Idag är jag hemma med Ida som är förkyld. Hon har varit hemma med Leif tidigare i veckan men i dag stannade jag hemma. På förmiddagen har jag hunnit baka grahamsrutor och banankaka, städat lite ute och skottat bort lite snö från landet för jag såg att rabarbern är på väg. När Ida har somnat ska jag rensa och sortera bland barnkläder och bestämma vad som ska kastas, skänkas bort eller säljas.
Smördegspiroger är ett snabbt och enkelt sätt att göra piroger på. Man kan fylla dem med nästan vad som helst som man har i kylskåpet. Till lunch i lördags gjorde jag skinkpiroger till barnen. Tidigare har jag gjort en variant med pesto och kyckling. Om man gör dem mindre, t.ex två piroger av varje smördegsplatta, är de perfekta på ett buffébord.
Smördegspiroger
4 frysta smördegsplattor
tomatsås, färdig eller köpt
skinka
riven ost
Kavla ut smördegsplattorna till dubbel storlek.
Bred på lite tomatsås.
Sätt skinka och riven ost på halva plattan.
Vik ihop plattan och tryck till kanterna.
Grädda i 225 grader i 10-12 minuter.
Låt svalna några minuter innan du serverar dem till en sallad.
torsdag 29 april 2010
söndag 25 april 2010
Spenatsallad
Ännu en dag med strålande sol men tyvärr lite blåst också. Men nu finns det hopp om att våren är på gång. Jag och Olivia var på en skön promenad tidigare i dag och snart ska vi ta en till sväng. Det är så skönt att ta en kvällspromenad innan det är dags för alla kvällsbestyr och annat som måste förberedas inför en ny arbets- och skolvecka. Tyvärr är Ida sjuk igen, med astmaproblem och dålig nattsömn för oss alla.
Vi har grillat både i dag och i går. I går blev det kyckling och i dag karrékotletter. Min favoritsallad just nu är en enkel spenatsallad.
Spenatsallad
ca 70 g färsk spenat
2 tomater i bitar
1 rödlök, i halva skivor
1 förpackning fetaost eller mozarella i bitar
olivolja
färkpressad citron
salt o örtkryddor
Lägg ut spenaten på ett serveringsfat.
Lägg tomatbitar, rödlöksskivor och ostbitar över.
Ringla olivolja och färskpressad citron över.
Krydda med havssalt och örtkryddor.
Vi har grillat både i dag och i går. I går blev det kyckling och i dag karrékotletter. Min favoritsallad just nu är en enkel spenatsallad.
Spenatsallad
ca 70 g färsk spenat
2 tomater i bitar
1 rödlök, i halva skivor
1 förpackning fetaost eller mozarella i bitar
olivolja
färkpressad citron
salt o örtkryddor
Lägg ut spenaten på ett serveringsfat.
Lägg tomatbitar, rödlöksskivor och ostbitar över.
Ringla olivolja och färskpressad citron över.
Krydda med havssalt och örtkryddor.
lördag 24 april 2010
Tunnskivat kött och Västerbottensost på ruccolabädd
I dag blåser det kallt, mellan varven skiner solen och det ser så skönt ut ute. Men blåsten förstör det sköna. Jag och Ida håller oss nog inne i dag, hon är lite småförkyld med en krupp-liknande hosta.
Tunnskivat kött och Västerbottensost på ruccolabädd
150 g tunnskivat kött, gärna bresaola
70 g ruccola
75 g Västerbottensost eller parmesan
2 msk färskpressad citronjuice
2 msk olivolja
svartpeppar
Fördela ruccolan på ett stort uppläggningsfat, men spara några blad.
Lägg på köttet.
Hyvla osten tunt och fördela på fatet.
Ringla över citronjuice och olivolja.
Strö på resten av ruccolan. Mal över lite svartpeppar.
Servera genast.
Gott och enkelt! Inga problem att göra till många personer.
