tisdag 14 juni 2011

Lammfärspaj

Nu har vi nyss kommit hem från Idas förskolas sommarfest där var och en hade med sig egen mat att grilla. Det var mycket korv och hamburgare på grillarna, vi grillade varma mackor som blev jättegoda. Efter maten fikade vi i massor på det som några föräldrar hade bakat och bjöd på. Det fanns bullar, någon långpannekaka och Rice crisp tårta. Själv bjöd jag på wienerkaka, ungefär som wienerbröd men det bakas i långpanna. Jätteenkelt.

Till fredagens skolavslutningsbuffé gjorde jag en lammfärspaj som var riktigt god.
Lammfärspaj
valfri pajdeg (Jag valde den med grahamsmjöl)
Fyllning:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
0,5 squash
300 g lammfärs
2 dl passerade tomater
2 tsk rosmarin
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar
3 ägg
1 dl mjölk
100 g fetaost
2 tomater i skivor
20 svarta kalamataoliver

Gör pajdegen. Kavla eller platta ut degen i en pajform med löstagbar kant som mäter ca 26 cm i diameter.
Förgrädda i 200 grader i ca 10 min.
Hacka lök och vitlök. Skär squash i små tärningar. Bryn det i olja.
Rör i passerade tomater och rosmarin och koka ihop några minuter utan lock.
Krydda med salt och peppar. Låt svalna.
Häll såsen i det förgräddade pajskalet.
Vispa ihop ägg och mjölk och häll det över.
Smula över osten och lägg på tomatskivor och oliver.
Grädda pajen i mitten av ugnen, 200 grader, tills den har vacker färg, ca 40 min.

Saftig och god paj som gick bra att förbereda. Jag gjorde pajen och köttfärsröran dagen före, sedan var det bara att lägga ihop allt och grädda innan vi skulle äta. Som vanligt är det bra att låta pajen svalna ganska mycket innan den äts då kommer alla smaker fram bättre. Om man inte har lammfärs hemma går det lika bra med annan färs, fast då går man miste om lamm-smaken.

måndag 13 juni 2011

Tävla om choklad från Lindt

Tävlingen är avslutad.

Choklad är det bästa som finns!
Mina chokladfavoriter varierar, just nu är det Intense Bluberry. Lindt har många goda smaker och nu har ni chansen att vinna en chokladkaka från Lindt.
Det ni behöver göra för att vara med och tävla är att gilla Mat-ro på Facebook, klicka på facebook-loggan till höger så kommer ni direkt till Mat-ros facebook-sida och där klickar ni på Gilla-knappen högst upp. Sedan lämnar ni en kommentar till det här inlägget också så att jag vet att ni är med i utlottningen. (Ni som redan har gillat Mat-ro på Facebook behöver alltså bara skriva en kommentar till inlägget för att vara med och tävla).

Om ni inte har Facebook men ändå vill vara med och tävla får ni skriva in ert bästa bakrecept som innehåller choklad.

Förtydligande: Det är alltså till detta inlägg ni ska ge en kommentar. Ni behöver inte kommentera något på Facebook, där räcker det att ni gillar mat-ro-sidan.

Tävlingen är avslutad.
Tävlingen pågår t.o.m fredag 17 juni. Vinnarna dras på lördag 18 juni.
Tävlingen är avslutad.

söndag 12 juni 2011

Kryddmarinerad fläskytterfilé med sesamfrön

Det blir kanske inget regn idag trots att det såg ut som det i morse, men det är mulet, blåsigt och kallt. Vi som hade så otroligt varmt. Hur kan det bli såå kallt över en natt?

Nu måste jag snart bestämma vad jag ska baka till på tisdag då Idas förskola ska ha sommarfest. Jag har lovat baka och då blir det självklart nå mjölk- och äggfritt bak. Ida vill baka bullar men det lät lite för jobbigt då vi inte har i ordning i köket än.

