söndag 14 december 2014

Het räkgryta

I dag ska jag inte öppna jobbdatorn någonting utan jag ska njuta av julen som närmar sig. Dagens planer är nämligen julstädning, julbakning, julpyntning, julplanering och julfika. Låter som en kanondag, eller hur? Bakningen har jag redan börjat med, det luktar underbart i köket för jag har två plåtar av de smakrika pepparkaksliknande Gammelstadskakorna i ugnen. Tänker även hinna med två äggfria mjuka pepparkakor, så den goda doften av julkryddor lär bestå.

Fredagens heta räkgryta var verkligen het och gjorde succé. Olivia har redan börjat planera vem vi ska bjuda nästa gång vi äter den.


Het räkgryta
1 kg räkor med skal 
1 msk curry
3 krm cayennepeppar
1 tsk paprikapulver
4-6 färska champinjoner
2 dl strimlad purjolök
1 gul paprika
1 röd paprika
2 pressade vitlöksklyftor
4 msk tomatpuré
2 dl grädde
1 burk crème fraiche
1 tsk salt

Skala räkorna, skiva champinjonerna och strimla purjon och paprikan.
Smält smör i en gryta och häll i curry, cayennepeppar och paprikakrydda för att puttra. 
Tillsätt champinjoner, purjolök och pressad vitlök. 
Låt blandningen få småputtra 5 min. 
Tillsätt paprika, tomatpuré, salt, grädde och crème fraiche
Låt koka ihop några minuter. 
Dra av grytan från spisen och lägg i räkorna, de ska bara bli varma inte koka.

Det viktigaste när man tillagar varma rätter med räkor är att inte låta räkorna ligga i för länge och absolut inte koka. De blir tillräckligt varma om man lägger ner dem i den varma grytan precis innan servering.

Jag använde lätt crème fraiche och matlagningsgrädde och det blev en riktigt krämig gryta ändå. Vårt paprikapulver är extra starkt så det kanske var den i samband med ganska mycket cayennepeppar som gjorde att grytan blev så otroligt stark. Vill du inte ha för stark mat så dra ner på kryddorna och smaka av allt eftersom.

lördag 13 december 2014

Luciadag

Har ni haft en bra Luciadag?
Vi hade turen att få se ett luciatåg i dag med världens sötaste tärna - Ida.


Efter luciafirandet var ingen av oss sugen på att laga mat så det blev köpesmat till middag.
Pizza till Isak, friterad kyckling o pommes till Ida, 3 små rätter till Olivia och indiskt till mig och Leif. Mycket och god mat var det så nu har jag en god matlåda till måndag dessutom. Perfekt!

Vi handlade från ett nytt ställe men vi lär återkomma dit för alla var nöjda med sin mat.


Tyvärr har jag även varit tvungen att jobba en hel del i dag så större delen av dagen har jag suttit klistrad vid datorn. Jag tycker egentligen inte om att jobba på helgerna för jag behöver vilan och återhämtningen. Så jag hoppas det här var ett undantag med en sån här kort framförhållning till deadline.

Nu ska jag sätta mig o jobba ett tag till och hoppas hinna undan det sista så jag blir lite ledig imorgon.

fredag 12 december 2014

Räkor och vitt vin

Efter en god middag sitter jag nu i soffan och ser Svenska Hjältar-galan. Det har precis börjat och jag sitter redan och gråter. Det lär blir många tårar i kväll, lättrörd som jag är. Blir så fascinerad och glad över alla härliga, duktiga, handlingskraftiga och hjälpsamma människor.

Men tillbaka till middagen som var en riktigt god och stark räkgryta med tagliatelle. Leif har alltid sagt att han inte tycker om varma räkor men i dag har jag bevisat att det inte är varma räkor det är fel på utan att det har varit fel på kocken tidigare. Varma räkor är jättegott bara man inte har låtit dem koka.


Räkor och vitt vin är ju en klassiker så självklart öppnade vi en flaska och vi valde ett gott vitt vin med snygg etikett, jag älskar snygga flaskor och/eller etiketter. Illustrationen på etiketten har tagits fram i samarbete med den kända japanska modeillustratören Yoco.

Lite nördfakta om vinet: Petite Faiblesse Sauvignon Blanc doft är ren och aromatisk med inslag av citrus, svartvinbärsblad, nässlor och krusbär. Ett torrt vin med friska toner som passar utmärkt som apéritif och till rätter med fisk och skaldjur. Perfekt även till lättare sallader och bufféer.

