fredag 8 maj 2020

Bästa helgkänslan

Helgen har börjat och jag älskar den känslan!

Fredagkväll och lördagmorgon är mina favoritstunder och då jag njuter som mest. Fast i dag njöt jag nog som mest strax efter att jag lämnade jobbet, för då gick jag raka vägen till massage. En timmes helkroppsmassage! Så borde man börja varje helg.

Jag var på ett nytt ställe och med en ny massageterapeut och det är alltid lite nervöst om man ska bli nöjd eller inte. Men jag blev riktigt nöjd! Hon var duktig, tog i lagom hårt och hittade mina ömma punkter och det bästa av allt - hon pratade inte så mycket. Jag älskar att halvslumra och drömma mig bort när jag får massage och jag är inte alls sugen på att småprata. Så idag var det riktig avkoppling för mig.

Middagsplanerna var att grilla fläskkotletter som jag hittade billigt på Ica. Men Leif hade andra planer, så han åkte till den lokala slaktaren och köpte fina skivor ryggbiff istället. Tack vare det menybytet fick vi en extra gäst till middag. Olivia kom hem och åt - alltid lika mysigt.

Förutom ryggbiff grillade vi majskolvar, zucchini och champinjoner, till det åt vi tomat- och rödlökssallad och tzatsiki. En perfekt fredagsmiddag, helt enkelt.

torsdag 7 maj 2020

Citronpasta med kyckling o grönsaker och tzatziki

Nu ska ni få receptet på den goda och fräscha kyckling- och pastarätten vi åt igår. Tack vare kycklingen och alla grönsaker blev det lite wok-känsla över middagen och wok älskar vi. Kändes annorlunda att servera tzatziki till, men jag var så fruktansvärt sugen på det så då fick det bli så. Vilken tur för det blev en perfekt kombo och verkligen "pricken över i:et". Ibland är det just det oväntade som är det bästa.


Citronpasta med kyckling o grönsaker

7 hg kycklinginnerfilé
3 hg citronpasta
2-3 stora morötter
1 rödlök
1 stånd färsk broccoli eller ca 3 hg fryst
salt, peppar
2 tsk franska örter
0,25 citron, pressad
250 g körsbärstomater

Dela alla grönsaker i mindre bitar/skivor och stek i omgångar.
Stek inte helt mjuka, för det är gott med lite tuggmotstånd.
Dela kycklingen på hälften, stek, salta o peppra.
Blanda ihop alla grönsaker och kycklingen, krydda med franska örter.
Pressa lite citron över.
Koka pastan enligt förpackningens anvisningar.
Blanda ner pastan och tomaterna med det övriga.
Servera till tzatziki.


Om du inte hittar citronpasta kan du använda vanlig pasta, men pressa då över mer citron i slutet. Så fräscht o gott med citronsmaken. Franska örter är en färdig kryddblandning av olika örter, har du inte den kan du använda t.ex. oregano, basilika och/eller timjan istället.

Vi var överens om att man faktiskt kan ha ännu mer grönsaker. Älskar såna utlåtande, så nästa gång tillsätter jag även paprika och fyller på med mer morötter och broccoli.



Tzatziki

5 dl turkisk yoghurt
1 gurka
1 tsk salt
2 vitlöksklyftor, riven eller mycket finhackad
ev. 1 skvätt citronsaft
ev. 2 tsk olivolja

Dela gurkan och skrapa ut kärnorna med en tesked. Riv gurkan på den grova sidan av rivjärnet.
Lägg gurkstrimlor och salt i en skål. Låt stå och dra ca 1 timme.
Häll över gurkan i en sil. Pressa ur all vätska.
Blanda yoghurt, vitlök och ev. olivolja. Tillsätt gurkmoset.
Smaka av med salt och några droppar citron.
Låt gärna tzatzikin stå och dra ett par timmar i kylskåp så sätter smakerna sig ordentligt.


En effektiv och bra torsdag avslutas nu i soffan med lite serie-tittande. Hann mer än planerat på jobbet, älskar den känslan. Varför sluta vara effektiv? Nej precis, så det var lika bra att sätta igång med veckostädningen och fick, utan problem, hjälp av Ida. Efter en effektiv timme, en power hour, var vi nöjda och belönade oss med köpesmat. Sushi till Ida och en poké bowl till mig.

Vet ni hur mycket man hinner på en timme om man hjälps åt? Mer än man tror. Älskar våra power hours.

onsdag 6 maj 2020

Lyckad middag

Älskar när jag lyckas lite extra med maten💖

Det är inte alltid mina nya recept möts med stående ovationer, men i dag var det nästan så. Jag fick väldigt mycket beröm både för pastan med kyckling och grönsaker och för tzatzikin som jag hade som tillbehör.

