fredag 25 december 2020

Julafton 2020

 Julen 2020 kommer väl ingen att glömma. Den blev lite annorlunda så klart pga Corona-viruset. Men jag vet inte om den blev så mycket sämre. Vi hade en mysig julafton med familjen och firade även lite med min mamma och då var vi utomhus så klart. Vi börjar bli rätt bra på att ordna festligheter ute. Lite eld, fika och filtar – så mycket mer behövs inte.

Skönt att det var nollgradigt så det var riktigt behagligt ute och det lätta snöfallet gjorde att vi fick lite julkänsla, så mycket bättre än spöregnet dagen innan.

Vi hann med att äta både lite sött o salt och ha julklappsutdelning ute innan vi fem i familjen gick in och såg Kalle och sedan fortsatte julafton med julbord, Karl Bertil Jonsson och julklappsutdelning.

Utemys

Glögg, russin o mandel
Gravlaxröra med äpple
Nubbesallad med matjessill, ägg och potatis
Knäckebröd
Tunnbröd
Finn Crisp
Glögglimpa
Cheddar

Fika

Kaffe o te
Saffrans- och vaniljkaka
Pepparkakor
Kanelkakor
Bondkakor
Rocky Road
Wienernougat

Julbord

Inlagd sill och Lime- o ingefärasill
Gravad lax
Skagenröra
Gravlaxröra med äpple i glas
Nubbesallad i glas
Löjromskräm
Skagencheesecake
Ägghalvor

Potatis
Janssons frestelse
Julskinka
Rökt älghjärta

Köttbullar
Prinskorv o grillkorv

Sallad, gurka o tomat
Grönkålschips
Granatäppelkärnor
Brunsås
Lingonsylt
Rödbetssallad
Äppelmos
Fikonmarmelad
Cheddarostar

KnäckebrödTunnbröd
Finn Crisp, Smörgåsrån
Glögglimpa
Julmust-grytbröd
Fillimpa med frukt
Hembakad Polarkaka

Efterrätt

Hjortronglass
Kanelglass
Julgodis

Som vanligt på juldagen så är det lugn o ro och en massa mat-, fika- och godisrester som gäller idag. Det är nog årets slöaste dag, vi har inte ens städat bort papperspåsarna med alla kartonger, allt presentpapper och all plast från julklappsutdelningen. På tal om rester så är det nog snart dags att plocka fram lite middag.

Vet ni vad jag fick i julklapp? En massagekudde med värme. Så underbar och så perfekt nu när jag inte vill eller bör vara bland människor jag inte känner, så att boka massage är helt uteslutet innan smittan minskar drastiskt. Men nu kan jag få massage hela dagarna om jag vill.

Uppesittarkväll

 Hoppas ni har haft en bra jul, so far, för än är den ju inte över. Vi har haft det lugnt, fint och annorlunda. Jag tycker att uppesittarkvällen är en av julens bästa kvällar. Inga förväntningar och inga måsten utan bara mys och lite Bingolotto som tidsfördriv. I år var hela familjen samlad framför tv:n samtidigt som vi åt lite gott i väntan på julafton.

Uppesittarkväll

Skagencheesecake
Julskinka
Rökt älghjärta
Julmust-grytbröd
Fröknäcke, Finn Crisp, Knäckebröd o Smörgåsrån
Ädelost, Brieost o Cheddar
Fikonmarmelad, Äppelmos o Senap
Mini-tomater o gurkstavar

Julgodis
Skumtomtar
Pepparkakor

onsdag 23 december 2020

I'm dreaming of a white Christmas

 Hallå vädret – det är julafton imorgon. Vi vill inte ha regn vi vill ha snö. Jag bor ju ändå i Luleå och här brukar vi ha snö på julafton. Men inte i år verkar det som. Så himla grått o tråkigt.

Kommer vi inte ens få en vit jul, detta konstiga och tråkiga år. Fast än finns det lite hopp. Om regnet övergår till snö så får vi kanske vakna upp till en vit jul.

På min instastory (@matro_sara) kan ni se vårt tråkiga väder. Men kom ihåg att storyn ligger bara kvar ett dygn.

I övrigt pysslar jag på i köket och försöker skapa julstämning inomhus i alla fall. Passar på att använda min julklapp till mig själv, som jag är så nöjd med.