Barnen fick också dricka lite extra god och festlig dricka - Bubbliz eftersom vi firade bra betyg. Något som verkligen är värt att fira. Ni kommer väl ihåg att fira lite allt möjligt. Så härligt med lite guldkant på vardagen.

Goda ingredienser blir en god räkgryta!

torsdag 11 december 2014

Kyckling med ananas och chili VV

Tänk att jag kom hem till slut i dag också. Ett tag trodde jag knappt det. Först jobbade jag över en timme och sen åkte jag för att julhandla lite och det tog sin lilla tid. Inte för att det var mycket folk, för det var det inte tack o lov, utan mer för att jag var in på många olika affärer. Jag fick handlat lite smått o gott men inte så mycket som jag hade hoppats på. Det blir nog en till sväng i helgen och en sväng ut på nätet imorgon för ikväll orkar jag inte tänka nå mer. Nu blir det te och soffan resten av kvällen.

Här kommer äntligen receptet på kycklingen ni har hört talas om i flera dagar, från att jag förberedde den i måndags till att vi åt den i går.


Kycklingfilé med ananas och chili (6 portioner 6 pp/portion)
1 kg kycklingfilé
1 liten burk ananasringar
1 dl thaichilisås
1 msk margarin flytande 80%

Dela varje filé på längden.
Bryn dem runt om i lite margarin, salta o peppra.
Skär en ficka i varje kycklingfilé. 
Tärna ananas och blanda med thaichilisås. 
Lägg det i kyckling-fickan. 
Lägg filéerna i en ugnsform, tillaga i ugn i 225 grader ca 20 min.
Servera till ris, extra thaichilisås och sallad.

Enkel god maträtt som man kan förbereda. Me like! Det är ju ingen nyhet att den söta ananasen och den sötstarka chilisåsen är en perfekt kombination till kyckling, eller hur?

Nu var det länge sen jag räknade ut propoints på maten jag gör. Men det här receptet med få ingredienser är enkelt att omvandla till propoints. Jag har räknat på 6 portioner och då är det stora portioner. Om man istället räknar på att det räcker till 8 portioner då är det 5 propoints per portion. Men tänk på att tillbehören också ger propoints. Men har man ont om propoints fixar man det enkelt genom att äta grönsaker till kycklingen.

onsdag 10 december 2014

Utan ork och listor

Det har varit en lugn vab-dag hemma idag men med lite för lite sömn. Jag hade ju hoppats få sova ikapp några av mina timmar som jag gick miste om i natt. Men Ida tyckte annorlunda och är man sjuk får man bestämma (lite i alla fall). Kycklingen som jag redan hade förberett men inte tillagat klart, stod o väntade i kylskåpet. Kändes skönt att bara ta fram och ställa in i ugnen strax innan det var dags att äta. Det var ungefär så mycket jag orkade med i dag :) Receptet kommer imorgon.


Hur går det med era julförberedelser? 

Jag har inte riktigt koll på läget, men i helgen ska jag börja skriva mina älskade listor. Älskar att planera, älskar att förbereda, älskar att skriva listor. I helgen är det dags för julgranen att komma på plats och juldukar ska strykas, tomtar ska tas fram och jullimpor ska bakas. Så lite koll verkar jag ju faktiskt ha trots att jag inte har skrivit en enda lista än.

Nu är det dags att sova. God natt på er!

Sponsrad Video: The New Oral-B Electric Toothbrush with Bluetooth Connectivity

God morgon!

Som jag misstänkte redan igår blir det en vabdag med Ida i dag. Hon har hostat, hostat och hostat hela natten så jag har inte fått mycket sömn. Det lär bli en dag i soffan under filten, jag småslumrandes medan Ida ser film. Ett bra sätt att kurera sig på.

Tomten kom tidigt i år, som Olivia sa när hela familjen fick nya fina eltandborstar. Nu ska det borstas tänder! Till och med Isak borstar tänderna något mer nu. Hade jag vetat att eltandborstarna skulle bli så populära hos barnen hade jag köpt det för längesen.


Men vi har inte nyaste tekniken, men slarv-Isak skulle nog behöva det :) Tänk om det var nån annan än jag som påminde honom om tandbortsning.

Oral-B Smartseries är en eltandborste med Bluetooth-teknik. Tandborsten har en app kopplad till sig som håller koll på dina tandborstningsvanor, påminner dig om att använda tandtråd och säger till när det är dags att byta borsthuvud.