Tunnskivat kött och Västerbottensost på ruccolabädd
150 g tunnskivat kött, gärna bresaola
70 g ruccola
75 g Västerbottensost eller parmesan
2 msk färskpressad citronjuice
2 msk olivolja
svartpeppar
Fördela ruccolan på ett stort uppläggningsfat, men spara några blad.
Lägg på köttet.
Hyvla osten tunt och fördela på fatet.
Ringla över citronjuice och olivolja.
Strö på resten av ruccolan. Mal över lite svartpeppar.
Servera genast.
Gott och enkelt! Inga problem att göra till många personer.
fredag 23 april 2010
Parmarullar med ost och spenat
Idag gjorde Isak och Ida pricktest. De fick både bra och dåliga resultat. Isak fick äntligen det besked han har väntat så länge på. Han ska få börja testa äta ägg, ytterst lite och väl tillagat. Även Ida kan prova lite ägg. Det tråkiga men ganska väntade resultatet är att Ida verkar vara ordentligt allergisk mot jordnötter.
I dag är det fredag och vi gjorde plockmat i sann fredagsanda. Idag serverades korvspett, köttbullspett, räkor, parmarullar med ost och spenat, lufttorkad skinka, tunnskivat kött och västerbottensost på ruccolabädd, brieost, vitlöksdressing, honungsmelon, jordgubbar, rädisor, bladspenat, körsbärstomater, päron och gurkstavar.
2 hg parmaskinka i tunna skivor
20 g finriven parmesanost eller västerbottensost
120 g philadelphiaost
70 g fetaost
1 msk tomatpuré
1 st finhackade urkärnade jalapeño
1 st finhackade soltorkade tomater
0,5 st pressad vitlöksklyfta
1 näve små färska spenatblad
Blanda samman ostarna, tomatpuré, jalapeño, soltorkade tomater och vitlök mycket noga så att blandningen blir jämn och fin.
Smaka av att du har en bra kombination av alla ingredienser.
Fördela på skivorna av parmaskinka och rulla ihop tillsammans med några blad spenat.
De här rullarna tyckte jag väldigt mycket om, de lär återkomma. Det blev en smakrik lite het ostfyllning. Jag åt flera parmarullar i kväll. Honungsmelonen gjorde rullarna ännu godare. Jag använder oftast Västerbottensost istället för parmesanost av flera anledningar, dels kan parmesan innehålla ägg och dels tycker jag att det känns bättre att använda svenska produkter och extra kul är det att gynna saker från Norrland. Lite svårt att veta exakt hur mycket jag hade av de olika ostarna eftersom jag gjorde lite på måfå, men jag tror måtten stämmer ganska bra.
I dag är det fredag och vi gjorde plockmat i sann fredagsanda. Idag serverades korvspett, köttbullspett, räkor, parmarullar med ost och spenat, lufttorkad skinka, tunnskivat kött och västerbottensost på ruccolabädd, brieost, vitlöksdressing, honungsmelon, jordgubbar, rädisor, bladspenat, körsbärstomater, päron och gurkstavar.
Till vänster på fatet är parmarullarna
Parmarullar med ost och spenat2 hg parmaskinka i tunna skivor
20 g finriven parmesanost eller västerbottensost
120 g philadelphiaost
70 g fetaost
1 msk tomatpuré
1 st finhackade urkärnade jalapeño
1 st finhackade soltorkade tomater
0,5 st pressad vitlöksklyfta
1 näve små färska spenatblad
Blanda samman ostarna, tomatpuré, jalapeño, soltorkade tomater och vitlök mycket noga så att blandningen blir jämn och fin.
Smaka av att du har en bra kombination av alla ingredienser.
Fördela på skivorna av parmaskinka och rulla ihop tillsammans med några blad spenat.
