tisdag 8 januari 2019

Balsamicopotatis

Nu är det slut på lugnet för barnen, imorgon drar skolan igång efter ett långt jullov och det lär blir kämpigt att ta sig upp flera timmar tidigare än de är vana med. För mig blir det däremot lite sovmorgon eftersom jag nu måste vara hemma på morgonen och se till att Ida tar sig i väg till skolan. När hon är ledig så passar jag alltid på att vara på jobbet redan vid sex-tiden.

Den här veckan har jag dessutom promenerat både till o från jobbet, så himla härligt. Men det lär bli för stressigt att hinna med det i fortsättningen, om jag inte kommer på nå smart.

Vill ni ha tips på en supergod potatisrätt? Den här potatis älskade alla och jag kommer definitivt göra den igen. Nu senast åt vi den till den goda parmesankycklingen.


Balsamicopotatis

1 kg potatis, gärna delikatesspotatis
Marinad
2 msk balsamvinäger
1 msk olivolja
1 msk honung
1 st vitlöksklyfta, fint riven
0,5 msk flingsalt
svartpeppar, från kvarn
Topping
0,5 dl gräslök, finhackad
0,5 dl röd lök, finhackad
flingsalt

Blanda balsamvinäger, olivolja, honung, riven vitlök, flingsalt och svartpeppar till en slät marinad.
Dela och ev. skala potatisen först om det inte är små delikatess- eller färskpotatis.
Placera potatisen i en vid ugnsfast form.
Häll över marinaden och blanda väl med potatisen.
Rosta potatisen i 200 grader ca 30 minuter, tills den är mjuk i mitten.
Rör om ca 2-3 gånger under tiden.
Lägg upp i en skål, strö lite flingsalt, gräslök och rödlök över innan servering.


Ida tyckte att det var för lite rödlök och jag kan nästan hålla med henne. Men vi löste det genom att servera extra rödlök på sidan om för de som ville ha mer - och det var inte alla.


Nu ska jag se till att Ida släcker och försöker sova, trots att hon hade en rejäl sovmorgon i morse. Se'n ska jag själv ta mig i säng i hyfsad tid i morgon för jag har en hel del att sova i kapp. Dessutom har jag några jobbiga dagar framför mig då jag behöver vara så utvilad som möjligt.

Men jag tar en dag i taget så går nog det här bra. Det brukar det ju göra 😀

måndag 7 januari 2019

Parmesankyckling

Helgen swishade förbi i ett alldeles för snabbt tempo och nu är det redan måndag och en ny arbetsvecka har börjat. Lördagen bestod av basket, fotboll/futsal och hockey och vi hann inte mycket annat trots att vi steg upp tidigt. I går hann vi städa bort julen, men jag hade planer på så mycket mer.

Men de planerna får jag försöka ta tag i i dag i stället....om jag orkar. På morgonen har jag ofta stora planer för kvällarna men när väl middagen är bortplockad, köket städat och alla skjutsningar till o från sportaktiviteter är färdiga då brukar jag inte orka eller ha tid för så mycket mer.

Men ett gott recept hinner och orkar jag ge er. Parmesanost! Hur gott är inte det?


Parmesankyckling

1 kg kycklingfilé
1 stor gul lök eller två mindre
ca 150 g grovriven parmesan
5 dl grädde
0,5 kruka färsk basilika, strimlade blad
Örtsalt och svartpeppar
Smör

Skiva löken och stek gyllene i en klick smör. Ställ åt sidan.
Skär kycklingfiléerna i fyra delar.
Lägg dem på rad i en smord ugnsform. Smaksätt med örtsalt och svartpeppar.
Strö över parmesanost och häll sedan grädde över.
Lägg på löken.
Ställ in i ugnen på 200 grader i ungefär 25 minuter tills ytan fått fin färg och kycklingen är klar.
Ta ut och strö över strimlad basilika.


Oj, så gott det här var. När jag hade med mig matlåda till jobbet ville jag nästan slicka tallriken för att få upp all den goda såsen. Men jag hejdade mig. Men det är inte nån speciell fotovänlig mat. Den är så mycket godare än vacker.

Älskar ni parmesan lika mycket som jag gör så måste ni testa det här.

fredag 4 januari 2019

Vitchokladmousse med passionsfrukt

Då är årets första arbetsvecka avklarad! Väldigt skönt att det bara var 2 dagar 😀

Eftersom det är fredag tänkte jag att det passar att ge er receptet på en supergod efterrätt. De enkla dumleflarnen som jag tipsade om passar perfekt till den här efterrätten som vi åt på nyårsafton. Så gott med nå krispigt till den lena moussen. Det enda krispiga förutom flarnen är passionsfruktskärnorna, men de var så få så dem missade man nästan.