Detta är ett sponsrat inlägg

tisdag 9 december 2014

Havreformar med grädde och bär

Usch vad Ida hostar i sömnen. Låter inte bra :( Vi vill inte ha någon sjukling och i morgon har hon dessutom dansavslutning med en liten uppvisning för föräldrarna. Det vill vi inte missa! Men det är nog lika bra att jag laddar upp med hostmedicin och astmaspray nere hos mig för det lär komma en sjuåring tassande i natt.

Uppdaterat: Jag hann inte ens gå ner o lägga mig innan Ida vaknade. Lill-stackarn. Hoppas lite medicin gör att vi får sova i natt.

Vilken tur att jag fick lite tid över så jag hann gå igenom lite bilder för då kom jag på att jag har glömt ge er receptet på den här goda efterrätten. Nu när jag ser bilden och läser receptet blir jag ju sugen på att baka en ny omgång. Kanske en perfekt efterrätt på julafton?


Havreformar med grädde och bär
100 g smör
2 dl havregryn
1,5 dl vetemjöl
0,5 dl socker
0,25 tsk salt

Fyllning:
bär
vispad grädde

Smält smöret och låt svalna.
Blanda de torra ingredienserna i en skål.
Häll på smöret och rör ihop.
Smörj 6 formar i en muffinsplåt och tryck ut degmassan tunt i formarna.
Ställ kallt minst 30 min. Sätt ugnen på 175°.
Grädda formarna ca 15 min tills de är gyllenbruna.
Låt kallna.
Vid servering: Fyll formarna med vispad grädde och bär

Jag som älskar havrekakor älskar den här efterrätten med smak av havre. Dessutom älskar jag saker som går att förbereda och det går jättebra med den här efterrätten. Baka havreformarna dagen innan (eller ännu tidigare och frys in), och sen när det är dags att äta dem så är det bara att fylla med grädde och goda bär.

Eftersom vi var sju stycken som skulle äta gjorde jag sju havreformar och degen/smeten räckte till det utan problem. Om man inte trycker upp degen hela vägen upp på kanten räcker det nog även till åtta formar.

Hasselbackspotatis

God morgon!  

Nu är det alldeles strax dags att väcka Ida och göra henne i ordning för skolan och sen sätta sig i bilen för att åka i väg till jobbet. Det lär bli en lång arbetsdag, vilken tur att jag förberedde kycklingen redan i går så att middag går fort att fixa när jag väl kommer hem. Bara hoppas att den blir god också för det är ett nytt recept jag provar med kyckling, ananas och thaichilisås. Men med dem ingredienserna känns det svårt att misslyckas.

Innan jag fortsätter med morgonsysslorna tänkte jag hinna ge er ytterligare ett tillbehör från lördagens middag, nämligen den här potatisen.


Hasselbackspotatis
jämnstora potatisar
smör
salt
ströbröd

Skala potatisen.
Skär den i tunna skivor, men inte helt igenom.
Lägg potatisen i en träslev så ligger den stadigt och du skär inte itu den av misstag.
Ställ potatisarna med den skårade sidan upp i en ugnssäker form.
Pensla dem med smält matfett och ställ in dem i 225°C, mitt i ugnen, ca 20 min.
Ta ut dem och pensla en gång till med matfett.
Strö över salt och ströbröd.
Baka potatisen ytterligare ca 20 min tills potatisen är mjuk.

Ett gott klassiskt sätt att tillaga potatis på som jag dock ofta glömmer bort när det är dags att bestämma tillbehör.

Lägg potatisen på en träslev när det är dags att skära den i tunna skivor så råkar du inte skära igenom potatisen.

måndag 8 december 2014

Baconlindade haricots verts

Vilken lyxdag! 

Det började med sovmorgon och sen var jag på utbildning i Luleå så det blev ingen övertid och ingen lång pendling idag. Men när jag väl kom hem i tid för att laga middag var ingen sugen på ny mat utan ville hellre äta rester och gröt. Kycklingen som var upptagen från frysen fixade jag då i ordning till i morgon istället då jag lär komma hem senare än i dag. Skönt att bara behöva sätta in den i ugnen i ca 20 minuter och sen är middagen klar. Bara att hoppas att fler är sugna på mat då.

Här kommer ytterligare ett enkelt och gott tillbehör från lördagens middagsdejt.