Idag ska jag baka julmustbröd (står på jäsning just nu, snart ska det bakas ut) och en ny omgång saffransbullar till uppesittarkvällen. I övrigt blir det lite andra förberedelser för ikväll och imorgon, skära lax, fixa skagencheesecaken, göra efterrätt och en massa annat så klart.

Men jag känner mig hyfsat i fas och kommer nog hinna det jag vill utan allt för mycket stress. Fast så säger jag ofta och så står man där i slutet och är sjukt stressad ändå.

tisdag 22 december 2020

Saffranskokosbollar med choklad


I dag har jag semester och tänker pyssla i köket mest hela dagen. Just nu väntar jag på att 2 satser av mitt favorit-fröknäcke ska torka i ugnen. Medan jag väntar på det och innan jag börjar baka fjolårets favoriter – kanelkakor, tänkte jag ge er receptet på de goda saffranskokosbollarna som Olivia bjöd på för några veckor sedan.

De var supergoda och eftersom hon vet att jag inte är så förtjust i vit choklad gjorde hon en omgång med mjölkchoklad också. Det är kärlek det! Jag hann dock inte smaka så många för de blev Idas favoriter och hon åt upp de flesta.

Saffranskokosbollar med choklad

0,5 dl vispgrädde 
150 g choklad, vit eller mjölkchoklad 
0,5 paket saffran à 50 g
30 g smör
0,5 dl kokos 

Hacka chokladen.
Värm grädden i en kastrull, tillsätt saffran och chokladen.
Ta av från värmen och låt chokladen smälta. 
Rör om till en slät smet, tillsätt smör, låt det smälta och tillsätt till sist kokos. 

Låt svalna, ställ sedan in i kylen och låt stelna. 
Rulla till bollar, förvara i kylen till servering

lördag 19 december 2020

Fräsch nötfri Rocky Road


Rocky Road är mitt favoritgodis, jag älskar kombinationen av sött, salt och choklad. Finns inget bättre! Jag gör den alltid nötfri och saknar inte alls de salta jordnötterna, för det finns så många bra alternativ för att få med det salta.

Här hittar ni mitt favorit-alternativ med salta frön. I år har jag testat en ny variant med salta tacochips och de goda tranbärs-dumle som finns i år. Jag tycker att min vanliga variant med frön är godare men många tycker bättre om den här varianten. Smaksak alltså! Tranbärssmaken på dumlen gör att det känns lite fräschare.

Fräsch nötfri Rocky Road

300 g mörk god choklad
20 st dumlekola med Tranbärssmak
2 dl mini-marshmallows
2 dl krossade tacochips 

Smält chokladen på låg värme i vattenbad (i en skål över kokande vatten).
Klipp dumlekolorna på mitten.
Häll ner de krossade tacochipsen i chokladen, rör runt.
Avvakta ett lite tag så att chokladen svalnar lite rör sedan ner dumle och marshmallows.
Fyll smeten i en avlång bakpappersklädd form (ca 1,5 liter). 
Låt stelna i kylskåp.
När kakan har stelnat, skär upp den i bitar.

Den här tranbärs- och tacochips-varianten är slut sedan länge (jag sa ju att jag älskar Rocky Road) så idag tänkte jag göra vanliga Rocky Road. Men gissa om jag blev besviken när jag öppnade påsen med salta och rostade solroskärnor och det stank härsket. Så besviken!

Men vilken tur att jag kände stanken på en gång och inte insåg hur dåliga de var först efter att jag hade blandat ihop allt. Nu har jag inte förstört de andra ingredienserna utan behöver bara köpa nya solroskärnor och kan göra goda Rocky Road. Bara lite synd att jag inte får mumsa på dem som lördagsgodis.

torsdag 17 december 2020

Chokladkaka med pepparkaksfrosting


Det här blev verkligen en supergod kaka helt i min smak. Eventuellt att man kan ta lite mer pepparkakskrydda i frostingen eller kanske i själva kakan också. Jag älskar kombinationen choklad och pepparkakskrydda. Kom ihåg att använda en stor kastrull, för alla ingredienser till kakan ska ner i samma kastrull.