Vitchokladmousse med passionsfrukt

150 g vit choklad
1 ägg
1 msk citronjuice
skal från 0,5 citron
2-3 passionsfrukter
3 dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker

Hacka chokladen grovt och smält i vattenbad eller i mikron.
Ställ åt sidan och låt svalna lite så den blir ljummen.
Vispa upp ägget med citronjuice, citronskal och passionsfrukt med en gaffel så att det är välblandat.
Vispa grädden med vaniljsockret i en annan bunke, grädden ska vara fluffig men ganska lös.
Vispa ner den smälta chokladen i det uppvispade ägget.
Rör ner den vispade grädden lite i taget, rör till en jämn och fin mousse.
Häll upp moussen i glas eller burkar och ställ i kylen minst en timme.
Dekorera med färska bär och något krispigt och ev. mer passionsfrukt


Jag garnerade inte med någon mer passionsfrukt och det hade därför behövts en till frukt i själva moussen, för jag tycker att det blev lite för lite passionsfruktsmak.

Receptet hittade jag hos Fredriks Fika - vilken receptbank på godsaker.


Nu håller jag precis på med fredagsmiddagen som blir två fläskfilégrytor. Det blir lätt så när man har svårt att bestämma sig för vad man är sugen på. Men eftersom jag tillagar dem i ugn så är det nästan lika smidigt som om det bara var en gryta. Till dem serverar jag ugnsrostad potatis, stekt vitkål och sallad.

onsdag 2 januari 2019

Dumleflarn

Nu ska ni få receptet på den absolut enklaste kakan att baka. Om man nu kan kalla det för att baka. Endast en ingrediens, så smidigt och gott. De här flarnen blir verkligen jättegoda och är perfekta att använda till att dekorera efterrätter med. En len mousse eller pannacotta blir så mycket godare med lite krisp till och då passar ett dumleflarn perfekt.


Dumleflarn

Dela dumlen i 2 bitar, med t.ex. en sax.
Lägg glest på en plåt för de smälter ut.
Grädda i 175 grader i 6-8 minuter.
Låt svalna.
Ät som en kaka eller dekorera efterrätter med flarnen.


I morgon börjar allvaret med jobb och vardag igen. Hade behövt några dagar till ledigt för att återhämta mig ordentligt för jag har haft huvudvärk varenda dag hela ledigheten så det har inte blivit så mycket avslappning och återhämtning som jag hade hoppats på. Det har inte blivit mycket sömn heller pga värken och sömn är något jag hade behövt ordentligt av.

I dag fick jag äntligen en massage-tid och hade sån tur att de 30 minuter jag hade bokat kunde han förlänga till 45 minuter - han kände och förstod att jag behövde mer tid. Vilken maximal otur att jag fick så ont precis nu när det mest har varit helgdagar och ledigt för alla massörer. Men vilken tur att jag hittade en tid i dag och peppar, peppar så känns det redan bättre. Men jag ska boka in en ny 45-minuterstid nästa vecka för att det ska bli riktigt bra för så här ont så här länge vill jag aldrig mer ha.

tisdag 1 januari 2019

Coeur de filet provencale

Vi är experter på helstekt kött i ugn, eller vi gör det i alla fall rätt ofta av både nöt- och älgkött. På nyårsafton ville jag servera det helstekta köttet på ett annat sätt än det vanliga och då föll valet på den gamla klassikern Coeur de filet provencale - Oxfilé och skivad potatis med en massa vitlök. Jag hittade Leif Mannerströms recept på nätet och provade det.


Coeur de filet provencale

Kött
800 g putsad oxfilé
olja och smör till stekning

Potatis 
800 g potatis, till exempel Amandine
3 vitlöksklyftor

Vitlökssmör
6 vitlöksklyftor
100 g mjukt smör
2 msk finhackad bladpersilja
salt och peppar

Kött
Bryn oxfilén runtom i smör, salta och peppra. 
Stick in en stektermometer i den tjockaste delen och lägg köttet i en ugnssäker form. 
Stek i ugnen i 125 grader till en innertemperatur på 55°, det tar ca 30 minuter. 
Ta ut och låt vila 10 minuter före servering. 

