lördag 25 mars 2017

Tapas o Sangria

Vilken härlig kväll vi hade i går och som jag skrev redan i går var det Tapas som gällde för oss. 

Konceptet hos Tapas de Papá är lite annorlunda, men jag gillar det. Man kan inte beställa vad man vill ha utan de kommer ut med rätter allt eftersom och man får själv välja om man vill äta just den rätten eller ej. I början av kvällen vet man inte vilka rätter som gäller för kvällen, utan det blir en överraskning varje gång. Sen i slutet räknar man antal skålar o pinnar som man har vid sig och betalar efter det. Men i går blev det en lite konstig kombination för mig och jag saknade många favoriter. Men deras mat är alltid så himla god så man går ändå aldrig missnöjd därifrån.


Efter middagen fick vi prova en kanongod ny sangria som de håller på att testa inför sommaren. Vi var alla eniga om att den var riktigt god och hoppas att den kommer in på drinkmenyn snart. Rabarber, rosé, mynta, citrusfrukter, vodka och cava tror jag att ingredienser var. Kanske läge att prova sig fram till nå liknande innan sommarvärmen är här.

fredag 24 mars 2017

Heta räkor

Nu tänkte jag ge er ett riktigt helg-recept. Gott och enkelt med lite festkänsla. Dessa heta räkor passar både på ett buffébord eller som förrätt, servera som de är eller med något gott tillbehör. Jag stekte zucchiniskivor lite lätt och la sedan de heta räkorna uppepå. Jag använde zucchini eftersom vi försöker undvika bröd, men självklart fungerar det lika bra med en smörstekt god brödskiva i botten.


Heta räkor

olivolja
1 tsk finhackad röd chili
1 tsk finhackad ingefära
1 vitlöksklyfta
500 g räkor med skal
chiliflakes
flingsalt

Skala räkorna.
Fräs chili, ingefära och pressad vitlök i mycket olivolja.
Slå av plattan och tillsätt räkorna.
Rör om, se till att alla räkor får olja på sig.
Smaka av med chiliflakes och flingsalt.
Låt stå och dra åt sig av alla smaker (marinera) i några minuter.

Tanken med att steka chili, ingefära och vitlök i oljan är att oljan ska ta smak av allt det goda. Jag lät räkorna vila/marinera i stekpannan medan jag dukade och förberedde zucchinin som jag använde istället för bröd i botten.

Det här kan jag verkligen rekommendera för det blev supergott. Det tog tid innan jag visste vad jag ville göra av räkorna, så därför blev jag extra glad att det blev så himla bra.

Gott på zucchini
De räkor som jag inte serverade på zucchini la jag i en skål och serverade på sidan om.

Nu lämnar jag hemmet för en kväll på stan med några andra mammor, det blir drinkar och tapas för oss. Nu börjar det bli ett tag sedan jag åt tapas, hoppas de har några nyheter. Tapas de Papá är nog den restaurang jag går oftast på när jag väl går ut o äter. En riktig topp-restaurang med god mat o trevlig personal i mysiga lokaler. Vad mer kan man begära!

torsdag 23 mars 2017

The new Friday


Ni som har följt mig ett tag vet att jag ofta börjar fira/njuta av helgen redan på torsdag. Dumt att vänta till på fredag 😁 Och i dag känns det extra bra för efter en vecka då varje dag och kväll varit uppbokad är kalendern tom ikväll, så gissa om jag ska njuta i soffan. För trots att det är roliga saker jag gör på kvällarna så är det ändå skönt att få koppla av hemma nångång.

Igår var jag på Salong Icon och blev fin i håret. Catrin gjorde som vanligt kanonfina slingor i olika färger och dessutom kortade vi av håret en bra bit. Jag blev supernöjd men Ida som inte tycker om förändringar tyckte inte att det blev fint. Men i morse när hon var piggare och gladare sa hon att det var ok trots allt. Få se om jag lyckas ta något kort så ni får se. Jag brukar ju ha svårt att fastna på kort, men man vet aldrig.....


onsdag 22 mars 2017

Stekt kryddat vitkål

Jag glömde ju ge er receptet på den goda vitkålen som vi åt i lördags till den mumsiga fläskfilégrytan. Grytan kryddade jag med srirachasås (se bild på flaskan längre ner) och för att hålla ihop smakerna kryddade jag även vitkålen med samma starka sås. Det blev supergott!


Stekt kryddat vitkål

0,5 litet vitkålshuvud
0,5 msk srirachasås
1 msk konc kalvfond
salt och peppar
2 dl vatten

Srimla vitkålen. Fräs i en het stekpanna med olja i ca 5-10 minuter. Rör om då och då.
Rör ner kryddor, fond och vatten.
Låt puttra i ca 5 minuter tills nästan allt vatten har kokat bort. Smaka av med mer kryddor.

Jag använder ofta vitkål som substitut till kolhydrater både i gratänger, stuvningar, sallader och som pasta. Att krydda på vitkålen lite extra gjorde den ännu lite godare och mer festlig.

Tänk på att srirachasåsen är stark så det behövs inte så mycket för att ge smak. Leif som alltid vill ha "lite tryck" i maten var nöjd då både vitkålen och grytan var riktigt starka.

Strimla vitkålen
Stark o god krydda.

God festmåltid med fläskfilégryta och stekt kryddat vitkål.
Alldeles strax är det dags att ge sig i väg till jobbet och se'n kommer jag inte hem förrän sent ikväll för efter jobbet ska jag försöka bli fin i håret....och det förstår man ju tar några timmar 😁

Det blir inte många kvällar på hemmaplan den här veckan. Leif är hemma så då måste jag passa på att göra sånt jag aldrig hinner eller prioriterar annars när jag är ensam med barnen. Men i morgon blir det nog en hel kväll hemma...om jag inte hinner planera in något även då.

tisdag 21 mars 2017

Blåbärskaka mandelfri o lchf

I helgen var jag, som vanligt, sugen på nå sött o gott och passade då på att baka en lchf-blåbärskaka kryddad med favoritkryddan kardemumma och kanel. Perfekta kryddor till blåbär.