Chokladkaka med pepparkaksfrosting

Chokladkaka
115 g smör
140 g mörk choklad
2.5 dl vatten
3 dl strösocker
2.5 dl gräddfil
2 ägg
5.5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
1 nypa flingsalt


Smält ihop smör, choklad, vatten och strösocker i en stor kastrull. 
Låt koka ihop tills allt smält ordentligt. 
Tag av från värmen och låt svalna i 5 minuter.
Rör sedan ner gräddfil och ägg, sikta ner de torra ingredienserna i kastrullen och arbeta ihop en klumpfri smet.
Häll smeten i klädd form (35×30 cm).
Grädda kakan mitt i ugnen i 175 grader ca 20-25 minuter.
Kakan ska vara fast- och stickan ska vara torr när kakan är klar.
Tag ut kakan och låt den svalna helt.

Chokladfrosting
250 g philadelphiaost
125 g smör
3 dl florsocker
1 dl kakao
1 msk pepparkakskrydda
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt

Vispa philadelphiaost och smör med elvisp i någon minut, till en fluffig smet. 
Tillsätt resterande ingredienser och vispa i ytterligare några minuter, till en len och fluffig frosting.
Bred frostingen på den avsvalnade kakan.

Garnering
1.5 dl kokos
1 tsk pepparkakskrydda

Rosta kokosen i en het, torr panna.
Blanda med pepparkakskrydda och strö sedan kokosen över kakan.

Den här supergoda kakan hittade jag hos Fridas bakblogg. Där har ni väl varit och läskats av allt gott hon bjuder på.

Det finns så mycket gott man kan baka till jul, eller egentligen är det ju alltid så himla gott med en massa hembakt. Chips och godis kan jag vara utan, men fika klarar jag inte att tacka nej till. Och kring jul är det lite extra mysigt att fika. Det är inte mycket som slår att samlas runt tända ljus och kakfat. 

Men i år då man inte kan bjuda hem folk får jag passa mig lite. Jag kan inte baka så mycket som jag vill för det blir inte bra om vi måste äta upp allt själv. Så dessa chokladkakor med pepparkaksfrosting tog jag faktiskt med mig till jobbet och bjöd på när jag var in i måndags. 

Perfekt att glädja andra med godsaker samtidigt som det innebär att jag kan baka ännu mer.

måndag 14 december 2020

Sneda frallor


En ny vecka är igång och julen närmar sig med stormsteg, det är ju faktiskt bara 10 dagar till julafton, men det känns ovanligt lugnt. Mycket beror det väl på att det blir ett annorlunda firande i år, så vi behöver inte förbereda så mycket. Dessutom blir det inte så mycket julklappar för vi ska ju inte springa på affärer, jag har beställt och fått hemlevererat det mesta. Så jag är faktiskt väldigt lugn.

Förra veckan gjorde jag linssoppa en av dagarna och då passade jag även på att baka bröd. För finns det nå godare än hembakt bröd och det passar ju perfekt till soppa.

Det här är snabb-bakade frallor eller det ska ju jäsa ganska länge men man behöver inte jobba så mycket vare sig före eller efter jäsningen.

Sneda frallor

5 dl fingervarmt vatten
1 dl mjölk
25 g jäst
2 tsk salt
1 msk honung
1,5 dl grahamsmjöl
11 dl vetemjöl
mjöl till utbakningen

Smula jästen i en bunke och rör ut det med lite av det fingervarma vattnet.
Häll i resten av vattnet och mjölken, samt salt och honung.
Rör ner mjölet, och arbeta snabbt ihop den lösa degen.
Strö ett par matskedar mjöl ovanpå degen, täck med en handduk och låt den jäsa i 1,5 timme.
Strö ut rejält med mjöl på bakbordet, och tippa försiktigt ut degen. Knåda inte! Alla bubblor som uppkommit i jäsningen måste finnas kvar.
Strö lite mer mjöl ovanpå och klappa försiktigt degen litegrann.
Skär snabbt med en degskrapa degen i 20-30 bitar.
Formen spelar inte så stor roll, det viktigaste är att de har ungefär samma storlek.
Flytta bitarna efter hand till plåtarna.
Grädda bröden direkt (de behöver inte jäsa) i 240 – 250 grader, en plåt i taget mitt i ugnen i 12-20 minuter, beroende på storlek.