Baconlindade haricots verts
baconskivor
haricots verts 

Dela upp haricots verts i fyra högar. 
Linda en hel baconskiva runt varje hög.
Stek dom i stekpanna runt om.

Riktigt gott tillbehör. Krispigt salt bacon passar perfekt till de mjuka lite söta haricots verts. Att gömma grönsaker innanför lite bacon kan vara ett bra sätt, att få såna som inte väljer grönsaker i första hand, att äta grönsaker. Ibland gäller det att vara lite smart :)

Innan stekning
Efter stekning

Nötfria Rocky Road

Äntligen har jag lyckats med Rocky Road utan jordnötter. 

Den här varianten är minst lika god som den vanliga. Åh jag är så himla glad. Rocky Road har alltid varit mitt favoritjulgodis och ett måste på vårt julgodis-bord. Men när vi insåg hur allergisk Ida är mot jordnötter var det slut med jordnötter i vårt hus och då även Rocky road. Tills nu!


Nötfria Rocky Road
300 g mörk god choklad
20 st dumlekola
2 dl mini-marshmallows
1 dl saltade och torrostade solroskärnor
1 dl saltade och torrostade pumpakärnor

Smält chokladen på låg värme i vattenbad (i en skål över kokande vatten).
Klipp dumlekolorna på mitten.
Häll ner alla frön i chokladen, rör runt.
Rör ner dumle och marshmallows.
Fyll smeten i en avlång bakpappersklädd form (ca 1,5 liter). 
Låt stelna i kylskåp.
När kakan har stelnat, skär upp den i bitar.

Älskar det här! Sött och salt i en perfekt blandning med mörk choklad. Det är inte mycket som blir godare än detta. Jag vill ha mycket fyllning - extra allt, all in osv gäller när man gör Rocky Road.

Dessa frön räddar min Rocky Road




Smält chokladen över vattenbad
Rör ner fröna
Låt svalna nån minut innan du tillsätter resten annars smälter dumlen och marshmallows
Blanda ner ituklippt dumle och minimarshmallows
Häll i en avlång form med bakplåtspapper och ställ kallt att stelna

söndag 7 december 2014

Ugnsbakade tomater

Nu är arbetsdatorn nerpackad för i dag, så nu kan jag ta ledigt ett tag innan helgen är slut på riktigt. Ledigt - var kanske en överdrift för nu ska hemmet och familjen göras i ordning för en ny arbetsvecka. En arbetsvecka som faktiskt börjar med en dags skollov för barnen.

Dagens middag är på gång och snart är det dags att njuta av den goda julmustkycklingen, som vi äter minst en gång varje december. Har ni smakat den nångång? Den brukar vara väldigt populär hos barnen.

Till gårdagens middagsdejt fixad jag ett snabbt och gott tillbehör.


Ugnsbakade tomater
tomater
örtsalt

Dela tomaterna.
Sätt dem i en ugnsform med snittytan uppåt.
Krydda med örtsalt.
Ugnsbaka ca 10 min i ca 175 grader.

Det här är nog ett av de enklaste tillbehören men ändå så gott. Och sen blir det en sån fin färgklick på tallriken. Tiden och ugnsvärmen är inte så viktig utan sätt in formen i ugnen tillsammans med den andra maten och tillaga tills de är varma. Du behöver alltså inte vänta ut den andra maten om den har en annan ugnstemperatur. Bra, va?

Enkel rödvinssås

Jaha då var den här helgen slut. Nej, jag har inte tagit fel på dag, jag vet att det är söndag. Men det är så mycket att göra på jobbet och för att förhoppningsvis få lite ledigt kring jul så ska jag jobba undan lite idag. Funderar bara på vilket rum jag ska sätta mig i för att få vara i fred från alla "mamma var är…?", "mamma vad ska jag äta?", "mamma vad ska jag göra?" osv. Ni kommer väl ihåg den här bilden?

Tidigare har jag gjort en rödvinssås med en massa ingredienser, igår gjorde jag den här varianten med färre ingredienser. Därför kallar jag den här för enkel rödvinssås.