Blåbärskaka mandelfri o lchf

4 ägg
1,5 dl stevia-florsocker (75 gram)
125 gr smör
0,5 dl vispgrädde
1 dl kokosmjöl
1,5 tsk bakpulver
1 msk kanel
1 msk kardemumma
3 dl (frysta)blåbär

Smörj en pajform.
Smält smöret.
Vispa ägg och florsocker luftigt och vitt.
Vispa ner smält smör och grädde i äggsmeten.
Blanda kokosmjöl, bakpulver, kanel, kardemumma och blåbär och rör ner med det övriga.
Blanda ordentligt, häll i formen.
Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader ca 25 minuter.

God kaka med bra smak o konsistens och alldeles underbar med en klick grädde. Kokosmjöl är verkligen perfekt att använda till lchf-bakverk för det ger sån god smak.

Nästa gång ska jag prova att lägga blåbär och kryddor uppe på kakan istället. Tror att det kan ge en liten annan karaktär och smak till kakan.

Smarrigt helgfika!
Blåbärskaka o grädde. Mums!

Ofta använder man mandelmjöl när man lchf-bakar men jag undviker det eftersom Ida kanske är allergisk mot mandel och vill då inte ha det i huset. Om drygt en månad vet vi mer exakt hur allergisk hon är för då ska hon provoceras mot just mandel. Så då får ni hålla tummarna att det går bra och att jag kan börja baka med mandelmjöl, mandelmassa osv.

Själv är jag allergisk mot rå mandel och kan inte ens ha en flisa i t.ex. glögg men det är inga problem för mig att äta tillagad mandel t.ex. mandelmassa, bondkakor mm. Så min allergi är en korsallergi eftersom jag är pollenallergiker och korsallergier ger inte lika kraftiga reaktioner och är därmed inte lika farliga. Jag hoppas o tror att Idas allergi också är en mildare variant.

söndag 19 mars 2017

Stark fläskfilégryta med srirachasås

Jag har fått många förfrågningar på hur jag gjorde gårdagens fläskfilégryta så nu är det bäst att jag skyndar mig att ge det till er. Och jag förstår att ni vill ha receptet för det var riktigt riktigt gott, en perfekt lördagsmiddag.


Stark fläskfilégryta med srirachasås

1 kg fläskfilé eller fläskytterfilé
1 gul lök
1 liten zucchini
2 dl crème fraiche
2,5 dl grädde
1 msk kinesisk soja
2 msk kalvfond
1 msk tomatpuré
1-2 msk sriracha sauce

Putsa fläskfilén och skär i skivor, bryn dem, salta o peppra. Lägg på ett fat. 
Jag klippte sen filéskivorna till grova strimlor innan jag tillsatte dem i grytan. Men det är en smaksak.
Skär zucchinin i kvartar, stek den lite men behåll lite tuggmotstånd. Lägg på ett fat.
Finhacka lök och stek tills den mjuknar. 
Rör ner övriga ingredienser och koka upp. 
Låt småputtra nån minut innan du tillsätter köttet. Låt koka ytterligare ett tag.
Tillsätt zucchinin strax innan servering så att den inte blir för mjuk o tråkig.


Oj så gott det här var, men det blev lite starkt fast inte för starkt. Jag använde 2 msk, men om man vill ha den något mildare så dra ner på srirachasåsen. Smaka av eftersom.

Jag tycker det ser trevligare ut med grova strimlor istället för stora skivor i grytor. Men eftersom det är enklare/går fortare att steka skivor än strimlor så steker jag oftast i skivor och klipper sen till bra storlek. Tips!

Det är den här starka såsen jag använder för att få styrka i såsen.
Lite röd paprika hade nog både varit gott och vackert i grytan.
Goda tillbehör!

Större delen av denna söndag har vi tillbringat i en sporthall då Ida har haft basketmatcher. Det blev en tidig morgon, alldeles för tidigt enligt mig som älskar att ta det lugnt på morgonen, se Nyhetsmorgon o dricka en massa te och lagom till lunch är jag redo att göra nå. Men tjejerna spelade bra i dag och kämpade på bra så det var tre roliga matcher vi fick se. Det tråkiga är all dötid mellan matcherna, men i en av pauserna hann vi ut på en härlig isvägspromenad. Ett bra sätt att fördriva tiden.

lördag 18 mars 2017

Fläskfilémiddag

Åh vilken god middag vi precis har dukat bort!

Jag gjorde en stark fläskfilégryta med zucchini och till det åt vi stekt vitkål eller potatishalvor och sallad. En riktig kanonmiddag som alla tyckte om. Och en riktigt bra middag kräver efterrätt så självklart hade vi det också. Det är ju lördag trots allt! Tidigare i dag bakade jag en lchf-blåbärskaka med kokosmjöl kryddad med både kanel o kardemumma och den blev otroligt god tillsammans med lite grädde.

Så smarrigt och gott!
Ser ni hur mycket snö vi har kvar?
Blåbärskaka med grädde. Mums!

Så skönt att jag har återfått lite kraft o energi och orkar laga goda middagar, nu har vi ätit festmåltider både fredag o lördag. Att stå o pyssla i köket ger mig så mycket extra energi och glädje, så nu är jag sugen att ordna lite fester och middagar med vänner igen. Härlig känsla!