söndag 19 mars 2017

Stark fläskfilégryta med srirachasås

Jag har fått många förfrågningar på hur jag gjorde gårdagens fläskfilégryta så nu är det bäst att jag skyndar mig att ge det till er. Och jag förstår att ni vill ha receptet för det var riktigt riktigt gott, en perfekt lördagsmiddag.


Stark fläskfilégryta med srirachasås

1 kg fläskfilé eller fläskytterfilé
1 gul lök
1 liten zucchini
2 dl crème fraiche
2,5 dl grädde
1 msk kinesisk soja
2 msk kalvfond
1 msk tomatpuré
1-2 msk sriracha sauce

Putsa fläskfilén och skär i skivor, bryn dem, salta o peppra. Lägg på ett fat. 
Jag klippte sen filéskivorna till grova strimlor innan jag tillsatte dem i grytan. Men det är en smaksak.
Skär zucchinin i kvartar, stek den lite men behåll lite tuggmotstånd. Lägg på ett fat.
Finhacka lök och stek tills den mjuknar. 
Rör ner övriga ingredienser och koka upp. 
Låt småputtra nån minut innan du tillsätter köttet. Låt koka ytterligare ett tag.
Tillsätt zucchinin strax innan servering så att den inte blir för mjuk o tråkig.


Oj så gott det här var, men det blev lite starkt fast inte för starkt. Jag använde 2 msk, men om man vill ha den något mildare så dra ner på srirachasåsen. Smaka av eftersom.

Jag tycker det ser trevligare ut med grova strimlor istället för stora skivor i grytor. Men eftersom det är enklare/går fortare att steka skivor än strimlor så steker jag oftast i skivor och klipper sen till bra storlek. Tips!

Det är den här starka såsen jag använder för att få styrka i såsen.
Lite röd paprika hade nog både varit gott och vackert i grytan.
Goda tillbehör!

Större delen av denna söndag har vi tillbringat i en sporthall då Ida har haft basketmatcher. Det blev en tidig morgon, alldeles för tidigt enligt mig som älskar att ta det lugnt på morgonen, se Nyhetsmorgon o dricka en massa te och lagom till lunch är jag redo att göra nå. Men tjejerna spelade bra i dag och kämpade på bra så det var tre roliga matcher vi fick se. Det tråkiga är all dötid mellan matcherna, men i en av pauserna hann vi ut på en härlig isvägspromenad. Ett bra sätt att fördriva tiden.

lördag 18 mars 2017

Fläskfilémiddag

Åh vilken god middag vi precis har dukat bort!

Jag gjorde en stark fläskfilégryta med zucchini och till det åt vi stekt vitkål eller potatishalvor och sallad. En riktig kanonmiddag som alla tyckte om. Och en riktigt bra middag kräver efterrätt så självklart hade vi det också. Det är ju lördag trots allt! Tidigare i dag bakade jag en lchf-blåbärskaka med kokosmjöl kryddad med både kanel o kardemumma och den blev otroligt god tillsammans med lite grädde.

Så smarrigt och gott!
Ser ni hur mycket snö vi har kvar?
Blåbärskaka med grädde. Mums!

Så skönt att jag har återfått lite kraft o energi och orkar laga goda middagar, nu har vi ätit festmåltider både fredag o lördag. Att stå o pyssla i köket ger mig så mycket extra energi och glädje, så nu är jag sugen att ordna lite fester och middagar med vänner igen. Härlig känsla!

Färdig Citron- och ingefäradryck

Äntligen känns det som att förkylningarna är på väg bort från vår familj, peppar, peppar. Vågar inte säga för mycket för då smäller det väl till igen. Men nu tycker jag att vi har haft vår del av förkylningar och kan få vara friska o pigga.

Jag älskar ingefära och dricker mer än gärna mina ingefärashots, som ni hittar receptet på här. Men när man är lite småkrasslig kan det kännas jobbigt att börja fixa o dona med det. Men nu har Kiviks musteri lösningen - Köp färdig Citron- och ingefäradryck.


Jag älskar den knallgula förpackningen som ger mig hopp om vår och sommar. För nu längtar jag! 