Enkel rödvinssås
3 dl kalvfond (hemmagjord eller fond+vatten)
3 dl rödvin
1 gul lök
1 st lagerblad
1 tsk torkad timjan
peppar
salt
1 msk rödvinsvinäger
1 msk smör

Häll upp rödvin och tillsätt hackad lök, lagerblad, timjan och peppar.
Koka ett tag så att rödvinssåsen får reducera tills den börjar tjockna.
Tillsätt kalvfond och låt såsen koka ihop ytterligare. 
Smaka av! 
Om syran i din rödvinssås behöver höjas så tillsätt en liten skvätt vinäger. 
När rödvinssåsen fått rätt smak och tjocklek tillsätter du lite smör, och silar sen av den.
Servera rödvinssås till en god bit kött och hasselbackpotatis. 

En sås som passar perfekt till en god köttbit. Den var god men jag föredrar, även den här gången, min goda Balsamicosås. Det är inte många såser som slår den till kött. Har ni inte provat den än så lova att ni gör det nästa gång ni äter kött.

lördag 6 december 2014

Middagsdejt

Isak var hem och åt och duschade en snabb sväng mellan träningarna, Olivia åt på restaurang för att fira en kompis och Ida åt på hockeyn. Det innebar att det bara var jag och Leif som åt middag hemma i dag. Så det blev en sen middagsdejt med min man. Mysigt! Extra bra att Luleå vann så att det var en glad man som kom hem.


Middagsdejtmiddag

Lite rödvin och tända ljus fick också plats på bordet så klart. Man behöver inte gå på restaurang för att ha en mysig middag med god mat, man kan fixa det lika bra hemma. Dessutom kan man sitta i mysbyxor och äta :)

Saffranspannacotta

God morgon underbara lördag!
Jag är ensam vaken i ett tyst hus med tända ljus och nyhetsmorgon som sällskap. Ska snart börja med frukosten för jag räknar med att jag alldeles strax får sällskap. Och precis när jag skriver det kommer en liten tjej upptassande. Härlig långfrukost väntar och sen blir det lite julplanering (Vad ska köpas? Vad ska bakas? Vad ska fixas?) Åh vilken härlig tid vi har framför oss….

Jag har ju glömt publicera glöggminglets efterrätt. Men här kommer receptet och nu hinner ni fixa ihop en omgång till i kväll.


Saffranspannacotta
5 dl vispgrädde
1 dl gelésocker Multi
0,5 g saffran

Blanda alla ingredienser i en kastrull.
Vispa ihop och koka upp.
Låt koka i en halv minut.
Häll upp i glas eller skålar.
Låt stelna några timmar, eller över natten, i kylskåp.

Åh så gott det här var. Jul samlat i ett litet glas. Saffran är en av julens godaste smaker och i en pannacotta kommer den goda smaken verkligen fram. Pannacotta är ju dessutom så himla enkelt att göra så det är en perfekt efterrätt på julens alla fester. Och det finns nog inte många efterrätter som är så lätt att allergianpassa.

Det skulle vara fint att garnera med lite röda hallon men jag ville inte blanda in nån mer smak som konkurrerar med den goda saffranssmaken.

fredag 5 december 2014

I väntan på….

Vet ni vad?
Vi har en helg utan stora planer och det känns så skönt! Jag njuter redan av att jag inte har en tid att passa på länge. Jag hann knappt innanför dörren innan mysbyxorna åkte på och vinglaset plockades fram. Mys på högsta nivå :)

Middagen blev en gammal fredagsfavorit - lövbiff i ostsås. Vill ni ha en enkel och god middag måste ni prova den. Fast jag har ju tjatat så mycket om den så alla har kanske redan smakat den. Och självklart blev det en god kopp chai-te till efterrätt och nu när det är adventstider lyxade jag till det med en bountyboll också.

Åh vad jag älskar fredagar…och jultider...


Nu inväntar vi Idol-finalen och då flyttar vi fredagsmyset från köket till tv-soffan. Vad har ni för planer för kvällen och denna andra-advents-helg? Ska ni ta det lugnt och samla energi som jag eller är det glöggmingel och julbord inplanerade?

torsdag 4 december 2014

Fiskexperiment

Även i dag blev det lite övertidsjobb men eftersom det är torsdag har Leif kommit hem och då kan jag jobba i lugn och ro utan stress att jag måste hem till barnen. Jag hade lyxen att komma hem till dukat bord, övriga i familjen hade redan ätit men de satt kvar och höll mig sällskap i alla fall.

Leif hade experimenterat med fjällröding, ost med chilismak och citronpeppar. Ett lyckat experiment som jag ska be att han förklarar mer utförligt så att jag kan ge er receptet på denna god fisk med lite hetta.