Till fredagens skolavslutningsbuffé hade jag förberett en fläskytterfilé som bryntes med peppar och sesamfrön innan den stektes klart i ugnen och sen fick blir riktigt god i en marinad.
Kryddmarinerad fläskytterfilé med sesamfrön
1 fläskytterfilé
0,5-1 tsk pepparmix
2 msk sesamfrön
Marinad
0,75 dl oliv- eller rapsolja
0,75 msk soja
0,75 msk balsamvinäger
1 vitlöksklyfta (pressad)
2 tsk färskriven ingefära
1-2 krm pepparmix
Garnering
persilja
frysta lingon

Putsa fläskytterfilén. Blanda pepparmix och sesamfrön. Gnid in köttet med blandningen.
Bryn köttet runt om i olja i en stekpanna.
Lägg köttet i en ugnssäker form och stick in en termometer i den tjockaste delen.
Stek i 150°C tills innertemperaturen är 72°C, det tar ca 1 timme.
Låt köttet svalna, slå in det i folie och förvara i kylen.
Blanda alla ingredienser till marinaden.
Skär köttet i tunna skivor och lägg dem på ett uppläggningsfat. Häll över marinaden. Täck med plastfolie och låt stå kallt ca 4 timmar.
Garnera med persilja och lingon strax före servering.

Kött som serveras kallt och förbereds i förväg är perfekt buffémat och någonting som jag ofta har på mina bufféer. Den här varianten med sesamfrön var väldigt god men jag tycker nog att det var lite för lite marinad så nästa gång tar jag lite mer av alla ingredienser till marinaden.

Andra förslag på kött som serveras kallt.



Men en av de godaste har jag ingen bild på, det är en honungsmarinerad fläskfilé med rosmarin.

Fördrink av Sommarvin från Kiviks musteri

Vilken underbar dag det var igår. Soligt och varmt men ett par grader svalare än fredagens 30 dessutom fläktade det lite grann så det var riktigt skönt - i skuggan. På eftermiddagen/kvällen åkte vi till syrran eftersom hennes son Lukas hade 7-årskalas. Där bjöds vi på grillad oxfilé, potatisgratäng, sallad, chilistark salsa och till efterrätt var det Pavlova och Zuleika-tårta. Mycket gott! Barnen hoppade studsmatta med vattenspridaren igång under studsmattan, oj så kul det var.

Det är inte varje dag man ser fram emot att tvätta. Men idag gör jag det för jag ska premiärtvätta i min nya tvättstuga, jippi. Få se om jag sen kan torka tvätten ute, det ser nästan ut som att det blir regn idag. Vart försvann det fina vädret?
Till fredagens fördrink använde jag ett sommarvin från Kiviks musteri som jag serverade väl kyld med is och hallon. Kiviks Sommarvin Rabarber Fläder Krusbär är ett halvtorrt fruktvin med en frisk doft av sommarfrukt. Det blev en väldigt god och frisk törstsläckare i sommarvärmen. Det här vinet kan jag tänka mig att köpa fler gånger för att använda som fördrink.
Kiviks musteri sommvarvin
750 ml, 60 kr, alk.halt 8,5% vol

Barnens drink serverades med sugrör, det var mosade hallon och fruktsoda. Ida som inte tycker om kolsyra fick mosade hallon och saft.

fredag 10 juni 2011

Skolavslutningsbuffé 2011

Vilken värme vi har, man kan ju tro att vi är utomlands. Klockan är snart 22 och det är 26 grader varmt och vindstilla. Vi har haft kring 30 grader både inom- och utomhus hela dagen och det har knappt fläktat nå. Det var väldigt varmt att stå i köket och förbereda skolavslutningsbuffén i dag. Jag var lite avundsjuk på barnen som var nere hos mina föräldrar och badade. Fast jag är glad att vi har flyttat ner vårt sovrum till källaren för där är det så svalt och skönt. Igårkväll hade Olivia skolavslutning och idag hade Isak, så nu har de båda ett långt sommarlov framför sig.
På dagens buffe fanns kycklingspett, marinerad fläskytterfilé med sesamfrön, krossad potatis, Jack Daniels Glaze, yoghurt- och thaichilisås, lammfärspaj, kavringsnittar med räk- och laxröra, parmarullar med ost och spenat, honungs- och vattenmelon, grönsaker, bröd, kex och ostar.

