fredag 23 mars 2012

Nina-kalas

Åh vilken trevlig kväll vi haft! Hoppas syrran är lika nöjd för det var för hennes skull vi träffades i kväll. Det här är tredje året jag och mamma ordnar en festkväll för henne i födelsedagspresent istället för att köpa presenter. Perfekt för mig som älskar hålla på i köket.

Populära pestorullar till fördrinken.

Vi började med fördrink - mousserande vin och lite snacks. Jag hade bl.a. gjort pestorullar som blev väldigt populära.

Ninas kalas-middag 2012
Kycklingvingar och chicken nuggets
Ägghalvor med crème fraiche och löjrom eller bacon- och ädeloströra
Grönsakspaj
Västerbottensostpaj med löjrom och crème fraiche
Mozzarellabröd och baguetter
Ost och kex, bl.a. lchf-kex
Sallad, majs och oliver
Melon och vindruvor
Risoni
Rostbiff, kotlettpastrami, lufttorkad karré och rensalami
Tacochips och salsa
Stekt halloumi

Till efterrätt åt vi mammas goda mandelmassatårta med grädde och hallon, umekaka med äpplen, lchf chokladmousse och/eller glass. Till det drack vi kaffe och te förstås.

Jag tyckte Isak behövde muntras upp efter sin sjukdomsvecka så jag köpte honom en Onepiece-kopia idag som han stolt visar upp tillsammans med Olivia och hennes ziperall.

Ida somnade i soffan för länge se'n utan tandborstning och utan välling. Man blir trött av att vara på fest och busa med kusiner hela kvällen. Nu ska även jag göra Ida sällskap.

torsdag 22 mars 2012

Kycklinggryta med avokado

Den här veckan har känts jättelång, men nu är det äntligen torsdag kväll och imorgon är det fredag och då ska vi ha kalas. Ska bli så skönt och mysigt att äta och dricka gott med trevligt sällskap. Längtar! Imorgon är det dags att jobba igen och nu är det en vanlig kort fredag igen. Efter att ha jobbat längre två fredagar i rad kommer jag att kunna sluta vanlig tid imorgon (hoppas jag).

Dagens middag blev en kycklinggryta som jag har sett några gånger lite här och var och nu blev det äntligen att jag tillagade den.
Kycklinggryta med avokado
3 kycklingfiléer
0,5 purjolök
1-2 tsk curry
salt o peppar
smör att steka i
1,5 msk kycklingfond
3 dl vatten
4-5 msk mango chutney
2 d crème fraiche
1 dl grädde
2 avokado

Skär kycklingen i mindre bitar och bryn dem i smöret. Salta och peppra. Sätt över i en gryta.
Strimla purjo, stek så att den mjuknar något. Pudra över curry och låt den fräsa med ett tag. Sätt över i grytan.
Tillsätt vatten, fond och chutney.
Låt puttra en stund och tillsätt sedan crème fraiche och grädde. 
Ta grytan av plattan och rör ner avokadobitar.

Det var en god currysmakande gryta och avokadon höll sig överraskande god. Jag trodde den skulle bli mjuk, kladdig och konstig, men det var onödigt att sätta den i grytan. Det hade varit bättre att servera den på sidan om så att de som inte tycker om avokado slipper den enklare.

Nu måste jag rusa för Olivia ska hämtas på dansen.

Isak är smart

Känns skönt att vara hemma i dag och pyssla om Isak ordentligt. Men han önskar kanske att jag hade jobbat så att han hade sluppit mitt tjat om att han måste göra läxan som han har fått hemskickad. Ida fick också vara hemma med oss och ta det lite lugnt och mysa. Hon har varit lite smågnällig och det är ovanligt för att vara Ida så jag hoppas hon bara är trött och det inte är nån förkylning på gång.

Isak ville se smart ut
så han satte en penna bakom örat och kliar sig i huvudet.

Läser lite instruktioner...

Sen skriver han...

När jag ändå har varit hemma har jag passat på att göra efterrätt till imorgon då vi ska fira syrran här hos oss. Jag har gjort chokladmousse utan socker och den är så god så det är inte säkert att alla glas är kvar imorgon då det är tänkt att de ska ätas.