De här rullarna tyckte jag väldigt mycket om, de lär återkomma. Det blev en smakrik lite het ostfyllning. Jag åt flera parmarullar i kväll. Honungsmelonen gjorde rullarna ännu godare. Jag använder oftast Västerbottensost istället för parmesanost av flera anledningar, dels kan parmesan innehålla ägg och dels tycker jag att det känns bättre att använda svenska produkter och extra kul är det att gynna saker från Norrland. Lite svårt att veta exakt hur mycket jag hade av de olika ostarna eftersom jag gjorde lite på måfå, men jag tror måtten stämmer ganska bra.
onsdag 21 april 2010
Limelax på ruccola- o kokosbädd
Nu längtar jag efter lite vårvärme. Solen skiner nästan varje dag men det är ändå jättekallt ute. Det är t.o.m minusgrader på morgonen när barnen cyklar i väg till skolan.
Limelax på ruccola- o kokosbädd
4 laxfiléer
ca 50 g ruccola
2 dl kokosflingor
4 soltorkade tomater
2 lime
riven ost
Sås
3 dl grädde
1 dl vatten
1 dl färsk persilja
1 dl färsk basilika
2 vitlöksklyftor
salt o peppar
Koka ihop såsen i några minuter.
Täck en ugnsform med ruccolasallad och kokosflingor.
Salta laxen och lägg på ruccolan. Lägg soltorkade tomater på varje laxbit. Riv limeskal över.
Häll såsen över. Strö på riven ost.
Gratinera i 200 grader ca 15-20 min.
En god och smakrik lax som vi åt till pasta. Ida som i vanliga fall brukar äta jättemycket lax åt nästan ingenting. Vet inte om det berodde på att hon inte tyckte om eller om det var för att hon var så trött.
Limelax på ruccola- o kokosbädd
4 laxfiléer
ca 50 g ruccola
2 dl kokosflingor
4 soltorkade tomater
2 lime
riven ost
Sås
3 dl grädde
1 dl vatten
1 dl färsk persilja
1 dl färsk basilika
2 vitlöksklyftor
salt o peppar
Koka ihop såsen i några minuter.
Täck en ugnsform med ruccolasallad och kokosflingor.
Salta laxen och lägg på ruccolan. Lägg soltorkade tomater på varje laxbit. Riv limeskal över.
Häll såsen över. Strö på riven ost.
Gratinera i 200 grader ca 15-20 min.
En god och smakrik lax som vi åt till pasta. Ida som i vanliga fall brukar äta jättemycket lax åt nästan ingenting. Vet inte om det berodde på att hon inte tyckte om eller om det var för att hon var så trött.
tisdag 20 april 2010
Köttgryta med vitkål
Vitkål är ofta billigt så det gäller att försöka hitta många användningsområden för det. I en köttgryta är det gott och det är ett bra sätt att dryga ut grytan lite.
1/2 tsk timjan
1 köttbuljongtärning
1-2 dl vatten
2 lökar, ringar eller klyftor
2 morötter i slantar
1 klyfta vitkål, ca 150 g, i bitar
1-2 dl grädde
salt och peppar
Koka ihop senap, soya, timjan, buljong och vatten.
En smakrik och god gryta, som framför allt Ida åt jättemycket av. Jag förberedde det mesta igår genom att koka grytan i ca 1 timme. På slutet tillsatte jag morötterna som fick koka med på eftervärmen. När jag kom hem från jobbet idag gick det fort att få en god och ordentlig middag på bordet.
Köttgryta med vitkål
400g grytbitar
1 msk senap
2 msk soya1/2 tsk timjan
1 köttbuljongtärning
1-2 dl vatten
2 lökar, ringar eller klyftor
2 morötter i slantar
1 klyfta vitkål, ca 150 g, i bitar
1-2 dl grädde
salt och peppar
Koka ihop senap, soya, timjan, buljong och vatten.
Lägg i köttet utan att bryna det först och lök, koka i ca 45-60 minuter.
Tillsätt morötter och vitkål koka ytterligare i 15 minuter.
Tillsätt grädden. Koka upp. Salta och peppra.
