakpulver
0,5 tsk bikarbonat
4 tsk pepparkakskrydda
100 g mörk choklad
2-3 bananer
100 g smör
3 dl mjölk

Blanda alla torra ingredienser utom chokladen i en bunke.
Mosa bananerna och hacka chokladen grovt.
Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken och blanda ihop med de torra ingredienserna.
Vänd i bananer och choklad.
Häll smeten i en smord och bröad form (ca 2 l).
Grädda i 175 grader i 45-50 minuter.
Låt kakan vila ett par minuter innan den vänds upp på bakpapperstäckt galler. Låt kallna under formen.

Jag använder så klart mjölkfritt margarin och havremjölk så att den blir både ägg- och mjölkfri. Riktig mörk choklad är också mjölkfri. Mörk blockchoklad köper jag aldrig så jag vet inte om den är mjölkfri.

2 kommentarer:

  1. Jag saknar antalet bananer i ditt recept ;)
    Eller är det bara att mosa och blanda tills konsistensen stämmer??

    Längre ner i ett recept som ska bli morotskaka har du använt sojagrädde i degen. Vi behöver inte köra mjölkfritt så jag undrar om det bara är att ersätta rakt av med vanlig grädde eller mjölk? Jag har aldrig använt sojagrädde så jag vet inte om det blir extra luftigt eller nåt med den, vad tror du man kan byta ut den med?

    SvaraRadera
  2. Missade att skriva att det ska vara 2-3 bananer. Nu är det fixat!

    Jag har hört att soja ska vara bra att använda när det är äggfritt, har ett jättebra pannkaksrecept där det ska vara sojamjöl t.ex. Men prova att använda mjölk, grädde, gräddfil eller liknande. Förmodligen använde jag havregrädde för det har jag oftast hemma till skillnad mot sojagrädde..och det blev ju bra.

    SvaraRadera