tisdag 17 maj 2011

Nu ska det bakas

I går fick jag ett roligt paket från Dr Oetker med lite nyheter från dem så nu ska vi baka. Strösslet med jordgubbssmak har vi redan haft hemma och det var en storfavorit som alla barnen tyckte var jättegott. Sockermassa har jag aldrig använt men nu får jag äntligen chansen att prova. Gäller bara att komma på ett bra tillfälle att göra en god och fin tårta. Kanske gör jag den ägg- och mjölkfria prinsesstårtan igen, men använder vanlig grädde den här gången eftersom det är viktigast att den är äggfri numera. Dessutom fick jag sockerrosor och blad så att tårtan kan bli extra fin.
I paketet från Dr oetker fanns chokladsås, jordgubbs- och chokladströssel,
sockermassa, vegegel, tårtmousse och sockerrosor och blad.

I paketet var även något som heter Vegegel som är liknande gelatin men som även vegetarianer kan använda. Det ska jag försöka mig på att använda också, kanske till pannacotta eller lax- och räktårta. Är det nån som redan har använt det?

måndag 16 maj 2011

Två hus blir ett

Loppisen i lördags gick ganska bra. Skönt att få rensat och bli av med grejer man inte använder. Det som går bäst är leksaker och andra barngrejer, jag sålde bl.a. en barnbilstol, två barnmatstolar och en vagn som vi inte använder nå mer. Men köksgrejer såsom glas och skålar går inte lika bra nå mer. Men nu finns det ju så många lågprisaffärer där man kan få tag i billiga köksgrejer. Barnkläder går inte heller speciellt bra trots att jag hade en del Polarn & Pyret-kläder för 10 kr/st t.ex.

Här står jag i köket och tar kort ut mot nya hallen.
Som ni ser är det en byggarbetsplats nu.

Nu är väggen mellan nya och gamla huset på väg bort så nu har vi snart ETT stort hus. Det som nu är första prioritet är att sätta en balk i taket så att det inte rasar. När det är gjort kan alla stolpar rivas. Nu börjar det bli dags att välja klinker till hallen. Jag funderar på ljusgrått eller beige, i så fall blir det samma som i källaren tror jag.

Stolparna är det enda som är kvar av gamla ytterväggen.
Här ska köksgolvet förlängas och en trapp byggas eftersom
det är nivåskillnad på gamla och nya huset.

Det som är mest spännande är sedan när vi ska bygga ut golvet i köket och bygga en trapp med 3 trappsteg ner i vår nya hall. Köket kommer bli ungefär 5 kvm större och jag som tillbringar mycket tid i köket tar tacksamt emot all extra yta. Nu när allt i kökets närhet är nyrenoverat kommer det nog inte dröja länge förrän vi kommer tycka att köket ser alltför risigt ut och vill renovera det också. Kanske dags att spela (och vinna) på Lotto?

Ytterligare en bild på byggkaoset. Men snart blir det fint.

RobustChallenge

Tycker ni om att laga mat? Är ni sugna på att tävla?
Vill ni vinna köksmaskiner från Philips?

Då har ni er chans nu när RobustChallenge är igång. Det är ett samarbete mellan Melker Andersson och Philips. Läs mer på  http://robustchallenge.se/ 

lördag 14 maj 2011

Sallad

Idag ska jag stå på en Fyndmarknad (loppis) och försöka få sålt lite grejer. Vi får se hur det går! Efter den här stressiga veckan hoppas jag att det finns lite tid till vila imorgon. Sova länge, äta långfrukost, läsa lite och bara mysa i pyjamas hela dan. Men det är nog bara en önskedröm för vi måste förbereda för snickarna som kommer på måndag för att riva väggen mellan gamla och nya huset. Sen fortsätter nästa vecka i samma rasande tempo med en massa "måste-grejer". Tror ni jag längtar till semestern?

I torsdags åt vi sallad till middag, ännu en snabbmatsdag. Vi tycker om så olika saker i sallader så jag satte allt i olika skålar och sen fick var och en plocka ihop sin egen sallad på tallriken. Sådant uppskattas alltid. Pastan kokade jag på lunch när jag var hem och åt med Olivia som var sjuk och hemma från skolan.
Sallad
sallad
gurka
tomat
paprika
majs
pastahjul
skinka
rödlök

De här sakerna hade vi den här gången till salladen för det var det vi hade hemma, men det kan man ju variera hur mycket man vill med sina egna favoriter. Andra saker man kan ha är t.ex. bulgur, fetaost, avokado, bönor, groddar, broccoli osv.

fredag 13 maj 2011

Wokgryta med kött och grönsaker

Vad irriterande mitt senast inlägg som jag publicerade igår har försvunnit. Blogger/blogspot har haft problem och man har inte kunnat göra nya inlägg eller kommentera men att ett inlägg har försvunnit var det värsta. Får väl försöka komma ihåg vad jag hade skrivit.

