Två dagar hann Ida gå på förskolan efter sommarledigheten innan hon blev sjuk. I går när jag kom hem från jobbet hade hon precis fått Alvedon för då hade hon 39,4 i feber. I natt vaknade hon och var jättehet så vi gav henne en hög dos febernedsättande och en isglass. Vi vill inte vara med om nå mer feberkramper. Eftersom Leif har varit hemma med barnen i fem veckor i sommar när jag har jobbat kändes det självklart att jag stannade hemma med Ida i dag.
När jag ändå var hemma och regnet vräkte ner passade jag på att baka Emys limpor. Till middag gjorde jag oreganokyckling och ugnspotatis.
Västerbottensostpaj
Pajdeg:
125 g smör
3 dl vetemjöl
1 msk vatten
Fyllning:
150 g riven Västerbottensost
3 ägg
2 dl Vispgrädde
1 krm svartpeppar
Mixa smör och mjöl i matberedare till en smulig massa.
Tillsätt vattnet och mixa ihop till en smidig deg.
Tryck ut pajdegen i en pajform (24 cm i diameter).
Nagga formen i botten och ställ in i ugnen i 225° ca 10 minuter.
Vispa ägg och grädde, tillsätt osten. Smaka av med salt och peppar.
Häll ostfyllningen i pajskalet och grädda ca 20 minutser tills pajen stelnat. Låt svalna.
Västerbottensostpaj är ett klassiskt tillbehör till kräftor och en riktigt god paj som serveras kall.
onsdag 12 augusti 2009
Västerbottensostpaj
söndag 9 augusti 2009
Kräftskiva
I går fyllde mamma år så idag ordnade jag och syrran en överrasknings-kräftskiva till henne hemma hos mig. Hon anade ingenting och blev väldigt glad över att få en festmiddag tillsammans med barn och barnbarn.
Vi började festen med äkta champagne och nötter. Därefter åt vi kräftor, räkor, västerbottensostpaj, sallad, guacamole, limeaioli, aioli, creme fraiche, citron, hälla-ut-bröd, hårdbröd, salta kex, smörgåsrån, västerbottensost, kryddost, brieost, varm korv och bröd. Till efterrätt hade syrran gjort sin specialitet - pavlova med grädde och bär.
lördag 8 augusti 2009
Pinocchiotårta
Idag fyller mamma år så jag bakade en tårta i present till henne. Den här tårtan (inte samma tårta, men samma recept) hade vi på Olivias dop för ca 9,5 år sedan.
Pinocchiotårta
sockerkaksdel:
150 g margarin
2 dl socker
4 äggulor
3 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
1,5 dl mjölk
marängdel:
4 äggvitor
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
ev. ca 35 g mandelspån
Fyllning: vispgrädde och frukt eller bär
Rör matfett och socker poröst.
Tillsätt äggulorna en i taget.
Blanda mjöl och bakpulver. Rör ner det i smeten omväxlande med mjölken.
Bred ut smeten i en bakplåtpappersklädd långpanna, ca 30x40 cm.
Vispa vitorna till hårt skum.
Vänd ner socker och vaniljsocker och ev. hälften av mandeln.
Bred marängsmeten ovanpå kaksmeten. Strö ev. på resten av mandeln.
Grädda i 175-200 grader i ca 20 min. Täck kakan om marängen får för mycket färg.
Låt kakan kallna. Dela den mitt itu.
Vispa grädden och bred den på en av bottnarna strax innan servering strö över frukt eller bär. Lägg den andra botten ovanpå.
Pinocchiotårta
sockerkaksdel:
150 g margarin
2 dl socker
4 äggulor
3 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
1,5 dl mjölk
marängdel:
4 äggvitor
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
ev. ca 35 g mandelspån
Fyllning: vispgrädde och frukt eller bär
Rör matfett och socker poröst.
Tillsätt äggulorna en i taget.
Blanda mjöl och bakpulver. Rör ner det i smeten omväxlande med mjölken.