Vi började kvällen med en sommardrink.

tisdag 7 juni 2011

Rabarbergrottor med mandelmassa

Då var det dags för arbetsdag igen efter fem dagars ledighet. Det gick förvånansvärt lätt i morse att vakna, väcka alla barn och komma i väg i tid. Det är så skönt när det inte bara är en massa stress och tjat på morgonen. Nu är det bara två arbetsdagar kvar i veckan för på fredag är det skolavslutning och då är jag så klart ledig. Inte vill jag missa en av sommarens mysigaste dagar. På kvällen blir det tradionsenligt en sommarlovsbuffé. Jag håller som bäst på att fundera ut menyn.

Under helgen bakade jag raberbergrottor med mandelmassa. Våra rabarber blir grövre och fler för varje år, så jag måste hitta riktigt många rabarberrecept nu innan rabarbern tar över vår trädgråd.
Rabarbergrottor med mandelmassa
Pajskal
200 g rumsvarmt smör
1 tsk vaniljsocker
1 dl strösocker
4,5-5 dl vetemjöl
Fyllning
400 g rabarber, tunt skivade
4 msk vatten
1 dl strösocker
100 g riven mandelmassa
Florsocker

Vispa smör, vaniljsocker och socker vitt och poröst.
Tillsätt mjöl och vispa till en smulig deg. Nyp ihop degen med händerna och vänd på lätt mjölat bakbord.
Dela degen i två bitar och rulla varje bit till en 4-5 cm tjock rulle. Skär varje rulle i 10 bitar.
Fodra mazarinformar med degen och fördela mandelmassan på bottnarna.
Lägg rabarberbitarna i en kastrull och häll på vattnet. Koka tills rabarbern börjar mjukna.
Häll i strösockret och rör om.
Dela fyllningen jämt i formarna.
Grädda kakorna mitt i ugnen i 175 grader i 20-25 minuter eller tills de börjar få färg.
Låt svalna på ett galler och pudra med florsocker.

Riktigt gott blev det här men nästa gång smaksätter jag rabarbern med kardemumma så blir det nog ännu godare eftersom rabarber och kardemumma är en perfekt kombination.

söndag 5 juni 2011

Fisksås med cream cheese och gräslök

Även idag har solen lyst men det känns ändå mer som höst än sommar, för det är kallt i luften och bara solen som värmer. Idag har vi tömt och frostat av båda frysboxarna för att sedan lyfta upp dem på plats i vårt nya förråd i nybyggnaden. Man kan tro att vi har byggt förrådet efter frysarna för det blev så perfekt med dem på var sin sida om dörren. Torktumlaren är också på sin rätta plats i nya tvättstugan så nu när gamla tvättstugan börjar tömmas kan Leif fixa med avloppet och vattnet så att jag kan börja använda nya tvättstugan snart.

Vi har två enormt stora plantor med gräslök i trädgårdslandet så igår när vi åt laxbugare gjorde jag en sås med mycket gräslök och ändå syns det knappt att jag tagit något från landet. Jag tar tacksamt emot förslag på vad jag kan använda gräslök till.
Fisksås med cream cheese och gräslök
100 g cream cheese (philadelphiaost) med vitlök och örter
0,5 dl crème fraiche
1 tsk sambal oelek
1 bunt gräslök

Klipp gräslöken.
Blanda ihop alla ingredienser.
Låt stå i kylen ett tag innan servering.

Vi åt den här såsen till laxburgare och det var jättegott. Eftersom man använder cream cheese blir den lite fastare i konsistensen än om man bara har crème fraiche eller gräddfil. Därför passar den extra bra till laxburgare och bröd där man inte vill ha så rinnig sås.