Snart är det sportlov och vi ska till Jämtland för att tömma, städa ur och sälja vårt fritidshus. Vi hoppas på lite varmare väder så att barnen kan åka mycket slalom.
Orange kycklinggryta
kycklingfiléer
champinjoner
purjolök
2 morötter
1,5 msk kyckling- eller grönsaksfond
1,5 msk tomatpuré
2 dl vatten
1-2 dl grädde
cocktailtomater
salt o peppar
Skär kyckling i småbitar. Skiva champinjoner och purjolök. Riv morötter grovt.
Fräs kycklingbitarna i oljan i en stekgryta. Salta och peppra. Då dessa fått lite färg tillsätts alla grönsaker utom cocktailtomaterna.
Fräs några minuter och tillsätt sedan fond, tomatpuré, vatten och grädde.
Låt koka ca 10 minuter.
Tillsätt cocktailtomaterna och låt dem bli lite varma.
Servera med ris och grönsallad.
Jag använde 2 vanliga tomater istället för cocktailtomater som jag inte hade hemma. Självklart gick det bra. Det blev en jättegod gryta som alla barn åt med god aptit.
måndag 22 februari 2010
Vinnarna är...
Nu har barnen hjälpt mig att dra vinnarna i min Kelda-tävling.
.
1:a pris Presentcheck på 100 kr
Birgitta
.
2:a pris Badlakan
Andreas
.
3:e pris Badlakan
Erik
.
Priserna kommer snart med posten.
söndag 21 februari 2010
Semmelrutor
Trots att det är 20 minusgrader och blåst har barnen varit ute en sväng och åkt skidor. Även Ida fick prova på skidåkning för första gången. Idag passade jag även på att baka semmelrutor, som är ett bra sätt att göra semlor till många.
Semmelrutor 24-28 bitar
75 g smör
2 ½ dl mjölk
25 g jäst
3/4 dl socker
1 tsk kardemumma, stött eller mald
1 krm salt
ca 7 ½ dl vetemjöl (450 g)
Fyllning:
300 g mandelmassa
1 dl mjölk
5 dl grädde
Garnering:
Florsocker
Arbeta ihop degen på samma sätt som till klassiska semlor och låt jäsa.
Kavla ut degen till en rektangel, ca 30 x 35 cm och knappt 2 cm tjock. Lägg den på bakplåtspapper.
Låt jäsa övertäckt ca 40 min.
Grädda mitt i ugnen 200 grader 15-20 min tills brödet blivit gyllenbrunt.
Låt kallna.
Skär av ett tunt lock på hela jättesemlan. Gröp ut det mesta av innanmätet och riv sönder det grovt.
Riv mandelmassan grovt på ett rivjärn och blanda med det urgröpta innanmätet i en bunke.
Rör ner mjölken och arbeta ihop till en tjock massa.
Bred fyllningen i den urgröpta jättesemlan.
Vispa grädden och bred den över fyllningen. Lägg tillbaka locket och skär eventuellt bort kanterna.
Skär semlan i rutor, pudra över med florsocker och servera.
Semmelrutor 24-28 bitar
75 g smör
2 ½ dl mjölk
25 g jäst
3/4 dl socker
1 tsk kardemumma, stött eller mald
1 krm salt
ca 7 ½ dl vetemjöl (450 g)
Fyllning:
300 g mandelmassa
1 dl mjölk
5 dl grädde
Garnering:
Florsocker
Arbeta ihop degen på samma sätt som till klassiska semlor och låt jäsa.
Kavla ut degen till en rektangel, ca 30 x 35 cm och knappt 2 cm tjock. Lägg den på bakplåtspapper.
Låt jäsa övertäckt ca 40 min.
Grädda mitt i ugnen 200 grader 15-20 min tills brödet blivit gyllenbrunt.
Låt kallna.
Skär av ett tunt lock på hela jättesemlan. Gröp ut det mesta av innanmätet och riv sönder det grovt.
Riv mandelmassan grovt på ett rivjärn och blanda med det urgröpta innanmätet i en bunke.
Rör ner mjölken och arbeta ihop till en tjock massa.
Bred fyllningen i den urgröpta jättesemlan.
Vispa grädden och bred den över fyllningen. Lägg tillbaka locket och skär eventuellt bort kanterna.
Skär semlan i rutor, pudra över med florsocker och servera.
Etiketter:
baka i långpanna,
bullar,
fikabröd,
äggfritt bak
Chokladsemlor
Äntligen har jag kunnat baka chokladsemlor som jag länge har varit sugen att prova. Pga sjuka magar har jag inte velat baka så mycket. Förra söndagen var vi dock så sugna på semlor så jag bakade en liten sats med vanliga semlor. Men idag var det dags för det stora semmelbaket. Förutom chokladsemlor bakade jag semmelrutor.