Det var så himla gott o fräscht och precis sån mat man är sugen på nu när man längtar efter vår och sommar. Recept kommer.... Det vill ni inte missa.


Det känns som det är tisdagkväll, men det är ju faktiskt redan onsdag och alldeles snart är det helg igen. Varför har den här veckan gått så himla fort? Är det för jag var så utvilad efter helgen? Himla tur att jag sov så mycket i helgen för den här veckan har jag sovit oroligt varje natt. Som vanligt när det är dags för fullmåne alltså.

Det lustiga är att trots att jag sover dåligt när det är fullmåne så är jag ändå ganska pigg, det är som att jag inte behöver lika mycket sömn de veckorna. Ganska skönt faktiskt, men tråkigt att vara vaken så mycket på nätterna.

Jag borde ta mig ut på en promenad nu ikväll, solen skiner och jag har inget annat planerat, men jag hamnade i soffan efter middan och det är väldigt svårt att ta sig härifrån känner jag. Tror jag ska höra av mig till en kompis för att få promenad-sällskap för då är det mycket lättare att ta sig ut. Och sen när jag kommer hem så kommer kvälls-teet att smaka så mycket bättre.

Ha en bra onsdagkväll, så hörs vi mer imorgon!

måndag 4 maj 2020

Helgen

Vilken underbar helg vi har haft!
Jag har nog lyckats få 8 timmars sömn per natt. Helt otroligt men så välbehövligt.

Vi har faktiskt mest tagit det lugnt i helgen. Det bästa med Corona är ju att man tar det lite lugnare eftersom man försöker hålla sig från både affärer och människor. Lite smågrejer hann vi dock med men vi drog inte igång några stora projekt och inga stora middagar. 

Det vi hade kunnat önska mer av helgen var lite mer sol o värme. I torsdags på Valborgsmässoafton hade vi några soliga varma timmar på eftermiddagen så vi hann med både lite fika och sedan ett glas bubbel på altanen. Fler såna dagar, tack!

Fördelen med att vi är hemma så mycket numera är att jag har kunnat njuta och glädjas av den fina blombuketten jag fick före helgen. Den är helt otroligt vacker just nu. Liljorna har börjat slå ut och är så maffiga o fina och det bästa av allt - de är luktfria.

söndag 3 maj 2020

Matsedel v.19 maj 2020

Nu har vi startat sista dagen på den här långhelgen. 
En helg som känts mycket längre än tre dagar, det måste väl betyda att jag har kopplat av riktigt ordentligt. Det är sån skön känsla när man är nöjd med helgen, mycket bättre än de gånger då man knappt har hunnit nå och helgen känns alldeles för kort.

Eftersom det är söndag så kommer här en ny veckomatsedel med några av våra favoriter. Kycklingwoken är barnens favorit (även min), men bland dessa rätter är nog pastan med röding min favorit. Det är i alla fall min nyaste favorit. Den måste ni prova, funkar förmodligen lika bra med lax om ni inte har röding. Veckans godsak är nog bland det enklaste man kan göra till efterrätt och riktigt, riktigt gott.


Matsedel v.19 maj 2020

Måndag
Så smakrikt, så gott och så nyttigt. Det här låter inte nå speciellt men det är verkligen supergott och så enkelt att göra. Jag brukar göra en stor laddning och sedan fryser jag ner matlådor.

Tisdag
Min nyaste favorit. Krämigt och gott med helt underbara smaker.

Onsdag
Gör den ugnsstekta korven lite roligare och godare.

Torsdag
Den här rätten är perfekt då man har många gäster. Man skivar upp köttet innan det tillagas ca 1 timme i ugnen i en helt underbart god sås.

Mysfredag
Använd dina favoritgrönsaker, stek tillsammans med kyckling och krydda med soja och thaichilisås. Servera med ris eller nudlar eller ät woken som den är. Supersmidigt, supergott.

Veckans godsak
Len krämig mousse med smak av salted caramel. Mums!

lördag 2 maj 2020

Pannkaksmuffins

Så härligt med så många lediga dagar. 
Igår kändes det som lördag hela dan, men det är ju först idag som det är lördag. Lovely! Lediga dagar är perfekta för att få njuta av lång o god frukost och då passar det att göra dessa pannkaksmuffins. Så smidigt att få 12 pannkakor färdiga samtidigt och dessutom slipper man stå i stekos, som är bland det värsta jag vet. Idas utlåtande var "Mums det smakar som amerikanska pannkakor".

