fredag 30 mars 2012

En riktigt bra fredag

Jag tjatar om det varje fredag men det är så otroligt skönt att sluta tidigt på fredagar, jag hinner så mycket. I dag har jag hunnit handla mat, beställa terassmarkis, äta mellis med barnen, bakat två sorters limpor och en omgång cookies, vikt och hängt tvätt, lagat och ätit middag och just nu sitter jag och ser Adam Live med en kopp te och känner mig inte trött. Så underbart!

Matro-limpa

Ikväll börjar Let's Dance igen. Ska ni se det? Förra säsongen slutade vi se ganska tidigt för vi tyckte att alla roliga åkte ut i början. Årets startfält verkar lovande med många "roliga" människor. Så vi är laddade och jag har lovat Ida att hon ska få se hela programmet. Vi får väl se om hon orkar det eller om hon somnar i soffan.

Fillimpa

Jag har redan fått två beställningar på påsktårtor som ska levereras på måndag så jag vet vad jag gör på söndagkväll. Sen är det nog bäst att stiga upp tidigt på måndag för att göra klart det sista. Känns lite nervöst för jag vill ju så gärna att de blir jättenöjda.

Första bakningen

Min kropp tog nog fel på det där med sommartid. Både idag och igår har jag vaknat tidigare än normalt. Ska det inte vara tvärtom? Så nu sitter jag här, nyduschad och med frukost i magen, och väntar på att jag ska väcka barnen.

Fredag innebär kort arbetsdag för mig. Underbart som vanligt! I helgen med start redan idag tänker jag baka Matro-limpor och fil-limpor och sen tänkte jag fortsätta bakandet med bl.a kladdkakor. Så är någon intresserad så finns det bröd till försäljning redan nu. Enklast når du mig på mejl mat-ro@hotmail.se


Kladdkaka med fyllning ca 17 cm i diameter 40 kr
Matro-limpa med bl.a rågkross och linfrökross 50 kr
Fil-limpa (söt men god) 40 kr

Vilken tur att jag vaknade tidigt. Nu hann jag göra lite reklam också :-)

torsdag 29 mars 2012

Fylld frukostkorv

Vad kul med alla positiva reaktioner jag har fått på bloggen, på facebook och på mejlen angående "Få lite matro med hembakat". Ni är för gulliga!

Leif visit hemma blev kortvarig den här gången. Han skulle egentligen ha varit hemma till på måndag men igårkväll ringde de från jobbet att det var kris och ville att han skulle komma så fort som möjligt. Så efter att ha ätit upp maten och packat väskan for han iväg igen och blir borta en vecka.

Huset såg ut som ett bombnedslag med verktyg, kläder, tidningar och Idas leksaker överallt när jag åkte på jobbet i morse. Vi har verkligen inte hunnit tänka på städning i veckan. Men när jag kom hem från jobbet hade världens bästa mamma varit här och röjt undan så att jag endast behövde dammsuga när jag kom hem. Så underbart.

I måndags lagade Leif en av sina klassiker - Fylld frukostkorv med potatismos.
Fylld frukostkorv
Frukostkorv
Bostongurka
Chilisås eller ketchup
Grädde
Gul hackad lök

Gör en skåra i varje frukoskorv, skär inte enda igenom.
Blanda ihop bostongurka, chilisås, lök och grädde. Fyll blandningen i skårorna.
Lägg i en ugnsfast form.
Ställ in i ugnen på ca 200 grader i ca 10-15 min.
Servera till potatismos och sallad.

Jag har inte skrivit några mått på ingredienserna men det ska bli en ganska tjock blandning så det ska vara mycket av det mesta. Anpassa till vad du tycker om, eftersom barnen inte är så förtjusta i lök har vi inte så jättemycket lök nu för tiden.

onsdag 28 mars 2012

Få lite matro med hembakat

Rödavinbärspaj

Nu äntligen har jag sett till att förverkliga en av mina drömmar!

Alla tillstånd, papper o dyl är nu fixade så nu ska jag börja baka till försäljning. Hoppas ni som bor i närheten av Luleå är intresserade av att köpa hembakat av mig. Kanske till nästa kalas, fredagsfika på jobbet eller bara för att få lite gott till kvällskaffet mitt i veckan (vardagslyx!).

Jag kommer att ta upp beställningar via bloggen mat-ro@hotmail.se men jag kommer även stå på Köpmantorget inne i Luleå centrum vissa fredagar och lördagar. Mer info om det kommer när det närmar sig.

Till en början har jag tänkt erbjuda lite olika sorters fikabröd och två varianter på limpa. Kom gärna med förslag vad ni skulle vilja köpa för bröd. Det mesta går nog att ordna. Prislista kommer inom kort här på bloggen.

Kladdkaka

Det känns jättenervöst, lite samma känsla som när man skulle få betyg i skolan. Jag vill ju så gärna att alla ska vara nöjda och tycka att det smakar gott. Men smaken är ju så olika. Jag är ingen konstnär (och har inget tålamod) så det lär inte bli några stora och fina tårt- och cupcakes-kreationer jag gör. Jag satsar mer på vardagsgott med lite guldkant.