Jag ska snart ta mig ut i det fina vädret, men först ska jag se lite hockey. Luleås J20 har en avgörande åttondelsfinal mot Frölunda som jag tänkte se på tv först. För nu hoppas vi på lite medvind för Luleås hockeyspelare efter att både damerna och herrarna redan har åkt ut sina slutspel.


I samarbete med Kiviks Musteri och Smakbox

torsdag 16 mars 2017

Pulled taco chicken

I går fick min Crock Pot laga middagen igen. Det är så himla smidigt och den här gången provade jag att göra pulled chicken och det blev lika bra som när jag gör min chili-pulled pork. Jag använde frysta kycklingfiléer direkt från frysen utan att tina dem något.


Pulled taco chicken

1 kg fryst kycklingfilé
2 påsar tacokrydda, eller gör egen
2 dl chilisås
0,5 dl vatten

Lägg de frysta kycklingfiléerna i din Crock Pot.
Strö över tacokryddan och chilisåsen.
Häll vattnet i botten på grytan.
Tillaga på låg temperatur i ca 6 timmar.
Dra sönder kycklingen med en trägaffel.
Servera med goda tillbehör, t.ex. grönsaker, tortilla och dressing.

Jag åt kycklingen till en sallad men det är även gott att äta tacochips eller tortilla till. Andra serveringsförslag är baguetter eller hamburgerbröd, eller ris, pommes eller potatisgratäng. Byt tillbehör och det känns som du har en helt ny maträtt. Perfekt, eller hur?

Det bästa var att jag använde helt fryst kyckling, dvs ingen förberedelsetid behövdes för att tina kycklingen.

Frysta kycklingfiléer med chilisås och tacokrydda......
....efter några timmar blir det denna goda pulled taco chicken.

Ni har väl inte missat att det det är fredag i morgon! Känns som det var länge sedan jag fick ha riktig fredagskänsla, pga sportlov, sjukdomar och vabbande, men nu känner jag äntligen att jag längtar efter fredag och den härliga känslan man kan ha på fredag med en hel helg framför sig.

Tror jag ska börja njuta redan i kväll 😀

Vinn en Street Food Box från Santa Maria

Santa Maria lanserar en ny produktserie - Street Food - och du har nu chansen att vinna en box som innehåller tre av Santa Marias nya rätter och även en värdecheck från Kronfågel för kyckling minutstrimlor, som ingår i en av rätterna.

Santa Maria tar den godaste maten från världens gator till ditt kök. Med heta kryddmixer, färgstarka såser och smaksatta tortillas, lagar du enkelt street food hemma på bara 20 minuter.


Tävlingen pågår till 23 mars på Instagram, så sök upp mig @matro_sara där så hittar du tävlingsinlägget och kan delta genom att:
  • Följa mig @matro_sara och @santamariasverige på Instagram 
  • Tagga minst 3 vänner som du vill bjuda på Street Food 
  • Motivera varför du vill vinna en Street Food Box från Santa Maria. 

Så in på Instagram och ta chansen att vinna en Street Food Box.
Lycka till!

onsdag 15 mars 2017

Pollysnittar

En mulen dag i Åre stannade jag och barnens kusin, som brutit benet, inne o bakade för att fördriva tiden och för att få lite go'fika. Vi bakade den goda semmelkladdkakan och Pollysnittar, som kolasnittar med Polly i. En riktigt smaskig småkaka som jag blev inspirerad att baka när jag såg en påse Polly på köksbänken.


Pollysnittar

175 g rumsvarmt smör
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
3 msk sirap
5 dl mjöl
1,5 tsk bakpulver
1 nypa salt
drygt 100 g Polly

Vispa smör, socker, vaniljsocker och sirap poröst.
Blanda Pollyn med mjöl, bakpulver och salt. 
Rör ner de torra ingredienserna och Pollyn i smeten och arbeta ihop.
Dela degen i två delar och forma till längder på en bakplåt med bakplåtspapper. 
De blir rätt tjocka längder, ca 1,5 cm.
Grädda ca 15 minuter i 175 grader. 
Dela snittarna med en vass kniv medan de fortfarande är varma. Pollyn kan fastna lite på kniven så torka av den lite då o då så du får fina snitt.
Låt svalna.

Vilken smarrig kaka vi lyckades få till! Det var lite svårt att få till en bra deg pga all polly men vi lyckades.