Om ni liksom jag har haft lite sovmorgon och inte hunnit äta frukost än, så tycker jag att ni ska testa dessa nu på en gång. Eller så gör ni som jag gjorde och överraska någon. Jag bad Ida gå in på rummet medan jag gjorde en överraskningsfrukost till henne. Hon blev riktigt nöjd, för vem vill inte ha både en överraskning och god frukost.


Pannkaksmuffins

2 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
ev. 2 tsk vaniljsocker
3 ägg
4 dl mjölk

Blanda ihop vetemjöl, bakpulver, salt och ev vaniljsocker i en bunke. 
Tillsätt sedan hälften av mjölken (2 dl) och vispa ihop till sen slät smet.
Vispa sedan ner resten av mjölken och äggen.
Smöra en muffinsform och häll i smeten upp till 3/4 av formen. 
Tillaga i 225 grader i ca 15 minuter.
Servera genast med bär eller sylt och kanske en klick grädde.

Fyll formarna till tre fjärdedelar
De jäser upp jättemycket, men sjunker sen ner när man öppnar ugnsluckan.
Jag försökte vara snabb o ta kort, men hann inte riktigt.
En plåt full med pannkaksmuffins
Så smidigt sätt att göra pannkakor.
Vilken frukost! 

fredag 1 maj 2020

Recept april 2020

Sköna maj välkommen 🎶🎶 
Nu när maj är här så hoppas vi på ordentligt med sol och värme innan de tre riktiga sommar-månaderna är här. Men vi verkar få vänta ett bra tag på värmen, tyvärr. Prognosen verkar inte alltför rolig. Men den som väntar på nå gott....

Recept april 2020


I april upptäckte jag att en massa bilder har försvunnit från bloggen och de jobbar fortfarande med att få fram dem. I vissa inlägg har jag satt in originalkorten igen. Men vissa kort hittar jag inte ens på datorn. Förstår inte var de har tagit vägen. Jag hittar inte ett enda kort på mina Kycklingenchiladas som var första receptet i april och självklart är det ett av inläggen där alla kort försvann. Men de borde ju inte ha försvunnit från datorn, förstår ingenting.


Enkla äggmuffins, dvs knäckta ägg tillagade i en muffinsplåt i ugnen har jag visat er tidigare, men det är sånt kanonrecept så det var värt att publicera igen. Jag gör en hel plåt och förvarar dem i kylen och värmer i micron när jag se'n vill äta dem.


Nybakade frallor är bland det godaste som finns. Vi fick nygräddat ill frukost en dag tack vare nattjästa källarfranskor som vi gräddade på morgonen efter att de hade jäst i kylskåpet under natten.


En av Idas favoriträtter är Skavgryta med potatismos och det har vi hunnit äta två gånger under april så nu är hon nog nöjd ett tag.


Västerbottensostgratinerad röding serverad med broccolimos innehåller så många goda smaker och är nog en av mina favoriträtter.


Jag hann även med att baka morotslimpor en ledig dag, blev inspirerad att baka då det var så mycket skriverier om jäst-brist och alla verkade baka helt plötligt.


Isaks fick en ny favoriträtt - Tacolasagne. Trots namnet innehåller den inte pasta, men den varvas i lager, så då tyckte jag att lasagne passade som namn. Har så många tacogratänger på bloggen så det var även ett bra sätt att enkelt kunna hitta just den varianten i framtiden.


Olivia kom hit och bjöd mig på Spagetti al Pomodoro och vitlöksbröd. Supergott och jag måste definitivt prova laga det själv också, många rena enkla smaker.


Pasta- och kycklingsallad med pesto gjorde jag en dag då vi längtade till sommaren och alla sallader vi kommer äta ute på altanen då. Den här salladen serverade jag dock lite ljummen eftersom vi inte har nån värme än.


Bregottkakor, en gammal klassiker svängde jag snabbt ihop när vi skulle få gäster. Men självklart använde jag Norrmejeriers lokalproducerade Norrgott istället.


När vi grillade kyckling gjorde jag en egen mangoraja. Har ni inte provat den än, så måste ni göra det snart. Den blir så god!


Broccoli- och brieostomelett blev det till middag en dag då jag behövde rensa kylskåpet en aning. Perfekt att göra en ugnsomelett då man ska äta rester, man kan blanda i lite allt möjligt och det mesta blir gott.


Ostsnittar med serranoskinka, godaste drinktilltugget på länge. Smördeg fylld med ost och sedan toppas det med god lufttorkad skinka. Kan knappt bli bättre!