lördag 9 november 2019

Dubbelfirande

Igår firade vi dubbelt med en mysig och god middag med lite extra show. Leif fyller år på söndag då det även är farsdag, men eftersom det är roligare med en festmiddag då man är ledig dagen efter så valde vi fredag som festdag.

När Ida och Leif var i Jämtland nu senast blev de bjudna på whiskyflamberad älgfilé och självklart ville Leif också prova flambera. Lite läckert, eller hur?


Dubbelfirande


Fördrink med tilltugg

grissini, crostini och finn crisp snacks
julgranar och pop corn
kronärtskocksröra serranoskinka oliver
minipizzor med bresaola, ruccola, parmesan och balsamicokräm
gratinerade tacoskålar med köttfärs, salsa och ost



Varmrätt

konjaksflamberad oxfilé
rotsakspytt med potatis, morot, palsternacka, kålrot, rotselleri och gul lök
grönpepparsås
kantarellsås
blandade salladsblad med vitkål och vinägrett



Efterrätt

hallon
grädde


Som oftast började vi med bubbel och småplock. Det blev lite matigare än jag hade tänkt, med tanke på den goda varmrätten. Men jag blev så sugen på att prova både minipizzor med gott pålägg och de nya tacoskålarna jag hittade på affären. Så då blev det kanske lite för mycket och lite matigt.

Ny favorit - minipizzor med bresaola, ruccola, parmesan och balsamicokräm.
Även dessa blev riktigt bra - Gratinerade tacoskålar med köttfärs, salsa och ost

Till varmrätt blev det alltså konjaksflamberad oxfilé. Mer show än smak. För inte vet jag om flamberingen gav någon smak till köttet. Däremot gav det smak till grönpepparsåsen.

Till köttet serverade jag min nya favorit - Rotsakspytt. Det är en del jobb med det, men det blir så gott så det är värt den tid det tar. Dessutom går det att förbereda och sånt gillar ju jag.

Potatis, morot, palsternacka, kålrot, rotselleri och gul lök
Ett fat med en massa goda skivor oxfilé. Leif är verkligen expert på att steka kött - övning ger färdighet.

fredag 8 november 2019

Bountybitar - sockerfria och supergoda

Imorgon är det dags för lördagsgodis och jag väljer min nya favorit. Alltså dessa är så goda! Mörk mild och krämig choklad tillsammans med kokos. Ni hör väl?

Det här kommer bli årets julgodis hos oss. Vi brukar göra bountybollar varje år men den här varianten är nog snäppet godare och så mycket nyttigare när den är både utan sirap och socker. Många blir skeptiska när de hör att det är sockerfritt, men bli inte det utan testa istället.


Bountybitar - sockerfria och supergoda

25 g smör 
1 dl grädde
drygt 1 dl kokosflingor
100 g (sockerfri) mörk choklad

Smält fettet.
Blanda i grädde och kokosflingor.
Ställ bort från plattan och låt svalna.
Smält chokladen i vattenbad och vänd i kokosröran.
Bred ut i form och ställ i frysen i ca 30 minuter.
Ta ut och skär i portionsbitar.
Förvara i kylen.


Kokosfett istället för smör borde också bli gott för att förstärka kokossmaken. Jag använde en sockerfri mörk choklad, men om det är ok med lite socker så kan man välja en riktigt mörk choklad gärna över 70%.


Jag har precis kommit hem från jobbet och nu är det lite snabba ryck som gäller för om en timme knackar gästerna på dörren och till dess vill jag vara klar med åtminstone drinktilltugget. Eftersom jag gillar att ha saker o ting förberedda så hoppas jag att jag även är klar med lite till varmrätten. Så jag kan sitta ner och njuta lite av bubblet och snacket med gästerna.

Ha en underbar fredagkväll!

onsdag 6 november 2019

Fläskfilégryta med rosépeppar

Nu kommer ett recept på en gryta med fläskfilé och rosépeppar, kanske det sista med fläskkött på ett tag. Vi har hela frysen full med älgkött, som vi nu måste börja äta av. Men vem vet, jag kanske hittar en bit fläskkött när jag kommer neråt i frysen. Just nu är den så proppfull så man tar det som ligger överst och orkar inte börja leta.