Åh vad jag blir sötsugen nu när jag ser bilderna på kakorna med de smälta polly-godisarna. Måste nog baka nå lchf-vänligt till helgen som jag kan smaska på.

Mums!
Färdiggräddade längder på plåten, dags att skära fina snittar.

tisdag 14 mars 2017

Effektiv dag

Ljusen är tända, tekoppen full, datorn i famnen, tv:n påslagen och jag ska njuta av lite lugn o ro innan jag ska gå och lägga mig. Trots att jag har haft en vab-dag hemma har det varit fullt upp, jag har hunnit göra en massa saker och det känns så skönt inför fortsättningen på veckan. I morgon ska Ida prova gå till skolan och jag både hoppas och tror att det kommer gå bra för henne, men jag har lovat att hämta henne tidigt så att hon får hem o vila.

Dagens middag blev en långkokt köttfärssås, som hade stått o småputtrat på spisen i flera timmar. I dag lyckades jag lite extra med köttfärssåsen, den blev verkligen supergod.

Jag la köttfärssåsen på en salladsbädd och toppade se'n med parmesan och avokado. Mums!


Nu är teet uppdrucket och blogginlägget färdigskrivet så nu är jag redo att gå ner o lägga mig och läsa en kort stund innan det är dags att sova. Bra avslut på en bra dag!

Kyckling Alfredo

I söndags åt vi en supergod kycklingrätt med parmesanost i såsen. Det var så god sås så jag ville nästan slicka tallriken. Pasta Alfredo är en känd rätt som jag faktiskt aldrig har smakat och eftersom vi inte äter traditionell pasta just nu så kallar jag den för Kyckling Alfredo istället för Pasta Alfredo.


Kyckling Alfredo

1 kg kycklingfilé 

Alfredo-sås

1 gul lök
1 vitlöksklyfta
5 dl vispgrädde 
150 g naturell färskost 
1 tsk italiensk salladskrydda 
salt, svartpeppar 
3 dl riven parmesan 
1 dl hackad bladpersika 

Alfredo-tillbehör

1-2 paket bacon, knaperstekt
200 g champinjoner, stekta i bitar 
broccoli, kokt
pasta, vanlig eller vitkål
sallad

Skär kycklingfiléerna i mindre bitar, stek, salta och peppra. 
Låt sedan kycklingen vila på ett fat.
Finhacka lök och vitlök och fräs i smör en stund. 
Vispa ner grädde, färskost, salladskryddan, salt o peppar. 
Låt såsen sjuda en stund för att tjockna. 
Rör ner den rivna parmesanosten och persiljan.
Låt osten smälta ned, men inte koka. 
Smaka av med lite mer salt och peppar.
Rör ner kycklingen i såsen och servera med alla eller några av de goda tillbehören.

Slurp, vad gott det här var och tillbehören var klockrena och jag skulle inte välja bort en enda (förutom den vanliga pastan då så klart). 

Inspiration till denna supergoda rätt hittade jag hos Åse på 56kilo.se, den bästa inspirationskällan till lågkolhydratkost.

Ser nästan ut som en bearnaisesås, men smaken var inte det minsta lika då de har helt olika kryddning.

Även i dag är jag hemma o vabbar med Ida och ska försöka ta tillvara dessa bonustimmar hemma så mycket som möjligt. Tvätta, städa, svara på mejl, förbereda blogg-inlägg och planera kommande middagar tänkte jag pyssla med i dag. Ida har fortfarande ont kring revbenen men det går bra att ligga o titta på tv eller läsa, så hon är riktigt "lättskött" och jag kan göra annat.

måndag 13 mars 2017

Fräsch och god start på veckan

Nu är middagen bortplockad och jag väntar på att den viktiga hockeymatchen ska starta. Förlorar Luleå kvällens åttondelsfinal så är hockeysäsongen slut. Alldeles för tidigt i så fall. Så det blir några spännande timmar i soffan. Trots att det är hemmamatch och vi har en biljett så stannar jag hemma med Ida. Hon har fortfarande ont kring revbenen men är mycket bättre så nu hoppas vi på skola redan på onsdag, det trodde vi inte på i går. Men om tillfrisknandet fortsätter i det här tempot klarar hon nog att sitta i skolbänken på onsdag, fast rasterna får hon nog skippa.

