torsdag 4 juli 2019

Powernap och fest

Vilket tråkigt och snopet slut det blev på fotbollen i går. Sveriges damer var ju bättre och så värda en finalplats, men tyvärr räcker inte det utan det är målen som räknas. Men nu laddar vi för bronsmatchen på lördag OCH för kvällens basketmatch. Det är ju EM-kvartsfinal för Sveriges damer. Missa inte det!

Risken är dock rätt stor att jag missar stora delar av matchen eftersom jag ska har två kompisar på besök i kväll. Dags för sommarens träff och vi hoppas på samma tur med vädret som vi ofta har när jag ordnar sommarträffen. Prognosen verkar fortfarande lite osäker, men oavsett hur vädret blir är jag säker på att vi får en bra kväll. Och angående basketen så hoppas jag att de tar sig vidare så jag får se Sverige i en semifinal istället.


Det har blivit lite för lite sömn för mig de senaste dagarna, då jag kommer i säng alldeles för sent och stämplar in på jobbet redan klockan sex. Så nu ska jag ta en powernap för jag vill ju inte somna till fördrinken, sedan ska jag fortsätta festfixandet.

Utan att avslöja för mycket om kvällens meny kan jag säga att jag ska blanda fördrink, grädda efterrätt, koka förrätt och skära grönsaker. Dessutom ska jag skura o torka altan o utemöbler och duka bordet. Sedan hjälps vi nog åt med resten när väl gästerna har dykt upp.

Ha en bra torsdag och missa inte kvällens basketmatch!

onsdag 3 juli 2019

Chokladkakor

Ida ville baka subway cookies till sitt kalas och jag hade hittat ett recept jag var lite sugen att prova för det lät så enkelt. Det var enkelt, tack vare det smälta smöret, men inte blev det några sega subway-cookies. Istället blev det krispiga chokladkakor. Inte helt fel det heller, men inte det vi hade förväntat oss. Men Ida var nöjd ändå.


Chokladkakor

150 g smör
1 dl strösocker
1 dl muscovadosocker
1 ägg
1,5 tsk vaniljsocker
3,5 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
1 tsk bakpulver
2 msk kakao
100 g vit choklad

Smält smöret, låt svalna.
Vispa ihop socker, ägg och vaniljsocker. Blanda i smöret och vispa ordentligt.
Blanda i resten av ingredienserna. 
Blanda tills smeten blir som en stor "fudgeboll", seg och kolaaktig.
Grovhacka den vita chokladen och blanda ner i degen.
Platta ut bollar på plåten.
Grädda i ca 10 minuter i 175 grader.
Låt svalna på plåten.

En lätthanterlig smet som vi rullade bollar av och plattade till på plåten innan gräddning.

Nu är det bara en timme kvar till sändningen börjar inför kvällens semifinal i fotbolls-vm. Vi är tokladdade och hoppas att vi får vara lika glada när matchen är över. Finalen spelas på söndag vid middagstid och jag ändrar så gärna i vårt program för dagen OM Sverige tar sig dit. Det är Idas födelsedag och tanken är väl att vi ska grilla nå gott precis då, men planer är till för att ändras...

Visst sitter ni bänkade ikväll?!

tisdag 2 juli 2019

Sega strösselsnitt

Ida ville ha kolasnittar till sitt kalas, men vi gjorde en lite roligare variant då vi tillsatte strössel i degen. Rolig twist på klassikern och visst blir man glad av att titta på de färgglada kakorna?


Sega strösselsnitt

100 g smör, rumsvarmt
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 msk sirap
2,5 dl vetemjöl
0,5 tsk bikarbonat
strössel

Blanda allt utom strössel i en bunke och knåda ihop det till en deg. 
Dela degen i tre bitar, lägg lite strössel (ca 0,5 msk) på varje bit och knåda in det i degen.
Forma till avlånga korvar. Lägg dem på bakpappersklädd plåt och platta till dem med fingrarna. 
Strö över strössel och tryck fast det lite.
Grädda i 175 grader, ca 12 min. 
Ta ut plåten och skär kakorna på snedden innan de kallnat.


Kul med lite crunch i kakorna som smakar mycket kolakaka, förstås. Jag var nog lite snål med strösslet uppepå kakorna, var rädd att det bara skulle smaka strössel om hela kakan. Men det var ingen risk så nästa gång strör jag lite mer strössel uppepå och försöker trycka fast det ordentligt.