Fläskfilégryta med rosépeppar

700 g fläskfilé
färska champinjoner
salt o peppar
1,5 dl crème fraiche
2 dl grädde
2 msk chilisås
1 msk kalvfond
1 msk soja
1 msk rosépeppar

Putsa filén och skär den i skivor. Bryn på båda sidor och krydda med salt och peppar. Lägg köttet i en gryta.
Skär champinjonerna i bitar, stek och salta o peppra. Lägg åt sidan.
Tillsätt crème fraiche, grädde, chilisås, kalvfond, soja och krossad rosépeppar till grytan.
Låt småkoka i 10-15 minuter.
Tillsätt champinjonerna och låt allt bli varmt.


Både ris och potatis funkar kanonbra till grytan, själv åt jag stekt vitkål som också var supergott. Eftersom det blir rätt mycket sås enligt det här receptet så tycker jag nog att ris som suger upp såsen är bästa tillbehöret.


Den här grytan gjorde jag lite då och då innan Ida föddes, men se'n visade det sig att hon är rejält allergisk mot cashewnötter och eftersom de är släkt med rosépeppar avrådde läkaren från att vi skulle äta det. Rosépeppar äter man ju inte så ofta så det var inget svårt råd att följa. Mango är också släkt med cashewnöt och det undvek vi i några år men nu äter Ida det för fullt och får inga problem. Tack o lov! 

Om jag ska fortsätta prata släktskap så är även pistagenöt släkt med cashewnöt och det släktskapet är kanske närmare för den är Ida lika allergisk mot som cashew.

måndag 4 november 2019

Kycklinggryta med paprika, champinjoner och tomat

Då var första arbetsdagen den här veckan avklarad och det gick ju riktigt bra. Det var kanske tack vare min lugna morgon. Middagen var färdigplanerad och Leif hade påbörjat den när jag kom hem och slutförde den. Bra teamwork! Älskar när vi har planerat våra middagar. Så himla skönt att slippa middagsstressen då alla är hungriga och man inte kommer på en enda maträtt att göra. Försöker ha middagsplanerna klara varje dag men det är inte alltid vi lyckas.

I lördags hade jag bestämt att vi skulle äta kycklinglårfilé men det tog länge innan jag hittade nån smaksättning jag var sugen på. Så blir det ibland - inget känns gott, men se'n plötsligt kom jag på två olika grytor med olika smaksättningar.


Kycklinggryta med paprika, champinjoner och tomat

7 hg kycklinglårfilé
färska champinjoner
1 röd paprika
1 vitlöksklyfta
0,75 tsk chilipaste
1msk tomatpuré
1,5 dl passerade tomater
2,5 dl grädde
1,5 dl crème fraiche

Dela paprikan i mindre bitar och stek lite lätt. Lägg åt sidan för att tillsätta till grytan i slutet.
Dela kycklingen i mindre bitar, salta o peppra och stek i stor sett klar. Lägg över i en gryta.
Dela champinjonerna i mindre bitar, salta o peppra och stek. Lägg över i grytan.
Rör ner pressad vitlök, chilipaste, tomatpuré och passerade tomater.
Tillsätt grädde och crème fraiche. Koka ihop i 10-15 minuter.
Tillsätt paprikan.
Smaka av med salt, pepper och ev. chili för mer hetta.


Jag tycker om att tillsätta paprikan i slutet för att behålla lite tuggmotstånd. En mjuk paprikabit som har fått koka länge gör ingen glad, eller hur? Eftersom flera i familjen inte tycker om svamp serverade jag den på sidan om så får man själv välja om man vill äta av den eller inte.

Jag använde kycklinglårfilé men det går lika bra med kycklingfilé, som dock kan uppfattas lite torrare. Fast i en gryta tycker jag inte det är så stor skillnad.


Många runt bordet och många olika smakfavoriter så jag serverade ris, ugnsstekt potatis och blomkål och stekta champinjoner till de två kycklinggrytorna i lördags. Dessutom hade jag en salladskål och liba-bröd som stod på matbordet (som jag helt glömde att fota). Inte så mycket extra ansträngning och alla verkade nöjda med middagen. I love!

Lugn morgon innan vi tar över världen

Swish sa det och så var det måndag igen!

