Det blev en VM-medalj, ett silver, i går i herrarnas slalom, precis som jag hade hoppats och trott. Till helgen börjar längd-VM då blir det fler medaljer, eller hur? Jag hade hoppats på lite varmare väder i veckan, men i morse när jag vaknade var det kring 26 grader kallt. Så det verkar som jag får vänta ett bra tag på att kylan ska försvinna. Igår var det kring 17 minusgrader och man tyckte att det var varmt. Det är ju knäppt, i vanliga fall tycker man Inte att det är varmt vid de temperaturerna.
Matsedel v.8 feb 2011
Må: Stekt korv och potatis
Ti: Kyckling i ugn och ris
On: Spagetti och köttfärssås
To: Pizza
Fr: Kreolskans vardagsgryta med fläskkarré
Lö: Tacos och marinerad rostbiff (lammstek)
Sö: Stek med ingefära, honung och balsamvinäger
måndag 21 februari 2011
söndag 20 februari 2011
Chai te
Bland det godaste som finns är andra koppen te på helg-morgnar, då tar jag ofta ett glas chai te med skummad mjölk framför tvn. När det dessutom är sport på tv blir det extra bra, som idag då det är Alpina VM med herrarnas slalom. Visst blir det medalj?!
Det absolut godaste chai teet finns i Stockholm och jag brukar handla det när jag är där eller be min kompis ha med det när hon kommer hem. Lite krångligt. I Luleå finns bara en "riktig" teaffär och deras chai-te är så blaskigt och smakar nästan ingenting. Jag har bett dem byta leverantör men det verkar de inte vilja göra. Tyvärr.
Nu har en bekant öppnat en butik, Lilla skafferiet, med lite smått och gott, chokladpraliner, kryddor, oljor och te. Jag hade sån tur att jag fick prova två tepåsar av hennes chai-te. Tusen tack! Det var faktiskt riktigt gott, men påsarna var så fina så jag vågade knappt använda dem. Perfekta att ge bort i present i t.ex. en korg full med godsaker.
Det absolut godaste chai teet finns i Stockholm och jag brukar handla det när jag är där eller be min kompis ha med det när hon kommer hem. Lite krångligt. I Luleå finns bara en "riktig" teaffär och deras chai-te är så blaskigt och smakar nästan ingenting. Jag har bett dem byta leverantör men det verkar de inte vilja göra. Tyvärr.
Nu har en bekant öppnat en butik, Lilla skafferiet, med lite smått och gott, chokladpraliner, kryddor, oljor och te. Jag hade sån tur att jag fick prova två tepåsar av hennes chai-te. Tusen tack! Det var faktiskt riktigt gott, men påsarna var så fina så jag vågade knappt använda dem. Perfekta att ge bort i present i t.ex. en korg full med godsaker.
Tepåsar, med och utan förpackning
fredag 18 februari 2011
Lammkotletter med citron och honung
Som vanligt på fredag kvällar är jag så trött så jag mest bara längtar till att få sova. Har dock lovat barnen att orka se en film i kväll, får väl ta några koppar te så jag håller mig vaken. De tycker att alla roliga har åkt ur Lets Dance så de vill inte se det nå mer, så nu ser vi ofta film på fredagkvällarna istället.
Vi har köpt lamm av en bonde och i dag provsmakade vi kotletter. Isak verka tycka att det är extra roligt att äta kött när han vet att det är från en gård i närheten. Jag blir glad när jag vet att lammen har haft det bra medans de levde och inte har transporterats långt.
Lammkotletter med citron och honung
8 kotletter av lamm
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
2,5 dl grädde
1 köttbuljongtärning
1 msk flytande honung
1 tsk rivet citronskal
1 pressad vitlöksklyfta
salt och peppar
Krydda kotletterna med salt och peppar. Stek dem i smör i en stekpanna, 2-3 min på varje sida. Lyft upp dem och gör ren pannan.
Vispa ihop grädde, smulad buljongtärning, honung, citronskal och vitlök. Låt koka upp. Smaka av med salt och peppar.
Hit kan rätten förberedas.
Lägg ner kotletterna i såsen och låt dem puttra några minuter. Servera med pasta och grönsaker.
Mmmm så gott det var, lamm och citron passar utmärkt ihop. Alla barnen verkade också tycka att det här var riktigt gott, de åt två kotletter var, nu är ju inte lammkotletter så jättestora.