Dagens middag blev min goda kyckling- och baconsallad med en massa grönsaker och där kycklingen har kokat i soja och thaichilisås för att bli riktigt krämig och få supergod smak.


Efter en sportlovsvecka med lite för mycket godsaker kändes det perfekt med en salladsmiddag, en fräschare start på veckan kunde vi inte ha fått. För nu är det tillbaka till våra goda och bra vanor som gäller. Jag tror faktiskt att vi fortsätter salladstemat i morgon med chili-pulled-pork-sallad, trots att vi äter det jätteofta verkar jag inte kunna bli less det.

Semmelkladdkaka

Det blev inget semmelbak för mig i år men under sportlovet bakade jag en semmelkladdkaka för att få lite smak av kardemumma, mandelmassa och grädde - det bästa med semlor.


Semmelkladdkaka 

150 g smör
100 g mandelmassa
2 tsk kardemummakärnor
2,5 dl strösocker
3 st ägg
2,5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt

Smält smöret i en lite större kastrull. Låt svalna.
Riv mandelmassan. Mortla kardemummakärnorna.
Tillsätt alla övriga ingredienser i kastrullen med det smälta smöret.
Rör om ordentligt.
Spänn fast ett bakplåtspapper i botten av en springform, ca 20 cm i diameter. Smöra insidan av kanterna.
Häll smeten i formen och grädda sedan i mitten av ugnen i 175 grader ca 20-25 min.

Jag fick en ganska platt och inte så kladdig kaka eftersom jag hade en vanlig springform som var något för stor för detta recept. Men det fanns inte så många bakformar att välja bland i sportstugan. Trots detta så blev det en riktigt god och saftig kaka med mycket kardemummasmak.

Jag serverade kladdkakan som den var och se'n fick var o en själv garnera med så mycket eller lite grädde de ville. Men om man vill göra det lite finare kan man breda grädde över kakan och sen garnera med rostad flagad mandel - En semmelkladdkaketårta.

söndag 12 mars 2017

Oturen fortsätter

Att våra sjukdomar och skador aldrig tar slut! Jag blir så himla less allt vabbande, känns som vi har varit mer sjuka än friska det här året. Nu senast är det denna glassälskande slalomåkare som har skadat revbenen eller nån muskel där i närheten. Vi vet inte riktigt vad som har hänt men förmodligen har hon fått en smäll, en inflammation, en överansträngning eller en sträckning efter en veckas sportlov med en massa slalom. Hon är ordinerad vila o smärtstillande och vi hoppas att hon snabbt blir bättre.

Hon har så ont när hon hostar, skrattar eller rör på sig, stackarn, så det blir inte skola eller nån träning på några dagar. Istället får hon ligga hemma och titta på tv eller iPad och ta det riktigt lugnt för att smärtan inte ska bli allt för hemsk. Förutom Alvedon är glass perfekt smärtlindring för Ida och när man har ont så är det klart man får äta en massa glass.

fredag 10 mars 2017

Hemåt

Efter några mysiga dagar i Åre är vi nu redo att åka hem. På måndag är det dags för jobb o skola igen så vi måste hem o förbereda oss. I dag kommer jag sitta i bilen mest hela dan och imorgon lär jag tvätta, planera och fixa för att kommande vecka ska bli så smidig som möjlig.

Alla barnen har åkt riktigt mycket slalom varje dag. Så har det inte varit varje år! Synd att det är så långt hit så vi inte kan komma tillbaka snart igen. 

Vi avslutade vistelsen här med mysmiddag igår då vi åt pestobiffar, ugnsrostade rotsaker, basilikagräddsås och sallad med mozzarella. Till det drack vi ett gott italienskt rödvin.


Bakdag i Åre

Bloggen är inte så väluppdaterad nu under vårt sportlov. Har fullt upp med annat, inget wi-fi och jag tycker inte om att mobilblogga - som jag gör just nu.  Men när vi kommer hem till wi-fi och datorn har jag recept att dela med mig av. 