Lägg lite strössel på en tredjedel av degen. Knåda in det i degen.
Rulla till avlånga korvar, platta till lite, strö över ytterligare strössel.


söndag 30 juni 2019

Göra-det-jag-vill-helg

Nu är snart både helgen och juni slut.
Tänk att det är juli redan i morgon, min och Idas favoritmånad för då fyller vi år 💝

Jag ville göra roliga saker i helgen och det har jag gjort också. Igår handlade och planterade jag lite blommor så nu har vi ännu mysigare och finare på min älskade altan. Nu är det bara den härliga sommarvärmen som saknas. På da'n idag låg jag faktiskt ute och lyssnade på ljudbok och då var det riktigt varmt och vindstilla. Så underbart, men värmen var bara på tillfälligt besök tyvärr.


Jag har även påbörjat bakningen inför våra två kommande kalas. Så nu har vi en massa godsaker i frysarna och det är inte bra för en sockerråtta som jag, som inte ska äta sötsaker. Men nu får jag testa karaktären och se om jag lyckas motstå frestelsen. Men snart är det kalas och då ska jag provsmaka det jag har bakat.

Igår innan fotbollsmatchen åt vi en supergod middag, ibland lyckas man lite extra bra (recept kommer). Så himla fräscht och gott och jag längtar tills nästa gång jag kommer äta det. Vin- och örtkokt kyckling med fetaostströssel som serverades till sötpotatissallad och en caprese, det var verkligen en fullpoängare.


Nu ska jag avsluta helgen med att komma i säng hyfsat tidigt så att jag hinner läsa några sidor. Min nygamla rutin. Innan jag fick barn läste jag nästan varje kväll innan jag somnade men sedan blev jag mamma och jag var ofta så trött på kvällarna så jag somnade så fort jag la mig. Sedan har det tagit ett tag att komma tillbaka till läsrutinen, tv:n, datorn och mobilen har istället tagit min uppmärksamhet på kvällarna. Men nu är jag nog tillbaka till kvällsläsningen.

5 tips vad du kan göra med rabarber

Jag fortsätter med mina sommartips istället för veckomatsedlar på söndagar. Kul med lite variation, både för er och för mig. I fredags bad jag er om hjälp med rabarbertips och nu tänkte jag tipsa er om mina bästa rabarberrecept. Jag hoppas jag kan utöka min favoritlista efter att jag har testat recepten jag har fått av er på bloggen, Instagram och personliga meddelanden. Tusen tack för all inspiration!


5 tips vad du kan göra med rabarber


Absolut godaste marmeladen, med rabarber, äpplen och morötter. Tänk er en rostad macka med smör, ost och denna marmelad. Det kan man kalla lyxfrukost!

Varje sommar gör jag en stor sats av denna goda rabarbersaft. Det är perfekt för vår rabarberdjungel för då använder vi en massa rabarber på en gång.

Av den goda saften kan man sedan göra somrigaste fördrinken.

Man kan även använda rabarber i matlagning. I den här ugnskycklingen använder man även en annan sommaringrediens - gräslök. 

Det finns en mängd olika smulpajer och de flesta är supergoda, men den här med kokos och kardemumma har blivit min favorit.

lördag 29 juni 2019

Romkräm

Jag ville ha någon god och krämig röra på midsommaraftonens ägghalvor och eftersom jag hade kvar rom från min skagencheesecake så var det perfekt att göra en romkräm. Jag använde ganska mycket philadelphiaost för att få den riktigt krämig och inte för rinnig, man vill ju att den håller sig kvar på ägget utan problem.


Romkräm

1,5 dl crème fraiche
100 g philadelphiaost
1-2 msk finkornig rom (gärna löjrom)
dill, finhackad
gräslök, finhackad
cayennepeppar

Rör försiktigt ihop crème fraiche, ost, rom, dill och gräslök.
Krydda med lite cayennepeppar.


En användbar romkräm som inte bara är god på ägghalvor. Den passar även perfekt som pålägg på en rostad macka tillsammans med räkor. Lyxfrukost eller förrättstoast. Passar även som dip till chips eller som en kall sås tillsammans med grillad lax.

fredag 28 juni 2019

Rabarbertips sökes

Fredagkväll och helglugnet är här. Underbar känsla ❤️
Ni är säkert flera som börjat er semester i dag. Härligt för er, själv får jag vänta ytterligare 7-8 arbetsdagar. Men den som spar han har.....

Nu ska jag sätta mig och leta efter allt möjligt smarrigt med rabarber. Jag ska både bläddra i tidningar och googla lite. Ni kanske har några tips? Mat, fika, tillbehör, sallad, dryck? Hit me!

Våra rabarber är helt otroliga, vi har värsta raberberdjungeln i vårt land. Stjälkarna är både långa och grova och bladen är enorma, som elefantöron. Jag vill ju inte att de går till spillo så nu är det hög tid att använda upp lite. Det går nog inte mer än en rabarber till en hel paj, eller vad tror ni? 😂