Vi har köpt lamm av en bonde och i dag provsmakade vi kotletter. Isak verka tycka att det är extra roligt att äta kött när han vet att det är från en gård i närheten. Jag blir glad när jag vet att lammen har haft det bra medans de levde och inte har transporterats långt.
Lammkotletter med citron och honung
8 kotletter av lamm
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
2,5 dl grädde
1 köttbuljongtärning
1 msk flytande honung
1 tsk rivet citronskal
1 pressad vitlöksklyfta
salt och peppar
Krydda kotletterna med salt och peppar. Stek dem i smör i en stekpanna, 2-3 min på varje sida. Lyft upp dem och gör ren pannan.
Vispa ihop grädde, smulad buljongtärning, honung, citronskal och vitlök. Låt koka upp. Smaka av med salt och peppar.
Hit kan rätten förberedas.
Lägg ner kotletterna i såsen och låt dem puttra några minuter. Servera med pasta och grönsaker.
Mmmm så gott det var, lamm och citron passar utmärkt ihop. Alla barnen verkade också tycka att det här var riktigt gott, de åt två kotletter var, nu är ju inte lammkotletter så jättestora.
Choklad- och cheesecakemuffins
Fedag igen! Min favoritdag när man har hela helgen framför sig, dessutom slutar jag tidigt på fredagar. Igår var snickarn hos oss så på måndag sätter de igång med utbyggnaden och gör innertak, mellanväggar, innerväggar, isolerar, fixar dörr- och fönsterfoder och monterar vår ytterdörr. Det är så spännande och jag längtar tills det blir klart om ca två veckor.
Istället för att sätta frosting, topping, glasyr eller likande på färdiggräddade muffins kan man göra som jag gjorde förra helgen då jag gjorde choklad- och cheesecakemuffins. Kanske nånting för er att prova till morgondagens Melodifestival.
Choklad- och cheesecakemuffins
125 g smör
2 1/2 dl råsocker
2 ägg
1 1/4 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
1 1/2 dl mjölk
3 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk bikarbonat
1/4 tsk salt
Cheesecake-fyllning
300 g philadelphiaost
3/4 dl socker
1 ägg
1 tsk vaniljsocker
Vispa rumstempererat smör och råsocker poröst med elvisp.
Tillsätt äggen ett i sänder och vispa till en smet.
Blanda ner kakaon och vaniljsockret.
Vispa ner mjölken och blanda till en jämn smet.
Blanda mjöl, bakpulver, bikarbonat och salt i en bunke.
Rör ner mjölblandningen i chokladsmeten.
Blanda ingredienserna till fyllningen i en annan skål.
Fyll muffinsformarna till hälften med chokladsmeten.
Toppa med cheesecake-fyllningen så formarna är fyllda till tre fjärdedelar.
Grädda i mitten av ugnen 175 grader i cirka 25 minuter.
Det går förmodligen lika bra att använda vanligt strösocker istället för råsocker, men när jag nu hade råsocker hemma så använde jag mig av det.
Istället för att sätta frosting, topping, glasyr eller likande på färdiggräddade muffins kan man göra som jag gjorde förra helgen då jag gjorde choklad- och cheesecakemuffins. Kanske nånting för er att prova till morgondagens Melodifestival.
Choklad- och cheesecakemuffins
125 g smör
2 1/2 dl råsocker
2 ägg
1 1/4 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
1 1/2 dl mjölk
3 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk bikarbonat
1/4 tsk salt
Cheesecake-fyllning
300 g philadelphiaost
3/4 dl socker
1 ägg
1 tsk vaniljsocker
Vispa rumstempererat smör och råsocker poröst med elvisp.
Tillsätt äggen ett i sänder och vispa till en smet.
Blanda ner kakaon och vaniljsockret.
Vispa ner mjölken och blanda till en jämn smet.
Blanda mjöl, bakpulver, bikarbonat och salt i en bunke.
Rör ner mjölblandningen i chokladsmeten.
Blanda ingredienserna till fyllningen i en annan skål.
Fyll muffinsformarna till hälften med chokladsmeten.
Toppa med cheesecake-fyllningen så formarna är fyllda till tre fjärdedelar.
Grädda i mitten av ugnen 175 grader i cirka 25 minuter.
Det går förmodligen lika bra att använda vanligt strösocker istället för råsocker, men när jag nu hade råsocker hemma så använde jag mig av det.