Barnens kusin Emelie har brutit benet, stackarn, så hon kan inte åka slalom med de andra. Istället har hon fått vara kvar i huset med mig, som inte heller åker skidor. Gårdagens sol byttes till mulet o grått väder i dag så det passade perfekt att stanna inne o baka. 


Vi började med att göra en semmelkladdkaka med mycket smak av kardemumma. Så god tillsammans med en klick grädde och perfekt när man inte orkar/hinner baka riktiga semlor. 

Det stod en påse Polly på bänken så jag blev sugen att använda det i bakningen. Vi gjorde en kaksmet med sirap, som kolakakor, dessutom blandade vi ner Polly. Det blev riktigt gott men var svårt att få till en bra deg och sen var det krångligt att få till två längder som inte bara smulade sönder. Men Emelie fixade det galant, liksom det mesta av bakningen. Jag var bara en assistent.

onsdag 8 mars 2017

Hockey i Åre

Nu fortsätter vi sportlovet med skidåkning i Åre, men inte missar vi hockeyn för det. Gårdagens bortamatch mot Hv såg vi på O'Learys på Holiday Club i Åre. Det blir spännande slut av SHL, lite för spännande efter gårdagens storförlust. Luleå riskerar nu att missa slutspelet efter en skitsäsong. 






När inte hockeyn levererade var det ju tur att maten gjorde det. Som vanligt åt jag en Caesarsallad med kyckling. Favoritsalladen!

Eftersom vi ville se hela matchen blev det många timmar på plats så då passade vi på att äta lite efterrätt också. Tyvärr hade det bara glass, jag var sugen på en smarrig chokladkaka. Men man tager vad de haver. 


måndag 6 mars 2017

Exotisk planka

Är det nån som är vaken? Vi har sportlov och dagarna flyter ihop, men jag kom på att det är ju måndag och vanlig arbetsdag för många och därmed har nog många även gått o lagt sig. Själv har jag sportlov i Jämtland och efter en lugn morgon åkte vi in till Östersund en sväng där barnen fick shoppa på Lager 157, som öppnade för någon vecka se'n. Vilken tajming att vår nya favoritaffär öppnar i Östersund precis innan vi ska dit. Lycka!

Till middag blev vi bjudna på en god Exotisk planka, beställd från Ica Kaxås, men jag vet att det finns på många Ica-affärer och kan beställas på nätet. Plankan innehöll flera sorters kallskuret, en massa exotisk frukt, ost o kex, potatissallad, bröd och smör. Riktigt festligt och supergott.

Mums!
Melon, majs, vindruvor, ananas och passionsfrukt var en del av all frukt.
Kycklingklubbor, fläskkött, skinka och rostbiff var det kallskurna.
Ost, kex och smör fanns också på brickan.
Många godsaker snyggt skuret och snyggt upplagt.

lördag 4 mars 2017

Nyfiken?

Nu har en ny Smakbox levererats och det är lika spännande varje gång. Hela familjen river och sliter i grejerna för vi är så ivriga att få se allt. Den här gången var det 18 produkter till ett värde på nästan 500 kronor och temat på boxen i dessa sportlovstider är Tillsammans

Eftersom halva grejen är spänningsmomentet vill jag inte avslöja allt som är i boxen men det är något salt, något sött, något drickbart, något ätbart, dvs en härlig blandning av nya och gamla favoriter.

Vad tror ni gömmer sig i lådan?

Om ni också vill ha en Smakbox full med varor varannan månad kan ni börja prenumerera här. Ni får inte glömma att uppge rabattkoden MATRO som ger er 15% rabatt på er första box.

Jag kan helt ärligt säga att jag har varit jättenöjd med Smakbox varje gång. De flesta produkterna har jag använt, men självklart finns det vissa saker som inte har kommit till användning. Men det är så kul att få testa nya produkter och hitta nya favoriter bland produkter man aldrig kanske hade provat i vanliga fall.

I samarbete med Smakbox

torsdag 2 mars 2017

Fina Ida

I dag ska jag tillbringa hela dagen med denna snygging! Min fina, kloka och känsliga Ida.

Nyklippt tjej...
...med glittrande stenar...
...och fina lockar
I söndags fick vi äntligen tid att klippa Ida, så välbehövligt och som vanligt var hon lite extra fin när vi gick från salongen med glittrande stenar och lockar i håret. Ida var så lycklig över sitt fina hår när vi gick till bilen och som hon själv sa "Vilken tur att mössan var kvar hemma".