Chokladsemlor
Semmelbulle:
75 g smör
2.5 dl mjölk
25 g jäst
2 msk vaniljsocker
1 krm salt
1 dl kakao
6,5 dl (390 g) vetemjöl eller vetemjöl special
0.75 dl strösocker
eventuellt ägg tillpensling
Fyllning:
200 g mandelmassa
75 g mörk choklad
1 dl mjölk eller starkt avsvalnat kaffe
Chokladgrädde:
3.5 dl vispgrädde
2 msk kakao
2 msk florsocker
kakao till pudring
Bullarna:
Smält smöret, tillsätt mjölken och ljumma blandningen.
Smula ner jästen i en stor degbunke, häll över degvätskan och rör tills jästen har lösts upp.
Tillsätt strösocker och blanda även vaniljsocker, salt, kakao och mjöl och rör ner i bunken.
Arbeta ihop till en ganska kletig deg. Knåda degen ordentligt, antingen cirka 5 minuter i hushållsassistent eller 10 minuter för hand.
Låt degen jäsa övertäckt på varm plats i minst 45 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 12 bitar. Rulla bitarna till runda bullar och lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt.
Låt jäsa övertäckt på varm plats (exempelvis ovanpå spisen) i minst 30 minuter.
Pensla eventuellt bullarna med uppvispat ägg och grädda dem i mitten av ugnen på 200 grader i 10–12 minuter. Låt svalna.
Fyllningen:
Riv mandelmassan till fyllningen grovt och hacka chokladen ganska fint.
Skär ett lock av bullarna, gröp ur en del av inkråmet och blanda med mandelmassan och chokladen.
Rör ner mjölken eller kaffet och blanda till en ganska tjock massa.
Fyll blandningen åter i bullarna.
Chokladgrädden:
Vispa grädden tillsammans med kakao och florsocker och spritsa eller lägg en klick på varje bulle. Sätt tillbaka locket och pudra med kakao.
En kul variant på semlor. Jag tyckte framför allt att den mörka chokladen tillsammans med mandelmassan var riktigt god. Det blev en ganska söt semla, florsockret i grädden minskar jag till nästa gång. Det kändes väldigt konstigt att rulla bullar av en brun deg som mer såg ut som chokladsmet till t.ex. kladdkaka, än en bulldeg.
Chokladsemlor
Semmelbulle:
75 g smör
2.5 dl mjölk
25 g jäst
2 msk vaniljsocker
1 krm salt
1 dl kakao
6,5 dl (390 g) vetemjöl eller vetemjöl special
0.75 dl strösocker
eventuellt ägg tillpensling
Fyllning:
200 g mandelmassa
75 g mörk choklad
1 dl mjölk eller starkt avsvalnat kaffe
Chokladgrädde:
3.5 dl vispgrädde
2 msk kakao
2 msk florsocker
kakao till pudring
Bullarna:
Smält smöret, tillsätt mjölken och ljumma blandningen.
Smula ner jästen i en stor degbunke, häll över degvätskan och rör tills jästen har lösts upp.
Tillsätt strösocker och blanda även vaniljsocker, salt, kakao och mjöl och rör ner i bunken.
Arbeta ihop till en ganska kletig deg. Knåda degen ordentligt, antingen cirka 5 minuter i hushållsassistent eller 10 minuter för hand.
Låt degen jäsa övertäckt på varm plats i minst 45 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 12 bitar. Rulla bitarna till runda bullar och lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt.
Låt jäsa övertäckt på varm plats (exempelvis ovanpå spisen) i minst 30 minuter.
Pensla eventuellt bullarna med uppvispat ägg och grädda dem i mitten av ugnen på 200 grader i 10–12 minuter. Låt svalna.
Fyllningen:
Riv mandelmassan till fyllningen grovt och hacka chokladen ganska fint.
Skär ett lock av bullarna, gröp ur en del av inkråmet och blanda med mandelmassan och chokladen.
Rör ner mjölken eller kaffet och blanda till en ganska tjock massa.
Fyll blandningen åter i bullarna.
Chokladgrädden:
Vispa grädden tillsammans med kakao och florsocker och spritsa eller lägg en klick på varje bulle. Sätt tillbaka locket och pudra med kakao.
En kul variant på semlor. Jag tyckte framför allt att den mörka chokladen tillsammans med mandelmassan var riktigt god. Det blev en ganska söt semla, florsockret i grädden minskar jag till nästa gång. Det kändes väldigt konstigt att rulla bullar av en brun deg som mer såg ut som chokladsmet till t.ex. kladdkaka, än en bulldeg.
torsdag 18 februari 2010
Skinktoast
Åh vad jag är sugen på att laga nån god mat eller baka nå roligt...och semlor är jag sugen att baka...och äta. Barnen haft magsjuka i omgångar sedan i lördags och då är det inte så kul eller vidare smart att göra nå stora utsvävningar i köket. Men när alla är friska då ska det bakas och ätas semlor. I söndags på Alla hjärtans dag gjorde jag hjärtformade skinktoasts till förrätt i alla fall.
Skinktoast
0,5 dl crème fraiche
0,5 dl philadelphiaost
4 skivor skinka
salt o peppar
4 skivor formfranska
Klipp eller skär skinkan i småbitar.
Blanda ihop crème fraiche, philadelphiaost och skinka.
Krydda med salt och peppar eller annan favoritkrydda.