I morgon är det fredag och dags för nå helggott. Jag har lite olika idéer och förslag men ska prata ihop mig med kocken om vad han vill tillaga för fredagsmiddag. Vad ska ni äta för fredagsgott? Och ni missar väl inte Idolfinalen i morgon? Det lär bli fredagsmys i soffan hela kvällen. Precis som vanligt alltså :)

onsdag 3 december 2014

Pepparkakor och ädelost

Har ni druckit nå glögg än i år?
Hade ni pepparkakor till glöggen? Hade ni ädelost till pepparkakorna?

Nu vågar man ju knappt servera pepparkakor utan ädelost i jultider. Det är lika självklart till glöggen som russin och mandel. Visst håller ni med?

Vill man göra nå roligare än att ställa fram en burk med pepparkakor och en tub ost får ni här två tips från mig: 
Här hittar ni ett recept på en julig ädelostpaj som passar perfekt till glöggen. 
Ett annat gott tillbehör är krustader med ädelost och hjortronsylt. Receptet hittar ni här.

Här nedanför får ni två inspirationsbilder på hur man enkelt kan servera pepparkakor och ädelost på ett lite roligare sätt. Visst blir man lite sugen? 


Kavli lanserar varje år minst en ny smak. 
Årets smaker är Ädelost Apelsin, som gav en fräsch smak på osten och Gräddädelost. 
Kavli har just nu en instagram-tävling där man kan vinna 5000 kr från royaldesign.se. Gå in här och läs mer om den julinspirerade tävlingen. Kanske är det just du som är en vinnare.

tisdag 2 december 2014

Julskinka med kaneläpplen

Tur att jag njöt ordentligt igår när jag kom hem tidigt för i dag blev det en extra lång dag på jobbet istället och jag kom inte hem förrän vid sju-tiden. Ida hade tur och fick äta och vara hos en kompis, så skönt för mig att veta att hon hade det bra och jag kunde jobba på i lugn o ro utan att känna stressen över att jag måste hem.

Ett gott och snabbfixat tilltugg på julbordet eller till glöggen är dessa juliga skinkspett.


Julskinka med kaneläpplen
julskinka
äpplen
kanel 
socker

Skiva julskinkan och dela varje skiva i bitar.
Klyfta äpplet och dela varje klyfta på hälften.
Stek äpplen i lite smör i några minuter.
Pudra kanel och socker över äppelbitarna.
Lägg en äppelbit på varje skinkbit och stick igenom en tandpetare.

Olivia tyckte att detta passade jättebra ihop för det blev nästan som skinka med äppelmos. Det var en riktigt bra beskrivning faktiskt. 

måndag 1 december 2014

Kantarellsås med konjak

Plötsligt händer det!
I dag hade jag slutat jobba, hämtat Ida, lagat mat och ätit innan klockan var fem. Så underbart! Kvällen blir så mycket längre och lugnare när man kommer hem i tid. Bra start på december alltså. Tror ni hela månaden fortsätter lika lyckosamt?!

Väldigt ofta gör jag min smakrika och enkla kantarellostsås, men när jag tillagade rådjur så gjorde jag en kantarellsås med smak av konjak.


Kantarellsås med konjak
kantareller
1 dl konjak
3 dl matlagningsgrädde
1 msk honung
4 msk kantarellfond
0,5 tsk rosmarin (torkad)
vitpeppar
salt

Häll konjak i en kastrull och låt koka på medellåg värme tills vätskan reducerats något.
Tillsätt grädde, honung, fond och kryddor. Låt koka.
Stek kantarellerna, tillsätt till såsen
Smaka av med salt och vitpeppar.

Den här varianten av kantarellsås var minst lika god som min vanliga variant, men den var något krångligare att göra. Men den var inte alls speciellt svår att göra, utan det är mer för att man jämför med den andra såsen som är så otroligt enkel att göra.

söndag 30 november 2014

Glöggmingel 2014

I dag blir det ingen veckomatsedel utan istället bjuder jag på vår glöggmingelmeny från igår. Kanske hittar ni nå gott inför årets julbord. Det blev över så mycket mat och dryck så dagens middag blev en repris från igår men med nya gäster.


