söndag 14 december 2014

Het räkgryta

I dag ska jag inte öppna jobbdatorn någonting utan jag ska njuta av julen som närmar sig. Dagens planer är nämligen julstädning, julbakning, julpyntning, julplanering och julfika. Låter som en kanondag, eller hur? Bakningen har jag redan börjat med, det luktar underbart i köket för jag har två plåtar av de smakrika pepparkaksliknande Gammelstadskakorna i ugnen. Tänker även hinna med två äggfria mjuka pepparkakor, så den goda doften av julkryddor lär bestå.

Fredagens heta räkgryta var verkligen het och gjorde succé. Olivia har redan börjat planera vem vi ska bjuda nästa gång vi äter den.


Het räkgryta
1 kg räkor med skal 
1 msk curry
3 krm cayennepeppar
1 tsk paprikapulver
4-6 färska champinjoner
2 dl strimlad purjolök
1 gul paprika
1 röd paprika
2 pressade vitlöksklyftor
4 msk tomatpuré
2 dl grädde
1 burk crème fraiche
1 tsk salt

Skala räkorna, skiva champinjonerna och strimla purjon och paprikan.
Smält smör i en gryta och häll i curry, cayennepeppar och paprikakrydda för att puttra. 
Tillsätt champinjoner, purjolök och pressad vitlök. 
Låt blandningen få småputtra 5 min. 
Tillsätt paprika, tomatpuré, salt, grädde och crème fraiche
Låt koka ihop några minuter. 
Dra av grytan från spisen och lägg i räkorna, de ska bara bli varma inte koka.

Det viktigaste när man tillagar varma rätter med räkor är att inte låta räkorna ligga i för länge och absolut inte koka. De blir tillräckligt varma om man lägger ner dem i den varma grytan precis innan servering.

Jag använde lätt crème fraiche och matlagningsgrädde och det blev en riktigt krämig gryta ändå. Vårt paprikapulver är extra starkt så det kanske var den i samband med ganska mycket cayennepeppar som gjorde att grytan blev så otroligt stark. Vill du inte ha för stark mat så dra ner på kryddorna och smaka av allt eftersom.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar