Nu verkar det bli kallare här, temperaturen just nu är -24 grader. Idag när vi alla har varit lediga passade vi på att plocka bort alla julsaker.
Tryffeltårta
Kaka:
150 g smör
3 dl strösocker
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 dl vetemjöl
Tryffel:
1 1/2 dl vispgrädde
2 msk smör
200 g mörk choklad
Garnering:
1/2 dl rostade pinjekärnor
Smält smöret i en kastrull. Ta den från plattan.
Rör i socker, kakao och vaniljsocker.
Rör ner ett ägg i taget och till sist mjölet.
Bred ut smeten i en smord och bröad rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
Grädda i nedre delen av ugnen i 175° ca 20 min, kakan ska vara lite lös i mitten.
Koka under tiden upp grädde och smör i en kastrull.
Ta det från plattan. Hacka chokladen, rör ner och låt smälta.
Låt tryffeln halvstelna i kylen ca 1 timme.
Bred den över kakan, strö över pinjekärnorna.
Låt stå kallt minst 1 timme före servering.
En chokladkaka är väl aldrig fel! Det var inget fel på den här heller men det var inget speciellt med den, ingen wow-känsla. Den var dock enkel att göra och det blev lite disk eftersom man rörde ner alla ingredienserna i en kastrull. När kakan var i ugnen sköljde jag ur kastrullen och gjorde tryffeln i den också.
Hej!
SvaraRaderaDen 20 januari kl 20.00 börjar ”Landet brunsås” i SVT2, ett program för dig som äter. Varför äter vi svenskar som vi gör? Programledarna Henrik Schyffert, Erik Haag och matskribenten Lotta Lundgren söker efter svaren i vår egen kulturhistoria, i omvärldens influenser och i trenderna som påverkar vad vi ställer fram på middagsbordet. Experter i programmet är Mats-Eric Nilsson och Richard Tellström.
Om du vill titta på programmet i förväg mejla magdalena.lofstrom@svt.se så skickar jag dig en länk där du kan titta. Vänliga hälsningar Magdalena