Gissa om jag blev nå glad när jag såg att favoritsalongen Icon hade söndagsöppet och när jag väl såg söndagstiderna då var jag snabb att boka. Söndagsöppet - det är service på hög nivå och perfekt för att få vardagspusslet att gå ihop för stressade barnfamiljer.

onsdag 1 mars 2017

Västerbottensskagen på rödbetor

I dag känns det bättre än i går, tack o lov. Nu känner jag mig mindre stressad och ser fram emot en kväll hemma utan måsten. Nästan så att jag skulle vilja fira med nå gott o mysigt till o med, men det är bara en dröm. Här blev det grillkorv till middag innan Ida skulle iväg på dans och jag får fira med en kopp extra gott te istället.

Men till helgen kanske vi passar på att äta nå gott och vill man bjuda på snittar men vill skippa brödet så är kokta rödbetsskivor supergott tillbehör till olika röror, t.ex. skagen.



Västerbottensskagen på rödbetor

(färdig)kokta rödbetor
500 g räkor med skal
1,5 dl crème fraiche
0,5 dl majonnäs
0,5 kruka dill
0,25 citron, pressad
0,5 röd lök, finhackad
75 g Västerbottensost, riven
cayennepeppar

Skala räkorna, grovhacka dem något.
Blanda ihop alla ingredienser och smaka av med cayennepeppar.

Skiva rödbetorna och lägg dem på ett fat.
Klicka skagenröra på rödbetsskivorna.
Servera som snittar till fördrinken, på buffébordet eller som förrätt

Så himla gott! Jag använder färdigkokta rödbetor för det är så himla smidigt, skagenröra däremot gör jag nästan alltid själv och som oftast använder jag favoritreceptet med västerbottensost. Vill man göra det ännu enklare för sig så använder man färdig skagenröra också.

Servera med lite sallad som en god förrätt.
Servera överbliven skagenröra och räkor i skålar bredvid för extra lyx.
Servera snittarna på ett buffébord t.ex.

I morgon är det en spännande dag! För det första så ska Ida på soja-provokation på sjukhuset, hoppas, hoppas, hoppas att det går bra och att hon klarar soja utan problem. Största orosmomentet inför i morgon är nog om vi tar oss ut med bilen. Snön har vräkt ner hela da'n så jag misstänker att plogen kommer i natt och ger oss en hemsk plogkarm så att jag inte tar mig ut med bilen. Men jag har en reservplan - ta bussen, så det gäller att stiga upp i tid så vi hinner med bussen om det behövs.

En annan spännande sak som händer i morgon och som jag missar eftersom jag är på sjukhuset med Ida det är att systemet/gränssnittet som jag har jobbat med det senaste halvåret driftsätts/lanseras för kommunens alla medarbetare. Håller tummarna där också att det går bra och att mottagandet blir positivt. För säkerhets skull tar jag med mig jobb-datorn till sjukhuset för att kunna rycka in och hjälpa till om det krisar. Men jag tror och hoppas att det inte behövs.

tisdag 28 februari 2017

Desserts, eller?

Vilken dag! En riktig usch-å-blä-dag, trots att det är fettisdag och tillåtet att frossa i semlor (om man hade haft några). Men nu är snart den här dagen slut och det kan bara bli bättre imorgon. Peppar, peppar....


Jag försöker tänka och känna så här!



Men det är så här jag känner mig!


I morgon ska jag försöka vara mer positiv o glad och ge er något gott recept inför helgen. Förrätt eller efterrätt, vad är ni mest sugen på? Nu ska jag stänga ner datorn o lägga mig i soffan o se hockey och försöka sluta sura 😀

måndag 27 februari 2017

Vin- och limesås till lax

Söndagsmiddagen i går var ugnsstekt lax med en snabbt hopvispad sås av det som fanns i kylskåpet och vilken succé det blev. Alla barnen åt såsen och mmm:ade mest hela tiden. Kul att lyckas så bra när "man tager vad man haver".