Vår snabbmatsvecka fortsatte på tisdagen med att vi grillade korvar och kunde sitta ute i värme och solsken och äta dem. Härligt! På onsdagen gjorde jag en wokgryta som jag hade förberett på tisdagen genom att skära en bit fransyska i småbitar/skivor. Vill man förenkla ännu mer så använder man färdigt kebabkött eller lövbiff.
Wokgryta med kött och grönsaker
5 hg kött i skivor
2 morötter
1 paprika
1 zucchini
1 rödlök
2 cm riven färsk ingefära
1 msk fond
1-2 msk soja
0,5 dl thaichilisås
3 dl vatten

Skär grönsakerna i bitar eller strimlor.
Stek köttet i omgångar, salta och peppra. Lägg över i en gryta.
Stek grönsakerna i omgångar och lägg över i grytan. Morötterna brukar jag steka på ganska låg värme så att de mjuknar.
Tillsätt riven ingefära, fond, soja, thaichilisås och vatten.
Låt allt koka upp så att det blir varmt. Är grönsakerna hårda låter du grytan koka ett tag.
Servera till ris och sallad.

En god köttgryta som man själv kan variera styrkan på genom att ta mer eller mindre thaichilisås. Jag brukar använda broccoli också men det glömde jag bort den här gången.
Härliga färger! 
Skivat kött på väg att stekas i omgångar.

Nu hoppas vi det här inlägget får vara kvar!

måndag 9 maj 2011

Pizza-kit

Den här veckan är en mardrömsvecka som innehåller långa arbetsdagar, föräldramöten och utvecklingssamtal. Dessutom ska vi hinna tömma en massa köksskåp som måste tas bort innan väggen mellan gamla och nya huset ska rivas på måndag. För att hinna med att äta är det planering och snabbmat som gäller.
I dag åt vi hemmagjord pizza med färdigköpt färdigkavlad pizzabotten och tomatsås. Superenkelt att rulla ut pizzadegen, bre på tomatsås och strö över valfri topping. Idag blev det skinka, ananas, lök, körsbärstomater och ost. Sedan ska den gräddas i 15-20 minuter då hinner man duka och göra en sallad. Det blir inte lika gott som när man gör egen pizzadeg men den duger. Jag har sett två märken i affärerna, den ena innehåller ägg så den har jag aldrig provat. Vi använder Wewalkas som är äggfri.
Äggfri färdigkavlad pizzabotten

En annan snabbvariant av pizza som vi brukar göra är tortillapizza då man använder tortillas till pizzabotten. De ska bara gräddas ca 5 minuter så det går väldigt fort att få maten på bordet. Dessutom brukar barnen sätta på sin egen favorittopping och när alla hjälps åt går det fort.

Röd curry-kyckling med banan

Ännu en helg har passerat då vi har jobbat med huset. På lördagen hann vi med en sväng på Vårmässan också där vi beställde en ny ytterdörr. I går skruvade Leif ihop en del av inredningen till tvättstugan och la lite klinker i förrådet medan jag fortsatte rensa och kasta saker. Vi är helt otroliga på att spara på oss grejer. Men nu ska vi försöka bättra oss...hoppas jag. I går satt vi ute i solskenet och fikade äppelsmulpaj på eftermiddagen. Så härligt med lite värme.

För ovanlighetens skull grillade vi inte till middag utan vi åt en kycklinggryta som tillagas i ugnen.
Röd curry-kyckling med banan
kycklingfilé
0,5 purjolök
200 g champinjoner
0,5 msk röd currypasta
1 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar, grovmalen
2,5 dl grädde
1 tsk curry
1 dl vatten
1,5 msk kycklingfond
1-2 msk Maizena majsstärkelse
2 msk pressad apelsinsaft eller juice
2 msk kokosflingor
2 bananer

Strimla kycklingköttet, skölj och finstrimla purjolöken och skiva champinjonerna.
Bryn kycklingstrimlorna tillsammans med currypastan.
Tillsätt purjolöken och svampen och låt alltsammans fräsa i ytterligare 5 minuter. Smaka av med salt och svartpeppar.
Häll över det frästa i en smord ugnssäker form.
Rör samman grädde, curry, vatten, fond, Maizena och apelsinsaft/juice till en sås.
Fördela blandningen över kycklingen.
Rosta kokosflingorna i en torr het stekpanna och strö över kycklingen. Ställ in i mitten av ugnen i 225°C ca 15 minuter.
Skala bananerna och skär i skivor. Lägg dem ovanpå rätten och ställ in i ugnen i ytterligare 5-10 minuter.
Servera med ris och en fräsch sallad.
Skivade bananer på kycklingen
och dags för ytterligare 5-10 minuter i ugnen.
Kyckling och curry är en storfavorit hemma hos oss så det här åts det rejält mycket av. Nästa gång tar jag nog lite mer banan för det är så otroligt gott till kyckling och curry. Jag satte ingen rostad kokos i kycklinggrytan utan jag serverade det i en skål brevid.

I helgen har vi, framför allt Olivia, rivit tapeter i vårt gamla sovrum som ska bli Isaks nya rum. Det var många lager tapet och Olivia tyckte det var rätt fascinerande att se alla olika mönster och färger som har varit på väggarna tidigare.
Olivia och Ida kämpar med de gamla tapeterna som ska bort.