Färdigfyllda formar redo för ugnen.
Visst blev de läckra?
Jag har ätit en liknande variant men med mörk choklad istället för kakao i chokladsmeten, självklart var det snäppet godare. Men det här är en billigare och enklare variant då man gör en vanlig chokladmuffins med cheesecake-fyllning.
onsdag 16 februari 2011
Sojakyckling
Nu är jag less den här kylan som gör att man inte vill vara ute några längre stunder. Solen skiner hela dagarna så det ser så härligt ut att man glömmer att det är nästan 30 minusgrader. Men när man väl kommer ut glömmer man inte bort kylan. Jag längtar efter en långpromenad på isvägen som kommunen alltid plogar upp på älven. På förskolan tyckte de att det var lite för kallt idag så Ida har inte varit ute något...och det märks. Nu busar hon av sig lite i badet innan det är dags för välling och sängen.
1 kg kycklingfiléer
3 dl grädde
2 dl creme fraiche
0,5 dl soja
1-2 tsk sambal oelek, beroende på hur starkt man vill ha det
2 vitlöksklyftor
Lägg kycklingfiléerna i en ugnsform.
Blanda allt till såsen och häll över kycklingen.
Låt stå i 175 C i ca 1,5 timma.
Vänd gärna kycklingen ett par gånger under tiden så den riktigt får gotta sig i såsen från alla håll och bli mör.
Den här rätten har jag tidigare gjort med kött flera gånger med gott resultat, enklare kan det knappt bli och såsen blir så god. Det här var första gången jag provade med hel kycklingfilé och det var minst lika gott som med kött. Till Isak blandade jag havregrädde och laktosfri Smetana med samma goda resultat.
Sojakycklingen är kanske inte så vacker, men den är god och enkel att tillaga.
Sojakyckling1 kg kycklingfiléer
3 dl grädde
2 dl creme fraiche
0,5 dl soja
1-2 tsk sambal oelek, beroende på hur starkt man vill ha det
2 vitlöksklyftor
Lägg kycklingfiléerna i en ugnsform.
Blanda allt till såsen och häll över kycklingen.
Låt stå i 175 C i ca 1,5 timma.
Vänd gärna kycklingen ett par gånger under tiden så den riktigt får gotta sig i såsen från alla håll och bli mör.
Den här rätten har jag tidigare gjort med kött flera gånger med gott resultat, enklare kan det knappt bli och såsen blir så god. Det här var första gången jag provade med hel kycklingfilé och det var minst lika gott som med kött. Till Isak blandade jag havregrädde och laktosfri Smetana med samma goda resultat.
tisdag 15 februari 2011
Smörgåstårta
I dag jobbade jag sent och Leif är på kurs i Skellefteå så mormor och morfar hämtade barnen på skola och förskola. Efter det for hela gänget på biblioteket innan de for hem och fixade middag. När jag hade jobbat klart åkte jag dit och fick sätta mig till dukat bord och äta en god middag med lövbiff, potatis, sallad och två olika såser. Vardagslyx! Sen åkte barnen och jag hem till oss och satte igång med kvällsrutinerna.
Igår på Alla hjärtans dag åt vi hemmagjord smörgåstårta som blev så god. Det bästa är om man lägger ihop den dagen före så att alla smaker kommer fram och brödet suger åt sig av rörorna. Dessutom går det fort att fixa ihop en festmåltid när den väl ska ätas. Det är bara ta fram den och göra det roligaste, nämligen garnera. En smörgåstårta passar alla möjliga tillfällen, t.ex kalaset, tjejträffen eller till lite online poker.
Smörgåstårta 4-6 ganska stora bitar
Dagen före servering:
Kantskär
16 skivor Rasker rostbröd
Blanda ihop allt till lager 1:
ca 100 g bredbar leverpastej
lite grädde för att göra det smidigare
några skivor smörgåsgurka, i små bitar
lager 2:
ca 250 g räkost
Blanda ihop allt till lager 3:
3 kokta ägg
100 g philadelphiaost
lite grädde för att göra det smidigare
salt och peppar
Samma dag som tårtan ska ätas:
Vispa ihop allt till täcklagret:
1,5 dl vispgrädde
1 dl crème fraiche
2 msk majonäs
Garnering:
3 kokta ägg
0,5 kg oskalade räkor som skalas
vindruvor
körbärstomater
isbergssallad
Dagen före smörgåstårtan ska ätas:
Lägg 4 skivor på ett fat. Bred på leverpastejblandningen.