Smöra brödet och rosta dem i 225 grader några minuter. Ta ev. ut hjärtan med pepparkaksformar före du smörar.
Klicka ut skinkröran på brödet.
Garnera och servera.
Skinktoast
0,5 dl crème fraiche
0,5 dl philadelphiaost
4 skivor skinka
salt o peppar
4 skivor formfranska
Klipp eller skär skinkan i småbitar.
Blanda ihop crème fraiche, philadelphiaost och skinka.
Krydda med salt och peppar eller annan favoritkrydda.
Smöra brödet och rosta dem i 225 grader några minuter. Ta ev. ut hjärtan med pepparkaksformar före du smörar.
Klicka ut skinkröran på brödet.
Garnera och servera.
måndag 15 februari 2010
Tävling
OS-guldet måste firas med en tävling, eller hur?
Tävlingen är avslutad.
Presentcheck på 100 kr och badlakan ligger i vinstpotten. För att vara med i utlottningen vill jag veta ungefär hur ofta du läser min mat-ro-blogg. Skriv i kommentarsfältet och kom ihåg att ange en e-postadress också så att jag kan nå dig om du är en av vinnarna. Tävlingen pågår till 21 februari.
Kelda lanserar nu iPhone-applikationen ”Kelda 15-minutersrecept” med totalt 100 nya recept. Om du har en iPhone kan du nu ladda ned den i AppStoren. Recepten finns också att ta del av på www.kelda.se. Applikationen är gratis att ladda ned och innehåller 100 recept som du kan laga på 15 minuter. Dina favoritrecept kan lätt sparas ner och även skickas till vänner som mail. Det är lätt att hålla tiden då appen innehåller en inbyggd matlagningstimer. Välj vad du är sugen på, eller slumpa fram maträtter genom en skakning eller knapptryckning, så får du snabbt tre middagsförslag.
Sponsor: Kelda
söndag 14 februari 2010
Revbensspjäll som på Edsbacka
Igår var det städdag men innan jag städade köksgolvet gjorde jag ett enkelt långpannebröd med linfrön och rågsikt. Brödet jäste medans jag städade i övriga rum. På eftermiddagen gick vi ut på isen där Ida fick prova åka skridskor för första gången. Hon tyckte det var jättekul, men det var nog ännu roligare att springa utan att vara rädd för bilar. Olivia var jätteduktig och åkte skridskor riktigt långt under tiden vi andra promenerade. Sen fick vi skynda oss hem och göra middag för revbensspjällen skulle koka i 1 timme innan de skulle in i ugnen.
Revbensspjäll som på Edsbacka
1,8 kg tjockskuret revbensspjäll med knäckta ben
2 gula lökar
2–3 morötter
några vitpepparkorn
1 lagerblad
2 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
Glasering:
1 dl svartvinbärsgelé
2 msk ljus fransk senap
2 msk svensk senap
Börja med att koka revbensspjället i en rymlig kastrull tillsammans med lök, morötter, pepparkorn och lagerblad. Beräkna koktiden till cirka 1 timme.
Lyft upp spjället och låt det svalna.
Salta och peppra spjället. Lägg det i en långpanna/ugnsform med den feta sidan upp.
Stek spjället i 200 grader cirka 15 minuter och ös det under tiden med fettet som smälter ut.
Smält geléet i en kastrull och blanda i senapssorterna. Ös gelé-senapsblandningen över spjället.
Öka ugnsvärmen till 225 grader och stek i ytterligare 5 minuter.
Ät spjället kallt eller varmt, skuret i bitar.
Goda revbensspjäll som vi åt med ugnsstekta rotsaker och sallad. Det tar lite tid att koka revbenen först. Men det går ju bra att förbereda dagen innan om man har ont om tid när det är dags för middag. Jag hade ingen svartvinbärsgelé hemma utan använda rödavinbärsgelé istället.
Revbensspjäll som på Edsbacka
1,8 kg tjockskuret revbensspjäll med knäckta ben
2 gula lökar
2–3 morötter
några vitpepparkorn
1 lagerblad
2 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
Glasering:
1 dl svartvinbärsgelé
2 msk ljus fransk senap
2 msk svensk senap
Börja med att koka revbensspjället i en rymlig kastrull tillsammans med lök, morötter, pepparkorn och lagerblad. Beräkna koktiden till cirka 1 timme.
Lyft upp spjället och låt det svalna.
Salta och peppra spjället. Lägg det i en långpanna/ugnsform med den feta sidan upp.
Stek spjället i 200 grader cirka 15 minuter och ös det under tiden med fettet som smälter ut.
Smält geléet i en kastrull och blanda i senapssorterna. Ös gelé-senapsblandningen över spjället.
Öka ugnsvärmen till 225 grader och stek i ytterligare 5 minuter.
Ät spjället kallt eller varmt, skuret i bitar.
Goda revbensspjäll som vi åt med ugnsstekta rotsaker och sallad. Det tar lite tid att koka revbenen först. Men det går ju bra att förbereda dagen innan om man har ont om tid när det är dags för middag. Jag hade ingen svartvinbärsgelé hemma utan använda rödavinbärsgelé istället.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)