Vin- och limesås till lax

1,5 dl crème fraiche
2 dl grädde
1 fiskbuljongtärning
1 dl vitt vin
1 lime
svartpeppar
(salt)

Koka ihop crème fraiche, grädde och buljongtärning.
Tillsätt rivet skal och saft från lime tillsammans med vinet.
Koka ihop någon minut.
Smaka av med svartpeppar och ev. mer salt (tänk på att buljong ofta är väldigt salt).

Jag använde inte speciellt mycket skal för min lime var rätt gammal och började bli lite ful i skalet men det var gott ändå. Men en aning mer skal och därmed mer limesmak skulle nog ha blivit snäppet bättre - i alla fall enligt mig som älskar citron o lime i mat.

Laxen kryddade jag med salt och citronpeppar och tillagade i ca 20 minuter i 200 grader. Så enkelt och så gott.

*********************

Måndag innebär tidigt i säng och jag har redan börjat längta, ärligt talat har jag längtat hela da'n tills det är sängdags. Men innan jag går och lägger mig har jag tänkt börja packa lite inför vår Jämtlandsresa, eller jag ska åtminstone skriva lite packningslistor och en att-göra-innan-vi-åker-lista. Älskar listor och ha koll på läget!

söndag 26 februari 2017

Pestobiffar med basilikagräddsås

Köttfärsbiffar har blivit en ny favorit hemma hos oss. Så passande både till vardag och fest! Beroende på kryddning och tillbehör så kan man göra det hur festligt som helst, men det passar lika bra till en vardagsmiddag.


Pestobiffar

8 hg köttfärs
1 gul lök, riven
1 vitlöksklyfta, pressad
100 g fetaost, i bitar
2 msk torkad basilika
2 msk pesto
0,5 dl vatten
salt
peppar

Blanda köttfärsen med alla övriga ingredienser.
Forma till biffar.
Stek i stekpanna. Ev. kan man steka färdigt i ugnen.

Pesto och basilika kan inte bli fel, det här var precis så gott som jag trodde och såsen kryddad med basilika var det där lilla extra som gjorde det perfekt.

Oftast steker vi först biffarna i stekpanna och lägger se'n över dem i en ugnsform för att steka färdigt i ugnen medan vi förbereder resten av middagen.


Basilikagräddsås

3 dl vispgrädde
1,5 dl creme fraiche
1,5 msk kalvfond
0,5 msk soja


1 msk torkad basilika
salt och peppar

Blanda allt i en kastrull och koka upp. 
Låt puttra 5 min och smaka av med salt och peppar.


Eftersom jag älskar basilika var det gott att lyfta den smaken i såsen också och inte bara i biffarna. Den här grundsåsen använder jag ofta till köttfärs och se'n kryddar jag den lite olika beroende på hur vi har kryddat biffarna.


Solen skiner och det verkar vara ett helt underbart väder ute. Ska verkligen försöka ta mig ut trots att jag känner mig riktigt trött efter i går och har en massa jag behöver göra inne i dag. En hel helg-dag försvann i går och eftersom vi åker till Jämtland under sportlovet så försvinner nästkommande två helger också. Så i dag är sista chansen att hinna det som måste göras här hemma.

Hoppas ni har en solig söndag!

lördag 25 februari 2017

Mackverkstad

Nu har vi haft mackverkstad här hemma och snart ska vi åka på Isaks futsal-sammandrag där vi hoppas få sälja alla dessa mackor och en massa annat fika.

Jag fick bra hjälp av Ida att smöra bönkakorna från Fazer, se'n la vi på pålägg innan vi plastade in mackorna och skrev en lite lapp vilket pålägg det är på just den mackan. En viktigt detalj eftersom det är dubbelmackor och man inte alltid ser innehållet.

Vi började med att duka fram allt i vår "verkstad".
Ida smörade...
....sen la vi på pålägg
....innan vi la ihop till en dubbelmacka.
Salami och brie brukar vara populärt

Efter att ha gjort alla dessa mackor med olika pålägg - skinka+ost+gurka, salmai+brie, ägg+kaviar, skinka+gurka och ost+gurka så blev jag ju hungrig så nu måste jag ta en kopp te och något ätbart. Se'n ska vi packa ihop här hemma och bege oss mot sporthallen.

Ni får hoppas för god försäljning för oss!