Chokladmousse till imorgon eller var det till idag :-D

onsdag 21 mars 2012

Stressigt hattande

Både idag och igår har jag stressat mellan jobbet och en sjuk Isak hemma. Det är ingen bra lösning för då har jag dåligt samvete för båda eftersom inget blir ordentligt gjort. Därför har jag bestämt att imorgon är jag hemma hela da'n och på fredag är jag på jobbet hela da'n.

Isak börjar bli friskare, det märks på många sätt! Han blir rastlös och mer lättirriterad men tyvärr är han inte helt redo för skolan ännu. Får försöka aktivera honom lite imorgon när jag är hemma, bl a ska jag få honom att göra en massa läxa han har fått hemskickat. Som jag befarade skulle hända har pencillinet gjort honom dålig i magen, så nu blir det att dricka Proviva i alla de former för honom och försöka återfå bakteriebalansen.


Onsdag innebär dans för Ida och därmed blir middagen sen. Jag hade en burk köttfärssås i frysen så middagen gick, tack o lov, snabbt att få på bordet idag. Barnen åt spagetti och jag åt broccoli och veckosallad till köttfärssåsen.

Åh vilket tråkigt inlägg. Men imorgon hoppas jag vara på bättre humör och skriva om nå roligare än stress och sjukdomar.

Nordic Cooker

Nr 35 Ida Edman är redo för start.

På förmiddagen igår var jag hemma med sjuklingen Isak. Jag passade även på att heja fram Ida som körde Munkebergsloppet på skidor. Hon älskar att åka skidor och åkte ett långt och ett kort varv innan hon körde över mållinjen. Sen fick de fika och medalj.

Heja, heja. Nu är det bara några meter kvar till mål.

Efter jobbet åkte jag och hämtade ut ett roligt paket. Ni vet att jag älskar min Crock Pot som lagar maten långsamt och gör den så god. Nu har det kommit en ny variant - Nordic Cooker. Jag har fått möjlighet att prova den. Tanken är detsamma, att maten ska koka långsamt och man behöver inte vara i närheten. Man kan sätta igång matlagningen på morgonen så är middagen klar när man kommer hem från jobbet. En fördel med Nordic Cooker är att den har en funktion för att kunna tidsinställa när den ska slå på. Ibland kan det ju bli för länge om maten tillagas hela dan.


Det känns lite konstigt att lämna en slow cooker igång hela dan när jag är på jobbet. Jag skulle ju aldrig lämna spisen på. Så jag frågade om det verkligen är säkert och fick det här svaret:

"Nordic Cooker är endast på 300 watt när du ställer in den på hög temperatur(tre ”flammor”) och ännu lägre watt på låg temperatur (två ”flammor”. Jämför man med en normalugn är den på ca 3500 watt och är inte så säkert att lämna utan uppsikt men med en Nordic Cooker är det som att lämna hemmet med en lampa lysande.

Nordic Cooker arbetar med temperaturer mellan 70 och 90 grader vilket är mycket lägre än en ugn eller spis. Webbsidan hos United States Department of Agriculture Food Safety and Inspection Service beskriver den här typen av produkt med en matlagningsprocess på låg temperatur som ”säker”."

måndag 19 mars 2012

Marinerad köttgryta

Åh vad jag tycker synd om min lille stora kille. Isak har ju haft hosta jättelänge, även över sportlovet, sen fick han värsta snuvan. Sen nån vecka tillbaka har han verkat frisk och till hans stora glädje även fått träna. Men på lördagkväll/natt blev han dålig igen med jätteont i örat. Isak brukar inte gnälla speciellt mycket när han är sjuk men nu hade han verkligen ont och ville att nån skulle skära bort örat. Det gjorde vi ju inte, så klart, men vi gav honom nässpray och Alvedon. I morse var vi till läkare och Isak fick sin "dom" - dubbelsidig öroninflammation med 1 sprucken trumhinna. Så nu får han äta Kåvepenin i 10 dagar och missar en fotbollsturnering som klassen deltar i på torsdag.