Servera med kokt potatis och en grönsallad.En smakrik och god gryta, som framför allt Ida åt jättemycket av. Jag förberedde det mesta igår genom att koka grytan i ca 1 timme. På slutet tillsatte jag morötterna som fick koka med på eftervärmen. När jag kom hem från jobbet idag gick det fort att få en god och ordentlig middag på bordet.
söndag 18 april 2010
Kladdkaka med päron och After Eight
Idag har jag varit på två promenader, både med Olivia och med mamma, och det var nog tur det eftersom jag har ätit lite väl mycket kladdkaka den här helgen. Åsa bjöd på en riktig höjdarefterrätt igår. Chokladkladdkaka, mint och päron kan inte bli fel, eller hur? Både jag och Olivia längtade så efter den att vi var tvungen att baka efter middagen.
Kladdkaka med päron och After Eight
125 g smör
200 g mörk choklad
2 ägg
1 dl strösocker
1 dl vetemjöl
0,5 tsk vaniljsocker
0,5 tsk bakpulver
1 burk konserverade päron, 400 g
1 liten ask After Eight
Lägg en bakpappersrundel i botten på en form med löstagbar kant. Smörj kanten.
Sila bort spadet från päronen och lägg dem i en cirkel med snittytan nedåt i formen.
Hacka chokladen.
Smält smöret i en kastrull och låt chokladen försiktigt smälta i det.
Ta bort kastrullen från värmen och rör in ett ägg i taget.
Tillsätt sockret och blanda väl.
Rör ner vetemjölet blandat med bakpulver och vaniljsocker. Blanda ordentligt.
Ringla smeten över päronen.
Grädda i 200 grader i 20-25 minuter något under mitten av ugnen.
Låt After Eight smälta på chokladkakan efter att den tagits ur ugnen.
Servera som den är eller med grädde och/eller glass och Njut.
Choklad och mint är min absoluta favoritkombination och eftersom jag tycker det är gott med frukt eller bär till kladdkaka kommer det här nog bli en stående favorit här i huset. Beroende på hur kladdig du vill ha kakan väljer du tid i ugnen. Det blir minimalt med disk, sånt tycker jag om, eftersom alla ingredienser tillsattes i kastrullen där smöret smältes. Jag använde dessutom bara en slickepott att rör om med, dvs ingen visp.
Kladdkaka med päron och After Eight
125 g smör
200 g mörk choklad
2 ägg
1 dl strösocker
1 dl vetemjöl
0,5 tsk vaniljsocker
0,5 tsk bakpulver
1 burk konserverade päron, 400 g
1 liten ask After Eight
Lägg en bakpappersrundel i botten på en form med löstagbar kant. Smörj kanten.
Sila bort spadet från päronen och lägg dem i en cirkel med snittytan nedåt i formen.
Hacka chokladen.
Smält smöret i en kastrull och låt chokladen försiktigt smälta i det.
Ta bort kastrullen från värmen och rör in ett ägg i taget.
Tillsätt sockret och blanda väl.
Rör ner vetemjölet blandat med bakpulver och vaniljsocker. Blanda ordentligt.
Ringla smeten över päronen.
Grädda i 200 grader i 20-25 minuter något under mitten av ugnen.
Låt After Eight smälta på chokladkakan efter att den tagits ur ugnen.
Servera som den är eller med grädde och/eller glass och Njut.
Choklad och mint är min absoluta favoritkombination och eftersom jag tycker det är gott med frukt eller bär till kladdkaka kommer det här nog bli en stående favorit här i huset. Beroende på hur kladdig du vill ha kakan väljer du tid i ugnen. Det blir minimalt med disk, sånt tycker jag om, eftersom alla ingredienser tillsattes i kastrullen där smöret smältes. Jag använde dessutom bara en slickepott att rör om med, dvs ingen visp.
Etiketter:
choklad,
efterrätt,
fikabröd,
frukt o bär,
kladdkaka
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)