Bred ut smeten i en bakplåtpappersklädd långpanna, ca 30x40 cm.
Vispa vitorna till hårt skum.
Vänd ner socker och vaniljsocker och ev. hälften av mandeln.
Bred marängsmeten ovanpå kaksmeten. Strö ev. på resten av mandeln.
Grädda i 175-200 grader i ca 20 min. Täck kakan om marängen får för mycket färg.
Låt kakan kallna. Dela den mitt itu.
Vispa grädden och bred den på en av bottnarna strax innan servering strö över frukt eller bär. Lägg den andra botten ovanpå.
torsdag 6 augusti 2009
Rödvinbärspaj
Eftersom det har varit så enormt varmt jättelänge är det riktigt länge sedan jag bakade. I dag kunde jag inte låta bli, jag bakade både en hallon- och kardemummakaka och en paj med röda vinbär. Maria kom och hälsade på efter middagen så det passade ju bra att jag hade nybakat. Jag längtar efter hembakat matbröd, men i den här värmen vill man inte hålla på med jäsdegar.
Imorgon ska vi till mina kusiners stuga och fiska. Hoppas det nappar ordentligt, så barnen får riktigt roligt. Det har varit lite dåligt med fiskelyckan tidigare i sommar.
Rödvinbärspaj
Smuldeg
3 dl vetemjöl
4,5 dl havregryn
1,5 dl socker
2 krm salt
2 tsk bakpulver
0,75 dl sirap
1,75 dl rapsolja
Fyllning
500 g (1l) röda vinbär
1 msk potatismjöl
1,5 msk vaniljsocker
Blanda alla torra ingredienser till smuldegen i en bunke.
Tillsätt sirap och olja och rör ihop till en smulig deg.
Strö ut hälften av degen i en pajform.
Blanda vinbären med potatismjöl och vaniljsocker och fördela i pajformen.
Strö över resten av smuldegen.
Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 30 minuter eller tills täcket blivit gyllenbrunt och det bubblar om bären. Gräddningen tar lite längre tid om du använder frysta bär.
Låt svalna något och dekorera eventuellt med färska vinbär.
Servera med vaniljsås, grädde eller glass.
En söt pajdeg med sura bär är en spännande och god kombination. Det gäller att få en bra blandning av deg och bär på skeden när man äter annars kan det bli väldigt sött eller väldigt surt. Jag använde fjolårets vinbär från frysen och det gick jättebra, jag var lite orolig att det skulle bli för blött.
Imorgon ska vi till mina kusiners stuga och fiska. Hoppas det nappar ordentligt, så barnen får riktigt roligt. Det har varit lite dåligt med fiskelyckan tidigare i sommar.
Rödvinbärspaj
Smuldeg
3 dl vetemjöl
4,5 dl havregryn
1,5 dl socker
2 krm salt
2 tsk bakpulver
0,75 dl sirap
1,75 dl rapsolja
Fyllning
500 g (1l) röda vinbär
1 msk potatismjöl
1,5 msk vaniljsocker
Blanda alla torra ingredienser till smuldegen i en bunke.
Tillsätt sirap och olja och rör ihop till en smulig deg.
Strö ut hälften av degen i en pajform.
Blanda vinbären med potatismjöl och vaniljsocker och fördela i pajformen.
Strö över resten av smuldegen.
Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 30 minuter eller tills täcket blivit gyllenbrunt och det bubblar om bären. Gräddningen tar lite längre tid om du använder frysta bär.
Låt svalna något och dekorera eventuellt med färska vinbär.
Servera med vaniljsås, grädde eller glass.