Idag fick vår Crock Pot göra maten igen, men recept går självklart att använda utan slow cooker också. Igår la jag kött i en marinad med lite olika vinsorter som behövde användas upp och i dag fick köttgrytan koka klart.
Marinerad köttgryta
7 hg grytbitar
1 gul lök
1 dl marsalavin
1 dl rödvin
1 dl svartvinbärsaft
1 tsk timjan
5 torkade enbär
1 lagerblad
1-2 dl grädde
salt
peppar

Blanda ihop i en påse vin, saft, timjan, krossade enbär, lagerblad, lök i klyftor och grytbitar.
Låt marinera 1 dygn.
Sila bort marinaden men spara den.
Bryn köttbitarna i lite smör och lägg dem sedan i en gryta, antingen en vanlig eller i en slow cooker.
Häll i 1-2 dl av marinaden över köttet i grytan.
Ställ Crock pot på låg temperatur i 5-6 timmar. Eller koka på spisen i ca 1 timme.
Fyll på med marinad under tiden det kokar om det behövs.
Häll i grädde och krydda med salt och peppar.

Jag hade lite olika vinsorter och saft som behövde användas upp och det blev den här blandningen. Men om inte du behöver ha skåprensning går det lika bra att använda endast en vinsort. Eftersom jag kom hem sent idag så hällde jag bara i grädde och kryddade så att maten snabbt kom på bordet. Hade jag haft mer tid hade jag, som oftast annars, tillsatt några grönsaker t.ex. minimorötter eller broccoli.

Nu ska jag gå och pyssla om min sjukling som ligger nerbäddad i soffan. Med lite kärlek blir man fortare frisk, eller hur?

lördag 17 mars 2012

Kladdkaka med fyllning

Vilken bra dag jag har haft idag trots gårdagens hockeyförlust. Det började med en lugn och mysig morgon med två omgångar frukost efter att jag hade skickat iväg killarna på hockey-cup i Boden. Sen rensade jag tre jättehögar med papper som har legat alldeles för länge, så nu känner jag mig såå duktig. Efter lunch gick jag, Olivia och Ida in till stan där vi hittade lite "viktiga" saker till tjejerna som de blev jättenöjda med och jag känner mig som världens bästa mamma. När vi kom hem fikade vi god kladdkaka med jordgubbar och grädde innan vi slöade framför varsin skärm (tv, dator och iPad).
Kladdkaka med fyllning
Kladdkaka:
4 ägg
4 dl socker
4 tsk vaniljsocker
1 krm salt
8 msk kakao
3 dl mjöl
200 g smält smör
Fyllning:
100 g smör
2 tsk vetemjöl
4 msk socker
4 tsk kakao
1 dl mjölk
1 dl vispgrädde

Kladdkaka:
Vispa ägg och socker poröst.

Blanda alla torra ingredienser och rör sedan ner det i äggblandningen tillsammans med det smälta smöret.
Rör till en slät smet.
Häll smeten i tre-fyra aluminiumformar 15-18 cm i diameter. 
Grädda i 10-12 min i 200 grader.
Fyllning:
Smällt smöret i en kastrull. Tillsätt mjöl, socker och kakao. Rör om till en slät smet.
Häll i mjölk och grädde och koka i hop tills det tjocknar, ca 5 min, och låt det svalna något.
Häll det sedan i formarna över de kalla(svala) kakorna (inte så det täcker hela kakan utan lämna en liten kant runt om).

Den goda fyllningen kokar på spisen.

Det här är en jättegod kladdkaka som jag förut har gjort i muffinsformar, men det fungerar utmärkt att göra i aluminumformar på ca 17 cm. Perfekt storlek att ta med till jobbet. Kaka är nästan godast när man tar den direkt från frysen, farligt god.

Smidigt att alla formar ryms samtidigt på plåten.

2012-12-20
Numera använder jag ofta ICAs egna formar som är 17 cm i diameter och då blir en sats perfekt till tre formar.