lördag 20 april 2019

Romsås till lax

Alltså vilken påskledighet vi har 🌞 Vi njuter av lugna lediga dagar i solen och äter en massa gott. Kanske lite väl mycket, men det får vi ändra på när vardagen är här igen. Men vädret alltså, jag kan inte sluta prata om det. Strålande sol från klarblå himmel och vi har sååå varmt på vår altan. Sommarkänsla, trots att hela gräsmattan är full med snö.

Till middag invigde Leif ny-grillen med att grilla färsk lax - så himla gott och fräscht. Sån enkel festmiddag, till laxen serverade vi kokt potatis, sallad, smör o bröd och en kall romsås.


Romsås till lax

3 dl crème fraiche
0,5 burk finkornig rom (à 80 g)
dill
citronpeppar
salt

Rör ihop crème fraiche, rom och rejält med dill.
Smaka av med citronpeppar och salt.


Nu har vi hamnat i tv-soffan och ser Stjärnornas stjärna, där kvällens tema är disco och visa. Så det kan nog bli en hel del gamla favoriter. Jag har hört att Mariette ska sjunga Josefin Nilssons Älska mig för den jag är och att det ska vara magiskt. Risken är nog stor att det kommer nån tår, nu när man vet mer om Josefins tragiska historia.

Trots att vi tar det väldigt lugnt, eller kanske just därför, så är vi en extremt trött familj och det lär bli en tidig kväll i kväll (också). Sena kvällar är inte riktigt min grej 😂 Men den här ledigheten handlar om vila, så tidiga kvällar och sovmorgon är det som gäller.

Äggcocotte med spenat

Den lugna påsklunken fortsätter och vi njuter här hemma, utan stress och tider att passa. Nu har vi suttit i flera timmar vid frukostbordet men snart ska vi ta tag i dagen och göra några ärenden.

Men först ska jag tipsa er om denna goda äggrätt som vi hade på påskbuffén. Den måste ni prova!


Äggcocotte med spenat

4 ägg
0,5 rödlök
100 g färsk spenat
1 dl + 4 tsk grädde
0,5 tsk salt 
1 krm svartpeppar

Skala o finhacka löken, fräs den mjuk i lite smör.
Tillsätt spenaten och fräs i 2-3 minuter.
Häll över 1 dl grädde och låt den koka in i spenaten.
Krydda med salt o peppar.
Fördela spenatröran i små smorda ugnssäkra formar (som rymmer ca 1,5 dl).
Ställ formarna på en plåt.
Knäck ett ägg i varje form.
Häll 1 tsk grädde över varje ägg.
Tillaga mitt i ugnen ca 12 minuter tills äggvitan precis har stelnat.
Garnera ev. med rom och ärtskott.


Så himla gott det här var och perfekt när man äter lågkolhydratkost. Det här kommer jag definitivt göra fler gånger - älskar spenat, grädde och ägg. Spenatröran kan man förbereda tidigare och sen bara tillaga äggcocotterna i ugnen strax innan det är dags att äta.

Jag garnerade inte mina cocotter eftersom de stod på ett buffébord så fick man ta de tillbehör man ville till sin äggcocotte

Supergod spenatröra i botten på formarna
Ett knäckt ägg i varje form.

fredag 19 april 2019

Solig och god skärtorsdag

Vilken mysig skärtorsdag vi hade i går. Vi körde som en klassisk kalasdag då vi börjar med fika på eftermidda'n och se'n lite bubbel i väntan på middagen. Solen sken och i vårt underbara altanhörn var det så varmt o skönt, man kunde nästan tro att det var sommar.

Gårdagens fika var en riktigt god marängtårta med en massa mumsigt i. Som oftast använder jag köpt marängbotten eftersom den är äggfri och då tål även Isak den.


När tårtan hade sjunkit undan var det dags att öppna bubblet och som vanligt när solen skiner blir jag sugen på rosévin så då föll valet på rosébubbel förstås. Jag dukade även fram lantchips och den goda romdippen. Grönkålschipsen som jag hade gjort tidigare på da'n glömde jag dock att ta fram och vi fick äta dem till midda'n istället.

Fördelen med att vi har kvar en massa snö är att vi har nära till vinkylen👇


Det var svårt att slita sig från den soliga altanen, men till slut var vi tvungna att gå in och börja med middagen. Det mesta hade jag förberett tidigare på dan, men det tar ändå lite tid att plocka fram allt och några smågrejer behövde även tillagas.


Skärtorsdagsmiddag 2019

löksill
sill med ramslök och citron
gravad lax
skagenröra

ägghalvor med o utan skagen
pestoost-omelett
äggcocotte med spenat

tryffelsalami, lodo o helgskinka
köttbullar
kycklinglår

potatis
sallad med bl.a. grönkål, spenat, tomat och kronärtskockor

cheddarost, ädelost
olivost, pestoost
finn crisp, hård bröd o smörgåsrån
hälla-ut-bröd


I dag när vi vaknade upp till en mulen dag känns det extra bra att vi passade på att vara ute nästan hela da'n igår. Det positiva med att det inte är fin-väder idag är att vi då kan få nånting gjort inomhus. För nu är det dags att ta bort alla vinterkläder o skor och få mer plats i hallen. Härlig vårsyssla.

Glad påsk på er, nu ska jag fortsätta njuta av ledigheten!

onsdag 17 april 2019

Snart påskloooooov

Nu är det inte många timmar kvar tills jag går på påskledighet. Ska bli så himla skönt och jag hoppas kanonvädret fortsätter så man kan vara ute o njuta riktigt mycket. Förutom att vila och sola ska jag äta och dricka gott hela ledigheten.