Potatis
Skala och skiva potatisen. 
Stek tillsammans med 3 hela skalade vitlöksklyftor i olja i en rymlig panna.
Krydda med salt och lägg upp på ett stort serveringsfat. 

Vitlökssmör
Blanda smör, krossade vitlöksklyftor och persilja. 
Smaka av med salt och peppar. 

Sätt på grillelementet i ugnen. 
Skiva oxfilén och lägg upp ovanpå potatisen. Salta och peppra.
Fördela vitlökssmöret över köttet. 
Ställ in fatet under grillen ett par minuter så att smöret smälter ned över köttet.


Jag pressade vitlöken till smöret och det var kanske ett misstag för det blev en massa bitar vitlök kvar över köttet när smöret hade smält 😀 Det smakade en massa vitlök (som väntat) men vi var alla överens om att det var riktigt gott. 

Med tanke på all vitlök vi åt hoppas jag att vi får börja det nya året riktigt friska och krya. Vi borde kanske har tagit en ingefära-shot också.


Till köttet och potatisen åt vi stekt sparris, sallad, grönsaker och vitlöksbröd (varför snåla på vitlöken😀) och till det drack vi ett glas gott rött vin.

Trots att vi älskar vårt kök så dukade vi nyårsmiddagen i vardagsrummet för omväxlings skull. Känns lite mer som fest då. Dessutom behövde vi inte städa bort så ordentligt mellan rätterna vi tillagade och åt, eftersom vi inte behövde sitta i köket och se all disk.

Nyår 2018/2019

Vilken mysig dag och kväll vi hade i går!

Vi började med eftermiddagsfika hos Olivia i hennes fina lägenhet och sedan åkte vi hem i snöstorm och förberedde maten lite. Resten av kvällen bestod av god mat o dryck som vi tillagade och åt i omgångar. Så himla mysigt med detta lugna tempo då vi varvade matlagning med att njuta av maten. Detta ska vi göra fler gånger!

Nyårsmeny

Förrätt
Västerbottensdillkräm med räkor

Varmrätt
Coeur de filet provencale (Oxfilé med skivad potatis och en massa vitlök)

Efterrätt
Vitchokladmousse med passionsfrukt toppad med dumleflarn och hallon



När Olivia ville gå hem till sig följde jag o Ida henne och fick en skön kvällspromenad, nollgradigt och knappt nån blåst. Vilken skillnad mot för eftermiddagens snöstorm. Så himla skönt att röra på sig lite efter all mat och vi hade sån tur så vi fick se ett stort fyrverkeri under vår promenad. Så då fick vi lite nyårskänsla också.

Hoppas att ni också fick en fin nyårsafton!

måndag 31 december 2018

Saffranssnitt med russin

Har ni nyårsförberedelserna under kontroll?

Har du kvar något paket saffran? Annars är det nog läge att köpa ett paket så att du kan baka Idas nya favoritkakor. Hade jag inte stoppat henne hade hon nog ätit upp hela plåten själv. Jag trodde verkligen inte att hon skulle tycka om kakorna som är fullproppade med russin. Men så fel jag hade! När jag bakar lussekatter petar hon bort russinet, men i dessa kakor tycker hon visst att det är gott med saffran och russin.


Saffranssnitt med russin

100 g rumsvarmt smör
1 pkt saffran
1 msk sirap
1 dl socker
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
2,5 dl mjöl
ca 3 msk russin
garnering
pärlsocker

Vispa rumsvarmt smör med saffran, sirap och socker tills det blir riktigt gult och fluffigt. 
Blanda de torra ingredienserna och rör ner dem. 
Blanda till en smidig deg och tillsätt russinen. 
Dela degen i 2 delar och forma till längder. 
Lägg dem på en bakpappersklädd plåt och tryck till med gaffel. 
Strö över pärlsocker.
Grädda i 175 C ca 10-12 minuter. 
Ta ut plåten och skär kakorna på snedden medan de fortfarande är varma. Låt kallna.


Det går ju så fort och är så enkelt att baka snittkakor. Varför gör man det inte oftare? De här kakorna lär Ida be mig baka snart igen, förmodar jag 😀


Hur tänker ni fira nyår? Vi tänker ha det lugnt o skönt och bara vara familjen. Äta och dricka en massa gott, spela spel och prata. En riktig myskväll ser jag framför mig, precis vad vi alla längtar efter just nu.

Nu ser vi fram emot 2019 och hoppas det blir ett riktig bra år 💖