En söt pajdeg med sura bär är en spännande och god kombination. Det gäller att få en bra blandning av deg och bär på skeden när man äter annars kan det bli väldigt sött eller väldigt surt. Jag använde fjolårets vinbär från frysen och det gick jättebra, jag var lite orolig att det skulle bli för blött.
onsdag 5 augusti 2009
Handskar för att skrubba färskpotatis
När jag fyllde år fick jag ett par jättefina skrubbhandskar till potatis. Nu när det finns så god färskpotatis behöver man ju inte skala den, men att stå med borste och försöka få bort skalet har jag aldrig tyckt om. Därför var dessa handskar underbara. Man står bara under rinnande vatten och skrubbar potatisen runt om, sen är den färdig för att koka. Eftersom man har en handske på varje hand går det jättefort.
Grillen används flitigt just nu, vad konstigt det kommer kännas när vi börjar laga mat inne igen. I dag blev det grillad lax till middag. Till det åt vi hemmagjord skagenröra, egen färskpotatis, sallad och citronklyftor.
Grillen används flitigt just nu, vad konstigt det kommer kännas när vi börjar laga mat inne igen. I dag blev det grillad lax till middag. Till det åt vi hemmagjord skagenröra, egen färskpotatis, sallad och citronklyftor.
tisdag 4 augusti 2009
Sparrisdressing till grillat
Idag har vi grillat - igen. Idag grillade vi en av älgstekarna som vi hade kvar i frysen. Var lite rädd att det skulle bli segt, men det blev jättebra. Tidigare har vi grillat lite bättre bitar älgkött, som entrecôte, rostbiff och filé med bra resultat. Men det gick alltså bra även med detta. Vi hade låtit det ligga i marinad i 2 dygn och sedan grillade vi det i hel bit på indirekt värme tills köttet var 66 grader. Sen lät vi det vila i folie i ca 10 minuter.
Sparrisdressing
2 dl vit burksparris, finhackad
1 dl gräslök, finhackad
1 dl gräddfil
salt&peppar
Blanda alla ingredienser. Smaka av och servera.
Det här var en god och annorlunda dressing som passar bra till grillat. Den blir ju lite "matigare" än vanliga dressingar. Eftersom vi var slöa och gjorde pommes frites till köttet, var det gott med den här dressingen till köttet och salladen för oss som inte var sugna på pommes frites.
Sparrisdressing
2 dl vit burksparris, finhackad
1 dl gräslök, finhackad
1 dl gräddfil
salt&peppar
Blanda alla ingredienser. Smaka av och servera.
Det här var en god och annorlunda dressing som passar bra till grillat. Den blir ju lite "matigare" än vanliga dressingar. Eftersom vi var slöa och gjorde pommes frites till köttet, var det gott med den här dressingen till köttet och salladen för oss som inte var sugna på pommes frites.
lördag 1 augusti 2009
Grillade potatispaket
Vilket väder vi har! Solen fortsätter att skina och vi har inte ätit nå annat än grillat på flera dar. Idag grillade vi fläskfilé och till det gjorde vi potatispaket som vi värmde på grillen. Potatisen var egen färskpotatis som vi åt i torsdags till den supergoda älg-entrecôten som vi grillade i hel bit.
Grillade potatispaket
kokt potatis
purjolök
smör
salt o peppar
folieark
Vik folieark dubbelt.
Lägg potatis i mindre bitar och purjolök på folien.
Strö över purjolök.
Klicka över smör. Krydda med salt och peppar.
Vik ihop folien till paket.
Grilla tills potatisen är varm.
Man kan lägga in lite av varje i paketen, man tar det man har hemma. Färska kryddor är gott, soltorkade eller färska tomater smakar också bra. Använd fantasin och ta det du tycker är gott.
Grillade potatispaket
kokt potatis
purjolök
smör
salt o peppar
folieark
Vik folieark dubbelt.
Lägg potatis i mindre bitar och purjolök på folien.
Strö över purjolök.
Klicka över smör. Krydda med salt och peppar.
Vik ihop folien till paket.
Grilla tills potatisen är varm.
Man kan lägga in lite av varje i paketen, man tar det man har hemma. Färska kryddor är gott, soltorkade eller färska tomater smakar också bra. Använd fantasin och ta det du tycker är gott.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)