fredag 10 juli 2015

Kladdkaka med kolagömma

Helt otroligt men jag ser solen! 
Men med tanke på att himlen är täckt med moln så är det nog bara tillfälligt. Men jag njuter de få minuter den är framme. Semester innebär att man inte har helt koll på vilken veckodag det är, men i dag är det Fredag. Det missar ni väl inte? Det är ju ändå nå speciellt med fredagar och den härliga fredagskänslan vill man ju inte gå miste om.

Inget kalas utan choklad! På Idas kalas blev det denna kladdkaka med kolasås, ett recept jag hittade hos Bakverk och Fikastunder.


Kladdkaka med kolagömma
3 st ägg
3,5 dl socker
2 dl mjöl
6 msk kakao
225 gr smör
1 burk karamelliserad mjölk

Smält smöret. 
Rör ihop ägg, socker, mjöl och kakao. 
Häll ner smöret i omgångar, rör till en jämn smet. 
Smöra en form med löstagbar kant och häll i drygt hälften av smeten. 
Fördela kolan över hela smeten. 
Häll i resten av smeten så att det täcker hela formen. 
Grädda i 30-35 min i 175 gr. 
Låt kallna i kyl några timmar eller över natten. 
Serveras kylskåpskall gärna med en klick grädde och färska jordgubbar.


Trots att jag drog ner på sockret en aning från originalreceptet så var den väldigt söt, så nästa gång försöker jag nog dra ner ytterligare lite på sockret. Jag är ju inte så mycket för grädde men jag tror det är gott till den här kakan tillsammans med jordgubbar för att få den lite fräschare (och mindre söt). Det var en rolig och enkel twist med kolasåsen till den goda kladdkakan så den här kommer jag göra fler gånger.

Jag har alltid vispat ägg och socker pösigt och sen försiktigt vänt ner övriga ingredienser. Men nu provade jag göra kladdkaka på det här sättet, dvs jag bara rörde ihop ingredienserna. Himla smidigt och resultatet blev riktigt bra.

Så här ser burken med karamelliserad mjölk ut.
Innehållet är färdig kolasås.

torsdag 9 juli 2015

Himmelsk jordgubbstårta

Den här himmelska jordgubbstårtan gjorde alla till midsommar (kändes det som), Facebook och bloggar svämmade över av detta recept som kommer från Fridas bakblogg. Vi var ju inte hemma till midsommar men nu till Idas kalas passade perfekt att testa en ny variant av jordgubbstårta.

Jag har gjort vissa justeringar, bl.a. använder jag mitt vanliga tårtbottensrecept eller anslag som det heter på bakspråk. Det är så himla bra så jag vågar inte chansa med något annat recept. Men eftersom den tårtbotten blir så hög var jag rädd att tårtan skulle bli för torr med för mycket kaka därför delade jag den i 4 (3,5) bottnar och använde bara 3 av bottnarna.


Himmelsk jordgubbstårta
Tårtbotten
4 ägg
4 dl socker
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
8 msk vatten, ljummet (1,2 dl)

Vispa ägg och socker poröst.
Rör ner mjölet blandat med bakpulver växelvis med vattnet.
Häll i smord och bröad, ev med kokos, springform.
Grädda längst ner i 175° ca 40 min.
Låt svalna helt.
Dela i tre eller fyra bottnar, om du klarar att dela i 4 så ska du bara använda 3 bottnar. Detta är det bästa för att det inte ska bli för mycket tårtbotten till fyllningen.

Jordgubbsfyllning
4 dl vispgrädde
200 g philadelphiaost
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
500 g jordgubbar, i småbitar
extra jordgubbar till garnering

Vispa grädden hårt i en bunke.
Vispa upp philadelphia med florsocker, tillsätt vaniljsockret.
Vänd ner philadelphiablandningen i grädden.
Tillsätt jordgubbarna som du hackat smått.
Rör om tills allt är jämnt blandat.

Tårta
Börja med att lägga den tjockaste botten på en tårtbricka eller ett tårtfat.
Bred ut ett tjockt lager, ca en tredjedel, med fyllning och lägg sedan på nästa botten.
Upprepa igen och lägg på den sista tårtbotten.
Bred ut den sista fyllningen och bred ut jämnt över hela tårtan även kanterna med en palett.
Dekorera med jordgubbar.

Den var riktigt god trots mitt lilla missöde. Jag höll på att baka för fullt och hade recept både till höger och vänster och råkade vispa ner alldeles för mycket florsocker. Så det lilla syrliga jag ville åt tack vare philadelphiaosten gick jag miste om pga allt socker. Så nu måste jag ju göra den igen för att se om den blir lika god eller kanske snäppet godare med mindre socker.

Idas tatuering

En av Idas 8års-presenter var en tatuering som ser ut som änglavingar, den ville Ida ha på ryggen på en gång. Och hade inte hon velat ha den så stod en storebror först i kön. Skönt med tatueringar som bara sitter i några dagar. Jag fasar för den da'n något av barnen kommer hem och vill tatuera sig. Jag är så gammal så jag är inte helt positiv till tatueringar, framför allt inte med tanke på all allergi vi har i familjen.