Vi började med glögg och tillbehör
glögg
pepparkakor
gräddädelost
ädelost med apelsinsmak
lingonkräm med pepparkaksticks
russin o mandel

Sen dukade jag upp ett buffébord
ägghalvor med löjromskräm
nubbesallad med knäckebröd i glas 
gravad lax

julskinka och kaneläpplen
köttbullar o rödbetsallad i glas 
grönsaks- och saffranpaj med glutenfri pajbotten
sallad 
gurk- och tomatspett
vitlöksdressing

rågkex
smörgåsrån
knäckehjärtan
norrgott
brieost
senap

Till kaffet och teet dukade jag fram
nötfria rocky road
saffranpannacotta 

Barnen hade mat- och filmkväll i källaren där det bjöds på
korv- och köttbullspett 
pommes frites 
tomat- och gurkspett 
ketchup

och sen mumsade de på
godis
julgodis
glass

De såg nog inte så mycket av filmerna, istället blev det mycket lek och bus. Trots att det blev sent och många barn blev trötta var de vänner hela kvällen. Ida var så nöjd med kvällen och längtar redan till nästa fest. Vid frukosten i dag sa hon "Kan jag inte få bjuda hit gänget i dag igen", bra betyg på en lyckad kväll.

Första advent

God morgon! 
Hoppas ni alla har en riktigt god första-advent-morgon. Det har vi! Efter gårdagens trevliga glöggmingel tog vi alla en härlig sovmorgon i morse och har alldeles nyss stigit upp.


Nu ska vi duka upp en härlig frukost med rester från gårdagen, tända första ljuset och se på Vinterstudion. Dags för en riktig mys-och-ta-det-lugnt-söndag.

Återkommer senare med gårdagens meny som ni ser på bilderna här nedanför.

fredag 28 november 2014

Honungsglaserade grönsaker

Finns det nå bättre än att sjunka ner i soffan en fredagkväll? Inte mycket, eller hur! 
Nu när huset är städat och lite adventpyntat är det extra mysigt att sitta i soffan och mysa. Imorgon händer mycket roligt - förutom att det är lördag. På kvällen har vi glöggmingel, men innan dess ska vi på öppet hus i gymnasiebyn inför Olivias kommande gymnasieval. Spännande!

Till söndagens rådjursmiddag åt vi detta goda tillbehör. 


Honungsglaserade grönsaker
3 morötter
1 gul lök
1 röd paprika
1 gul paprika
2 msk honung
rapsolja
1 tsk torkad timjan
1 msk soja
svartpeppar

Skala och dela morötterna i mindre bitar.
Skala och klyfta löken.
Skölj och dela paprikorna.
Hetta upp lite olja i en stekpanna och stek grönsakerna i omgångar på medelhög värme tills de tar färg men fortfarande är krispiga inuti. Morötterna tar lite längre tid medan paprikan går väldigt fort.
Lägg tillbaka alla grönsaker i pannan och sänk värmen.
Smaksätt med soja, honung, timjan och peppar.

Det här var ett riktigt gott tillbehör helt i min smak så det kommer jag definitivt göra fler gånger. Jag hade gärna använt broccoli också både för den goda smaken och den gröna färgen. Men eftersom det var Leif vi firade och han inte tycker om broccoli avstod jag - den här gången.

torsdag 27 november 2014

Sesamgriljerad skinka gluten-, mjölk- och äggfri

På lördag är det dags för vårt glöggmingel där vi till glöggen (och annat drickbart) tänker bjuda på olika smårätter, både med jultema och utan. Självklart kommer vi även att bjuda på julskinka så ikväll var det dags för julens första, men inte sista, skinkmacka. Sååå gott!

Eftersom två av gästerna är glutenintoleranta ville jag inte använda vanligt ströbröd när jag griljerade skinkan. Eftersom jag inte hade glutenfritt ströbröd hemma och det var dags för griljering gällde det att tänka snabbt. Sesamfrön kom jag då på.



Sesamgriljerad skinka, gluten- mjölk- och äggfri
2 msk sesamfrön
2 msk senap

Låt skinkan svalna något.
Blanda ihop sesamfrön och senap.
Bred över skinkan och griljera högt upp i ugnen i 225 grader i ca 10 minuter.

Det här experimentet blev riktigt bra - snyggare än med ströbröd och minst lika gott. För ärligt talat hur mycket äter man egentligen av griljeringen? Det är ju skinkan och äppelmoset som är det viktiga. Eftersom Isak är äggallergisk har jag aldrig haft ägg i min griljering och har aldrig saknat det heller. Vad gör äggen för nytta? 

Efter griljering
Före griljering