Sitter här med en kopp te, datorn och tänt ljus och försöker göra det lite mysigt och låtsas att det fortfarande är helg. Skönt att få en lugn start på veckan💕


Den här veckan innebär att jag både ska jobba heltid OCH fixa med Ida. Men hon går bättre o bättre så vi har förhoppningar om att hon ska kunna åka buss snart och samtidigt drömmer vi om när hon ska kunna gå helt obehindrat till och från skolan🙏


Trots att helgen, som vanligt, går alldeles för fort så känns det som jag har hunnit med jättemycket den här helgen. En skön känsla! Vi planerade bland annat in en festmiddag nu på fredag och det innebär att jag måste festplanera och förbereda under veckan. Även den tråkiga städningen måste vi hinna med. Av någon anledning så är det alltid städningen som har lägst prio 🙈 det är ju så mycket roligare att planera, handla och laga mat.

Dags att ta över världen! 😍

söndag 3 november 2019

5 godaste sätten att tillaga potatis på

Efter gårdagens regn verkar det bli en fin dag idag. Få se om vi hinner njuta av vädret eller om vi har fullt upp inne med att packa upp väskor, tvätta, förbereda middagar och få i ordning inför kommande arbetsvecka. Nu är familjen samlad igen och det är full fart med allt och inget som vanligt😀

Just nu undviker jag kolhydrater i några veckor, så det blir ingen potatis för mig. Men jag kan ändå drömma om god potatis och jag tillagar mycket potatis för Ida älskar potatis och vill nästan alltid ha det som tillbehör.

5 godaste sätten att tillaga potatis på


Fylld bakpotatis

Supergoda och vackra blir dessa potatisar som du först bakar, sedan gröper ur och blandar med en massa godsaker innan du sätter tillbaka i skalet och gratinerar med ost.


Citronpotatis

Fräsch potatis som passar till det mesta. Älskar ni, liksom jag, citron i mat så är det här något för er.


Potatistimbaler

Blanda kokt potatis med örter och forma till roliga figurer innan de gratineras i några minuter.


Krossad potatis med örter och Västerbottensost

Det här är en ganska ny favorit som jag bjudit många gäster på och den blir alltid lika uppskattad. 


Balsamicopotatis

Den här goda potatisen har jag själv nästan glömt bort, den måste jag göra snart igen. Är det fler som älskar balsamvinäger?

lördag 2 november 2019

Idas småplättar

Idag kommer äntligen Ida och Leif hem igen efter en veckas höstlov💕 I vanliga fall brukar jag plocka, städa och fixa när jag är ensam hemma men den här gången har jag bara vilat, lyssnat på ljudbok och sett på tv på kvällarna. Ganska skönt, men i långa loppet blir det lite tråkigt och nu längtar jag efter familjen, full fart och lite ordentliga middagar. Det har blivit några te-o-macka-middagar ska jag erkänna.

Jag är sååå nyfiken på om Ida har gjort några framsteg med att lära sig gå igen. Eller rättare sagt Hur stora framsteg hon har gjort på en vecka.

För ett tag sedan var Ida sugen på småplättar till frukost/lunch men jag var inte lika sugen på att göra det åt henne. Grädda plättar och pannkakor kan vara bland det tråkigaste jag vet. Men det slutade på bästa sätt - Ida fixade både smeten och gräddningen själv.


Idas småplättar

1,5 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
0,5 tsk salt
6 dl mjölk
3 ägg

Blanda mjöl och salt i en bunke.
Tillsätt hälften av mjölken (3 dl) och vispa till en jämn smet.
Häll sedan i resten av mjölken.
Vispa sist i äggen.
Hetta upp plättlaggen med smör.
Häll i smet och sänk värmen lite.
När ytan stelnat vänds plättarna. Lättast går det med en gaffel.
Lägg upp på ett fat och fortsätt grädda resten av smeten.
Rör om smeten i bunken lite då och då så att mjölet inte sjunker till botten.


Ida gjorde halv sats och använde då bara 1 ägg och det går jättebra. När Isak var lite och var ordentligt äggallergisk använde jag inget ägg alls och det funkade också.

Jag tycker om att använda grahamsmjöl i plättar och pannkakor för då känns de lite nyttigare och mättar något bättre. Eller lurar jag mig själv?

Perfekt att sitta på barstol när man inte kan stå på benet. Blir perfekt höjd för matlagning.