Lägg på 4 skivor till. Bred på räkosten.
Lägg på ytterligare 4 skivor. Bred på äggblandningen.
Lägg på de sista 4 skivorna.
Plasta in och låt stå kallt i ca 1 dygn.
Samma dag som tårtan ska ätas:
Bred på täcklagret och garnera.
Jag får alltid sån beslutsångest när jag ska välja fyllningar, men det här blev en god kombination av smaker. Eventuellt tog leverpastejen över lite för mycket, men eftersom jag tycker om leverpastej gör det inte så mycket.
Igår på Alla hjärtans dag åt vi hemmagjord smörgåstårta som blev så god. Det bästa är om man lägger ihop den dagen före så att alla smaker kommer fram och brödet suger åt sig av rörorna. Dessutom går det fort att fixa ihop en festmåltid när den väl ska ätas. Det är bara ta fram den och göra det roligaste, nämligen garnera. En smörgåstårta passar alla möjliga tillfällen, t.ex kalaset, tjejträffen eller till lite online poker.
Smörgåstårta 4-6 ganska stora bitar
Dagen före servering:
Kantskär
16 skivor Rasker rostbröd
Blanda ihop allt till lager 1:
ca 100 g bredbar leverpastej
lite grädde för att göra det smidigare
några skivor smörgåsgurka, i små bitar
lager 2:
ca 250 g räkost
Blanda ihop allt till lager 3:
3 kokta ägg
100 g philadelphiaost
lite grädde för att göra det smidigare
salt och peppar
Samma dag som tårtan ska ätas:
Vispa ihop allt till täcklagret:
1,5 dl vispgrädde
1 dl crème fraiche
2 msk majonäs
Garnering:
3 kokta ägg
0,5 kg oskalade räkor som skalas
vindruvor
körbärstomater
isbergssallad
Dagen före smörgåstårtan ska ätas:
Lägg 4 skivor på ett fat. Bred på leverpastejblandningen.
Lägg på 4 skivor till. Bred på räkosten.
Lägg på ytterligare 4 skivor. Bred på äggblandningen.
Lägg på de sista 4 skivorna.
Plasta in och låt stå kallt i ca 1 dygn.
Samma dag som tårtan ska ätas:
Bred på täcklagret och garnera.
Jag får alltid sån beslutsångest när jag ska välja fyllningar, men det här blev en god kombination av smaker. Eventuellt tog leverpastejen över lite för mycket, men eftersom jag tycker om leverpastej gör det inte så mycket.
Smaksatt crème fraiche och bearnaise
Nu söker Smartson fler testpiloter!
Arla Köket® crème fraiche gourmetsortimentet är en serie lite lyxigare produkter med mer karaktärsfulla smaker. Varje år låter Arla vinnaren av Årets Kock sätta sin prägel på en av Arla Köket® crème fraiche gourmet. Årets nya tillskott med smaken dill, vinäger och svartpeppar har utvecklats i samarbete med 2010 års Årets Kock vinnare, Gustav Trägårdh. De välutvecklade och speciella smakerna i Arla Köket® gourmetsortiment inspirerar och gör matlagningen roligare!
Läs mer och anmäl dig som testpilot till crème fraiche gourmet här: http://smartsontestpilot.se/arla-koket-creme-fraiche-gourmet/bli-testpilot/
Läs mer och anmäl dig till testpilot för Rydbergs Bearnaise här: http://smartsontestpilot.se/rydbergs/bli-testpilot
Arla Köket® crème fraiche gourmetsortimentet är en serie lite lyxigare produkter med mer karaktärsfulla smaker. Varje år låter Arla vinnaren av Årets Kock sätta sin prägel på en av Arla Köket® crème fraiche gourmet. Årets nya tillskott med smaken dill, vinäger och svartpeppar har utvecklats i samarbete med 2010 års Årets Kock vinnare, Gustav Trägårdh. De välutvecklade och speciella smakerna i Arla Köket® gourmetsortiment inspirerar och gör matlagningen roligare!
Läs mer och anmäl dig som testpilot till crème fraiche gourmet här: http://smartsontestpilot.se/arla-koket-creme-fraiche-gourmet/bli-testpilot/
Läs mer och anmäl dig till testpilot för Rydbergs Bearnaise här: http://smartsontestpilot.se/rydbergs/bli-testpilot
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)