Kanel- och lingonkaka

måndag 26 mars 2012

Fryst cheesecake med mascarpone

Nu är det måndag och Leif har kommit hem igen så nu är hela familjen samlad ett tag. Jag som verkligen inte brukar tycka om måndagar har nu ändrat mig lite, de måndagar som Leif kommer hem efter att ha varit borta en vecka är inte så dumma, trots allt.

Jag hittade billig Mascarpone för ett tag sedan och köpte med mig några hem. Av en burk provade jag göra fryst cheesecake som är så god och praktisk att ha i frysen om man får oväntat besök.
Fryst cheesecake med mascarpone
4 ägg
1.5 dl strösocker
1 st citron, skalet
250 g mascarponeost
4 dl vispgrädde
250 g digestivekex
Garnering
Jordgubbar, hallon, vinbär

Separera äggulorna från vitorna.
Vispa äggulor, strösocker och rivet citronskal poröst i en bunke.
Rör ner mascarponen.
Vispa grädden fluffig i en annan bunke och vänd ner den i smeten.
Vispa vitorna till ett hårt skum i en torr och ren bunke och vänd försiktigt ner dem i smeten.
Krossa kexen fint i en mixer (eller lägg dem i en plastpåse och krossa med en kavel).
Varva smulor och smet i en sockerkaksform. Understa och översta lagret ska vara kexsmulor.
Knacka formen lätt mot bordet så att eventuella luftbubblor försvinner.
Frys smeten i 3–4 timmar, så att den är lättfryst vid servering.
Spola utsidan av formen med varmt vatten så lossnar cheesecaken lätt.
Servera med jordgubbar eller andra goda frukter eller bär.


Alla kexsmulor gick inte åt. Kanske beror det på att jag använde en rund sockerkaksform med hål i mitten så det rymdes inte så mycket smulor längst ner. Oftast använder man kanske en springform som är plan men jag tycker det är ganska fint med den här formen på cheesecaken som omväxling. Att man använde Mascarpone gjorde ingen större smak-skillnad mot för cheesecake med philadelphiaost, tycker jag.

Jag har så mycket idéer och planer just nu som snurrar i mitt huvud så jag har lite svårt att koncentrera mig på annat. Om allt går som jag vill och hoppas kommer jag snart att kunna berätta en rolig nyhet angående bloggen. Men jag vill att allt ska vara helt klart först. Men håll tummarna för mig!

söndag 25 mars 2012

Isaks straffavgörande

Idag har vi varit och tittat på Isaks hockeyträning där de hade en internmatch som slutade 2-2 efter full tid och sudden, så matchen fick avgöras på straffar. Efter de tre ordinarie straffomgångarna stod de 3-3 och de fortsatte med sudden-straffar. Efter två suddenomgångar stod det fortfarande 3-3 när det var Isaks tur. Se filmen så ser ni hur det såg ut.
Sedan räddade Isaks lags målvakt nästa straff så Isak gjorde "Game winning goal". Ett av hans favorituttryck. Jag blev så till mig när det blev mål så jag stängde av inspelningen och missade att filma målgesten. Jag får bättra mig till nästa gång.

Vi firade det avgörande målet med pizza, så jag slapp laga middag ikväll. Nu är det dags att förbereda sig för en ny vecka genom att packa klart alla väskor och ta fram kläder till imorgon.

Pestorullar

God morgon! Har ni kommit ihåg att ställa om klockan till sommartid? Jag och barnen pratade en del om sommar- och vintertid igår så det första Ida säger när hon vaknar är "Är det sommartid nu?". Undra om hon hade hoppats att det var sommar? Vi lär nog få vänta ett tag på sommaren, igår snöade det igen så nu är det vitt och ljust ute igen.

Idag är det Våffeldagen så lunchen är ju ganska självklar vad den blir, middagen däremot har jag inga planer för. Men det löser sig nog under dagen. Det brukar ju göra det.

Godaste tilltugget till fördrinken i fredags var Pestorullarna.
Pestorullar
1 rulle färdig smördeg
röd pesto
riven ost

Rulla ut smördegen.
Bre på röd pesto och strö över riven ost.
Rulla ihop till en rulle igen. Beroende på hur stora och många du vill ha väljer du om du rullar ihop från lång- eller kortsidan. Jag rullade ihop från långsidan så att det blev ganska många men lite mindre rullar.
Hit kan du förbereda om du vill och förvara rullen i kylskåp några dagar.
När det är dags att äta skär du rullen i cm-breda skivor och sätter dem på en plåt med snittytan uppåt (som när man gör vanliga kanelbullar).
Grädda i 220 grader i ca 10 min.
De är godast när de är lite småvarma.

Pesto och riven ost på smördegen
som nu är redo att bli ihoprullad.

Riktigt goda och riktigt enkla att göra. Gör rullen i förväg men grädda dem när gästerna har kommit. Jag använder Icas röda pesto för den innehåller inga nötter. Jag har tidigare gjort liknande rullar, en gång med tapenade och en gång med soltorkade tomater och fetaost, men det här är nog godaste varianten - än så länge.