Är jag fin?
Guldglittrig och fin rygg
Här vaknade vi till ännu en dag med regn. Men till veckan ser det faktiskt ut som att vi kommer få lite sol. Hoppas, hoppas, hoppas…. Och ännu en dag vaknade vi efter en rejäl sovmorgon, men vädret gör att det är så mörkt i huset så det är lätt att fortsätta sova. I vanliga fall (dvs soliga somrar) brukar jag vakna tidigt av att solen skiner in i rummet och väcker mig. Så det är ju positivt med detta sk*tväder, ha ha ha det gäller att alltid försöka tänka positivt.

onsdag 8 juli 2015

Syrénblommor

Slöat, Slappat och Sovit!
Det är vad jag har gjort i dag. Jag har varit så trött och inte känt för att göra nånting. Men nu när det börjar bli kväll och hela dagen har gått utan att jag har gjort nå börjar jag känna mig lite rastlös och stressad av att dagen bara har gått. Vädret har ju inte gjort så man blir piggare precis, är så less detta gråtråkiga regnväder nu.

Men allt detta regnande har haft bra inverkan på en av våra syréner. Tidigare somrar har den aldrig riktigt slagit ut och jag har inte tänkt så mycket på det, förutom att den inte har varit lika vacker som de övriga syrénerna i vår trädgård. Men i år då Luleå har slagit regnrekord har jag sett att blommorna faktiskt kan slå ut, så förmodligen behöver den här syrénsorten ofantligt mycket vatten.

Syrénen ser ut som en häng-syrén eftersom blommorna hänger neråt. Finns det något som heter det???
Klasar av vackra små rosa blommor täcker nu denna syrén
Så här har hela busken/trädet sett ut tidigare år.

Melontårta

Gårdagens stora favorit bland tårtorna blev denna nyttiga och fräscha melontårta. Ida, födelsedagsbarnet själv, åt nog bara den tårtan. Har man mer tid, energi, inspiration och lust så kan man göra den ännu lite vackrare och roligare, t.ex. med chokladdoppade jordgubbar, mönster i melonen, mer olika frukter och bär osv.

Till denna tårta använde jag
vattenmelon
galiamelon
jordgubbar
nektariner

En stor härlig tårta
Det som blev kvar när jag skar galiamelonen gjorde jag bokstäver av som jag fäste med tandpetare.
Överst en skål av galiamelon som jag fyllde med jordgubbar.
Jag stack ner tandpetare genom galiamelonen ner i vattenmelonen så att inte skålen skulle halka av.

Ida 8 år

Igår var det dags för Idas stora dag och ännu ett kalas för vår lill stortjej som nu är 8 år.


Efter en lång väntan kom äntligen de första gästerna, mormor o morfar, med ett fint paket och sen droppade även de övriga gästerna in. För ovanlighetens skull var vi tvungna att duka upp fikat inomhus. Vi som är vana att sitta ute och ha det härligt och skönt på våra sommarkalas.

Jag hade inte bakat några småkakor utan bjöd på tårtor, pajer och två varianter på chokladbollar istället. Dessutom hade jag gjort i ordning några mackor om det är fler än vi som hamnar i ofas på sommaren, dvs man äter frukost strax före lunch, skippar lunchen och sen är lite småhungrig vid 3-tiden.


Kalasfika
Himmelsk jordgubbstårta
Key lime pie
Melontårta
Kladdkaka med kolagömma
Chokladbollar
Lyxchokladbollar
Grädde
Jordgubbar
Blåbär
Polarkaka med skinka o gurka
Sommarbål
Kaffe o te


Kalasmat
Grillad lax
Potatis
Sambalkräm
Örtostkräm
Sallad
Knäckebröd
Tunnbröd
Smör
Vatten, vin o öl

måndag 6 juli 2015

Krämig kycklingsallad

I dag är det riktigt synd om mig. 
Såret/hålet efter visdomstanden gör fortfarande ont och det beror på att jag har drabbats av Dry Socket eller vad det nu hette. Benet är synligt i hålet och det är det som gör att jag har sån fruktansvärd värk. Det ser fint ut i övrigt, dvs ingen infektion, så det är bara vänta in att läkningen fortgår i sin egna takt. och äta värktabletter dygnet runt. Det kan ta allt från nån vecka till flera månader. Suck!

Förutom tandhe-vetet misslyckades jag med all bakning i dag. Ett pajskal brändes och en tårtfyllning blev alldeles för söt. Bättre lycka nästa gång eller vad man ska säga för glatt efter en sån här dag :)

Så här gjorde jag min kycklingsallad. Åsa som inspirerade mig till denna sallad gjorde säkert på något annat sätt och du kommer förmodligen att göra på ytterligare ett annat sätt. Den är riktigt god men den är svår att få till ett bra kort på :)


Krämig kycklingsallad
0,5 påse sweet chilikyckling (färdig fryst kyckling i bitar)
250 g pasta
1 bit sallad
körbärstomater
2 paprikor i olika färger
0,5 paket sockerärter
1 bit purjolök
1 bit fetaost
2 dl crème fraiche vitlök

Tina kycklingen.
Koka pastan och låt den svalna.
Skölj och skär grönsakerna i bitar.
Blanda ihop kyckling, pasta och grönsaker.
Blanda ner crème fraiche och bryt eller skär ner fetaosten.
Blanda ihop ordentligt.

Måttangivelserna är bara lite riktmärken för er. Använd mer eller mindre pasta beroende på vad Du vill, ta mer eller mindre kyckling osv. Använd även de grönsaker som du tycker om så blir den extra god till just dig.

Jag var lite slö och använde den kryddade, stekta och delade kycklingen som finns i frysdisken. Så smidigt att bara tina den så är den både god kryddad, färdigstekt och i småbitar. Annars kan du så klart använda en grillad kyckling och dela själv innan du blandar ihop salladen.