Vi börjar med godsakerna redan imorgon med en påskbuffé som jag tänker planera ikväll. Tanken var att jag skulle ha planerat och skrivit handlingslista redan igår, men när jag väl hade storstädat huset hamnade jag i tv-soffan och vi tog igen några Robinson-avsnitt som vi missat.

En enkel påskdukning som jag kanske plagierar i år igen.
Den här Skagen-cheesecaken är en storfavorit, men den kommer nog inte finnas på vår påskbuffé i år.

Varför känns kort-veckor så lååånga. Den här veckan skulle jag bara jobba 3 dagar och jag var förberedd på att det skulle säga swish och sen var ledigheten här. Men icke... Det känns som veckan aldrig tar slut. Jag har bara jobbat 2 dagar hittills men det känns som jag minst har jobbat det dubbla. 

Hoppas dagens åtta timmar går fort för nu längtar jag efter mitt påsklov. Fast vem vet, det blir kanske inte åtta timmars jobb i dag. Som det känns nu så flexar jag nog ut lite tidigare och åker förbi affären och köper en köttbit som vi kan grilla ikväll. Hela familjen längtar efter grillat...innan vi sätter igång med all påskmat.

Roligaste påsk-fikat.

måndag 15 april 2019

Kantarellbiffar med kantarellsås

I lördags åt vi så goda köttfärsbiffar o sås med smak av kantareller och det var verkligen supersmidigt att göra köttfärssmeten. Jag blandade bara ihop köttfärs och ost och sen lite salt o peppar. Sedan använde jag samma smak på osten när jag gjorde min klassiska ostsås. Måste prova göra köttfärsbiffar med annan ostsmak nästa gång. Så smidigt...


Kantarellbiffar

8 hg köttfärs
200 g kantarellost
1,5 tsk salt
svartpeppar

Blanda ihop köttfärs, kantarellost, salt och peppar.
Forma till biffar och stek i stekpanna.
Låt de ev. gå klart i ugnen


Kantarellsås

100 g kantarellost
2,5 dl grädde
kantareller
salt o peppar

Stek kantareller, krydda. Lägg åt sidan.
Koka ihop ost och grädde på låg värme.
Låt koka ihop några minuter.
Tillsätt kantarellerna.
Smaka av med salt o peppar.


Blir det för tjock sås tillsätter jag lite mjölk på slutet för att späda såsen. Superenkelt att anpassa konsistensen.

Kantarellbiffar, kantarellsås, ugnsstekt potatis, stekt vitkål och sallad
Min tallrik med godsaker.

söndag 14 april 2019

Matsedel v.16 påskveckan 2019

Barnen är glada att de har påsklov och jag njuter av att jag bara har en 3-dagarsvecka framför mig på jobbet eftersom jag har tagit ledig på skärtorsdag. Tänk, nästa helg är jag ledig i 5 dagar och vi har inga speciella planer. Me like!

Kommande veckomatsedel innehåller lite påskinspiration med ägg, lamm, röror och gult.


Matsedel v.16 påskveckan 2019

Köttfri måndag
Ägglåda ev. med räkor

Tisdag
Bakad potatis med gravlaxröra

Onsdag

Skärtorsdag

Långfredag

Veckans godsak
Key lime pie

***********************


Dagens planer är bl.a. att leta lite inspiration till några goda middagar och efterrätter med påsktema. Jag måste ju testa lite ny påskmat så jag får nya goda recept att dela med mig av, fast gravlaxröran här ovanför blev jag så sjukt sugen på så den lär nog finnas på fått påskbord i år.

Förhoppningsvis kan jag sitta ute i våra nya utemöbler och njuta av solen samtidigt som jag letar godsaker. Vilka påskfavoriter har du? Tipsa gärna om något gott som jag kan testa till påsk.

Men först långfrukost... 😍

fredag 12 april 2019

Idas chokladmousse

💖 F.R.E.D.A.G 💖

Efter (ytterligare) en vecka med för lite sömn och vakna nätter känns det sååå skönt med fredag och helg. Jag har dessutom planer på att sluta tidigare idag, för att åka hem o vila så jag orkar vara pigg o njuta riktigt mycket av helgen.

Helg betyder, i alla fall för oss, lite godare mat och kanske nån efterrätt. När Ida fixade 3-rättersmiddag åt oss för några veckor sedan, gjorde hon en supergod chokladmousse till efterrätt som hon garnerade med färska bär.


Idas chokladmousse

2,5 dl vispgrädde
200 g Marabou (mörk) choklad
Bär till garnering

Smält chokladen över vattenbad, låt svalna något.
Vispa grädden ganska löst.
Rör ner en tredjedel av chokladen i grädden. Rör om.
Rör ner ytterligare en tredjedel medan du rör.
Rör sedan ner det sista av chokladen.
Rör till en jämn mousse-smet.
Portionera i glas, muggar eller andra fina efterrättsskålar.
Låt stå kallt i ca 3 timmar.
Garnera med goda bär.


Jag trodde det skulle vara svårt för Ida att smälta chokladen över vattenbad. Men det klarade hon galant alldeles själv. Hon garnerade moussen med jordgubbar och passionsfrukt - så gott.


Nu ska jag väcka Ida och se till att hon tar sig upp istället för att somna om, se'n ska jag cykla i väg till jobbet. Tidig jobbstart=tidig hemgång 🙌

Nu kan vi prata hockey igen, för igår vann - äntligen - Luleå i semifinalserien och reducerade till 1-2 i matcher. Nu har det vänt. Match i Göteborg i morgon!

Ha en underbar fredag - det tänker jag ha!